DSC09382
DSC09382

Inter Scaldes in Kruiningen

Op 14 oktober 2016 in twee sterren, favoriet, Zeeland.

Voorafgaand aan het ‘werkgroep’weekend, waren wij al op vrijdagavond in Zeeland, natuurlijk om te dineren bij Inter Scaldes. Na de bekende hartelijke ontvangst, die buiten al begint met het openen van de deur van de taxi en een welkom met begeleiding naar de entree van het restaurant, kregen we een hand van Jannis en Claudia en werden we naar het restaurant gebracht. We kregen een fijne tafel en Koen kwam even gedag zeggen. Echtgenoot opteerde voor een champagne, Legras en Haas weer, altijd prettig en ik wilde graag een gin-tonic. Koen had zoals zo vaak iets nieuws. Een gin uit Italië, van Poli, te weten de Marconi 46. Koen deed er een takje gebrande rozemarijn in en schonk er een Fever Tree Tonic bij. Een bijzonder lekkere gin vond ik het, zeer kruidig.

Vrijwel direct erbij de aperitiefhapjes. Meloen H2O, limoen, komkommer: in een schaaltje kregen we watermeloen geinfuseerd met limoen en komkommer. Erbij crème van doperwten, stippen van tomaat en afgedekt met een krokantje. Zoals altijd een enorme smaakexplosie en een prachtige smaakbalans. 

Op een standaardje een cilinder van parmezaanse kaas gevuld met crème van avocado: ook geweldig lekker. Tot slot een bitterbal met een praliné van eigeel en basilicum, die ook enorm smakelijk was. Mooie hapjes!

We kregen de kaart uitgereikt en besloten - natuurlijk - tot het 8 gangen specialiteitenmenu, inclusief een wijnarrangement, want de wijnen die Koen schenkt zijn altijd bijzonder.

Een prachtig setje puntige schaaltjes werd op tafel gezet met een mesje erbij. Dat bleek later boter te zijn, Franse en Nederlandse boter, de een iets zouter, de ander iets romiger. Onze voorkeur gaat uit naar de Franse, maar dat komt omdat we van hartige boter houden.

Een amuse verscheen. En wat voor een amuse...de toon was direct gezet!  Pekingeend, popcorn, cacao. In een prachtig kommetje onderin een crème van pekingeend met erop schuim van popcorn (ons welbekend, maar dat geeft helemaal niets, want ik geloof niet dat ik ooit iets lekkerders heb gegeten....). Erbij op een lepeltje een compote van appel en passievrucht met erbij de opmerking om de smaken te mixen. Goddelijk lekker!

De eerste wijn was een Spaanse wijn, een Penedès, Xarel-lo ‘Principia Mathematica’. Bodegas Alemany/Corrio 2015. Een buitengewoon aangename wijn. 

Het eerste gerecht was tartaar. ‘Simmentaler’, kaviaar ‘Anna Royal Dutch’, bladpeterselie, hoeve-ei, aardappel, oester; oester, bleekselderij, Sambai, koriander; zoetzuur, zilverui, algen. Een gerecht in drieën dus. Eigenlijk drie bereidingen van de Zeeuwse platte oester. De uitstekende zwarte brigade raadde ons aan te beginnen met het gerecht met de bleekselderij, wat we natuurlijk deden. In het mooie schaaltje onderin een heerlijke oester, afgedekt met een crème van aardappel en peterselie met een lichte toets van koffie. Er langs nog een jus van bleekselderij om het gerecht te vervolmaken. Uiterst verfijnd!

Het tweede deel was de tartaar van ‘Simmentaler’, waarvan een mooi rolletje was gemaakt. Dat rolletje lag op een heerlijke aardappelsalade, die was afgedekt met een in plakjes gesneden oester. Op de tartaar nog een royale hoeveelheid kaviaar. Verder op het bord een gelei van kappertjes en wat peterselie-olie. Ook dit was een zeer uitgebalanceerd en elegant gerecht.

We eindigden deze eerste ronde met een zoetzure oester in een gelei van zilverui en ui met stippen van peterselie. Ook dit was meer dan smakelijk. Van een gerecht als dit ga je dromen. 

Een meer dan perfect begin.

In het glas kwam een Abi Duhr, Château de Pauqué, Fossiles, Grevenmacher 2004, een opvallend lekkere Pinot Blanc uit Luxemburg.

Erbij Schelde-paling. ‘Emeraude’, zuring, doperwt, snijboon, algen, boonkruid, dragon. 

In een werkelijk prachtig bord (al het servies is hier onwaarschijnlijk mooi en zeer passend bij de gerechten) lag het geweldig mooie gerecht, werkelijk een plaatje. In een vinaigrette van salie met een crème van lamsoor lagen twee flinke stukken heel licht gerookte Oosterschelde-paling. Erbij gedopte doperwtjes en een quenelle van zuring. Onder de crème van lamsoor troffen we dunne linten van snijboon aan, geweldig lekker en ook de goed te proeven toetsen van boonkruid, dragon en algen droegen bij aan een ongelofelijke smaakbeleving. Een gouden combinatie deze ingrediënten en de paling was ongelofelijk zacht. En ik maar denken dat het niet beter kon worden.....

De Pinot Blanc paste werkelijk uitstekend bij het gerecht, hij kon het vettige van de paling ook goed hebben, opmerkelijk.

Al grinnikend kwam Koen met de volgende wijn....een rosé...hij weet hoe ik over rosé denk namelijk. Volgens hem zou dit dé uitzondering zijn. Het ging om een Domaine Dupont-Fahn 2004, Auxay-Duresses Cuvée Rosé. Koen had gelijk! Wel met de aantekening dat dit geen rosé is, maar een lichtrode wijn! Extra leuk was het dat we vanaf deze ‘ronde’ de wijnen in die fantastische glazen van Zalto kregen, die brengen absoluut een extra dimensie. Koen liet ons zelfs een wijn proeven uit een ‘gewoon’ glas en uit een Zalto-glas en inderdaad zat daar een duidelijk verschil tussen, grappig! Ook Table d’Amis in Kortrijk heeft de glazen van Zalto trouwens.  

Het derde gerecht was kreeft. ‘Sequenz’, jonge groenten, kruiden, gember. Ook een plaatje om te zien weer. Flink wat perfect klaargemaakte kreeft troffen we aan met erbij jonge groenten, waaronder dubbelgedopte tuinboontjes. Erbij een jus op basis van gember, verrijkt met truffel. Ook dit was een bijzonder elegant en afgewogen gerecht. Fantastische smaken bij elkaar, elkaar ondersteunend, terwijl ze ook apart ongelofelijk smakelijk waren. 

Koen stapte even over naar een rode wijn, een Troncone 2014, le Ragnaie, Toscana Rosso. Eigenlijk een Chianti dus...Een geweldig prettige wijn weer. 

Op het bord rogvleugel. Condimenten, schorrenkruid, braamfragmenten, zuurkoolsaus. Ook van dit gerecht werden we weer heel stil. Perfect gebakken rogvleugel kregen we met erop allerlei specerijen. Erbij kort gesauteerd schorrenkruid, wat ik bijzonder lekker vond. Ook nog een quenelle van crème van artisjok en stipjes van braam. De jus van zuurkool, die aan tafel erbij werd geschonken was ongelofelijk lekker. Gelukkig bleef het kannetje op tafel, zodat we er nog flink apart van konden proeven. De combinatie rog/jus was ongeëvenaard lekker. 

Koen keerde terug naar wit en wel naar een favoriet van me, een Savennières. Een Chateau de Plaisance 1998. Een heerlijke wijn! 

Erbij artisjok. ‘Castellammare’, eendenlever (bio), Bambu, bloemkool, Taggiasche olijf. Onderin het weer prachtige bord een jus van olijf met blokjes groenten. Als eerste lag er de bodem van een artisjok, waarin we flink wat geweldig lekkere crème van bloemkool aantroffen. Op de artisjok met de bloemkool een behoorlijk groot stuk eendenlever. De eendenlever was gepocheerd in Bambu met cichorei, waardoor je een lichte koffietoets proefde, wat bijzonder smakelijk was. Onnodig te zeggen dat de eendenlever perfect van garing was. De Savennières hield zich prachtig bij dit mooie gerecht.

We kregen weer een rode wijn, een Baden, Cabernet-Sauvignon, Merlot, Cabernet-Franc, Novis van Weingut Dr. Heger 2008. Verrassend lekker! Het gerecht was kalfszwezerik. Bronzen venkel, vijgen, kweepeer, Girolles. Alweer op een erg mooi bord een flink stuk zwezerik, ingestoken met drie ‘stokjes’ bronzen venkel, die een anijsachtige smaak afgaven. Verder meiknol, cantharellen, crème van kweepeer, stukjes gebakken vijg, parels van abrikoos en zwarte truffel. Ook nog een ingekookte jus op basis van het kalf met bronzen venkel. Zeer intense smaken had dit gerecht en de zwezerik was absoluut perfect van garing, heerlijk!

Bij het volgende gerecht, waarnaar ik bijzonder benieuwd was, schonk Koen een Sankt Laurent, Weingut Rosi Schuster, Burgenland 2013, ook een erg fijne wijn. Het gerecht, Cocotte Claudine. ‘Explosieve kracht in verstild evenwicht’, merg, spitskool, werd gepresenteerd in een schaaltje in de vorm van een ui. Nadat we de deksel er vanaf hadden gehaald zagen we een bruine bovenkant.....De eerste hap was inderdaad een explosie van kracht. We proefden spitskool (onderop), persillade, merg, aardappel en truffel in een absoluut perfecte combinatie. Heel aards, heel sterk, heel lekker. Om stil van te worden en dat waren we dan ook. Ook van de combinatie met de wijn trouwens, want om een passende wijn te vinden bij een gerecht als dit...Complimenten, zowel voor het gerecht als voor de wijn.

We sloten het eetgedeelte van deze prachtige maaltijd af met de kaaswagen. Een glas Penedès, Xarel-lo ‘Principia Mathematica’. Bodegas Alemany/Corrio 2015, gedronken bij het eerste gerecht, kwam daarbij. 

We maakten onze keus van de mooie kaaswagen en genoten van de perfect geaffineerde kaasjes. Erbij kwam nog wat notenbrood.

Tot slot nog wat  heerlijke espresso, waarbij weer een waterval aan lekkernijen kwam. Op een mooie standaard drie gigantische makarons. Eentje met mango en steranijs, eentje met basilicum en yoghurt en eentje met framboos en rode bes. 

Halve witte bolletjes marshmallow met een rozensmaak kregen we op dat mooie witte bord met de kuiltjes. Op een langwerpig bordje een cupje met passievrucht, een cakeje met pistache, een bonbon met tiramisu en een bonbon met yuzu. Verpakt in plastic nog een bonbon met gezouten boter en noga met honing en pistache en ook nog bonbons centenaire. Allemaal veel te lekker!

Tot mijn grote verrassing en plezier kreeg ik van Claudia een tas mee gevuld met het tijdschrift Inter Scaldes, uitgegeven ter ere van hun 15-jarig bestaan en ook een werkelijk prachtige geurkaars in een mooie doos, ook gemaakt ter ere van het 15-jarig bestaan. Nogmaals mijn grote dank, ik ben er enorm blij mee. Het menu, inclusief de gedronken wijnen kreeg ik mee, erg handig. 

Ook blij ben ik met de meer dan heerlijke maaltijd, we hebben weer genoten zoals altijd van wijn, spijs en zwarte en witte brigade, erg bedankt allemaal!

2 gedachtes over "Inter Scaldes in Kruiningen"

Robert

Dat ziet er weer heerlijk uit! Inter Scaldes staat ook nog bij ons op het lijstje om snel een keer naar toe te gaan :)
14 oktober , 2016 om 18:16 pm

Carla

Leuk! Het is altijd bijzonder goed bij Inter Scaldes, dus ik weet wel zeker dat jullie er van zullen genieten! Laat je wat weten als jullie zijn geweest?
14 oktober , 2016 om 19:46 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl