DSC09382
DSC09382

De Burgemeester in Linschoten - 1e bezoek

Op 3 februari 2006 in Krimpenerwaard.

Restaurant De Burgemeester in Linschoten. 18 april 2003.
Een Jeune Restaurateur die beproefd moest worden. Ik verkeerde in de veronderstelling dat echtgenoot hier weleens komt, maar dat is dus helemaal niet zo. Ik was in de war met De Kloosterhoeve in Harmelen. Nu ja, een volgende keer dan maar.

In de oude kern van Linschoten, langs een vaartje wat ongetwijfeld een naam zal hebben, ligt dit zeer aardige restaurant. Parkeergelegenheid achter het restaurant, redelijk ruim, maar nogal vol. Wij liepen bijna een aan het restaurant vastgeplakt woonhuis binnen, maar de mevrouw die er woont riep ons toe dat ze net ging vertrekken en dat we dus helemaal niets zouden krijgen. De hoek dan maar om, daar is de ingang, via een trap als van een stadhuisje, wat helemaal niet nodig was, nog een hoekje om en we kwamen binnen in het prettig lichte restaurant. De stropdassen van Italiaanse makelij straalden ons tegemoet, ze waren in de aanbieding....Wat niet wegneemt dat het een zeer aardige ambiance is, veel ronde tafeltjes, een klein beetje dicht op elkaar, maar goed. Moderne kunst (iets van steen) aan de muren in dezelfde beige-achtige kleurstelling, rotan stoelen, niet heel erg comfortabel, maar comfortabel genoeg om er een uurtje of vijf te zitten. Het restaurant is nogal Italiaans georiënteerd.
De ontvangst was vriendelijk, we werden naar ons tafeltje geleid. En ja, we wilden een aperitief. We hadden even geborreld in een ernstig lawaaierige dartkroeg in Woerden (zo lawaaierig zelfs, dat ik het prachtige boek van InterScaldes wat ik kreeg en waar ik bijzonder blij mee ben, nauwelijks kon inzien, maar dat is inmiddels thuis helemaal in orde gekomen), waar ze erg vieze witte wijn hadden en wilden iets aardigs. Dat werd natuurlijk een glaasje champagne. Moët hier. Weinig bubbels...Grappig dat we zowel over het aperitief, als over het water (plat natuurlijk) als over de menukeuze geen overleg pleegden, gewoon een blik en klaar waren we. Uiteindelijk was het pas de eerste keer dat we echt met zijn tweeën aten.

Op tafel stond een schaaltje met wat boter, afgedekt met zo?n papiertje waar de herkomst op staat, maar zonder leesbril kan ik dat niet meer lezen, wat groene olijventapenade, die aardig was en een bekertje extra vergine olijfolie. Een plat schaaltje met wat soorten brood (waaronder rozemarijnbrood) werd erbij gezet.

We bekeken de kaart, men heeft hier wat menu's. Zo is er een menu Il Sindaco, wat voor 3 gangen 34 en voor 4 gangen 40 euro kost, ook heeft men het menu Jeunes Restaurateurs d 'Europe. Een gastronomisch verrassingsmenu, wat wordt samengesteld naar de creativiteit van elk aangesloten lid van de Jeunes Restaurateurs in Nederland, 4 gangen 47.50, 5 gangen 52.50.
Wijnarrangementen bij alle menu's zijn mogelijk. 5.75 per glas kost dat.
Wij namen dat allemaal niet, wij kozen voor het Amusemenu. Een verrassend 8-gangenmenu van kleine vis- en vleesgerechtjes..per tafel te bestellen, 65 euro.
Zonder wijnarrangement, we gingen de wijnkaart eens bestuderen. Eindelijk de kans eens voor, zo zonder allerlei wijnminnende en -kennende mannen .
Een volle wijnkaart hebben ze hier. Erg veel Italiaanse wijnen, veel die tafelgenote en ik niet kenden en kennen. Grappig was nog dat het bij het amusemenu de bedoeling is aan te geven wat je niet wilt, wij draaiden het om en gaven aan wat we wel wilden. Wel prettig bij de keuze van de wijnen uiteindelijk.
We besloten, omdat we vooral vis wilden en maar een vleesgerechtje, tot de witte Venta d'Aubert, een Viognier/Chardonnay uit Spanje, ik meen uit het jaar 1996 (44 euro) en omdat we natuurlijk kaas wilden tot de rode Barbera Sansi Scagliola, waarvan ik het jaar vergeten ben (40 euro).

De amuse, eentje hier, kwam. Gefrituurde pijlinktvis en spiering (!) op avocado. Lekker, alhoewel de spiering dusdanig prettig van smaak was, dat de inktvis, die eronder lag, wat wegviel, maar de combinatie als geheel, met de door mij niet zeer geliefde avocado was goed. Erbij nog ons restje champagne.

Het menu kon beginnen.
Oesters, zo hadden wij aangegeven, vonden wij bijzonder lekker. En ja, we kregen oesters. Oesters 'cru' , zoals het gerechtje hier heet: belonettes en fines claires uit Bretagne. Erbij nog een schaaltje vinaigrette op basis van rode wijn, maar daarvan maakten we geen gebruik. Wel even een mespuntje geproefd, een prima vinaigrette.
De oesters waren heerlijk. De belonettes wat kleiner en fijner van smaak, de fines claires mooi diep ziltig. Erbij, op aandringen van de uiterst vriendelijke ober, nog een half glaasje champagne, nu een Mercier. Die ik lekkerder vond dan de Moët, wat waarschijnlijk niet geheel normaal is, maar ja, ik vond het wel.

De witte wijn werd ontkurkt en goed bevonden. Een lekkere wijn, vol van smaak, die ook aardig wat zou kunnen hebben, wat altijd prettig is bij verrassingsmenuutjes.
Ons volgende gerecht arriveerde, Hollandse snoekbaars met schaaldierenbouillon. Een prima gerecht, een mooie zoetwatervis in een zeer diep van smaak zijnde bouillon. Erg prettig.
Hierna kwam een wensje van ons, dat stond namelijk op de kaart: Noordzee schelvis met doperwtjes en een Noilly Prat-saus. Beiden eten we namelijk nooit schelvis en waren erg benieuwd.
Ik wist direct weer dat ik toch meer een zeevis- dan een zoetwatervisliefhebber ben, wat een geweldige smaak hebben die zeebeestjes toch. Eronder een niet al te fijne puree/mousseline van doperwtjes (verse !) en een schuimige saus van Noilly Prat. Werkelijk een uitstekend gerecht.
Ons vierde visgerechtje, zeebrasem met provencaalse groenten en een bosuienmayonaise, met erbij nog wat tipjes basilicumolie, een en ander in een ring van (ja alweer) avocadomousse (of zo) beviel ook al zo goed. De combinatie van de groenten met de avocado beviel me goed. En zeebrasem is natuurlijk gewoon lekker.
Als afsluiter van de visgerechtjes kregen we warm gerookte zalm met witte en groene asperges in het een of andere sausje (ik vermoed saffraan, maar ben het vergeten) en dit vond ik het minste gerecht. De asperges waren mooi beetgaar, de zalm was ook goed, maar de saus vond ik te zurig. De zalm vond ik ook wat zachtig, zonder bite, daar hou ik niet zo van, terwijl ik die bij Kasteel Heemstede nog niet zo lang geleden wel heel aardig vond.

Inmiddels had de ober onze rode wijn al enige tijd laten decanteren en konden we nu gaan drinken, want we waren aan het vleesgerecht, Ierse runderlende met merg en eendenlever, ravioli van paddestoelen en truffel, toe.
Ik ben even kwijt hoe het gerecht er precies uitzag, in ieder geval was het nogal veel vlees, wel uitstekend van kwaliteit en prima klaargemaakt. Het stukje merg wat erop lag was nogal veel vond ik, zoveel merg vind ik persoonlijk te veel van het goede. De ravioli was uitstekend, alhoewel ik daarvan alleen het binnenste heb opgegeten, zo langzamerhand werd het buikje nogal vol. Onder de ravioli lag nog iets, maar ik weet dus niet meer wat. Maar dat is vast te lezen in de andere recensie !

Onze vriendelijke ober had door dat we een rustpauze wensten en vroeg of we een seintje wilden geven als we aan de kaas toe waren.
Na enige tijd waren we dat wel en de kaaswagen werd voorgereden.
We kozen elk onze bordjes, waarvan op de Reypenaar na (die vind ik te zout), onze keus vrijwel identiek was. In ieder geval de volgende stukjes lagen er uiteindelijk op mijn bordje: een lepeltje Epoisses, een Robiola, hier van geit, een Roquefort, een geitenkaasje in as, een BlauerKLAUER en een Ubriaco Puro Pecorino. Lekkere kaasjes ! De wijn, die gewoon lekker was, deed het er goed bij.


Het dessert, een tarteletje van rabarber en advocaatcrème met sorbetijs van yoghurt en honing, was aardig. Erbij een glaasje Italiaanse dessertwijn, een Malvasia Rosa (5 euro), een nogal sprankelend zoetje en we waren gevuld.

Koffie nog, een cappuccino en wat espresso, met erbij in ieder geval een grappa en behoorlijk tevreden verlieten wij ver na middernacht (vreemd toch hoe het opeens erg laat kan zijn) dit uiterst prettige restaurant.

 

Update: De Burgemeester is nog regelmatig bezocht (zie recensies). Inmiddels heeft het restaurant een ster en is er ook een wisseling van zowel eigenaar als chefkok geweest.  

0 gedachtes over "De Burgemeester in Linschoten - 1e bezoek"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl