DSC09382
DSC09382

IDRW in Rotterdam

Op 2 september 2016 in Bib Gourmand, Rotterdam, Zuid-Holland.

Het had wat voeten in de aarde vanwege een vervelend misverstand, wat heel elegant en zeer vriendelijk was opgelost door de chefkok, maar eindelijk was het dan zover, we zouden gaan lunchen bij IDRW. In den Rustwat in Rotterdam, ondanks dat men het het best bewaarde geheim van Rotterdam noemt, is een begrip in de stad en ver daarbuiten. De herberg stamt uit 1597 en heeft altijd een horeca-bestemming gehad, behoorlijk uniek. 

Het restaurant ligt naast de ingang van het Arboretum Trompenburg en het stadion van Excelsior, heeft een groot parkeerterrein voor de deur en je loopt naar de ingang via de schitterende tuin, waar ook het terras is waar je met mooi weer heerlijk kunt eten.

Wij hadden geluk deze middag, er werd buiten geserveerd, want het was heerlijk weer. Niet te warm, af en toe een zonnetje en we zaten er prachtig, we konden de hele tuin, inclusief het loungegedeelte zien.

We hadden een fijne ronde tafel en na een vriendelijk welkom, ook van de chef, die ik tot nu toe alleen virtueel kende via facebook, namen we een aperitief. Voor echtgenoot een champagne, een Edmond Roussin Premier Cru, die hem beviel. Voor mij een gin/tonic, Sloane’s met mint en sinaasappel en Fever Tree tonic. Lekker!

Erbij wat hapjes: een hoorntje van filodeeg met erin een mousse van geitenkaas, poeder van zwarte olijf en een topping van ananasmousse. Zeer smakelijk. Ook erbij een schaaltje met cashewnoten met ras-el-hanout en een deegstengel met maanzaad, madras en parmezaanse kaas.

De chef vroeg ons of we het Heerlijk-menu wilden, of we iets van de kaart wilden of of we het leuk vonden dat hij wat gerechten voor ons zou maken. Natuurlijk opteerden we voor de laatste mogelijkheid, wat is er nu leuker (en lekkerder) dan verrast te worden met creaties van de chef en zijn team?

We bekeken de wijnkaart. In eerste instantie waren we van plan om het wijnarrangement te nemen, maar de wijnkaart is hier zo mooi en vriendelijk dat we aarzelden. Toen we ook nog eens een fijne Condrieu en een mooie Amarone zagen, waren we verkocht. We besloten tot flessen. Water wilden we ook, bruisend voor echtgenoot en ik kreeg heel attent een karaf ijswater. De Condrieu, een Invitare van Chapoutier 2014 werd gedecanteerd en daarna ingeschonken en het menu nam een aanvang. En wel met geplette langoustine met een salade van Noordzee-krab. Erbij zoetzure komkommer in bolletjes, poeder van gedroogde zwarte olijf, frisee-sla, mini-snijbiet, cressjes, koekjes van filodeeg met het poeder van zwarte olijf, wat radijs en een dressing met witte wijn. Een heerlijk fris gerecht, zeer smakelijk en mooi in balans. Een uitstekend begin.

Met het tweede gerecht voelde ik me zeer verwend, want we kregen paté van ganzenlever met erop een knappertje van notenbrood. Op het notenbrood in miniformaat witlof, appel, diverse bietsoorten, wat sla en een hartige crumble. Er omheen aceto balsamico. Zowel in combinatie als apart was dit een ontzettend lekker gerecht met een heel andere smaak dan ‘gebruikelijk’ bij ganzenleverterrine en/of -paté. Zeer verrassend!

Het volgende gerecht was voor mij de topper van de middag, voorzover je van topper kunt spreken, want alles was eigenlijk geweldig lekker. Kalfszwezerik en zeebaars. Erbij chorizo, parelgort, crème van wortel, diverse groenten en apart geserveerd in een sauskommetje een zeer schuimige en lobbige Hollandaise saus met miso. Laat ik beginnen met die Hollandaise: die was onwaarschijnlijk lekker. Perfect van structuur, ongelofelijk lekker en hij paste geweldig goed bij de perfect gebakken zeebaars. De krokante stukjes zwezerik waren ook een genot om te eten en dan moet ik ook nog de parelgort noemen, zo lekker als deze was kreeg ik het nog niet eerder. De volgende keer ga ik om het recept vragen! De combinatie met de eventjes gebakken plakjes chorizo met de zeebaars is een klassieker, maar wel een klassieker die veel vaker gebruikt moet worden wat mij betreft, want het is een perfecte match. Op de parelgort overigens nog een heerlijk rins kerstomaatje om het gerecht helemaal te vervolmaken. Geweldig genieten dit!

In het glas kwam de Amarone Sopra Sasso 2011

Erbij het hoofdgerecht. Lamskoteletjes met crème van pompoen, creme van gekaramelliseerde sjalotjes, rösti, gele en rode biet, Trompette de la Mort, diverse groenten waaronder okra en een aan tafel erbij geschonken jus op basis van lamsschenkels. Er kwam een keurig vingerkommetje boven onze borden te staan, prettig! Het lamsvlees was werkelijk supermals met een nog een klein vetrandje wat mooi gekaramelliseerd was, heerlijk! Ook alle andere ingrediënten waren tot in de kleinste details perfect van bereiding en van smaak. Ook dit was een absoluut heerlijk gerecht.

De chef had voordat we begonnen met eten gevraagd of we van chocolade hielden, wat zeker het geval is en we kregen een werkelijk schitterend dessert.

Verschillende bereidingen van pure Guanaja chocolade kregen we met, gepresenteerd als een taartje met erbij hazelnoot Nutella, framboosbereidingen en verse framboos. Het eerste wat me opviel was dat de framboosjes gevuld waren met chocolademousse, erg lekker. Daarna viel me de bijzonder diepe smaak van het frambozenijs op, werkelijk heerlijk. Het koekje wat tussen de chocoladelagen van het ‘taartje’ stond was heerlijk taaiig. Ook de makaron en de parfait van framboos waren erg lekker. De chocolade tenslotte in alle vormen was geweldig puur van smaak en paste natuurlijk perfect bij de frisheid van de frambozen. Een uitstekend dessert!

We sloten deze bijzonder gedenkwaardige maaltijd af met uitstekende espresso waarbij nog heerlijke friandises kwamen. Een madeleine, een bakje van Harde Wener-deeg met lemoncurd, fudge, boterkoek met citroen en gember en Turks fruit op basis van perzik. Ook allemaal geweldig lekker.

We maakten nog een gezellig en informatief babbeltje met de chef, onder andere over de wijnkaart en via allerlei omwegen vond hij dat we een fles alcoholvrije Cava mee moesten nemen, waarvoor nogmaals onze hartelijke dank. 

Ik was al bijzonder in mijn nopjes door deze geweldig fijne middag met al die heerlijkheden op dat heerlijke terras in die prachtige tuin met die ontzettend attente en vriendelijke chef en bediening, maar toen ik de rekening zag werd ik helemaal diep gelukkig. Ik begrijp volkomen dat IDRW een Bib Gourmand heeft, maar gezien de kwaliteit die ik deze middag kreeg voorgeschoteld vind ik persoonlijk een ster meer op zijn plaats. Zozeer zelfs dat ik er eind van de maand mijn verjaardag ga vieren, want op deze manier wil ik veel vaker verwend worden. Ik zie maar weinig zoveel oog voor detail. Een grote aanrader dus wat mij betreft, dus hup: allemaal naar IDRW!

0 gedachtes over "IDRW in Rotterdam"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl