DSC09382
DSC09382

Huize Molenaar in Utrecht

Op 29 januari 2006 in Utrecht.

gemaakt op 10-OCT-02


De afsluiting van het jaarlijkse werkgroepweekendje gebeurt altijd met een zeer behoorlijk diner, iedereen kleedt zich ervoor en de gastheer/-vrouw kiest zeer zorgvuldig een restaurant uit.
Geen tafelschikkingen meer, dat is bij deze werkgroep niet nodig, het is erg gezellig altijd en er wordt ook regelmatig gewisseld van plaats om eens lekker bij te kletsen met elkaar (voorzover dat natuurlijk de vrijdag en de zaterdag nog niet is gebeurd).
Dit jaar waren we in Utrecht en de gastheer en -vrouw hebben gekozen voor Huize Molenaar.
Huize Molenaar is een 18e-eeuws patriciërshuis, gelegen aan de rand van het Domplein, waar je terechtkunt voor besloten diners, huwelijken, vergaderingen, feesten en partijen. "Het onderscheidt zich van andere gelegenheden door de huiselijke sfeer, de voortreffelijke keuken met eigentijdse presentaties, de aandachtige maar bescheiden aanwezigheid van de medewerkers", aldus de website (www.huizemolenaar.nl).
De website vervolgt ...
"Suite, lounge en tuinkamer
Op de begane grond vindt u de suite, de lounge en de tuinkamer. De suite en de tuinkamer hebben beide een bijzondere schouw in Lodewijk XIVde stijl. Ze zijn opgebouwd uit een marmeren mantel met een houten bovenbouw. In de suite bevat de spiegel een in hout gestoken ornament in de vorm van een bloemenvaas. Zelfs de lambrisering en de vensters zijn nog oorspronkelijke en dateren uit de 18e eeuw. De lichte tuinkamer biedt zicht op de diepe stadstuin. De lounge is wat kleiner en wordt vaak gebruikt voor (drank)buffetten en de befaamde Grand Desserts tijdens feestavonden.

Trap
Wie oog heeft voor details zal verheugd zijn over de sierlijke eikenhouten trap. De fraai gestoken aanzet wordt bekroond door een sfinx. In Belgie komen dit soort figuren op trappen wel voor, maar in Utrecht is dit absoluut uniek.

De Scheltema kamers
Eenmaal boven treft u een rustiger sfeer aan in de zogenaamde 'Scheltema kamers'. De kamers zijn vooral populair bij kleine gezelschappen die stijlvol willen vergaderen of dineren. Hoewel minder uitbundig dan de begane grond, sluit de sfeer in beide kamers naadloos aan bij de rest van het huis.
De stadstuin
De stadstuin ligt binnen de noordbeuk en het middenschip van de voormalige kerk van de Paulusabdij. Aan de noordzijde van de tuin staat de oudste stadsmuur van Utrecht. Het is een gedeelte van de noordelijke zijgevel van de abdijkerk uit omstreeks 1050. De muur is zeven meter lang, vier meter hoog en bijna een meter dik. Ongeveer in het midden van deze tufstenen muur bevindt zich een grote rondboog, die in de 17e eeuw met baksteen is dichtgezet. Bij mooi weer biedt de riante tuin - met name voor huwelijken en recepties - een unieke attractie".
Tot zover een beschrijving van Huize Molenaar, anders wordt deze recensie veel te lang Voor echt geinteresseerden is een bezoekje aan de website misschien wel leuk, daar staan ook foto's op.

Huize Molenaar is dus alleen beschikbaar voor groepen, je kunt er niet zomaar binnenwandelen.

Wij dronken een aperitief in een van de Scheltemakamers, een mooie ruimte, maar zoals zo vaak in dit soort huizen, ietsjes bedompt. Na het aperitief kregen we een sherryglaasje bouillon, niet onaardig.
We liepen de trap af naar de tuinkamer, waar het beduidend koeler en dus prettiger was. Een mooie hoge ruimte met grappige trompe-l'oeil schilderingetjes op het plafond, alsof ze uit de tuin kwamen. Prettige stoelen ook, wat vooral bij dit soort diners fijn is, want het zijn behalve heel gezellige, ook hele lange zits...
De witte wijn werd ingeschonken, een Lugana, Ca Lojera 2000, mij volstrekt onbekend, maar aangenaam. De karaffen met water werden op tafel gezet, de broodjes kwamen, de boter stond er al, we waren er klaar voor.

De eerste gang werd opgediend. Een confit van wild zwijn en duinkonijn met een mosterdvruchtencompote. Een flinke portie, wat niet zo erg is, omdat je er toch uren en uren zit. De confit, ik vond het meer een terrine, was uitstekend. De mosterdvruchtencompote was mij iets te mosterderig van smaak, ik ben geen fervente mosterdliefhebbern, maar bv. Constant weer wel, hij vond het dus erg lekker.
Het tussengerecht was, zoals zo vaak, het hoogtepunt van dit diner. Een stukje tongschar met courgette en tomaten. Prachtig klaargemaakt, het laagje courgette en tomaten erop combineerde prima, echt uitstekend ! De Lugana werd hierbij doorgeschonken natuurlijk.
Het hoofdgerecht arriveerde, een hertenrugfilet met eekhoorntjesbrood en aparte schaaltjes met wat groene groentetjes en een aardappelgratin. Een immense portie, maar wederom uitstekend klaargemaakt, mooi rosé en botermals. Toch knap voor een gezelschap ! Hierbij dronken we wat glazen Gigondas, Domaine du Pesquier 1999. Altijd goed een Gigondas, nu dus ook weer.
Het dessert was een cranberryfantasie, wat betekent dat er een soort van pate op het bord lag met een cranberrysmaak, wat besjes erom heen en ik meen ook nog wat sorbet, maar dat weet ik niet meer zeker. Hierbij een dessertwijn, maar ook hiervan ben ik de naam vergeten...;-)
Wel aardig.
Toen langdurig koffie met lekkernijen en eau-de-vie, we konden toch niet naar de hotelbar, omdat de LPF er rondhing tenslotte en dat was het jaarlijkse diner. Erg prettig !
Geen idee van de kosten natuurlijk, maar als je de menusuggesties op de website bekijkt, denk ik dat je een heel eind komt.


 

1 gedachtes over "Huize Molenaar in Utrecht"

humeurige kelner:ton de man?
17 december , 2009 om 21:09 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl