DSC09382
DSC09382

Kaas&Wijn workshop in Librije's Atelier

Op 2 juni 2010 in Overijssel.

'Workshop 9: Kaas & Wijn
In deze cursus komen onder andere de ontwikkeling en de bereiding van kaas aan bod. Wij selecteren voor u een aantal kazen en u combineert deze met een keur aan wijnen. Hierbij wijken wij graag af van de traditionele stelregels en laten u de ultieme combinaties van kaas en wijn zelf ervaren.
''Deze cursus is een ware aanrader voor iedere kaas- en wijnliefhebber. Graag laten wij u versteld staan van de effecten van de verschillende combinaties en de daarbij behorende smaaksensaties.
''Duur: 3 uur'
Kosten: € 75,-
'

13 workshops werden aangeboden op Smulweb.nl bij Librije's Atelier. Helaas veel in de avonduren en dan is Zwolle toch wat te ver weg voor ons. Mijn oog viel op Kaas&Wijn, dat was in de middag. Geboekt dus, via Smulweb, voor 29 mei jl.
Keurig op tijd reden we Zwolle binnen, het Spinhuisplein, waar Koperen Kees ook gevestigd is, tegenover het Librije Hotel, Librije's Zusje en Librije's Atelier, was snel gevonden. De entree is wat raar, de hoofdingang van het hotel leek ons niet de juiste, dus liepen we om het gebouw heen en namen de ingang van Librije's Zusje. We liepen een hoek om, zagen de lange gevangenisgang, waarachter het restaurant ligt, liepen terug en wandelden pardoes de kookstudio in, waar heftig gekookt werd, dus ook daar moesten we niet zijn. We moesten de trap af, zo vertelde een vriendelijke mevrouw ons.
Achter een glazen wand in een mooi gewelfde ruimte in de kelder stond een mevrouw flessen wijn te openen, dus we dachten dat we daar wel moesten zijn. Dat was ook het geval. Een beetje vreemd was het wel, het was enkele minuten voor 13.00 en we waren de enige gasten nog maar....Maar na enkele minuten kwamen er nog 5 gasten binnen, waarvan er tenminste twee werkzaam zijn bij De Librije.
We kregen allereerst een uitgebreid inleidend verhaal over kaas. De geschiedenis, de bereiding, de soorten. De affinage werd kort aangetipt en de eerste globale opmerkingen over kaas-wijncombinaties werden gemaakt. Regelmatig werd ook naar de mening van de gasten gevraagd, maar een echt levendig gesprek ontspon zich niet.
Een eerste bordje kaas werd neergezet met daarop 8 stukjes. Het was de bedoeling om eerst 4 stukjes ervan te gaan combineren met ingeschonken wijnen. De kaasjes waar het de eerste ronde om ging waren twee geitenkaasjes, een Picodon AOC en een Charolais, allebei uit Frankrijk en twee witschimmel kaasjes, een Chaource en een Camembert Terroir du Cotentin, ook allebei uit Frankrijk.  De wijnen die werden ingeschonken (via het doorgeven van de flessen) waren een rode Graham's Six Grapes Port, Portugal, Quinta dos Malvedos, zonder jaartal, een Pouilly-Fumé, Annick Tinel-Blondelet, Loire(ik noem geen jaartallen, diverse jaartallen waren anders dan vermeld op de papieren), een Rivesaltes Hors d'Age, Domaine Pouderoux, Languedoc Roussilon, een Saint Jeoire-Prieure, Domaine Saissy, Savoie (weinig over te vinden verder op internet) en een Bishop's Leap, Alana Mc Gettingan, Marlsborough. Het ging overigens om piepkleine laagjes wijn in proefglaasjes, spittonen (emmers waar je je slokje wijn in kunt uitspugen) stonden op tafel, evenals brood en water.
We bespraken kort de geur en de smaak van de wijnen en werden daarna geacht om de beste combinatie van de kaasjes en de wijnen te vinden. Ik koos ervoor om alle wijnen - behalve de port, want ik vind port dus absoluut niet bij welke kaas dan ook passen - bij elk kaasje te proberen, wat een heel geproef was.  Daarna werden de diverse meningen kort besproken, heel opzienbarend vond ik het allemaal niet.  Wat ik dan weer wel opvallend vond voor mezelf is dat de Rivesaltes, toch een best zoete wijn het best ging bij alle kaasjes wat mij betreft en dat terwijl ik toch vaak kies voor een volle droge witte wijn bij mijn kaasbordjes.
De kaasjes van de tweede ronde waren twee roodschimmels (bacterie dus eigenlijk), een Langres en een Herve, de eerste uit Frankrijk, de tweede uit België en twee blauwschimmels, een Fourme d'Ambert en een Roquefort, beiden uit Frankrijk. Opvallend dat ook hier weer niet bekend was om welke roquefort het precies ging. Een bezoekje aan het plaatsje Roquefort leerde ons jaren geleden dat er tenminste 15 verschillende soorten zijn. De groenschimmels hebben overigens mijn voorkeur.

De wijnen van deze ronde waren wederom de port, een Macvin du Jura, Henri Maire (uiteraard zou ik bijna zeggen) (Macvin is overigens geen wijn, want het is onvergist druivensap met een deel destillaat, wat 16 procent oplevert en heeft een geur als eau de vie met iets van rozijntjes en een zoete smaak met toch ook wat zuurtjes erin), een Poiré, Eric Bordelet, Normandië (ook geen wijn, want van peer gemaakt en slechts 3 procent), een Chateaux Lamothe Guignard, Chateau Monteils, Sauternes en tot slot een Pulenta, Argentinië, Mendoza Valley.
Ook hier weer een korte bespreking van de geur en de smaak van de wijnen en wederom het gezoek naar de beste combinatie(s). Ook hier liepen de meningen nogal uiteen. Ikzelf vond de Pulenta bij alle kaasjes, behalve de roquefort (die buitengewoon zacht was) passen, maar had een lichte voorkeur voor de Lamothe Guignard (wederom de zoete dus). De poir vond ik eigenlijk gewoon raar en ronduit vies was de combinatie van de Macvin met de Herve.
De laatste ronde ging het om twee harde kaasjes, een Beemster geitenkaas van 1 jaar oud en een harde kaas uit Friesland, koemelk, van 2 1/2 jaar oud.  De wijnen deze ronde waren wederom de port, een Valdespino, Spanje, Jerez (een manzanilla) en een Neudorf Chardonnay, Nelson, Nieuw Zeeland.
Na de korte bespreking van geur en smaak ging het proeven nu iets sneller. Hier waren de meningen iets unaniemer: de manzanilla paste goed bij beide kaasjes, iets beter bij de Beemster dan bij de Fries. Ook hier heb ik de port niet geproefd.

Iets voor 16.00 waren we klaar en na afscheid te hebben genomen van de mevrouw die deze middag de leiding had, wandelden we in het zonnetje richting de auto.  Het bleef even stil in de auto, maar toen concludeerden we eigenlijk gelijktijdig dat we lichtelijk teleurgesteld waren. Onze verwachtingen waren weer eens te hoog geweest. Wij vinden dit een middag voor  mensen zonder enige kaas en wijnkennis en nu niet om ons op de borst te kloppen, we zijn slechts genieters, maar als je toch zeer regelmatig kaas en wijn eet en drinkt thuis en in een restaurant, dan was dit aan de magere kant. Zeker gezien het niveau van De Librije, onder wiens vlag dit nu eenmaal plaatsvindt.  In de papieren overigens die we meekregen zag ik nog een opmerkelijke conclusie, eigenlijk twee. De ene dat port alleen maar goed past bij blauwschimmel, waarmee ik het dus pertinent oneens ben (ik vind port helemaal niet lekker bij kaas, hooguit en heel misschien bij een Stilton) en de tweede dat een allemansvriend die bij alle kaas past een Coteaux de Layon is. Een zoete wijn dus. Tja....

13 gedachtes over "Kaas&Wijn workshop in Librije's Atelier"

Patrick

Wederom een leuke recensie! Het lijkt er op dat het eten echt op de borden gekwakt is aan de foto's te zien ;)Helaas ook in Belgie heb je echt wel mindere restaurants, spreekt hij uit ervaring :(
5 november , 2009 om 14:41 pm

Carla

Beetje kwakkerig ziet het er wel uit ja, de ergste kwak is die van Ole natuurlijk, maar zijn saus is wel apart geserveerd hoor, hij heeft het er helemaal zelf zo smerig mogelijk overheen gekieperd.
5 november , 2009 om 14:46 pm

Tanja

Ik moet wel lachen om de reactie van Patrick. Hoe dan ook, gewoon goed eten op het bord en ik krijg echt trek van de zuurkoolschotel. Onwijs mooi station trouwens!
5 november , 2009 om 15:09 pm

Carla

Oh ja, ik herinner me het station van dat leuke dansfilmpje vroeg in de ochtend. Inderdaad mooi en weer heel anders qua stijl. Nu hebben we niet een excuus nodig om in Antwerpen iets te eten hoor ;-)
5 november , 2009 om 16:26 pm

Carla

Ok, die combinatie lijkt me wel wat, maar al die winkeltjes dus niet. En 20m onder de grond ook niet. Je leest het tzt wel.
5 november , 2009 om 19:50 pm

Patrick

Hahaha ik dacht de ober het bord scheef had gehouden tijdens het serveren, maar nu lees ik in jou reactie dat Ole zelf de saus er zo kunstig heeft op gedrappeerd.( ben nu bang om het woord kwakken te gebruiken) ;) Hoe dan ook het maakt eigenlijk niet uit hoe het op het bord ligt als het maar smaakt en aan je recensie te lezen heeft het inderdaad gesmaakt!
5 november , 2009 om 20:22 pm

Jaartal Weblog

'een lekkere kwak is niet vies' grijns! lekker brasserie-food ....
5 november , 2009 om 21:01 pm

Raymond

Kwak of geen kwak... als het maar smaakt. Overigens is Kwak ook een Belgisch bier... om het verhaal nog maar eens aan te vullen. Hahaha. De Abdij zijn wij ook regelmatig geweest. Naast de kaasjes hebben ze ook fantastisch brood. ;-) En ze hebben een geweldige kruidentuin!
10 november , 2009 om 17:12 pm

Carla

Mee eens, voor 100% zelfs. Ik hou van een mooi glas fijne witte wijn, een Pacherenc bv (de droge versie), bij kaas.
2 juni , 2010 om 19:02 pm

Agnes

Ik ben ook niet voor Port met kaas, hoewel ik wel een hele erge portliefhebber ben. Leuk dat je schrijft over Rivesaltes, die kregen wij onlangs bij Huson bij meerdere kaassoorten en vond ik zeer verrassend en goed passen. Ik heb hier trouwens beneden een Pacherenc liggen, maar geen droge dacht ik, wist niet dat die bestond joh? Jammer dat jullie wat teleurgesteld waren, snap het wel overigens.
2 juni , 2010 om 20:57 pm

john golsteijn

Nou Carla natuurlijk een ervaring rijker! Maar wie moet jou vertellen wat lekker is en wat met elkaar combineert! Smaken verschillen, gelukkig.
3 juni , 2010 om 22:11 pm

ad wijgerde

Hoi Carla, aan de magere kant? lijkt me niet, eerder dure kant! samen 150,- daarvoor ga ik liever uit mijn dak bij de Lindehof of Avant Garde haha. Als wij kaas proeverijtjes doen dan zijn er maximaal 10 combinaties. 1 Wijn voor alle kazen is uitgesloten is mijn persoonlijke mening. Bij geit ga ik voor fruitig wit, bij witschimmel niet te zwaare wijn, roodbacterie kan iets meer hebben (mooie gewurz.) (mijn favoriete kaas soort!!) Bij de blauwe denk je toch meer aan zoet wit en bij de harde kazen geld hoe ouder hoe beter de port gaat passen. Maar ik weet ook dat smaken verschillen en vind het leuk om hierover tijdens proeverijtjes van gedachten te wisselen, en daar ligt de kracht van deze avondjes, hoe later hoe joliger, haha groetjes Ad
4 juni , 2010 om 11:30 am

Patrick

Jammer dat het jullie zo is tegengevallen. Zoals je al schrijft mag je wel wat meer verwachten als het onder de vlag van de Librije aangeboden wordt en dan zeker voor die prijs. Die ligt echt aan de hoge kant.
4 juni , 2010 om 17:09 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl