DSC09382
DSC09382

De Burgemeester in Linschoten

Op 21 april 2017 in één ster, favoriet, Utrecht.

Op deze mooie 4e april reden we naar Linschoten, we gingen lunchen bij De Burgemeester. De vorige keer waren we bijzonder enthousiast over de mooie gerechten, dus een herhaling vonden we wenselijk en leuk.

Het terras was gedekt, maar lag in de volle zon, zonder parasols, dus we kozen ervoor om binnen te lunchen, wat geen probleem was.

Na een zeer vriendelijke ontvangst kreeg echtgenoot een glas champagne, van Yannick Vauthier hier als aperitief en ik een gin/tonic (Hendricks).

Een umami oester wilden we wel en dat betekende een plain oester met gehakte sjalotjes en wijnazijn en een pipetje met citroensap. Een heerlijke oester!

Vrijwel direct erna verschenen er vier hapjes. Een meringue van tomaat met crème van basilicum en daikon cress; een hoorntje van briquedeeg met baba ganoush, gezouten citroen en sesam; een taco met gerookte biet, haringkuit en rabarber en een wonton met crème van gerookte knolselderij, vanillezout en parels van melasse. Erg lekkere hapjes, waarbij de meringue van tomaat bij mij het meest in de smaak viel.

Een leuk wit vaasje kwam op tafel met erin heerlijk knapperige hartige broodstengeltjes!

Nadat we de wijnkaart weer eens hadden bekeken, nog steeds interessant en prettig, kwam er een amuse. Een bombe van groene curry met een lopende pindavulling, groene salade met kiwi en sugarsnap, crème van pinda en een eidooier. Een zeer bijzondere amuse. Weer eens hele nieuwe smaken, uitstekend gecombineerd, erg leuk. Vooral de bombe van groene curry met de lopende pindavulling vond ik erg bijzonder.

We wilden deze keer graag het wijnarrangement. Bruisend water kwam, een karaf met ijsblokjes voor mij en de eerste wijn werd ingeschonken.

Een Alberte Ribeiro uit Galicië. Een fijne wijn. Het gerecht erbij was werkelijk geweldig. Coquille. Coquille met erbij gepeperde peterseliewortel, ingelegde ui, crème van pandan, bieslook, een krokantje van rijstvel met sumak en pinda, mosterdzaad en poeder van spinazie. Het geheel was omgeven door drie oliën: sinaasappel, sherry en basilicum. Een bijzonder mooi opgebouwd gerecht. Allereerst de perfect op temperatuur zijnde coquilles, grof gehakt met de gepeperde peterseliewortel, de ingelegde ui, de crème van pandan en de bieslook en afgedekt door het krokantje van rijstvel met de sumak, het poeder van spinazie en de pinda. Het mosterdzaad, wat ik altijd werkelijk een toevoeging vind, vervolmaakte de geweldige smaak van de drie oliën. Een ontzettend knap en zeer smakelijk gerecht! Elegant en uitstekend in balans.

Een net gebakken bol heerlijk brood werd gebracht, waarbij een plateau met drie soorten boter in leuke potjes kwam. Boter met zeezout, gerookte boter en boter met honing en tijm. We aarzelden wat en de doortastende gastvrouw zette gewoon alle drie de potjes op tafel, attent!

In het glas kwam een Godello, Lagar da Xestosa, Monterrei, ook een fijne wijn. Allereerst kwam er een klein tafelbarbecuetje op tafel met erop twee stukken hamachi op cederhout en met sesam. De chef bracht de borden waarop het garnituur al lag en legde er per bord een stuk hamachi op en schonk de saus, gemaakt van grotpaddestoelen en djeruk perut erbij. Een schilderijtje ontstond weer op het bord. Wat troffen we aan? Allereerst de meest fantastische hamachi ever! Prachtig in combinatie met de zachte smaak van het cederhout en de sesam en mooi nagezouten, waardoor het stukje vis heerlijk hartig was. Erbij mousse van sesam, ingelegde eryngii, komkommer, tomaat, haringkuit en een krokantje van zwarte sesam. Een werkelijk geweldig gerecht, prachtig van smaak, geweldig in balans!

We gingen verder met een glas Touraine, Domaine du Rin du Bois 2015, alweer een prettige wijn. Erbij het derde gerecht, Schartong (is beslist geen tongschar) gevuld met crème van citroen, beurre blanc en afgedekt met strepen van crème van gele wortel. Erbij pareltjes van crème fraîche, kokkeltjes, bouillon van gele wortel, vadouvan en gele dashi. Verder cilinders van gele wortel, gevuld met diezelfde pareltjes, wortelcrème en oesterblad. Een heel zacht smakend gerecht was dit. Weer heel anders dan de voorgaande gerechten, maar zeker ook zeer smakelijk. Juist omdat de smaken zo zacht waren hadden de cilinders van gele wortel wat mij betreft iets minder al dente mogen zijn.

Qua wijn gingen we naar Ligurië, een glas Monte Castello,, Isabella 1712, 2015 kregen we. Een bijzonder fijne wijn. Erbij een intrigerend bord, want het ging om gebakken koontjes met kaantjes van aardappel, maar het (prachtige) bord was allereerst afgedekt met een kleurrijk krokantje met erop poeder van tomaat, spicy kruiden, waaronder amarillopeper en bosui en ook nog wat cress en bloemetjes. Onder dat krokantje troffen we allereerst een laagje zoetzure radijs in plakjes aan en daaronder lagen dan de perfect gegaarde wangetjes met erbij de krokante kaantjes van aardappel en een compote van prei en gember. Ook dit gerecht was fantastisch lekker, werkelijk enorm genieten. Prachtig in balans weer en bijzonder leuk gepresenteerd. 

Bij het hoofdgerecht kwam een Salice Salentino, Liveli Passamante 2015, Famiglia Falvo in het glas, een redelijk stevige wijn. Ook deze wijn werd door de uitstekende sommelier op een zeer prettige manier toegelicht. Erbij runderlende. Ik moet even melden dat ik had verzocht om een halve portie, de gastvrije hoeveelheden hier waren voor mij net iets te ruim en ik wilde toch wel graag het gerecht proeven. Ik kreeg dus een keurige halve portie van prachtig klaargemaakte runderlende met erop gerookte uitjes, gel van miso, aardappelen Pont Neuf in mini-uitvoering (erg leuk), shii-take, gomasio (kort gezegd sesamzout, zie link) en een jus van sjalot. Ook dit was weer een prima gerecht. Goede, stevige smaken, perfect van cuisson.

Ik was net van plan te melden dat ik geen dessertwijn wilde, toen er een flesje op tafel werd gezet wat ik niet kende. Het ging om een flesje cider van Keuris uit Woerden, volgens de gastvrouw perfect passend bij het dessert: Het Groene Hart-dessert. Tja, dan probeer je het natuurlijk. En uiteraard had ze gewoon gelijk. Een fijne frisse appelcider was het, vol van smaak. Het Groene Hart-dessert werd gebracht in de Burgemeester-kist.

Het deksel was bedekt met gras en in de onderkant van de kist stond een bakje met ijs van karnemelk uit Montfoort, hangop uit Montfoort, appel van Vlooswijjk, winegums en cheesecake uit Sliedrecht en aan tafel erbij geschonken kruidenbitter uit IJsselstijn. Het dessert als geheel was heerlijk fris en licht en ik vond het bijzonder leuk om zo’n echt streekgebonden dessert te krijgen.

En nog waren we er niet....De gastvrouw bracht ons een huisgemaakte Magnum van gebrande koffie met pure chocolade en ook die was geweldig lekker. Daar kan de Magnum van Unilever een puntje aan zuigen!

Bij de goede espresso kwam nog een bombardement aan lekkere dingetjes. Een brownie met hazelnoot, een bal van witte chocolade met butterscotch, een meringue van en met kokos en een financier met lemoncurd en parels van ras el hanout. In een eitje nog een compote van ananas, crème van advocaat en bastogne. Stuk voor stuk heerlijk.

We babbelden nog wat na met chef en gastvrouw, namen afscheid en waren weer meer dan tevreden over deze bijzonder prettige maaltijd. Erg fijn dat het restaurant zo dicht bij ons huis ligt!

 

4 gedachtes over "De Burgemeester in Linschoten"

Joost Niederer

Het water koopt met bijna in de mond. Wat een heerlijke gerechtjes! Je mg niet vergelijken, maar ik krijg een Boreas deja vue.
21 april , 2017 om 20:35 pm

Carla

Nu je het zegt Joost, inderdaad!
22 april , 2017 om 08:12 am

Joost Niederer

Ik bedoel dat uiteraard als compliment voor De Burgemeester (mijn reactie komt misschien wat bot over bedacht ik me later).
22 april , 2017 om 10:31 am

Carla

Oh natuurlijk, zo heb ik je reactie ook opgevat hoor!
22 april , 2017 om 10:40 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl