DSC09382
DSC09382

Joia in Oudewater - 1e bezoek

Op 8 februari 2006 in Utrecht.

gemaakt op 09-JUL-03

Brasserie Joia in Oudewater.

Die was me al eens opgevallen qua bezetting. Het is er namelijk altijd druk op de zaterdagmiddagen dat wij in Oudewater zijn om de jongetjes te brengen naar de scouting en ik was er nieuwsgierig naar. Ook de website: www.brasseriejoia.nl, is prettig en de kaart was voldoende aanleiding om er naar toe te gaan. Het blijkt dat Joia gelieerd is aan De Burgemeester in Linschoten, hoe precies is me nog even onduidelijk. Maar goed.
Marja (teckels) en ik zouden gaan lunchen, zo besproken we al enige tijd geleden. Deze week zijn de jongetjes allebei op scoutingkamp dus had ik alle tijd en we planden deze woensdag om ons een lekker lang te laten verwennen. We hebben nu dus samen gegeten, dit voor degenen die daar wat verward over waren enige tijd geleden op het smulwebforum. Onze eerste keer.
Ik zou rijden en haalde Marja op in het naastgelegen dorp en genoeglijk reden we samen naar Oudewater. Geen probleem om een parkeerplekje te vinden en we wandelden richting Joia. Joia zit op een hoek bij een bruggetje en op dat bruggetje is een terras, wat voor een deel van Joia is. Daar dronken we ons aperitiefje, een glaasje witte huiswijn (2.75), want ons zeer beviel. Eten zouden we binnen doen, daar kun je van de uitgebreide kaart bestellen. Na enige tijd gingen onze magen knorren en we wandelden binnen in het mooie pand. Leuk gedecoreerd, sommigen vinden het overgedecoreerd, ik niet. Prettige zachtgele wanden, leuke roesteffecten in balken, wanden en verlichting, houten tafels en houten stoelen die toch behoorlijk prettig zitten.
De kaart kwam, de wijnkaart ook en een bord waarop wat specialiteiten en daggerechten. O.a. de hangcultuurmosselen. Een leuke kaart hebben ze er. Ook een menu van drie gangen voor 25 euro, wat er goed uitzag. Maar wij wilden verwend worden en gingen voor het viergangen-verrassingsmenu (33.00). Erbij een flesje Pinot Grigio 2001, Isonzo del Friuli (30.00), die erg lekker was. Een karafje water en het feest kon beginnen. Op tafel stond een mandje met brood en twee schaaltjes. In een van de schaaltjes een tapenade van olijven, in de andere iets cremerigs. In orde allemaal.
Onze eerste gang, Gandaham met krokant gebakken kalfszwezerik met rucola en parmezaanse kaas, beviel uitstekend ! Erbij een lekkere vinaigrette, niet te grote hoeveelheden en de zwezerik was uitstekend gebakken. Dat beloofde iets.
Na een goede pauze kwam de Ravioli gevuld met spinazie en ricotta met gebakken zeebaars en zeekraal. Prima zeebaars, gelukkig weer die lekkere zeekraal en leuke ravioli. Die wel erg al dente was, maar gaandeweg gaarde hij wat door en werd ie prettig. De vulling van ricotta en spinazie vonden we allebei erg lekker. Het sausje waarin het geheel lag was prima. Geen idee wat de basis is, het was nogal neutraal van smaak, wat goed is, want zeekraal en zeebaars heeft voldoende smaak van zichzelf. Weer een goed gerecht dus. Wel een beetje machtig, maar de bordjes gingen geheel leeg.
Bij het hoofdgerecht wilden we graag een glaasje rode wijn (2.75), ik heb geen idee wat hier de huiswijn is, ik kan het eens nazoeken op de website...De wijn was in orde.
Ons hoofdgerecht was een Tamme eendenborst met gebakken eendenlever en paddestoelen in een truffelsaus. Nu is de truffel me ontgaan eerlijk gezegd, wel zag ik de snippertjes ervan. Niet zo vreemd, want volgens mij is het truffelseizoen over. Wat allemaal niet wegneemt dat het een prima gerecht was. Mooie eendenborst met een krokant korstje, prima paddestoelen en een lekker plakje krokant gebakken eendenlever. Verwennerij gewoon. Erbij een schaaltje met haricots verts, een schaaltje met homemadefrieten en te zoete mayonaise en een schaaltje met salade. Niet dat we iets uit die schaaltjes gegeten hebben (ja, twee frietjes), want de porties zijn hier ruim en onze magen beperkt....
We vroegen om een time-out en kregen na een prettige pauze het dessert van rood fruit met kriek-lambiek-ijs. Lekker fris rood fruit (door de zuurgraad verdween ons lichtelijk volle gevoel, prettig !), een deel ervan of gemarineerd of liggend in een prettige coulis, erop een toef versgeklopte slagroom, waar op een tuile met een bolletje krieklambiek-ijs. Die wat zwakjes van smaak was, kan beter volgens mij. Maar alweer lekker allemaal.
Toen nog wat espressootjes, keurig met een glaasje water erbij en wat versnaperingen en erg tevreden wandelden we terug richting vervoermiddel.
Een aanrader, dit Joia !

7 gedachtes over "Joia in Oudewater - 1e bezoek"

Xx--jOiaa

jaaaa,, leuke naam!!! ik heet jOiaa !!
20 februari , 2006 om 18:20 pm

Raymond

Gezellig was het zeker. Op zich best goed gegeten, maar gevoelsmatig at ik er beter voordat ze een ster hadden. En dat zou toch niet de bedoeling moeten zijn. Helemaal als ik dan kijk naar de, voor mijn gevoel fors gestegen, prijzen per gerecht.
18 maart , 2011 om 15:16 pm

Karin van Rijssen-Ferdinandus

Wat een sublieme recensie en prachtige fotos!
18 maart , 2011 om 16:31 pm

Patrick

Het was wederom een geslaagde en gezellige avond. Over de burgemeester ben ik niet helemaal tevreden. Ik vond de prijzen te fors voor de kwaliteit die ze boden. De bediening liet zeker veel steekjes vallen. Neemt niet weg dat we een zeer gezellige avond hebben gehad, je recensie heeft die perfect omschreven. Wanneer gaan we weer gezellig eten? ;)
18 maart , 2011 om 18:52 pm

Carla

@ Karin Dank! (bloossmiley) @ Pat Wat mij betreft lekker snel, in ieder geval ga ik van je taart genieten met Pasen, maar binnenkort kunnen we in ieder geval een nieuwe datum prikken!
18 maart , 2011 om 19:36 pm

Agnes

Mooi geshreven recensie weer zoals gebruikelijk. Of het nou door de fotos komt? Maar het lijken zulke enorme porties.
19 maart , 2011 om 17:08 pm

Agnes

Haha, ik lees het nu pas. Wist niet dat het al zo lang bestond. Ik hoorde van de bediening aldaar dat het storm loopt sinds Johan Derksen in het blad de Kampioen heeft gezegd dat het zijn favouriete restaurant is. Zelfs met bussen vanuit Limburg...
21 juni , 2011 om 22:58 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl