DSC09382
DSC09382

Toine Hermsen in Maastricht

Op 13 december 2006 in één ster, Limburg.

We werden om 15.00 uur verwacht in Sint Gerlach en echtgenoot hoefde zowaar niet eerst richting Rotterdam. Dat opende perspectieven voor een lunchje. Mijn keus viel op Toine Hermsen en gelukkig was er nog een tafeltje vrij voor ons.

Iets te laat scheurden we Maastricht binnen en konden nog net parkeren in de parkeergarage bij het Onze Lieve Vrouwenplein. Op slechts enkele stappen van de uitgang ervan ligt aan die schattige Graanmarkt het restaurant.

De ontvangst was allervriendelijkst. Het restaurant was op onze tafel na, geheel gevuld, wat me de opmerking ontlokte dat we na pensionering toch echt een stuk zuidelijker moeten gaan wonen.

De inrichting is in terra-okertinten met een nadruk op warm oker en doet huiskamerachtig aan met toch een zweem van chique. Wij hadden eerlijk gezegd een hele mooie (ronde) tafel, precies in het midden van het in de vorm van een E zonder middenstreepje gevormde restaurant, met vol zicht op de open keuken. Die verbazingwekkend klein is, waar het verbazingwekkend rustig en geordend is en waar tot mijn grote plezier onder andere een simpel elektrisch kookplaatje met 2 platen staat. Hierop worden de sauzen bewaard. Slim, slim!

We begonnen maar weer eens met een glaasje champagne, Charles Heidsieck 2003 hier. Prima. Erbij een amuse. Zachte mousse van gestoomde eendenlever met gemarineerde rode biet en hartige cake van rode biet en spekjes. Perfect. Een mooie, zachte plak (heel plat) biet met erop een bonbon van smeltende eendenlevermousse met een kern van eendenlever. Ernaast de hartige cake als mooi contrastje. Dat beloofde wat.

Na een prettige pauze, waarin we de kaart, het menu Djeuner des Copains Royale en de uitleg over het tweegangen lunchmenu (30 euro) van deze dag bekeken en beluisterden, kwam de tweede amuse. Een ravioli van kleine Franse Bouchot mosseltjes in z'n romige nage met prei en een vleugje look. Perfect wederom Een geweldig mooie ravioli (zo heerlijk dun) gevuld met die lekkere mosseltjes in prettig, heel romig schuim, waarin wat beetgare preireepjes zaten en waarin we een onwaarschijnlijk licht vleugje knoflook proefden. Koken op hoog niveau hier!

We besloten tot het Djeuner des Copains Royale. Drie gangen, waarbij je telkens uit 2 kunt kiezen. Voor ik meen 50 euro, incl. wijn 80.

Het wijnboek bekeken we ook, maar omdat we nogal verschillende gerechten hadden, er nog een middagprogramma te doorstaan was en er nog een diner aan zat te komen, besloten we tot het wijnarrangement. Eerlijk gezegd vond ik de wijnkaart ook ernstig aan de prijs, om niet te zeggen aan de zeer kostbare kant (zo doet een Condrieu, van een mooi huis uiteraard, van 2003 hier maar liefst 375 euro).....

Broodjes kregen we, erg lekkere broodjes, boter stond al op tafel. Water, Spa Blauw en de wijnen werden ingeschonken.

Voor echtgenoot een Chateau Reva 2004, Ctes de Provence, een zeer prettige witte wijn. Erbij zijn voorgerecht, geroosterde Bretonse langoustinestaartjes met kreeftenrisotto, met groentjes en basilicum, krachtige kreeftencoulis en kreeftcappuccino. Behalve dat het er werkelijk prachtig uitzag, was het ook erg mooi van smaak (ik mocht een beetje proeven). Het gerecht kon hem zeer bekoren, evenals de wijn.

Ik kreeg een glaasje Blanc d'Alsace 2002 Zind Humbrecht, die ik al ken van Oud Sluis en de wijn ging uitstekend samen met mijn naturelpastei van eendenlever met compte van appel en Sultanarozijnen, gelei van Calvados, getoast briochesneetje, Munsterkaas, stroop en kummel.

De eendenleverpastei was precies zoals ik hem graag heb: zalvend. De compte lag apart en was stevig van structuur en ging wat mij betreft uitstekend samen met de werkelijk perfect op smaak zijnde Munster, waarop dan de tip stroop en wat kummel lag. De geleiblokjes van Calvados heb ik gewoon apart opgesnoept, ik proef graag zoveel mogelijk eendenlever namelijk. Heel gewoon een uitstekend gerecht. En lekkere wijn erbij, die prima werd doorgeschonken ook nog eens.

De maître, die wel zag hoe we genoten, kwam even een praatje maken en ook de sous-chef vond het wel erg leuk dat we zo genoten van de gerechten. Veel personeel hier trouwens. Absoluut niet storend aanwezig, maar precies zoals het hoort. Erg prettig.

Na enige tijd kreeg echtgenoot een Chinon Vieilles Vignes 2002, Philippe Alliet ingeschonken en ik een Signature Chenin Blanc 2006, Jean Dancel. Een erg lekkere Chenin Blanc, waar ik over het algemeen niet zeer van gecharmeerd ben. Maar van deze dus wel.

Erbij de hoofdgerechten. Voor echtgenoot de naturel gebraden patrijs, n voor twee, geserveerd op zuurkool met worst en spek in natureljus met z'n kraaltjes. Voor mij zachtgebakken zeetong in een lichte jus van gekonfijte paprika, citroenschilletjes en courgettes.

Over de patrijs kan ik kort zijn: perfect. Het gerecht was ook behoorlijk snel verdwenen. Over mijn zeetong kan ik zo mogelijk nog korter zijn: ook al perfect. Een heel mooi zacht zeetongetje, wat van de graat viel. Erbij een erg mooie ratatouille-achtige mix van beetgare groentjes en dat alles omgeven door een vloeiend zachte paprikajus. Wederom was ik vol bewondering.

Gezien de porties hier en gezien het verdere programma van deze dag vonden we het wel mooi geweest en bedachten we dat we het dessert maar een volgende keer zouden nemen. We sloten af met uitstekende espresso, waarbij we drie huisgemaakte friandises aantroffen: een créme brèle in een kopje, een caf glac in een glaasje en een tiramisu in een glaasje en weer kan ik niet anders zeggen dat ze alledrie heel gewoon uitstekend waren.

Na het betalen van de rekening verlieten we dit uiterst sympathieke restaurant en ik denk zelfs dat als we Maastricht weer aandoen ik liever hier dan bij Beluga ga eten. Kun je nagaan hoe goed ik Toine Hermsen deze middag vond, want niets ten nadele van Beluga uiteraard.

Aanstaande vrijdagmiddag bezoek ik het restaurant weer, to be continued dus.

2 gedachtes over "Toine Hermsen in Maastricht"

ellen

Dat zal zeker gesmaakt hebben bij Toine. Wij komen er ook vaker maar mijn favoriet is nog altijd Chateau Neer-Canne. Nu kan ik vaker naar toe omdat ik in maastricht woon. Dus ik ben een echte bofkont en dan de restaurantjes in Belgixc3xab niet te vergeten, mmmmm.
17 maart , 2007 om 17:12 pm

Johan

Volgende week gaan wij er (voor het eerst) dineren. We hebben een tafeltje om 18.30 uur gereserveerd. Dan zijn ze juist geopend. Is net naar verwachting de eerste tijd nog rustig in het restaurant. Goed geschreven referentie trouwens.
20 oktober , 2007 om 21:06 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl