DSC09382
DSC09382

Herberg De Engel in Dodewaard

Op 15 december 2016 in Gelderland.

Op deze wat troosteloze zondag reden we naar Dodewaard. Ons doel was Herberg De Engel. Een regelmatige lezer van mijn website had me op het restaurant geattendeerd en ik was nieuwsgierig geworden. 

De Engel is mooi gelegen in het natuurgebied van de Hiense uiterwaarden, vast aan een dode arm van de Waal, de Strang genaamd. Parkeren kan op eigen terrein. Behalve een restaurant is er ook een wijngaard, kun je er feesten en partijen geven, vergaderen, Oud-Hollandse spelen spelen en zijn er ook nog mooie terrassen. Tot slot zijn er kookseminars en wijnproeverijen en rondleidingen mogelijk. De eigenaars zijn beiden gediplomeerd Sommelier-Gastronoom en Wijn-Spijs specialist van de Academie voor Gastronomie. Dat laatste hebben we overigens gemerkt....

Extra leuk vond ik het ook nog dat we er gaandeweg de middag achter kwamen dat de chef en zijn vrouw, de eigenaars dus, de ouders zijn van de tweeling Bob en Bram. Bob werkt inmiddels bij De Kluizenaer in Goes en Bram werkt bij Inter Scaldes in Kruiningen. 

De ontvangst was vriendelijk en we kregen een tafeltje bij het raam wat je bereikt via wat treden naar een verhoging in de aangename ruimte. Alle tafels keurig gedekt met wit linnen, dat zie ik graag. Mooie kunst aan de wand ook trouwens. 

Een aperitief wilden we wel en dat werd het huisaperitief, kruipbramenlikeur uit Finland met Cava. Lekker fris! Een kan water met ijsblokjes en citroen kwam ook direct op tafel, zeer attent en gastvrij. 

Bij het aperitief kwam wit vloerbrood met heerlijke plakken ham van de Panhofboerderij uit Dalfsen en wat boter. Een fijne binnenkomer!

We kregen de menukaarten uitgereikt, inclusief het herfstmenu en bekeken de mogelijkheden. Het herfstmenu is te verkrijgen in drie, vier of vijf gangen (resp. 30, 33, 36€). Wijnarrangement hele glazen 5.50, halve glazen 3.25. Uitbreiding met kaas is mogelijk (7.50), wisselen met dessert ook (3.50) en bij het dessert is er de keus tussen het herfstdessert of de Engeltoren (grand dessert, supplement 5€).

Ook heeft men verrassingsmenu’s: 5 gangen € 45,00 € 65,00 all-in, 8 gangen - 60,00 - 87,50 all-in. De kaart tenslotte kent 5 voorgerechten, 2 soepen, 2 warme voorgerechten, 7 hoofdgerechten, waarvan 1 vegetarisch en 2 vis en 7 desserts. Voor inhoud en prijzen verwijs ik graag naar de website.

Na ampel overleg besloten we tot het herfstmenu met voor ons beiden een aanpassing en daar wilden we graag het wijnarrangement bij. De wijnkaart, die ik on line al had bekeken, is opmerkelijk uitgebreid, erg mooi en heel vriendelijk van prijs.

Nadat dit alles was geregeld kregen we een amuse. Twee eigenlijk. In een lief klein schaaltje een stukje warm gerookte zalm met een tipje Savora-mosterd en in een glaasje een dadel met geitenkaas en room en gruis van noot. Beide hapjes waren zeer smakelijk. 

Het vloerbrood werd weggehaald en we kregen heerlijk warm donkerbruin brood en brood met pitten en zaden op tafel. Olie werd ingeschonken in de aparte bakjes bij de borden en ook kwam er gezouten boter op tafel. 

De chef, die ons deze middag samen met zijn vrouw van dienst was om zomaar te zeggen, kwam met de eerste wijn. Een Weisburgunder, Freiherr von Göler, 2013, trocken, Baden. Een bijzonder lekkere wijn! 

Erbij het voorgerecht, Forel: gerookt – mousse – viskoekje – zuurkool ijs – Tom Kha – radijs.

Op een vierkant bord een flink stuk licht gerookte forel met erbij dipjes crème van Tom Kha. Ook erbij een luchtige mousse van forel, een viskoekje en zuurkoolijs. De mooie rode radijspartjes waren ingelegd. De forel en de mousse waren erg lekker en pasten net als het bijzondere zuurkoolijs uitstekend bij de wijn. Het viskoekje was binnenin heerlijk luchtig en de buitenkant was prettig krokant. Het zuurkoolijs smaakte enorm naar zuurkool, wat ik bijzonder vond (en leuk). De crème van Tom Kha vond ik erg leuk gevonden, van mij persoonlijk had hij wat heftiger van smaak mogen zijn, nu was het een hele zachte crème. Alles bij elkaar vond ik erg lekker.

Bij het tweede gerecht liepen de wegen van echtgenoot en mij uiteen. Het menu voorzag nu in pompoensoep met allerlei leuke dingen, maar daar we hadden we geen trek in en wijzigen was geen enkel probleem. 

Ik had gekozen voor de Eendenlever: gebakken – Pedro Ximenez – appel - aardappelkaantjes en echtgenoot voor de Zwezerik: risotto – cantharel – Panhof chips – dragon.

Ik kreeg een glas Domaine Banchereau, Coteaux du Layon Chaume 1990 en die was ronduit bijzonder. Het gerechtje werd gepresenteerd in een rond bordje. In het midden het perfect gekaramelliseerde stukje eendenlever met een heerlijke saus van PX. Erbij gemarineerde appelbolletjes, aardappelkaantjes en wat bosui. Perfect van uitvoering, perfect van smaak en een perfecte match met de wijn. 

Echtgenoot had een glas heerlijke droge PX bij zijn zwezerik en ook hij was meer dan tevreden.

Leuk detail nog vond ik dat alle wijnglazen en van een prettige grootte waren en allemaal gegraveerd waren met ‘De Engel’. 

Bij het volgende gerecht kwam een glas Calusari Pinot Noir uit Roemenië. Een ons bekende wijn (ooit gedronken bij Het Gouden Kalf), een fijne wijn ook.

Het gerecht was Everzwijn: Saltimbocca – salie – Parmaham – rucolastamp – honing-mosterd – Parmigiano reggiano.

In een nogal klein bord (ook de gastvrouw maakte er een opmerking over bij het afruimen) troffen we een behoorlijke hoeveelheid stamppot met rucola aan, waarop een mooie plak everzwijnvlees lag, omwikkeld met ham. Erbij salie uit eigen tuin en een koekje van parmezaan. Ook dit was weer een erg lekker gerecht, het vlees was heerlijk mals, het koekje fijn krokant en de stamppot deed me denken aan een grootmoeder-stamppot, prima in orde dus.

Bij het hoofdgerecht kwam een glas 19 Crimes, 2015, Australië. (leuke website, ook de 19 misdaden worden beschreven).  Het hoofdgerecht was Damhert: bout – bospaddestoelen – boletenpoeder – stoofpeer – polenta – pastinaken.

Een flinke portie plakken damhert kregen we, heerlijk mals vlees met erbij poeder van boleten, een mooie wildjus en gebakken bospaddenstoelen. Een fijne combinatie! Erbij diverse groenten, waaronder voor mij pastinaakpuree (voor echtgenoot heel attent veranderd in aardappelpuree), witlof, spruitjes, romanesco, pompoen en een krokantje van truffelaardappel. Ook nog wat partjes stoofpeer en wat gefrituurde polenta. Het was wel een zeer ruime portie, dus mijn bord ging niet helemaal leeg helaas.

Dat was ook de reden dat ik deze keer de Engeltoren aan me voorbij moest laten gaan....

Bij het dessert schonk de chef een glas Golden Spiral Ice 2011, Duitsland in. Een fijne Eiswijn!

Het dessert, opgediend in een mooi schaaltje, was Amarene kers: sorbet – semifreddo – chocolademousse – hangop – crumble – mascarpone. De chocolademousse was veranderd in bavarois van amarenen en een plak chocolade bovenop het dessert. Alle onderdelen waren werkelijk geweldig lekker. Ik ben een groot fan van amarenen, dus dit was verwennerij. De semifreddo vond ik werkelijk goddelijk lekker!

Bij de uitstekende espresso kwam het vriendelijke meisje langs met een kist met snoeperijen waarvan we er drie mochten kiezen, wat we ook deden ;-).

Na het betalen van de zeer vriendelijke rekening verlieten we meer dan tevreden De Engel. Werkelijk een pareltje. Fijne gerechten, prettige bediening en meer dan uitstekende wijnen, een verrassing!

9 gedachtes over "Herberg De Engel in Dodewaard"

Robert

Wat fijn dat jullie zo genoten hebben! Een parel inderdaad met uitstekende prijs-/kwaliteitsverhouding. De heerlijke wijnen maken het helemaal af. Ik zag net op FB dat het restaurant een link van de recensie had gedeeld en hier ontzettend tots op is. We gaan eind deze maand voor de eerste keer bij Librije's zusje en Choux eten, ben erg benieuwd! Hartelijke groet, Robert.
15 december , 2016 om 18:02 pm

Carla

Wij vonden het ook erg fijn ;-). Leuk Librije's Zusje en Choux. De laatste ken ik niet, de eerste wil ik graag snel weer eens bezoeken. Ben benieuwd naar je ervaringen. Hartelijke groet, Carla
15 december , 2016 om 19:34 pm

Rick

Heerlijk restaurant, een hapje eten veranderd in een hele avond uit. Een geweldige beleving, Inno en Marian steken veel liefde en passie in hun gerechten en dat proef je. Al tien jaar onze favoriet.
15 december , 2016 om 18:06 pm

Carla

Hallo Rick, kan me voorstellen dat het een favoriet is van jullie. Wij hebben er ook genoten.
15 december , 2016 om 19:35 pm

Joost Niederer

Carla, waar smaakt kruipbramenlikeur naar als ik vragen mag!?
16 december , 2016 om 18:17 pm

Carla

Hoi Joost, naar bramen. Dus zoetig met een flink zuurtje. Kruipbramen schijnen vooral op het noordelijk halfrond voor te komen, ze zijn oranje-achtig van kleur en bevatten flink wat vitame C. Oh en ze kunnen vorst hebben maar niet in de bloeifase. Ik kende ze ook niet, maar gelukkig hebben we google tegenwoordig ;-).
16 december , 2016 om 19:41 pm

Joost

Bedankt voor de toelichting. Dat klink lekker. Ik vind bramen heerlijk en zeker als ze niet zo zwaar-zoet maar fris-zuur zijn. Idee om een keer thuis te maken!
22 december , 2016 om 12:09 pm

Robert

Hallo Carla, Ik wil jou en jouw familie hele fijne feestdagen wensen en een gelukkig en vooral gezond 2017! Ik blijf je blog ook in 2017 op de voet volgen :) Hartelijke groet, Robert.
23 december , 2016 om 09:50 am

Carla

Goedemorgen Robert, wat leuk, dank je wel! Voor jou en de jouwen natuurlijk ook hele fijne dagen en alle goeds voor 2017! Veel culinair genot ook hoop ik ;-). Hartelijke groet, Carla
23 december , 2016 om 10:05 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl