DSC09382
DSC09382

Savage in Rotterdam

Op 5 augustus 2017 in Rotterdam, Zuid-Holland.

Op 23 juli was de laatste avond dat restaurant Savage open was. Het restaurant sluit op de lokatie aan de Schiedamse Vest en zal over een poosje elders, waarschijnlijk in een kleiner pand, verder gaan. In het huidige restaurant begint op 6 augustus Restaurant The Walk’In Fish met bites en drankjes als opening, daarna gaat de gewone menukaart in. Het wordt een visrestaurant. De koks van Savage, Chef James Maros en Sous Chef Rijk Juten, gaan eerst reizen en inspiratie opdoen en zullen daarna, zoals boven vermeld, Savage verder gaan ontwikkelen.

Wij wilden graag nog een keer genieten van de schitterende gerechten van beide heren en hadden een tweetje gereserveerd. Deze keer kregen we een tafeltje boven.

Water, bruis en ijswater in een karaf, kwam direct op tafel, de gin/tonics kwamen ietsjes later. Deze keer Hermit gin met Fentimans Wild Elderflower tonic, wat roze peper, Oost Indische kers, zeezout, een topje van munt en een stukje gebrande appel. Lekker!

We begonnen met drie bekende hapjes. Allereerst wederom gepresenteerd op de gedroogde makreelbek het scheermes met kaneel en een vinaigrette van de Hand van Buddha: nog steeds bijzonder lekker. Daarna het Rotterdamse zoetzure uitje gevuld met Rotterdamse oude kaas en poeder van de nier van het wolvarken, wat eerst gepekeld en daarna gedroogd is. Ook dit uitje was weer erg lekker, op de een of andere manier zelfs lekkerder dan de keren voorheen, het uitje was meer aanwezig.

Tot slot nog een tartelette van pate brisée, flink gevuld met ragout van krab met een chutney van pompoen en een dahliabloemetje. Ook dit was een zeer smakelijk hapje.

Heel vriendelijk kregen we weer die leuke menukaart uitgereikt, zodat we konden meelezen welke gerechten we zouden krijgen. 

We besloten deze keer om voor flessen wijn te gaan, de arrangementen hier zijn erg leuk, maar ook behoorlijk kostbaar. Hoewel het me opviel dat de prijzen van de arrangementen - net zoals de menuprijs trouwens - waren aangepast. Maar toch besloten we tot flessen. We kozen van de redelijk geprijsde wijnkaart voor een wijn uit de Cevennen, een Pur Sans Viognier 2015, Vigneron de Tornac en die beviel ons. Het speciale negengangenmenu à 69€ nam een aanvang en het eerste gerecht verscheen. Een bekende voor ons: makreel, mierikswortel, macadamia, stroop, koolrabi. In het bord twee mooie stukken rauwe makreel, waarvan het vel kort gebrand is. Erbij een stukje koolrabi van de bbq met erop zoetzure koolrabi. Normaliter zit er dan ijs van mierikswortel tussen, maar dat had ik apart gekregen, omdat ik niet heel goed tegen wasabi/mierikswortel kan. Naast de koolrabi een minieme hoeveelheid stroop gemaakt van de graten van de makreel. Het was jammer dat er zo weinig stroop op het bord lag, dat was de vorige keer juist de enorme verrassing en ook eigenlijk wel dé smaakmaker van dit gerecht. Wat niet wegneemt dat het toch nog een heerlijk gerecht was, de makreel was boterzacht en zeer vers, de koolrabi lekker en ook het ijs van de mierikswortel kon me door zijn zachte smaak bekoren. Over het geheel zat wat geraspte macadamia, wat erg lekker was.

In een apart schaaltje lagen twee kleine koolrabi’s die gevuld bleken te zijn met koude dashi gemaakt van de kuit van de makreel. Werkelijk fantastisch lekker!

Ook het tweede gerecht was een bekend gerecht voor ons, eentje waarvan we dolenthousiast waren toen we het de eerste keer aten. Het ging om boon, kruisdisteloesterzwam, aardpeer, gepekelde eidooier. Op het bord 5 verschillende soorten boon, die waren gegaard in deels gekaramelliseerde zure room, wat werd afgeblust met azijn van knoflook. Deze ‘bonensalade’ werd lauw gepresenteerd en was afgedekt met de gepekelde eidooier en de plakjes zoetzure aardpeer. Eromheen lagen de plakjes paddestoel en het schuim van cantharellen. Erop nog wat gepofte bulgur. Ook dit vonden we een weer absoluut geweldig gerecht. Zeer aparte smaken, prachtig in combinatie en heel aards. Het viel me op dat ook dit gerecht toch weer net anders was dan de eerste keer, er was duidelijk sprake van een evolutie. Deze keer smaakte het gerecht behalve aards ook zeer prettig notig.

Waarmee we toe waren aan het derde en tevens laatste bekende gerecht. Zeeduivel, prei, waterkers, beurre noisette

Allereerst werd er een schaal met twee sneden brood neergezet met ernaast zelfgemaakte boerenboter met zout. Het brood was bedoeld om de saus van de beurre noisette met de chlorofyl van waterkers met wat azijn op te deppen. In die saus, die geweldig lekker was, lag een prachtig stuk perfect gegaard, mooi glazig van binnen nog, zeeduivel. De zeeduivel was ook gebakken in de beurre noisette en op de zeeduivel lag een stukje lardo van het Mangalica varken. Het preitje wat erbij lag was geroosterd en kon met wortel en al worden opgegeten. Ook dit was een heel ander gerecht dan de eerste keer, maar wel weer bijzonder smakelijk.

Het volgende gerecht was gele biet, aardappel, maïs, sjalot. We troffen aan plakjes gele biet, gegaard in tijmolie met zoetzure sjalotjes, gepofte maïs en stroop van de resten van de biet. Verder zure room en onder de bietjes een aardappelcrème met gedroogde en gepekelde eidooier. Iets minder opzienbarend, maar nog altijd een verrassend en zeer lekker gerechtje.

We gingen verder met langoustine, kers, bisque. Op het bord een perfect gegaarde langoustine, omwikkeld met spek van het Mangalicavarken. Erbij amarenenkersenpitolie, bisque en zeer aromatische kruiden. Alle smaken bij elkaar pasten geweldig goed en ook afzonderlijk was alles even smakelijk. Ook dit was weer een uitstekend gerechtje.

Het zesde gerecht was mossel, tomaat, geit, Hollandaise. Een gerecht in tweeën. Allereerst gepresenteerd op mosselen twee millefeuilles van naan met een dikke Hollandaisesaus met geitenolie en wat chorizo van geit, afgewerkt met aromatische bloemtjes. Bijzonder heftig van smaak en daardoor zeer smakelijk!

Op het bord jus van tomaat en mossel met cirkeltjes van prei waarin achtereenvolgens mosseltjes en aardappelmousseline met tomaat lagen. Erop waren krokantjes van de chorizo van geit gestrooid. Ook dit was zeer hoog op smaak en geweldig lekker.

Vervolgens kregen we torteloni, gevogelteragout, zuurkool, kruiden. Het hoofdgerecht, voorzover je daarvan kunt spreken in een menu als dit. Drie flinke torteloni kregen we, gevuld met ragout van eend en duif met erbij een jus van eend en duif. Zuurkool gemaakt van savooiekool lag eronder en die was opvallend lekker van smaak. Het geheel was afgewerkt met blaadjes van de Oost Indische kers en diverse kruiden en ook dit was weer een uitstekend gerecht. Een erg mooie combinatie van smaken.

Het eerste dessert was appel, maanzaad, boterkoek, verveine, karnemelk. In een schaaltje troffen we allereerst aan een vinaigrette van verveine. Daarin lag wat heerlijke boterkoek met erop een parfait van karnemelk met maanzaad. Op de parfait nog plakjes gedroogde appel. Ook dit was weer een bijzonder dessert. Net weer anders dan anders. Heerlijk fris, licht en apart van smaak.

Het tweede dessert was om te delen. Tartelette, rabarber, aardbei, hangop. Een mooie knapperige tartelette kregen we, gevuld met een compote van rabarber, Hollandse kers en stevige hangop. Het geheel was afgedekt met aardbeitjes. Een heerlijk taartje. Ik vond daar een Calvados wel bij passen, dus nam ik een glaasje en dat was erg lekker.

We sloten af met goede espresso, hadden nog een gesprekje in de keuken met James Maros en Rijk Juten, die we uiteraard veel succes wensen en die we zullen blijven volgen. Savage is en blijft favoriet. The Walk’In Fish zullen we t.z.t. ook bezoeken natuurlijk en ook hen wensen we veel succes.

 

 

0 gedachtes over "Savage in Rotterdam"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl