DSC09382
DSC09382

Alloro in Buti (PI)

Op 22 augustus 2006 in Italië.

We hadden hier in 2005 ook al eens gegeten, maar omdat het toen niet direct om over naar huis te schrijven was, is het niet gerecenseerd. Des te groter was de verrassing toen we hier, op aandringen van de kinderen, die zich nog heerlijke pizza wisten te herinneren, uiterst verwend werden. 's Middags was ik even binnengelopen om te kijken of er voor deze eerste maandagavond van onze vakantie nog een tafeltje voor 4 zou zijn en dat was zo. Nog wel geestig: onze achternaam is niet te doen voor Italianen, dus de tafel werd gereserveerd voor signora Carla...

Rondom 21.00 schoven we aan op het terras, waar het nog steeds bloedheet was. Heel Europa zuchtte toen onder de hitte, wij dus ook. Eerst maar een een prosecco, altijd prima tenslotte - alhoewel er natuurlijk wel heel duidelijk kwaliteitsverschillen zijn. Voor de kinderen wat frisdrank en een flinke mand met pizzabodem in stukken kregen we. Met een beetje zout erop best lekker trouwens. De kaart is hier klein. Een stuk of 6 voorgerechten, evenzoveel hoofdgerechten (3 vlees en 3 vis), een hele lading pizza en een stuk of 7 nagerechten. De wijnkaart is evenzo klein, bovendien is lang niet alles wat erop staat voorradig, dus we kwamen uit op een witte Friuli die aangenaam was - niet aangenaam genoeg om te noteren overigens, excuses daarvoor. Aqua natuurlijk ook, naturale en frizzante en het feest kon beginnen.

Even in het kort: Buti is een piepklein plaatsje in Noord Toscane in de Monte Pisane, beroemd vanwege de prima olijfolie die er vandaan komt. Als je de website bezoekt denk je bijna dat je met Firenze te maken heeft, zo wordt het opgehemeld, maar dat is wel geestig. Er zijn een stuk of 8 restaurants, allemaal bezocht de afgelopen 2 jaar overigens, maar alleen Alloro is wat ons betreft het vermelden waard.

Ole had deze avond gekozen voor het het plankje met de huisvoorgerechten en was zeer tevreden. Hij had salami, pancetta, prosciutto, olijfjes, wat crostini, een taartje van groente, wat salade en wat visrillette. Maurits vond de vissoep aantrekkelijk en was ook erg tevreden. Mooi gevuld en prima van smaak. Echtgenoot had iets met inktvis, gevuld met kalfsvlees en was zo mogelijk nog tevredener, maar ik spande de kroon met mijn ravioli a la Francesco: subliem gewoon! Heerlijke spinaziepasta, gevuld met een mengsel van witvis met flink wat kruiden, erbij wat pancetta en een heerlijk vissausje. Erg lekker.

De kinderen kozen hierna voor de pizza Diavolo, die ze minder lekker vonden dan vorig jaar. Het moge dus duidelijk zijn dat er gewisseld is van kok en aangezien ik toch niet kapot ben van pizza, vond ik dat alleen maar prima. Als het hoofdgerecht zo goed zou zijn als het voorgerecht zouden we er vaker gaan eten...

Echtgenoot had de bistecca fiorentina met erbij gegrilde groenten en was wederom tevreden. Een mooi, mals stuk vlees met het bekende prettige jus-tje en ook de groenten (zoals altijd en overal courgette, wortel en aubergine, heel soms met nog wat venkel erbij) vond hij in orde.

Ikzelf had deze avond gekozen voor de reuzenscampi, die ik dus ook kreeg. Perfect gegrild, alvast opengemaakt en erbij een potje met huisgemaakte mayonaise. Zeer on-Italiaans volgens mij, maar ik was dik tevreden. Erbij wat gefrituurde groenten, want ik ben dol op het beslagje altijd en ook die waren prima.

Als dessert kozen de mannen de tiramisu, eentje met aardbeien, de andere twee met koffie en die werd ook goed bevonden, ikzelf ging voor het chocoladetaartje en dat was precies zo lopend als ik had gehoopt. Erbij een bolletje sinaasappelijs en mijn avond kon niet meer kapot dus.

Uiteraard nog wat prima espressi, met wat limoncello van het huis en heel tevreden gingen we onze berg weer op.

De volgende keer dat we hier aten kozen de kinderen voor het plankje met de huisvoorgerechten en wederom de pizza. Echtgenoot nam mijn ravioli en vond hem ook bijzonder lekker. Ikzelf koos de salade a la Francesco en kreeg heerlijke gemarineerde inktvisringen met erbij veel rauwe groenten (Romaine-sla, artisjokblaadjes en zo nog wat spul) en vond het heerlijk. Als hoofdgerecht namen we deze keer allebei de manzo en ook die was perfect. Heerlijk malse, lekker bloederige ossenhaas, erbij wat peperkorrels, prima gewoon. Als dessert, we waren deze avond wat later, dus er was al het een en ander niet meer te krijgen, zo goed loopt dit restaurant blijkbaar, kozen we voor het appeltaartje en ook dat was eigenlijk heel gewoon prima de luxe. Weinig filodeeg, gevuld met gehakte appel, op smaak gebracht met honing. Heel gewoon goed. Weer de espressi en de limoncello en wederom een erg tevreden gezin.

Dus: wie ooit in Buti op vakantie gaat, zeker Alloro aandoen. Wel even van tevoren informeren of Francesco nog kookt....

2 gedachtes over "Alloro in Buti (PI) "

Xx--jOiaa

jaaaa,, leuke naam!!! ik heet jOiaa !!
20 februari , 2006 om 18:20 pm

marcel bek

omdat wij een weekje in Lucca verbleven als uitvalsbasis voor Toscane de beschreven restaurants `uitgeprint`. donderdag 21 mei 2008 in Buti gegeten : direct dorp binnenkom aan rechterhand ,links parkeer plaats. bij binnenkomst iets over achten met vier personen nog de enigste gasten : is dit wel wat ?? later op de avond nog tafeltje of vijf bezet met trendy italianen als ik hen zo mag beschrijven. Eten ; antipasti , een primi , helaas mijn metgezellen niet van die grote eters dus die wilden alleen nog een dessert . jammer : want het eten was uitstekend. mooi opgemaakte borden , een heerlijke toscaanse schotel als primi ; prima pasta`s :in orde. ook qua prijs zeer schappelijk. bedankt voor deze tip , ik kom hier zeker nogeens terug !
31 mei , 2008 om 21:43 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl