DSC09382
DSC09382

De Loohoeve in Schoonloo

Op 6 november 2016 in Drenthe, favoriet.

Na onze krokettenlunch reden we via Duitsland naar Schoonloo, naar De Loohoeve. Ik had daar een All in Verwenarrangement geboekt, wat betekent dat je een flesje champagne op de kamer vindt bij aankomst, je ‘s avonds met zijn tweetjes aanschuift voor een 6 gangenmenu inclusief alle dranken en koffie en bovendien de volgende ochtend ook nog kunt genieten van een ontbijt.

Voor de overige arrangementen, de kaart en de menu’s verwijs ik graag naar de mooie website. Ik zou ze hier graag noemen, maar er zijn zoveel mogelijkheden dat dit een onleesbare recensie zou worden en dat is niet de bedoeling tenslotte. 

De ontvangst door de jeugdige vrouw des huizes was hartelijk en zij begeleidde ons naar de ruime kamer, waar de champagne al koel stond. Altijd een leuk begin! Het complex bestaat uit drie gebouwen, waarvan het restaurant met het mooie terras er eentje is. 

Zo tegen achten liepen we naar het restaurant en we kregen een fijne ronde tafel bij de wijnkast met zicht op de hele ruimte. Het is een mooie vierkante ruimte, zeer smaakvol ingericht. De tafels staan er prettig ruim opgesteld, zijn keurig gedekt en er hangen een klein aantal erg leuke kleurige schilderijen. Op de tafels erg leuke kleine kleurige vaasjes met een bloem. Het restaurant was deze avond geheel gevuld. 

Een aperitief wilden we wel, men wist van mijn voorkeur voor gin/tonic, dus ik kreeg de gin/tonic-kaart uitgereikt. Op deze kaart behalve de gin/tonicmogelijkheden ook de champagnes, Cava’s en cocktails. 

Eerst kwam er water, voor echtgenoot een fles bruisend water, voor mij een karaf ijswater. Altijd prettig, een pluspuntje! Ook kwam er een aardewerken mandje met kroepoekjes van Keiemtaler met een mosterddip. Heerlijke luchtige kroepoekjes met een zeer volle smaak, erg lekker. Ook de dip was erg lekker.

Ik had gekozen voor een Bathtub Gin, echtgenoot voor een Geranium. Beide gins kenden we niet, dus dat was leuk. Er was flink wat werk gemaakt van de gins, ze zagen er heerlijk en kleurig uit. Erbij voor ons allebei een flesje Fentimans, mijn favoriete tonic. Het viel me op dat er een flinke hoeveelheid gin in de glazen zat, dat maak ik helaas wel eens anders mee. 

De gastvrouw, die ons ontvangen had in een colbertje, had inmiddels haar jasje uitgetrokken en een sloof aangedaan, zij is tenslotte behalve gastvrouw ook kok en ik vind dit een hele leuke manier om dat te tonen. Zowel de gastvrouw als de kok hebben ondanks hun jeugdige leeftijd flinke ervaring bij toprestaurants, ik noem hier bijvoorbeeld maar even In de Wulf, Oud Sluis en De Librije.

Een eerste hapje werd gebracht, Marleen (gastvrouw) vertelde ons precies wat er in zat en hoe het was gemaakt en dat zou de hele avond zo doorgaan, erg prettig! Gepresenteerd op een bord kregen we een meringue van gingerbeer met poeder van rode biet. Erin kippenlevertjes en kers. Erg lekker deze meringue, alle smaken waren nog prima te onderscheiden en ze pasten prima bij elkaar. 

Op een rond plaatje vervolgens een cakeje van olijf met basilicum, parmezaan en ansjovis. Ook dit cakeje vond ik erg lekker. De olijf overheerste niet, de ansjovis had wat mij betreft iets pregnanter naar voren mogen komen, maar ik ben een enorme liefhebber van de zoute ansjovis, dus dat is persoonlijk.

Het laatste hapje was krokante focaccia met gerookt Holsteiner rund en bieslook, geserveerd op Drentse keitjes. Een heerlijke, licht krokante focaccia kregen we, bedekt met zijdezacht rundvlees en een crème van bieslook.

Een zuurdesembroodje kwam op tafel met daarbij olie, zout en boter uit Guernsey. 

De jonge sommelier schonk de eerste wijn in, een Prinz, Riesling trocken 2015, Rheingau en dat was een fijne wijn. 

Het eerste gerecht werd geserveerd in een kommetje wat door een pottenbakster uit Westerbork, de Vuurplaats, speciaal is gemaakt voor de Loohoeve. Het gerecht was gepekelde zalmforel, gerookt op Drents turf met gepickelde koolrabi, zuring, topjes van dille, jus van appels uit eigen tuin met een aan tafel erbij geschonken vinaigrette van vlierbloesemazijn en een hintje van gin. Een heel fris en licht gerecht was dit. Het vettige van de forel en de vinaigrette pasten uitstekend bij de Riesling. 

In het glas kwam een rosé, Fleur de l’Amaurige, 2015, Cotes de Provence. Erbij tartaar (van bavette) de Loohoeve met crème van gegaarde eidooier, poeder van gedroogde kappertjes, huisgemaakte piccalilly en rauwe bloemkool. Ook dit was een licht, fris en bijna frivool gerecht en de rauwe bloemkool erbij vond ik erg leuk gevonden. Het combineerde ook prima. Echt een goed gerecht!

Marleen vertelde later dat zij en Jeroen regelmatig brainstormen over de gerechten en dat het wel voorkomt dat ze midden in de nacht wakker schieten en nog iets bedenken om een gerecht te vervolmaken.

Bij het derde gerecht kregen we een glas Chablis, Domaine d’Elise, een fijne Chablis. Lang geleden dat ik in een restaurant Chablis dronk. Het gerecht, wat er prachtig uitzag, was heilbot gegaard in geklaarde boter, geraspte limoen, citrus, ziltige takjes aardappelpuree en jus van garam marsala, asperge, gel van limoen, anijscressjes, krokantjes van brood, zeegroenten en venkelscheuten. Een hele mond vol, maar het gerecht was volledig in balans. De heilbot was heerlijk licht en perfect van garing, alle genoemde ingrediënten ondersteunden vooral de vis en pasten zowel goed bij elkaar als bij de heilbot. Erbij zat ook nog een crème van bosui. Eerst maakt de keuken een olie en van die olie wordt dan een ‘mayonaise’ gemaakt. Werkelijk een uitstekend gerecht dit. 

We gingen verder met een glas Scaia Corvina, Tenuta Sant ‘Antonio 2014, Veneto.  Een fijne, niet te zware rode wijn. Het gerecht was lam uit Drouwenerveen, jus van specerijen, pompoen, courgette, aubergine, handgerolde couscous van M'hamsa en een krokantje van harissa. Het lam was perfect van garing, uitstekend gekruid en goed nagezouten. Alle overige ingrediënten zorgden voor een fijn smaakpalet en pasten goed bij elkaar en bij het lam. Weer zo’n gerecht waar heel goed over is nagedacht en dat komt dan prima tot uiting op het bord.

Bij het hoofdgerecht kwam een glas Morgenster, Lourens River Valley 2010, Stellenbosch, een erg lekkere wijn. De kok zelf, Jeroen dus, presenteerde de eend. Het ging om eend, gepekeld en langzaam gegaard met knolselder in zoutkorst, poeder van knolselder, zoetzuur van knolselder en truffel. Erbij mosterdzaad en olie van bieslook. Een werkelijk fantastisch gerecht vond ik dit. Niet alleen was de eend helemaal perfect, maar ook de diverse bereidingen van knolselderij vond ik geweldig lekker. Zeer creatief! Extra leuk was het dat echtgenoot, die helaas allergisch is voor knolselderij een volledig ander gerecht kreeg. Dat was voor ons allebei namelijk leuk: hij had zijn volledig eigen gerecht en niet een min of meer aangepast gerecht en ik kon weer eens genieten van knolselderij, want meestal krijg ik dat dan ook niet. Hij kreeg Holsteinerrund, 8 weken gerijpt met groenten en jus van het rund en ook hij was meer dan tevreden. Alles was tot in perfectie uitgevoerd. 

We besloten om het dessert te wisselen voor de kaaswagen (wat niet lukte, maar daarover hieronder meer). Men betrekt hier de kazen van Van Tricht en de kaaswagen ziet er prima uit. Jeffrey, die ons van de meeste wijn voorzag, doet ook de kaas en hij deed dat allemaal uitstekend. Een goede toelichting en zeer attent allemaal. 

Bij de kaasjes wilden we - zoals gebruikelijk - graag een glas stevige witte wijn en dat werd in overleg een glas van de Chablis, die we dronken bij de heilbot. 

We maakten onze keus en kregen de kaasjes met erbij vruchtenbrood, gekaramelliseerde walnoot, appelstroop en kweepeergelei. Heerlijke kaasjes, heerlijke bijgerechtjes.

Marleen vond dat we absoluut haar dessert moesten proeven, ze besloot dat we samen een dessert zouden krijgen. Erbij voor echtgenoot een glas Fossa della Rosa. Het dessert, een plaatje om te zien, was de ‘Kruidenwei’: Geitenyoghurt van rauwe geitenmelk, cremeux van citrus, ijsje van geit met yuzu, opgeschuimde geitenmelkkrokantjes, gevriesdroogde framboosjes en gekarameliseerde ontbijtgranen. Het was een ongelofelijk lekker dessert. Telkens gebeurde er iets anders in je mond en de smaken waren fris en zoet en zuur en heerlijk....Absoluut genieten dit dessert, ik was blij dat we het moesten eten ;-).

Bij de goede espresso nam echtgenoot een glas Bas Armagnac Vaghi 1977 en ik wilde graag een Calvados, Chateau du Breuil 15 ans. Dit kozen we van de uitgebreide digestievenkaart. 

Bij espresso kwamen ook nog de meest lekkere friandises. Allereerst een net door Marleen ontwikkeld nieuw Drents kniepertje met passievrucht en schapenzuring, werkelijk allerheerlijkst. Op een houten plankje verder een makaron met gezouten karamel, een tumtum van ananas, lychee en vanille en een bonbon die toevallig van dezelfde patissier is die ook voor de Librije bonbons maakt, namelijk "bontom". Alledrie even lekker en een hele fijne afsluiting van een werkelijk geweldige maaltijd!

Het was al (ver) na middernacht inmiddels en we sloten deze erg fijne avond af in de lounge met Marleen en Jeroen met een lekker tapbiertje. We babbelden nog gezellig over van alles en daarna kropen we in het heerlijke bed.

De volgende ochtend genoten we nog van het uitstekende ontbijt en vervolgden daarna onze weg.

Om vaak naar terug te keren. Wat ik in ieder geval ga doen, want ik vind het ontzettend leuk hoe hier wordt gekookt met zoveel mogelijk Drentse producten. Ik hou van deze creatieve, lichte keuken en ik vind het ook nog eens extra leuk dat zo'n jong stel zomaar een hotel-restaurant runt, werkelijk fantastisch! Maar zoals altijd is de kwaliteit van de gerechten en de uitstekende bediening leidraad voor mijn welbevinden en dat zit hier helemaal goed. 

 

 

4 gedachtes over "De Loohoeve in Schoonloo"

Nell Nijssen

Wow, gastvrouw en kok in één en dezelfde persoon. Best knap. Verfijnde gerechten ook om te zien. Zien we hier de nieuwe heer en mevrouw Boer aan het werk misschien?
8 november , 2016 om 19:31 pm

Who knows Nell, ik gun het ze in ieder geval van harte!
9 november , 2016 om 10:31 am

Robert

Dat ziet er erg mooi en lekker uit. Als rasechte Drent wil ik hier zeker een keer naar toe gaan. Ik weet dat je veel ongevraagde tips krijgt om naar een restaurant te gaan. Toch wil ik een verborgen parel in de Betuwe aanraden, Herberg de Engel in Dodewaard. Ik begrijp werkelijk niet dat deze niet eens wordt genoemd in de Lekker. Echt een aanrader!
9 november , 2016 om 06:50 am

Carla

Hallo Robert, je hebt Herberg de Engel wel eens eerder genoemd, schiet me nu te binnen. Weet je, op de een of andere manier komen we niet zo vaak in die omgeving en als we er komen is het vaak al met een doel. Maar ik onthou hem wel, want hij zit in mijn achterhoofd ;-).
9 november , 2016 om 10:32 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl