DSC09382
DSC09382

Het Polmans Huis in Utrecht

Op 29 januari 2006 in Utrecht.

gemaakt op 08-OCT-02


Na een geestige rondleiding in het Museum Catharijneconvent (zo heet het officieel) moest er geluncht worden. Met de hele groep, dus het was vooraf afgesproken allemaal. In de stromende regen, wat een verschil met de dag ervoor, liepen wij op deze zaterdag via allerlei interessanterigheden in de stad Utrecht naar onze bestemming, Het Polman's Huis.
De neoclassistisch pand is gebouwd in 1865 met als bestemming een herensociëteit, waarschijnlijk geinspireerd door de toen bestaande Europese Grand Café-traditie. Het pand is vanaf begin 1900 tot de jaren tachtig in gebruik geweest door allerlei Protestants-Christelijke Kerkgenootschappen. Sinds augustus 1985 is het pand in gebruik genomen door het Polmans Huis.
De entree is ruim, een mooie marmeren hal, deuren naar het cafe, toiletten, garderobe. Via het cafe, een lange bar, olifantgrijze stoelen, intens zwarte nissen waar je ook kunt zitten en wat losse stoelen her en der, kom je in het restaurantgedeelte. Voorheen was dit een balzaal, waar ook gepreekt werd (later dan). Een mooie hoge ruimte, 10 meter hoog zelfs, met een brasserie-achtige inrichting. Het plafond is mooi gerestaureerd, een beetje veel goud enzo, maar het ziet er prettig uit. Langs de ene korte wand banken met tafeltjes met Parijse maten en en tegenover stoeltjes, daar zaten wij met zijn 18-en, in het midden veel tweepersoonstafeltjes en wat chromen staande lampen, die direct ook kapstok zijn. Ik zelf zou niet voor chroom hebben gekozen, maar voor brons, maar goed, ik was hier niet de interieurarchitecte. Langs de andere korte wand grote spiegels, wat het ruimtelijk effect nog eens zeer versterkt. De akoestiek viel mij alles mee, er was wel geroezemoes, maar niet zo storend als ik elders wel meemaak in Grand Café's.

Wij begonnen met een aperitief, voor mij was dat een glaasje witte wijn. Degenen die hier hadden voorgeproefd raden mij de Touraine Sauvignon 2001, Domaine Joel Delaunay, 2001 aan en dat was een uitstekende keus. In jaren heb ik niet zo'n prettige Touraine geproefd ! Per glas 3,65.
De broodjes werden geserveerd met erbij geen boter, maar een bakje mooie olijfolie. Onze tafel was overigens gedekt met linnen, verderop in het restaurant at men van de houten tafels, maar hadden weer wel linnen servetten.
De flessen water, Tavina, met en zonder bubbels werden op tafel gezet, en de eerste gang werd geserveerd.

Een carpaccio was dat. Gelukkig een goede carpaccio. Het vlees was uitstekend, de parmezaanse kaas lag er in fatsoenlijke plakken bovenop, een zeer bescheiden toefje sla prijkte in het midden en de dressing was fijntjes. Kortom, een gewone, normale carpaccio, die smakelijk was. Erbij dronk ik gewoon de witte Touraine door, toen had ik nog winkelplannen voor de middag.
Het hoofdgerecht kwam, een quiche met spinazie en geitenkaas. Die was ook goed, het deeg was bijzonder bros en prima van smaak, de spinazie vond ik wat veel, erin vond ik regelmatig gedroogde tomaatjes, die een wel aardige smaaktoets gaven en de geitenkaas erop was wat droog. Het geheel was echter in orde, het deeg maakte veel goed. Ook hierbij dronk ik gewoon de Touraine, dat ging goed.
Dessert namen we niet, de quiche was redelijk zwaar. Wel wat espresso, waarbij wat snoeperijtjes kwamen en langzamerhand namen wat leden van het gezelschap afscheid om wat te gaan winkelen. Wij bleven wat langer zitten en zo hebben we ook de rode huiswijn er geproefd. Ze hebben twee rode huiswijnen, een Groote Fontein 2001, Rode Paarl, of een Moulin de Galetis 2001, Vin de Pays d'Oc, beide per glas 3,25 en per fles 17,50 en een witte huiswijn, de Groote Fontein 2001, Steen, ook resp. 3,25 en 17,50. De Moulin de Galetis vond ik een prettige wijn.

De wijnkaart is er redelijk, meer een voor ieder wat wils kaart, een aantal goedkopere wijnen erop, een aantal duurdere ook. Een paar halve flesjes staan er ook bij, ook prettig en een aantal wijnen zijn per glas te bestellen. Verder is er een plat du jour voor 13,50 en een lunchmenu, 2 gangen, voor 21,50.
De voorgerechten zitten tussen de 7,00 en 10,25, de hoofdgerechten tussen de 17,00 en 21,50 (drie hoofdgerechten overigens maar), een kaasbordje is er te krijgen met zo te zien wel een leuke samenstelling en de desserts kosten allen 8.05.
Ook zijn er sandwiches te krijgen, hiervan varieert de prijs tussen de 7,00 en de 8,40.

Kortom, het Polmans Huis is wel prettig, je kunt er leuk lunchen, waarschijnlijk ook wel dineren, alhoewel het dan niet direct mijn keuze zal zijn. De bediening is jong, doch professioneel, ook altijd wel plezierig.


 

0 gedachtes over "Het Polmans Huis in Utrecht"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl