DSC09382
DSC09382

't Ganzenest in Rijswijk

Op 19 juni 2006 in Zuid-Holland.

Zo tegen de tijd dat we ons gingen klaarmaken om richting Zeist te rijden, ging de telefoon. Met Geertje Bosma. Het spijt me geweldig, maar Erick is ziek....Ai ai ai.. wat een pech ! We hadden ons zo verheugd op de hernieuwde kennismaking met  Beyerick, maar nood breekt wetten. Binnenkort dus maar opnieuw proberen.

Wat nu? Op zaterdagavond, rondom 17.30 nog iets vinden voor het diner dus. Maar ja, pap is maar eens per jaar jarig (de 19e) tenslotte en we wilden toch wel uit eten deze avond. Een vijftal restaurants was uiteraard complet, dus belde ik naar 't Ganzenest, waar wel een tafel voor vier vrij was.

Rond 19.00 wandelden we naar binnen, waar de ontvangst niet onvriendelijk was. We werden richting terras geloosd, waar nog wat andere tafels bezet waren en namen plaats in de schaduw. Of we iets wilden drinken. Ja, wat fris voor de jongens en voor ons een Korenwijn. Erbij wat knabbels: kaaskoekjes, radijsjes (biologisch) en olijven. Gewoon. De kaart kwam, gebracht door een zeer vrolijke meneer, die de hele avond liep te fluiten en te zingen...Voorin het Ganzenestmenu, tussenin a la carte met best aardige gerechten en achterin het Lentemenu.

Het Lentemenu website met name de jongens niet, dus gingen we voor het Ganzenestmenu (52.00).

Om de wijnkaart moesten we vragen en die is aardig. Een redelijke spreiding, wel veel Frans, maar dat vind ik geen probleem. We kozen een Viognier en een Collioure, die allebei in orde waren. Niet verrassend of hemelbestormend, dus ik laat het hier verder bij.

Na enige tijd werden we binnen genood en we kregen een tafel achterin de ruimte, met ruim zicht op de open keuken. Een prettige ronde tafel, wel wat donker gelegen. De hele ruimte is nogal donker zo in de avond overigens. Het is namelijk een oude stal, de steunbalken staan er nog. Aan die balken schemerlampjes, in het midden van de ruimte een grote roestige kroonluchter, enkele schilderijen en een wandbank, maar dat zal wel loungebank heten, die me ernstig deed denken aan de afhaalChinees-banken van vroeger.

De amuses werden gebracht en die waren lekker. Een tosti met boerenbrie en een koud aspergesoepje met een rinzige roomtoets.

Brood (lekker brood, donkerbruin en wit), licht gezouten boter en lekkere olijfolie stond al op tafel.

Het voorgerecht was dungesneden ossenhaas, lauwwarm geserveerd met Provençaalse groentesalade, oude schapenkaas en ansjovismayonaise. Heel gewoon een prima gerecht. Zelfs Maurits vond de ansjovismayonaise erg lekker en dat wil wat zeggen.

Na een prettige pauze kwamen de tussengerechten. Een half gekookt zeekreeftje, met spaghetti van courgette en basilicum, jonge tuinboontjes met kerrie en saffraansaus. De tuinboontjes hadden eigenlijk doperwtjes moeten zijn, maar die waren onbetaalbaar aldus de nog steeds vrolijke maître. De tuinboontjes, dubbelgedopt, waren overigens ook prima. Een mooi gerecht was dit. Een fijn kreeftje met behoorlijk veel losliggend kreeftenvlees, dus geen gedonder hier met slabben enzo, een mooi saffraansausje en lekkere pasta met een uitstekende bite, die prima combineerde met de courgette en de basilicum. Allevier blij.

Bij het hoofdgerecht liepen de wegen van ouders en kinderen uiteen. De kinderen hadden gekozen voor zeevis, volgens dagaanbod, met geprakte nieuwe aardappelen, lamsoren en asperges met peterseliesaus en waren erg tevreden. De vis was vandaag, dat wisten ze al, dat was hen keurig verteld uiteraard, rogvleugel en die vonden ze erg lekker. Zonder baleinen hier, wel zo prettig. Prima van cuisson. Ook de asperges vonden ze erg lekker en zelfs het rondje van aardappel met lamsoor kon ze bekoren. Prima dus.

Wij hadden voor vlees gekozen. Lamsrugfilet of lamsbout van Cotswold Lamb met jus van gepofte knoflook, ragout van flageolets en pastilla met lamstong en zwezerik. Lekker lamsvlees, mooi ros, maar niet te, want dat vind ik niet lekker bij lam, met een lekker jus-tje, prima boontjes en de pastilla was een soort half loempia-achtig iets van filodeeg waarin de tong en de zwezerik in stukjes lagen tussen allerlei kruiderijen. Onherkenbaar dus verder, maar de smaak was absoluut goed. Tevredenheid alom.

De oudste mannen gingen voor zoet bij het dessert en dat bestond vanavond uit verse aardbeitjes met hangop, een kletskopje van het een of het ander en versgedraaid vanille-ijs. Ze vonden het lekker. De jongste man en ik namen kaas. Een plateau hier. Een hoop gedoe met het klaarzetten ervan, met het aan- en uittrekken van de handschoentjes (waar overigens een gaatje inzat en ze waren ook niet brandschoon, als je het doet, doe het dan goed...), maar uiteindelijk vonden we lekkere stukjes kaas op ons bord. Niets uitzonderlijks, maar wel gewoon goede kaas. Een glaasje PX erbij voor mij en wederom waren we tevreden.

We sloten af met espresso, waarbij we voor ons allevier een versgemaakte madeleine aantroffen. Het feit dat ook de kinderen er eentje gekregen werd nogal benadrukt door de bedienende mevrouw, dus dat leidde tot enige verbazing bij de kinderen, want dat zijn ze eigenlijk heel gewoon gewend. Was dus wel komisch toen we weer in de auto zaten. En ook nog twee nougatblokjes kregen we.

Na het betalen van de rekening verlieten we 't Ganzenest. Hier wordt absoluut goed gekookt, niets op aan te merken, maar ambiance en bediening kan stukken beter. Ik kom dan ook terug op mijn aanvulling van mijn recensie van 2002, waar de toevoeging staat dat ik absoluut niet begrijp waarom ze hun ster verloren: ik begrijp dat nu wel.

2 gedachtes over "'t Ganzenest in Rijswijk"

Ed van Wijnerij

Mooie gerechtjes, zo te lezen ! Daar had ik ook wel aan tafel willen zitten -) Maar ik moet nog een weekje wachten, voordat het eerstkomend restaurantbezoek op het programma staat. Tot komende zondag nog even zelf kokerellen, vervolgens meer dan drie weken vakantie !
19 juni , 2006 om 11:23 am

Cuno

En weer die madeleine hxc3xa8... Volgens mij zijn jullie ware genieters als ik dat zo lees. Groet, Cuno [url]www.wijnsuggestie.nl[/url]
20 juni , 2006 om 23:31 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl