DSC09382
DSC09382

l'Epicerie du Cirque in Antwerpen

Op 16 december 2013 in Antwerpen, één ster, België.

Ons culinaire met een kunstzinnige touch-weekend zou beginnen bij l'Epicerie du Cirque in Antwerpen. Om 13.00 sharp zouden we elkaar treffen in het restaurant waar we al eerder hadden gegeten, maar sinds de verhuizing ervan nog niet.
Parkeren was eventjes lastig daar op Zuid, maar keurig op tijd waren we compleet. De inrichting doet redelijk modern aan, soms met wat fabrieksinvloeden, zoals de betonnen vloer en de DSC01160verwarmingspijp. Het is een langgerekt restaurant met achterin de keuken. Weer piepklein. Niet zo klein als hij was op het vorige adres, maar nog steeds ontzettend klein voor mijn begrip.
De ontvangst was vriendelijk. Een kundige jongeman deed dat en bediende ons ook verder deze middag. We begonnen met een glaasje wijn, een Vain de R, Dominique Andiran. Een vrij simpele wijn uit de Gers-contreien. Niet onaangenaam overigens, zeker niet.
Erbij direct wat lekker bruin brood met een dipje van kikkererwten en wat boter.
We kregen het menu, waarbij een uitleg over het lunchmenu kwam. Voor prijzen en gerechten verwijs ik naar de website, zoals gewoonlijk.
Het had flink wat voeten in de aarde voor we ons menu hadden zoals we het graag wilden, in het begin leek het alsof het menu geheel vast stond, maar uiteindelijk konden we toch een wijziging aanbrengen. Jammer wel dat het zoveel voeten in de aarde moest hebben, dat past toch eigenlijk niet voor een restaurant met een ster. Een beetje flexibiliteit moet er toch wel zijn, hoewel ik natuurlijk best begrip heb voor grondstofprijzen versus menuprijzen, zeker bij beginnende restaurants. Dit was overigens het enige moment wat afbreuk deed aan de fijne beleving hier, want de rest van de lunch verliep vlekkeloos.
We bekeken de wijnkaart en die is hier typisch Belgisch vind ik: mooi en zeer vriendelijk geprijsd. We kwamen uit op een Lola Spinifex, Barossa Valley, een wijn die ik wel ken en die ik zeer waardeer. We wilden rustig aan doen deze lunch, we moesten nog een stukje rijden en 's avonds zouden we zeer uitgebreid dineren.DSC01147
Water kwam natuurlijk ook en daarna verscheen er een amuse. (excuses voor de slechte kwaliteit van de foto's, mijn toestel stond helaas verkeerd ingesteld).
In een schaaltje diverse bereidingen van bloemkool, Belgische kaviaar en gerookte pompoen. Ik vond het een smakelijk hapje, mooie elkaar aanvullende smaken en ik kreeg er trek van, dat is tenslotte wat een amuse moet doen.
DSC01148Ernaast later nog een glaasje met een heel klein beetje vissoep met grijze garnalen en schuim van koffie. Erg lekker en natuurlijk bijzonder door de toets van koffie. Beide amuses waren ook mooi hoog op smaak.
Het eerste gerecht was Jardin de Saison, pompoen, shii-take, scheutjes van jonge eik en Mimolette. De Mimolette werd ons gepresenteerd als Mimosa, een Franse oude kaas en die lag er als blokjes bovenop. DSC01149Goed te zien en goed te proeven. Het geheel was wederom mooi hoog op smaak en zowel de pompoenbereidingen als de paddestoelen vond ik erg lekker. De diverse andere groenten en de pompoenpitten boden een mooie aanvulling op dit prettig lichte voorgerecht.
Het tweede gerecht was bonite/algen/rammenas. Lauw geserveerde bonite, bouillon van algen en crème van rammenas. DSC01151Plakjes bonite - volgens de jongeman een makreelachtige - lagen in een bord met erop en erbij crème van rammenas, zoetzuur van rammenas, diverse andere zilte groenten en een toets van wasabi. De bouillon van algen was mooi vol van smaak en het hele gerecht was weer prettig hoog op smaak, dus alweer waren we zeer tevreden.
We gingen door met pladijs/waterkers/topinamboer. Vis van het jaar (in België) met crème van aardpeer, jus en puree van waterkers. DSC01154Een mooi stukje pladijs kregen we, perfect van garing met erbij de crème van aardpeer en de jus en puree van waterkers. Verder nog wat rauwe plakjes aardpeer en wat waterkers en weer was het gerecht mooi hoog op smaak en vonden we alle smaken op het bord uitstekend bij elkaar passen.
Het hoofdgerecht was fazant/Savora/pastinaak/crosne. Zachtgegaarde filet van fazant met Savora puree en geglaceerde pastinaakjes.
DSC01155De filet was smeltend zacht en perfect van garing, wat nog zo makkelijk niet is bij fazant. De puree met de mosterd was lekker, zo ook alle groentjes die op het bord lagen. De crosnes waren mooi krokant en de chipjes van pastinaak waren lekker. De Albufeirasaus maakte het geheel compleet. DSC01157In een apart kommetje kregen we nog het vlees van het boutje met erop espuma van pastinaak en laurier, ook bijzonder smakelijk.
We sloten DSC01158af met goede espresso, waarbij een schoteltje met lekkere koekjes en twee mandarijntjes kwam en tevreden verlieten we l'Epicerie du Cirque. Hier wordt goed gekookt, de bediening is kundig, dus als we in de omgeving zijn keren we zeker nog een keer terug.

7 gedachtes over "l'Epicerie du Cirque in Antwerpen"

restaurantrecensiesvancarla

Misschien had de kok wel een off day toen jullie er waren, of was er een invaller of zoiets? Ik vond de gerechten mooi hoog op smaak en goed afgewerkt, precies wat ik ervan verwacht had.
16 december , 2013 om 14:40 pm

restaurantrecensiesvancarla

Ik ben zeker beter gewend en ik vind de ster ook vreemd. Ik vind het een bijzonder sympathiek restaurant op het niveau van een BIB Gourmand. Ik heb de indruk dat ze zelf ook nogal overdonderd zijn door die ster. Ik ben er overigens niet gaan eten omdat ze een ster hebben gekregen, ik ben er gaan eten omdat het me de vorige keer zo heel goed bevallen is. Ik vind ook dat restaurants de ruimte moeten hebben en krijgen om in hun ster om zomaar te zeggen te kunnen groeien. Ik ken Het Gebaar niet anders dan met ster en heb er altijd bijzonder goed gegeten, jij was er de eerste keer niet weg van. Table d'Amis heb ik ook zien groeien tot een ster en dat is nu een hele ruime eerste ster, ik verwacht op termijn zeker een tweede ster daar.
16 december , 2013 om 15:37 pm

restaurantrecensiesvancarla

De wegen van Michelin zijn voor mij ook uiterst ondoorgrondelijk, ik begrijp er regelmatig werkelijk niets van.
16 december , 2013 om 17:15 pm

Arend

beste Carla, ik lees je recensies met grote interesse en vind deze goed en evenwichtig geschreven. De bijzondere aandacht voor wijn-spijs combinaties is bijzonder. Ik kom bij amuses en gerechten vaak de term "hoog op smaak" tegen. Wellicht komt het omdat ik (nog) geen doorgewinterde gastronoom ben, maar ik vind dit een moeilijke term. Kun je in woorden uitleggen wat je precies hiermee bedoelt? Alvast bedankt!
16 december , 2013 om 21:44 pm

Arend

De zin "De bijzondere aandacht voor wijn-spijs combinaties is bijzonder" is beter geformuleerd als er staat: "De bijzondere aandacht voor wijn-spijs combinaties is waardevol"
16 december , 2013 om 21:49 pm

restaurantrecensiesvancarla

Met 'hoog op smaak' bedoel ik dat de gerechten goed voorzien zijn van kruiden en specerijen en dus absoluut niet flauw zijn.
17 december , 2013 om 08:01 am

Nell Nijssen

hallo Carla, je goed onderbouwde recensies geven mij telkens weer een goed beeld van de kwaliteit van restaurants in den lande en ook daarbuiten. Recht uit het hart geschreven, dat is prima, want juist dat mis ik in de andere opiniebladen. Minpuntjes mogen ook genoemd worden, vanzelfsprekend zelfs! Je doet dat altijd op een bijzonder aardige manier. Ik hoop nog veel van je te mogen lezen in het komende jaar. Dank je wel!
27 december , 2013 om 10:40 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl