DSC09382
DSC09382

Hotel-restaurant Belvédère in Schoonhoven...

Op 12 mei 2004 in Krimpenerwaard.

Belvédère....
Eigenlijk wilden we ons laten verwennen bij De Stroper, maar die was twee weken geleden al volgeboekt voor deze middag. We moesten erg veel bijpraten, het was al langer dan een maand geleden dat we elkaar gezien hadden en zoals altijd was er veel gebeurd. Ik parkeerde op het parkeerplaatsje wat uitkijkt op De Lek, zoals het hele hotel/restaurant, want Bélvèdere is behalve restaurant dus ook hotel. Het terras wat in de zomer vrijwel continu geheel gevuld is, vanwege het heerlijke briesje, de mooie oude bomen die heerlijk schaduw bieden en het pittoreske uitzicht op De Lek en de pont was voor een belangrijk deel ontruimd, zodat we zonder al te veel laveren de ingang bereikten.
De ontvangst was vriendelijk. Alles doet hier een beetje oubollig aan, maar op de één of andere manier is het er zo lekker ouderwets dat ik me er altijd direct op mijn gemak voel. Een soort van ouderwetse charme, die me als een dekentje past zal ik maar zeggen. De al wat oudere ober stelt nog eer in zijn werk, is prettig aanwezig en doet al zijn handelingen met een soort van ingesleten gewoonte, maar je merkt wel dat hij er lol in heeft.
We wilden eerst maar eens een apritiefje, voor ons allebei een glaasje witte wijn. Hier een Cotes de Luberon die helemaal past bij dit restaurant. Pretentieloos, maar wel in orde. 2.80 per glas. De kaart werd ons overhandigd, de grote kaart zoals ik al had aangegeven bij reservering. Men hanteert hier wat menu's, ik meen van 17.50, van 25.00 en het gastronomisch menu doet hier 30.00 en dat betekent dan 5 gangen. Nu zat in elk menu soep en dat wil ik niet, dus besloten we la carte te bestellen.
Maar, leuk, eerst kregen we een amuse, een plakje wildpaté met wat cranberrycompote. Lekkere wildpaté, zoetige compote, een toef sla en een lading pitjes, waarvan vooral tafelgenoot gecharmeerd was.
Eensgezind besloten we bij de huiswijn per glas te blijven, allebei moesten we nog rijden en allerlei zaakjes afhandelen, dus dat leek ons wel verstandig. Bovendien beviel ons de wijn goed.
Brood en gezouten boter werd op tafel gezet en ook telkens aangevuld, bij de wijn overigens kregen we direct een karafje ijswater, keurig ! en na een prettige pauze kwamen onze voorgerechten.
Tafelgenoot had een enveloppe farci d'homard (13.50), een loempia dus gevuld met kreeft op gestoomde kropsla met kreeftensaus. Hij was hierover erg tevreden. Ikzelf kreeg de ris de veau sauté aux pleurottes (12.00), krokant gebakken kalfszwezerik met oesterzwammen en madeirajus. Mooie stukken zwezerik op grote repen oesterzwam in een prettig sausje. Ik was zeer tevreden. De rode huiswijn, een Cotes de Thongue, die in dezelfde klasse past als de witte wijn en dus ook gewoon lekker is, was er goed bij.
Er kwam een tafel aangereden, want eensgezind alweer hadden we besloten samen de Chateaubriand Stroganoff te nemen. Dat moet je hier voor twee personen bestellen, zoals wel vaker en kost je dan 39.50. Leuk is, al jaren niet meer meegemaakt, dat de saus aan tafel klaargemaakt wordt. Op twee gaspitten maakt de ober dan de saus. Nu heb ik niet alles gevolgd, maar de saus was goed, gewoon goed. Ik heb in ieder geval gezien dat er wodka, tomaten, knoflook uit de pers en room in ging, later ontdekte ik nog wat paddestoelen. Ook het flamberen is eigenlijk gewoon wel leuk om te zien. De chateaubriand hadden wij bleu gevraagd en zo kregen we hem ook, keurig in plakjes gesneden, de saus er omheen en een beetje er overheen. Ernaast een rolletje haricot verts met katenspek, een rolletje witlof met ham en kaas en een enorme struik broccoli. Alles was gewoon lekker, heel gewoon lekker. Mooi vlees, een frisse saus, lekkere beetgare boontjes, niet al te bittere witlof en de broccoli heb ik niet geproefd. Ik ben geen fan van broccoli, de structuur van die groente bevalt me niet.
Na enige rust bedachten we dat we nog wel een dessertje wilden. De dessertkaart is hier oudhollands (boerenjongens, wafels en dat soort spul). Tafelgenoot wilde het kaasbordje wel (7.50), wat hem beviel (hij kreeg Brie, Gorgonzola, Oude Goudse en ik geloof nog een blauwe) en ik had opeens trek in zoet. Dus ik nam het perendessert (6.50). Sortbet van stoofpeer, een mousse van peer, een stoofpeer, perensaus en veel slierten gefrituurd eiwit vond ik op mijn bord, waar ook nog chocoladesaus lag. Ook al weer gewoon lekker.
Voor koffie hadden we geen tijd meer, bovendien vermoedden we dat die bij mij thuis eigenlijk lekkerder zou zijn, dus na de rekening (98.60) te hebben betaald, reden wij richting onze woningen. Een genoeglijke, gewoon lekkere maaltijd.

3 gedachtes over "Hotel-restaurant Belvédère in Schoonhoven..."

Agnes

Ha Carla, ik reageer even op een wel hxc3xa9xc3xa9l erg ouwetje van je, maar je omschrijft de lokatie en obers zo mooi. Ik vind/vond dit altijd zoxe2x80x99n bijzonder restaurant, met inderdaad die wat doorleefde en doorrookte obers. Ik ben hier zelfs als kind al eens geweest, en daarna nog wel eens met mijn schoonouders. Krimpenerwaard op chiquest en met ( op de Fuik na) misschien wel het mooiste terras van Nederland.
13 maart , 2010 om 19:51 pm

Carla

Ach, je zit er zo lekker in de zomer. Wij kunnen er heen fietsen, dus niets weerhoudt me dan om me heerlijk te laven aan witte wijnen en te genieten van het zonnetje, de Lek en het uitzicht (naar rechts dan ;-)). De Fuik is dan weer van een heel andere orde, als ik mag kiezen, ga ik voor deze hoor. De eigenaar/maitre van De Fuik en ik hebben geen match....;-)
13 maart , 2010 om 19:56 pm

Agnes

Ik snap het! Het is een wat onecht geroutineerd gastheerschap daar, maar dat terras, dat uitzicht. Net een oud-hollands schilderij. Ik vind qua eten de Fuik..en qua prettig, Belvedere:-))
13 maart , 2010 om 20:15 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl