DSC09382
DSC09382

Quattro Gigli in de provincie Pisa - Italië

Op 30 september 2005 in bib gourmand, Italië.

Het is een beetje traditie geworden om de laatste vakantieavond gevierenlijk leuk ergens te gaan eten. Nu hadden we zo'n beetje alle restaurantjes in de directe omgeving al gehad en er was er niet eentje bij waarvan ik dacht 'ok, die kan nog wel een keertje', dus greep ik naar de gidsen. Zowel de Gambero Rosso als de Michelin noemde er een tweetal die in aanmerking kwamen en ik koos voor Quattro Gigli, omdat beide gidsen spraken van een 'cucina tipica con specialité rinascimentali carta', wat zoveel wil zeggen als klassieke gerechten in een nieuw jasje.
Het dorpje had ik op een van onze rondreisjes al eens gezien en het leek me wel iets. Parkeren was gemakkelijk, dus we wandelden keurig om 20.30 naar binnen. De ontvangst was allervriendelijkst en via allerlei gangetjes en drietredige trapjes (mam, het lijkt wel een kasteel hier!) werden we naar buiten geleid. Naar een allerschattigst overdekt terras met een prachtig uitzicht. Alle tafeltjes waren al bezet, wat altijd wel een goed teken is.

Vrijwel direct kregen we een glaasje prosecco met erbij een amuse, een geweldig krachtige bonbon van tomaat met wat kruidjes. Licht bevroren gazpacho-achtig, omwikkeld met plakken gekonfijte tomaat. Erg leuk, want ik had iets dergelijks nog niet gezien. Voor de kinderen geen prosecco natuurlijk, ook zij kregen iets van het huis: een zoetig drankje (knalgeel) wat licht notig smaakte en hen zeer beviel. Ook nog olijfjes en brood en we waren nu al erg tevreden. Water natuurlijk en een tweetal soorten olijfolie.

De kaarten werden ons overhandigd en we waren wel eventjes zoet met kiezen.
Maurits koos de vaporata di gamberi en kreeg een flinke hoeveelheid mooie gamba's, die perfect gestoomd waren. Echtgenoot en Ole namens eensgezind de antipasto misto Toscano - salumi eccezionali, allerlei hapjes (bruschetta, olijfjes, vleeswaren), met een nadruk op een aantal mooie salami-varianten, wat er in ieder geval toe zal leiden dat we het volgend jaar langs fattoria's zullen gaan die gespecialiseerd zijn in salami. Ikzelf had nog geen wild zwijn geproefd deze vakantie, dus koos ik voor de terrina di cinghiale, con confettura en ik was erg tevreden. Twee mooie plakken terrine van wildzwijn, een niet te zoet jammetje erbij (van kweepeer) en wat geroosterd brood, maar dat heb ik laten liggen.
Erbij dronken we een Viognier uit de omgeving (ik weet niet meer welke), die ons erg beviel.

Het tussengerecht was voor de jongens een gedeelde maccheroncini sul maialino della "Cinta Senese", minimacaroni met een saus van speenvarken. Ze wilden weleens een gerecht uit de 15e eeuw proeven tenslotte. Het beviel hen zeer, vooral het vlees vonden ze erg lekker.
Echtgenoot koos de spaghetti al vino, wat voor zich spreekt en ook hij was tevreden. Ik mocht een hapje proeven en vond het erg lekker, beetje vreemd wel, maar erg leuk.
Ikzelf wilde graag de ribollita proeven hier en ik was erg tevreden. Een heerlijke zogenaamde restjessoep, keurig aan tafel nog een scheutje olijfolie toegevoegd en gelukkig ook niet al te zwaar. Een leuke keuken hier.
We schakelden over naar de rode wijn. Een Vino Nobile, waarvan ik de gegevens niet meer heb helaas. In ieder geval eentje die erg lekker was en naar meer smaakte.
Ze hebben een leuke wijnkaart hier, het is dan behalve restaurant (en hotel) ook nog een enoteca (de wijnkelder kom je tegen onderweg naar het toilet; het is dat er een grote glasplaat overligt, anders stort je zo in een gigantisch gat met heel veel flessen wijn). Vast leuk om hier wat glazen te proeven op een prettige zomermiddag, dus ook dat staat op het programma voor volgend jaar. Helaas is de wijnkaart niet zichtbaar op de website.
De hoofdgerechten.
Ole wilde graag vis en koos de coda di rospo con passata di fagioli en was erg blij toen het zeeduivel bleek te zijn. Lekker dus, goed gebakken en een flink stuk. De gezeefde saus van de boontjes kon hem ook bekoren, alhoewel hij wel verzuchtte dat hij nog nooit zoveel bonen had gegeten als deze vakantie ?.
Maurits had gekozen voor de gallinella con patate ed erbe aromatiche, in de stille hoop overigens dat hij kip met friet zou krijgen. Niet zo gek gedacht van hem trouwens, want behalve (rode) poon is gallinella wel degelijk een kippetje. Een hennetje eigenlijk meer. Zijn poon was trouwens ook goed. Hij vond het een heerlijk visje, de frieten erbij waren ook goed en zelfs de kruiden die over zowel de vis als de frieten gekruimeld waren vond hij lekker.
Echtgenoot koos de cinghiale del conte -tradizione Toscana en was erg blij met zijn stoofpotje van wildzijn. Erbij voor hem wat polenta di ceci fritta, want hij is nu eenmaal een fan van kikkererwten en zijn feestje was compleet.
Ik wilde graag de piccione all'uva proeven, in de verwachting dat het duif zou zijn. Maar nee, het was een stuk rundvlees, gewikkeld in druivenbladeren en omgeven door een sausje van druiven (zeer beslist geen wijnsausje namelijk) en het was heerlijk. Weliswaar moest ik even omschakelen, maar dan is het toch ook wel heel leuk om iets heel onverwachts op je bord te treffen.

Om de avond in stijl af te sluiten vonden we dat we nog wel een dessertje konden proeven hier.
De jongens kozen eensgezind voor de biancomangiare e cioccolata da bere, blanc manger dus met een zeer vloeibaar chocoladesausje en wederom waren ze erg tevreden. Erbij mochten ze een glaasje Vin Santo proeven, maar dat vonden ze geen beiden lekker. Wat betekende dat ze onze dessertwijn (een erge mooie, maar ik ben de naam helaas kwijt) plunderden..Die dessertwijn begeleidde ons dessert, de zaletta di pere e crema calda, een soort tarte tatin, maar dan koud met een warme roomtoef eroverheen. Ook gewoon erg lekker.

We sloten af met espresso met erbij voor ons allevier nog een klein glaasje met een koffiecremetje en de nodige snoeperijtjes en erg tevreden verlieten we dit zeer sympathieke hotel-restaurant. Als ik oud ben, ga ik hier een paar weken logeren.

0 gedachtes over "Quattro Gigli in de provincie Pisa - Italië"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl