DSC09382
DSC09382

De Pastorie in Kasterlee, België

Op 13 maart 2017 in één ster, België.

Op deze zondag was ons doel Kasterlee. Om precies te zijn Lichtaart. Wij zouden gaan lunchen bij De Pastorie. Gelegen in het dorp, gevestigd in een prachtige oude pastorie met in de zomer een mooi terras. Parkeren kan op eigen grond en we wandelden binnen. Een vriendelijke ontvangst nadat we hadden aangebeld en we kregen een ronde tafel in het knusse restaurant, wat al geheel gevuld was. We zouden gebruik maken van menu Winterprik, een gezamenlijk initiatief van de Belgische Alliance-leden. Een viergangenmenu met aperitief, wijnen, water en koffie in dit geval voor 97€ per persoon. 

Een glas champagne werd ingeschonken, van Crépaux hier en onze voorkeur voor water werd gevraagd. Op tafel kwam vrijwel direct een standaardje met krakels van pompoenpit en een schaaltje met een rillette van jong konijn, zeer smakelijk. 

Ook kregen we een amuse, een terrine van paling in ’t groen met een sorbet van gin/tonic met een krokante chips van lotuswortel en venkel en erbij nog zoetzure ui. Deze terrine was geweldig lekker. Mooie krachtige smaken, uitstekend bij elkaar passend. 

Na enige tijd kwam er nog een amuse. Een stukje gebakken zwaardvis met diverse bereidingen van tomaat, met mozzarella, basilicum en een soort seroendengcrumble. Een bijzonder smaakvol gerechtje. De zwaardvis was perfect van garing, de ’caprese’ smaakjes pasten er prima bij en de crumble van seroendeng gaf er een speciaal tintje aan. Prachtig opgemaakt ook was dit gerechtje. 

Een flinke bol brood kwam op tafel. Olie, peper, zout, boter en kruidenzout stonden al op tafel en de eerste wijn werd ingeschonken. We zouden deze middag Oostenrijkse wijnen krijgen.

Het was een Grüner Veltliner, Oskar Hager, Kamptal 2015.

Het voorgerecht was Jacobsvrucht, buikspek, jus van witlof, buikspek-gegaard op lage T°, Bianchetti truffel. De jus - eigenlijk meer een soepje - van witlof werd aan tafel op het bord geschonken. De groenten waren bladspinazie en roodlof. Verder op het bord twee flinke uitstekend gebakken coquilles, een eidooier gegaard op 63 graden en de truffel. Onder de coquille en de groenten lag bij mij een cirkel van knolselderij met een plak gekookte ham erop. In zijn geheel was dit een uitstekend gerecht. Het soepje was werkelijk heerlijk, combineerde ook uitstekend met de knolselderij, de ham en de groenten. De truffel, coquille en eidooier pasten ook prima bij elkaar en bij de groenten, het was werkelijk genieten dit. 

Bij het tussengerecht kregen we dezelfde wijn. Het tussengerecht was Zalmforel, couscoussalade met citroengras, romanesco. Aan tafel werd er nog een lepel Hollandaisesaus toegevoegd. De vis was perfect van gering, de Hollandaisesaus was ook volgens de regels der kunst gemaakt. Op de couscoussalade, die heerlijk fris was, lagen nog wat gefrituurde noedels. De romanesco lag erbij als een pureetje, waarin met een vork  een patroon was getrokken. Ook dat was smakelijk. 

In het glas kwam vervolgens een Burgunder Cuvée, Pinot Noir, St. Laurent, Jozef Dockner, Niederösterreich 2013 ter begeleiding van het hoofdgerecht. Dat hoofdgerecht bestond uit Melk lam van “De Schaapskooi – Lichtaart”, geglaceerde boterraap met kruizemunt, fondue van tomaat, natuurjus. Op het bord een kotelet van het lam, een stukje van het zadel en nog iets van het lam. Diverse groenten, waaronder al een witte asperge en de geglaceerde boterraap. Een crumble van mosterd en lamsjus met tijm en tomaat vervolmaakten het gerecht. Heel klassiek en zeer smakelijk. Verder erbij voor ons allebei een schaaltje met stoverij van de bout en een schaaltje met gestoofde sperzieboontjes met sjalot. Zeer smakelijk! Ook nog een doekje voor de handen, vanwege de kotelet en er kwam zelfs nog een tweede ronde van het vlees met wat krokante aardappel. Ik moest de tweede ronde helaas aan me voorbij laten gaan, het was namelijk al een enorme portie. Ook dit was allemaal geweldig lekker en perfect klaargemaakt. Heel gastvrij ook allemaal. 

De dessertwijn sloegen we af. Het dessert deze middag was Koffie Chocolade  /  “Creatie…” met als thema chocolade en koffie “Café glacé”. 

Op het bord een flinterdunne cilinder van kletskop gevuld met ijs van koffie, room en chocolade, wat als geheel werkelijk het idee gaf dat je een Café glacé at. Heerlijk! En ook prettig licht op de een of andere manier. Een hele fijne afsluiter van een erg mooie maaltijd.

Bij de espresso kwamen nog wat snoeperijen. Op een schattig schoteltje een kokoschocoladesnoepje en in een rond bakje erbij marshmallows en cuberdons, heerlijk! Ook kwam er zo’n mooi dubbel schaaltje, waar op het deksel een cakeje van chocolade met karamel en allerlei andere lekkere dingen lagen en in het schaaltje lag nog een cakeje van vanille met ijs van yoghurt en iets citroenerigs. Ook allebei erg lekker en ook erg mooi gepresenteerd.

Zeer tevreden betaalden we de rekening en verlieten we De Pastorie. Om naar terug te keren, hier wordt op een uitstekende manier klassiek Vlaams gekookt en daar hou ik van. Ook de bediening is hier goed. 

 

3 gedachtes over "De Pastorie in Kasterlee, België"

Daan

Hoi Carla, Leuk om te lezen dat je een restaurant hebt bezocht vlakbij waar ik woon. Ikzelf ben ook zeer te spreken over de Pastorie, altijd een feest daar! Kasterlee en Lichaart hebben trouwens nog meer goede restaurants die je eens moet bezoeken. Onder andere Helsen en Fleur de Sel zijn zeker de moeite waard! Groeten Daan
14 maart , 2017 om 16:16 pm

Carla

Dag Daan, dank voor je reactie. Leuk dat je ook te spreken bent over De Pastorie, ik kan me ook haast niet voorstellen dat iemand er niet tevreden is. Dank voor de andere restaurants, wie weet bezoeken we ze eens. Groetjes, Carla
14 maart , 2017 om 16:20 pm

Daan

Graag gedaan Carla. De Watermolen en Lunch/Diner Louis zijn ook erg fijne restaurants daar in de buurt. Keuze genoeg! Culinaire groeten en ik blijf je website met veel plezier in de gaten houden!
14 maart , 2017 om 16:46 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl