DSC09382
DSC09382

De Hoogwerf in Den Haag

Op 29 januari 2006 in Zuid-Holland.

gemaakt op 06-JAN-02

 

 


Bert'(= bekri): ..en het gebeurde dat ik tegen Smulwebvriendin Carla zei dat we het feest van de 80-jarige moeder gingen vieren niet bij ? maar lees het zelf in mijn archieven na als je zin hebt ? maar bij De Hoogwerf. Tuttig? Misschien. Maar een feestje? Dat zeker.

Nou ja, het was jullie weer teveel moeite even te kijken? Kan ik me voorstellen. En wie Carla is? De beruchte moeder van Maurits en Ole, al 92 jaar.

En zij zei: maar Bert, waar vieren jullie dat? In De Hoogwerf, antwoordde ik. Maar daar vieren wij ook de verjaardag van mijn schoonvader! Schoonpapa werd dus 90, dat moet vuilmama nog maar presteren. Maar ja, bij ons ook geen Rollators he, bij hunnie wel.

Wij moesten het echter allemaal eens voorproeven en besloten dat in gezamenlijkheid te doen.
Tot zover Bert eventjes.
Eh, dit klopt niet helemaal. Bert had nog wat bezigheden in Den Haag en zou kijken of hij zich bij ons zou voegen?..wat hij natuurlijk deed, dat had ik vooraf ook wel kunnen verzinnen !
(Bert weer) :Constant had een Chaperonne meegestuurd, Chris.

(Welnee dus, maar omdat ik niet zeker wist of Bert het zou halen, had ik een vriendin gevraagd mee te gaan voorproeven.

(weer Bert):Gelukkig maar. Chris en Carla hadden zich niet kunnen inhouden, om 12.20 uur was alles al besteld.

Tja, wederom, wij waren er veel te vroeg, omdat de verwachtte files er deze keer niet stonden, dus zaten al vanaf kwart voor 12 te aperitieven en omdat, tja huisvrouwen, nietwaar, wij van plan waren (maar dat lukte helemaal niet !) om rond vier uur weer in Bergambacht te zijn, vanwege de kinderen, de lunch voor schoonpapa was geregeld en we de witte huiswijn (een Pinot Blanc) we erg vlak vonden, besloten we maar te bestellen. Tijdens de lunch van schoonpapa bleek overigens, omdat ook mijn zwager de Pinot niks vond, dat er nog een witte Bordeaux als huiswijn wordt achtergehouden, die was wat beter.

We kregen nog een amuse, zoals ik net las bij de verhandeling over de verjaardagsmaaltijd van Bert zijn moeder, helemaal vergeten inderdaad. Bladerdeeg met iets van zalm erin, het smaakte naar niets inderdaad, niet eens naar bladerdeeg, maar goed, de wijnen maakten wat mij betreft veel goed !
(hier Bert): Maar Fazant nee Chris, dat krijg je niet in je uppie dus had ze maar Ballotin van Gevogelte besteld. Je weet hoe het gaat als je met twee vrouwen eet: beiden dienen serieus te worden genomen. Dus sloot ik me aan bij de oesters van Carla en tevens bij de Fazant van Chris. Te laat, dat laatste. We aten daarom allemaal die vreselijke Ballotines.

(Carla weer): Het bestellen had inderdaad wat voeten in de aarde. Chris is dol op Fazant met zuurkool en die stond op de kaart, dus dat was haar hoofdgerecht. Alleen stond er op diezelfde kaart niet, dat dat een gerecht voor 2 personen was, Chris was diep teleurgesteld. Dus toen Bert aanschoof ) gloorde haar hoop weer en subiet bestelden ze de Fazant dus voor twee personen, maar dat kon niet, want de kok was al met de voorbereidingen van het hoofdgerecht bezig?..erg jammer !
Ikzelf (Carla, pardon) had enige moeite met de keuze van een hoofdgerecht. Er stonden wat visgerechten op, maar allemaal net niet wat ik wilde en ook de wildgerechten waren precies net niet waar ik zin in had. We kwamen dus uiteindelijk uit op die Ballotines??..


(Bert weer): De Kaassoep van Chris, die was niet eh?. (Carla: ik weet het niet meer !) (vervolg Bert): Hoe ging het ook weer. Bleu de Brabant was het en ik wil niet teveel op de zaken vooruitlopen, maar Bleu de Brabant jongens, DAS lekker! We komen weleens ergens, maar die nooit gehad.

Car en ik hadden oesters, Creuses natuurlijk, niks mis mee, alhoewel? Waren twee van die Creuses bij Maurits? en Oles ma niet gewoon de resten van de platte zijde? (Carla: ja absoluut !!; we dronken bij de voorgerechten overigens een Saint Romain, Louis Latour, 1986 !(105,--) Geweldig lekker vond ik die, waarop Bert concludeerde, omdat wij wel eens over wijnen babbelen: aha, dit is jouw wijn dus??.)

Het hoofdgerecht zag er mooi uit. Twee van die Omeletjes. Ja, dat zeg ik nou wel, maar Carla moest wel drie keer zeggen dat het toch vooral ei was wat we hadden alvorens ik ophield te denken ? hoe komt het zo zacht?. Pff. Lekker wel, en spannend die strooptocht naar de ganzenlever in het midden. Maar ei? Ja Carla? Ja Bert!
Carla: ter toelichting, het gerecht stond op de kaart als Ballotines van gevogelte, gevuld met ganzenleverterrine. Nu weet iedereen dat ganzenlever in welke vorm dan ook mijn favoriet is, dus dat werd het. En inderdaad, wat viel dat ongelofelijk tegen zeg ! Kleffe omeletballetjes, met een piepklein stukje ganzenlever uit blik en het gevogelte heb ik helemaal gemist, maar dat kan gekomen zijn door de Saint Romain of door de inmiddels geopende Gevrey-Chambertin Marc Rougeot-Dupin, 1993 (130,--).

Bert: Een groot bord Hollandse Kazen. Zoveel soorten, dat wisten we niet. En wat daar dan aan restjes van blijft! ? En dat gaat dus in de kaassoep? Hoe kom je erbij!
Carla: een erg groot bord Nederlandse kazen, ongelofelijk grote stukken. De bedienend ober overigens, kan hier wel even genoemd worden. Hij irriteerde wat, ik ben er nog niet achter waarom . Daar kom ik ook niet meer achter, want op de partij van schoonpapa was hij geweldig !
Bij de kaas overigens een port en toen een ongelofelijk slappe Nederlandse kop koffie (met of zonder zoetigheid Bert ??)

Hierna dus huiswaarts, veel te laat al natuurlijk, maar dat was niet erg dachten we, ware het niet dat we een werkelijk vreselijke file inreden en dat midden in die file, terwijl we op de linkerrijstrook stonden bleek, dat Chris haar telefoon had laten liggen in De Hoogwerf en die van mij was natuurlijk weer eens leeg. Dus met veel geweld getracht naar rechts te komen om te gaan telefoneren, omdat er hulp moest komen voor het laatste kind, omdat hij anders voor het huis op een bankje zou moeten gaan wachten. Dat is overigens allemaal gelukt. Wij reden pas rondom 18.00 uur Bergambacht binnen, ongelofelijk, maar waar !

 

TWEE DAGEN LATER

Carla was er even niet. God wat heerlijk. (Carla: ???? dat dacht je maar. Ik was die dag in Den Haag en ging rondom half 7 even de telefoon van Chris ophalen, toen waren jullie er ook.....;-)))))
De wat duffe ober van twee dagen terug is een en al liefde voor mijn moeder. Regelt alles. Alles wat donderdag niet kon gaat nu wel. De Amuse, zalmdingetje in bladerdeeg dat smaakt naar niets, is vervangen door hapjes die 5,75 per stuk doen. Maar toegegeven, daarvoor krijg je dan ook wel wat. Vol met hollandse garnaaltjes, met gravad lachs of met gazenlever ? ik neem een deel ervan.

Geen Amuse dus. Wel papatten bij het hoofdgerecht. Ik wist het. Niet bij het voorgerecht: Carpaccio van Zeeduivel. Lekker. Niet bij de soep: Wildbouillon met wat spul. Te slap en niet heet genoeg. Wel bij de kalfsbil in blond bier. En bij de Schelvis met Rode wijnsaus. Goed klaargemaakt, ruime porties.

De desserts bestellen we a la carte en iedereen is er erg blij mee Ik ben het niet met de koffie. Wat jammer, zulke slappe rotkoffie (en het hoeft niet, Peeze stond donderdag voor de deur tijdens onze lunch)

Iedereen tevreden de deur uit. Feestvarken dronken en blij. Nu Carla's varken nog.

 

Carla:
De lunch van schoonpapa dus ja.
Op 22 december 2001, omdat schoonpapa op 20 december 90 was geworden, vierde hij hier, met een lunch, zijn verjaardag met broers, zussen, kinderen en nog wat aanhang.
Ik had een apart zaaltje gevraagd, vrij dicht bij de ingang, inderdaad vanwege het hoge rollatorgehalte. De gemiddelde leeftijd lag hoog.
Ik kan overigens niet anders zeggen dan dat alles keurig geregeld was. Er was een aparte ruimte voor het aperitief (met kaaskoekjes, want bij de Van Schelvens eten ze niet zo veel en het was tenslotte een lunch )), met genoeg prettige stoelen, zodat veel mensen konden zitten. Hier ontstond al een genoeglijke sfeer. Er was een tussendeur richting zaaltje (eetkamer bedoel ik) zodat iedereen vrij snel zijn plekje kon vinden.
Nadat schoonpapa iedereen officieel had welkom geheten kregen we het voorgerecht, een pate van noordzeevis met een saus van Corenwijn. Was in orde, de saus kwam mij persoonlijk wat whiskysausachtig over, maar men was tevreden, dus wie ben ik??
Hierbij dronken we een 1998 Chablis Domaine de Vauroux, aangenaam genoeg.
Daarna het tussengerecht, een ode aan mijn schoonmoeder, die geweldig kon koken, een taartje van boschampignons. Dit taartje was geweldig lekker, als garnituur lagen er nog wat precies krokant genoeg gebakken cantharellen bij, heerlijk !
Hierbij werd de 2000 Brouilly, Chateau de Nevers (George Duboeuf) geschonken. Bert vertelde me later dat hij de Fleurie had, die goed was. Ik was erg tevreden over deze wijn, prima bij de gerechten en niet te zwaar (gezien de leeftijd en het tijdstip op de dag).
Als hoofdgerecht had ik de gebraiseerde kalfsborst in een Hoegaardensaus bedacht en dat beviel mijn schoonvader uitstekend, hij werd er vrolijk van !
Daarna nog ijs van en met verse vruchten, best lekker, maar een enorme hoeveelheid eigenlijk en toen de koffie met klein zoetgoed.
Het was een werkelijk geslaagde lunch, iedereen vond het een zeer geanimeerde bijeenkomst, schoonpapa was dodelijk vermoeid, maar diep tevreden, vele speeches en vriendelijke woorden, kortom voor hem een viering om op terug te kijken, en daar ging het om !

Nog eventjes over die ober van 13 december. Die jongeman was dit keer geweldig in vorm, vreselijk attent, had overal oog voor, niet opvallend, maar gewoon heel vriendelijk, prettig om naar te kijken !

 

Tot slot: de prijs van de eerste lunch was 625,50 en de prijs van de tweede lunch weet ik wel, maar is hier niet opportuun, het ging om een gezelschap van 16 personen.


Voor de volledigheid: de lunch met Bert en Chris was op 13 december 2001, Bert had het verjaarsdiner van zijn moeder op 15 december en de lunch van mijn schoonpapa was op 22 december.

Update: Volgens mij bestaat de Hoogwerf niet meer.

3 gedachtes over "De Hoogwerf in Den Haag"

Jaap Cornelisse

De Hoogwerf ...... nooit van gehoord....... natuurlijk niet als Amsterdammer, maar kom ik een menukaart tegen van 10 mei 1949 met een goede wijn dus zal het best goed geweest zijn in die dagen, Voor belanghebbende kan ik hem uploaded, dat bestond in 1949 nog niet (ik trouwens ook niet)
31 augustus , 2016 om 20:30 pm

richard cohen

kunt u mij deze kaart naar mij toemailen? ik heb nl bij de hoogwerf gewerkt....25 jaar!! alvast bedankt.....
7 maart , 2020 om 19:50 pm

Gerard van den Berg

Richard Cohen, een naam uit een ver verleden. Ik werkte daar in de keuken. Enkele namen die bij mij opkomen zijn Dirk vd Niet, Jongemans, Reactie?
13 augustus , 2023 om 19:04 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl