DSC09382
DSC09382

De Kromme Watergang in Hoofdplaat

Op 29 oktober 2015 in twee sterren, Zeeland.

Op de 15e oktober reden we al tijdig richting pont, ons doel was Slijkplaat en dat is toch eventjes rijden. We zouden gaan lunchen bij De Kromme Watergang. Het was alweer enige tijd geleden dat we er waren en een herkansing zou nog altijd moeten komen en vandaag was het - met een groupon-aanbieding - dan zover. Ik was erg benieuwd.DSC08316

 

Parkeren gaat makkelijk, we keken even naar het Zilte Hof, waar allerlei gewassen nog welig tieren en liepen naar binnen. Een allervriendelijkste ontvangst en langs de open keuken liepen we naar onze tafel. DSC08271Een tafel binnen de arcaden met gelukkig flink wat licht boven de tafel. Een tassentafeltje werd direct aangeschoven en de kundige en zeer attente sommelier vroeg of we een aperitief wilden. Echtgenoot ging voor een glas champagne, een Nicolas Maillart, Platine Brut en die beviel hem. Ik wilde graag een gin/tonic en dat werd een Monkey 47 met een 1724 tonic. Lekker! DSC08273Mijn blik viel op de zeer decoratieve dranktafeltjes die her en der waren opgesteld. Oude boomstammen met glazen plaatjes erop, handig en zeer passend in het restaurant en bij de omgeving, slim!

 

 

Vrijwel direct verschenen er twee amuses. DSC08274Voor ons allebei een shotje gin-tonic, erg lekker en een schaal, die in het midden kwam te staan met allerlei zeevruchten. Oesterblaadjes, hartige eclairs, oesters, scheermessen en venusschelpen, alles met leuke kleine toevoegingen, maar de mooie zilte smaak van de zeevruchten bleef duidelijk proefbaar. DSC08276Zeer divers en erg lekker en belangrijk: we kregen er flink trek van!

 

 

Op tafel stond reeds het menu. Als basis gaat men uit van 7 gangen, 3 gangen zijn mogelijk als uitbreiding, waaronder een kaasgang. De chef kwam aan tafel naar onze wensen vragen en we vonden het menu er uitstekend uitzien, maar wilden toch ook wel graag 1 uitbreiding en dat was natuurlijk mogelijk.DSC08280

 

 

Vervolgens kwam er een heerlijk vers gebakken broodje op tafel met gezouten boter met poeder van zeesla erop, olie en een spuitflesje waarin een vervanging van zeezout zat. Ook peper kwam op tafel. Heerlijk brood vond ik het, niet te zwaar en lekker vol van smaak.

 

 

We bekeken de mooie wijnkaart en kozen uiteindelijk een favorietje van me, een Savennières, Clos du Papillon, Domaine des Baumard.Bij het eerste gerecht zouden we een glas wijn nemen.Dat glas werd een Silvaner, Nordheimer Vögelein Kabinett trocken, Helmut Christ, 2014. Het eerste gerecht was coquille & eendenlever; duindoornbes & pompoen. DSC08285Het mooi opgemaakte bord bevatte flink wat licht in olie gemarineerde coquille, kraakvers en dus heerlijk van smaak. Erbij gepofte quinoa, diverse bereidingen van pompoen en duindoornbes, biologische eendenleverkrullen en wat pompoenpitten. Her en der wat bloemetjes en cressjes en we vonden het een heerlijk gerecht.

 

 

Het tweede gerecht was zeebaars & garnalen; avocado, gember & spelt. Alweer een mooi gedresseerd bord met in het midden dungesneden zeebaars, ook krakend vers.DSC08287 Krokante huid van de zeebaars, krokante garnaal, salade met ingrediënten uit het Zilte Hof, spelt en crème van avocado. De spelt lag onder de dungesneden zeebaars. Apart erbij een saus van garnaal, die je naar wens over het gerecht kon schenken of apart kon drinken. Ik deed allebei, eerst even een slokje en daarna over het gerecht. Het was een werkelijk heerlijke saus, zeer vol van smaak en perfect passend bij het zeer smaakvolle gerecht. Ook de salade was werkelijk heerlijk. Een bijzonder lekker gerecht dit!

 

 

We gingen verder met aardappel & zeewier; kokkels, mossels & prei. In een mooi glazen bord allereerst Ratte-aardappel: puree en een stukje gestoomd met schil. DSC08290Verder schuim van schelpdieren, diverse zeewieren, waaronder rood zeewier en codium (viltzeewier). Een saus op basis van schelpdieren die licht zuur gemaakt is om het zilte ietsjes op te heffen verbond het hele gerecht en een kroepoekje van zeewier en eentje van aardappel gaf een crunch. De saus werd ook hier apart in een bekertje geserveerd en kon ook hier of apart gedronken worden of over het gerecht geschonken worden. Ik wilde eerst even proeven voor ik het over het gerecht schonk, maar het was wel zo'n ongelofelijk heerlijk sausje dat ik het helemaal heb opgedronken. Het deed niets af aan het gerecht verder, want ook dat was geweldig lekker.

 

 

Hierna werd het tempo opeens iets langzamer viel me op. Ik moet ook zeggen dat het restaurant behoorlijk gevuld was voor een donderdagmiddag, wel zo gezellig.DSC08293

 

 

Het vierde gerecht was kabeljauw & wortel; witte ui, zilverui & verbena. In een schitterend glazen bord geserveerd kregen we een perfect klaargemaakt stukje kabeljauw met erbij diverse bereidingen van wortel, waaronder een gebrande wortel, die daardoor de structuur van vlees kreeg. Verder onder de kabeljauw een stamppot van wortel, ui, gember, lijnzaad en her en der verveine. De zilverui gaf een leuk zuurtje. Een schuim van gember en een schuim van wortel maakten het gerecht verder af. Ook dit was een erg mooi gerecht. Goede, zachte smaken, perfect bij elkaar passend en uitstekend in balans.

 

 

Het volgende gerecht was varken & inktvis; linzen, bonen & hazelnoot. DSC08294In het bord linten van snijbonen, sperziebonen en een carbonara van inktvis, rode kool, paddestoelen, knolselderij, hazelnoot en linzen. Een stukje heerlijk varkensvlees, wat uitstekend paste bij de inktvis completeerde het gerecht. Ook de linzen waren werkelijk heerlijk. Dit gerecht was zeer hoog op smaak en bijzonder lekker. En weer een plaatje om te zien.

 

 

Het extra gerecht was nu aan de beurt. Tarbot & langoustine. DSC08300In een donker bord gepresenteerd een perfect gebakken stukje tarbot met een langoustine van de plancha. Erbij witte en groene kool, eekhoorntjesbrood en een saus van eekhoorntjesbrood, zachtgegaarde raapjes, die heerlijk zoet waren. Ook dit was een ontzettend lekker gerecht, schitterend in balans.

 

 

Waarmee we bij het eerste dessert aan kwamen. Aardpeer; appel, walnoot & bergamot. DSC08303Op het bord kruim van noten met ijs van walnoot. Verschillende bereidingen van aardpeer, bergamot, een stukje gebakken appel, ijskoude chocoladekringels en het allerlekkerste: gebakken schil van appel met zout erop. Geweldig lekker! Het hele dessert vond ik trouwens heerlijk, maar die appelschillen.... Heel origineel.

 

 

Het tweede en laatste dessert bestond uit rode biet; pure chocolade, vanillegras & kervel. DSC08305IJs van Roomse kervel en vanillegras, diverse bereidingen van biet, diverse bereidingen van pure chocolade, soms met een vulling van blauwe bes en nog wat karamel erbij maakte dit tot een uitstekend en bijzonder lekker dessert. Fris, aards en kruidig!

 

 

DSC08296Bij de uitstekende espresso en thee konden we nog onze keus maken van de snoepwagen, die dezelfde vorm heeft als de kaaswagen (allebei even mooi), wat we met graagte deden. DSC08311Vier heerlijke snoepjes koos ik en ook deze waren allemaal geweldig lekker en een fijne afsluiting van een bijzonder mooie maaltijd.

 

 

Na het betalen van de rekening namen we afscheid van de chef en de sommelier, liepen langs de zeer uitnodigende en mooie snoepjeskast in de hal en zeer tevreden verlieten we De Kromme Watergang. DSC08319De reis absoluut waard. We komen terug!

 

 

 

 

 

Carla van Schelven

 

5 gedachtes over "De Kromme Watergang in Hoofdplaat"

Robert

Goedenavond, Welk restaurant heeft uw voorkeur? Inter Scaldes of de Kromme Watergang? Hartelijke groet, Robert.
29 december , 2015 om 21:54 pm

restaurantrecensiesvancarla

Goedemorgen, dat is nog zo gemakkelijk niet. Ik zou zeggen dat Inter Scaldes iets klassieker aandoet, maar zeker ook vernieuwende gerechten biedt. De Kromme Watergang werkt enorm met wat het Zeeuwse land biedt en natuurlijk met de groenten uit hun Zilte Hof. Ik zou het laten afhangen, denk ik, van waar ik op dat moment trek en zin in zou hebben: zeer verzorgd, uitstekende crew, verpletterende opmaak en fijne wijnen: Inter Scaldes; modern, uitstekende crew, veel vis en een moderne ambiance: De Kromme Watergang. Succes en laat u nog weten waar uw keus op is gevallen? Ter aanvulling: ik ben al jaren van mening dat Michelin ernstig in gebreke blijft door Inter Scaldes geen derde ster te geven...
30 december , 2015 om 07:32 am

Robert

Goedemiddag, Dank voor de snelle reactie. Had gisterenavond Inter Scaldes gereserveerd voor paasweekend inclusief overnachting. Alhoewel het wat modernere en visgerechten mij ook erg aanspreken. We gaan nog even goed nadenken. We hebben de eer gehad om een keer te mogen genieten bij de Librije en dat was ook ontzettend goed. Uw laatste opmerking over een derde Michelin ster voor Inter Scaldes heb ik inderdaad al wat meer van andere mensen gehoord. Laten we hopen dat Michelin hier volgend jaar verandering in zal brengen.
30 december , 2015 om 11:03 am

restaurantrecensiesvancarla

Oh maar ik weet heel zeker dat u enorm zult genieten bij Inter Scaldes. Doet u De Kromme Watergang gewoon de volgende keer, wat in het vat zit....Veel culinair genot alvast gewenst!
30 december , 2015 om 13:25 pm

Robert

Dank u wel! U heeft een geweldige site waar ik regelmatig op kijk. Fijne jaarwisseling!
30 december , 2015 om 13:40 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl