DSC09382
DSC09382

Halvemaan in Amsterdam

Op 30 mei 2007 in Amsterdam.

Halvemaan. Al jaren op mijn lijstje en nu zou het er dus eindelijk van komen. Na flink wat gezoek (vreemde straat als je van de verkeerde kant komt) vond ik het charmant in een park gelegen restaurant. Het parkeren is hier net zo raar als bij Parkheuvel (alhoewel zij inmiddels zeggen dat ze valetparking hebben), gewoon met een chipknip betalen.

Prachtig in het groen ligt het moderne, half rond aandoende, gebouw. Half rond aandoend schrijf ik, omdat het nl. een kwart van een cirkel is, zoals goed te zien is op de luchtfoto op de website. Via een loopbruggetje (lijkt het) en een trapje kom je bij de voordeur, waar je moet aanbellen. De deur zwaait dan voor je open, de jas wordt aangenomen en dan kun je kiezen of je beneden (waar ook het toiletgebeuren is) aan de gezellige leestafel een aperitief neemt of dat je dat boven aan tafel doet. Ik koos voor boven, want mijn tafelgenoten waren er nog niet. Ze arriveerden trouwens zeer snel.

De inrichting is warm, veel houttinten en de ronde vorm van het gebouw komt in vrijwel alle accessoires en details terug. Erg leuk en erg over nagedacht allemaal. De jaloezieën waren gesloten vanwege het lage zonnetje, maar ik wil wedden dat er aan de achterkant een schitterend uitzicht is over de vijver en het park. Op warme dagen kun je trouwens ook buiten eten hier. Wel iets meenemen voor de muggen dan, want het is stilstaand water.

We kozen voor een glaasje champagne, een mij onbekende champagne overigens, maar wel prettig fris en fruitig. Erbij twee hapjes. Een heel erg vissig balletje, gefrituurd, ik vond het lekker en wat blokjes varkensvlees/hamachtig iets met een kruidje erop. Ook lekker. De bediening is hier trouwens prettig, soms zelfs erg prettig en de kok zelf brengt ook allerlei gerechten rond. Het geheel ademt een hele rustige, kalme sfeer uit, zonder suf of saai te zijn.

IJswater is hier geen probleem ook en brood wordt telkens rondgedeeld.

De menu's werden ons toegelicht en 2 van ons besloten, met uiteraard wat wijzigingen, want zeurneusjes zijn we wel, tot het menu. De mannelijke tafelgenoot ging voor a la carte; hij is nu eenmaal nog steeds niet dol op visch.

We besloten tot een Naia Verdejo voor de dames en een ½ Dufort Vivens voor de heer.  Vrij rap kwamen de voorgerechten. Voor de heer een Steak Tartare in de kleine uitvoering. Dat is hier dus erg attent, bij een aantal gerechten kun je kiezen of je de kleine of de grote uitvoering wil. Erg tevreden was hij over zijn gerechtje; dapper trouwens van hem want in de uitvoering van de Steak van Halvemaan zit flink wat gehakte oester. Wij begonnen met asperges. Niet zomaar asperges, maar het waren met gerookte paling gevulde asperges met zeekraal, lichte spekroom en krokante aardappelschillen. Het zag er geweldig mooi uit en smaakte perfect. De paling was goed aanwezig, maar niet al te overheersend, wat paling natuurlijk al snel is. Zeekraal is altijd lekker wat mij betreft, hier dus ook.

Ons volgende gerecht (de heer had geen tussengerecht) was aardappel met oester. Dat betekent hier aardappelgnocchi met oester, taug, Spaanse peper en koriander. Weer erg mooi om te zien en bijzonder apart van smaak. Wel erg veel smaakjes eerlijk gezegd. Maar mooi dus.

De hoofdgerechten kwamen, nadat we waren overgestapt op een Gigondas. Voor de heer het lamsvlees uit het menu. Hier met doperwten en lamsoren. Erbij nog een roomjus met basilicum en knoflook en hij was geheel tevreden. Het zag er ook prachtig uit weer. Wij hadden het lamsvlees gewisseld voor de kalfszwezerik met asperges en morilles met erbij een mousseline van aardappel en amandelolie met gebruineerde amandelen en ook wij waren bijzonder tevreden. Werkelijk ontzettend lekker was dit gerechtje. Helaas was het echt een gerechtje, dit was nu zoiets waarvan ik wel een kilo zou wensen.....

Na wederom een prettige pauze kwamen de nagerechten. De heer, de zoetekauw van de tafel, kreeg zijn Bread and Butter Pudding, die hier al 15 jaar op de kaart prijkt en waarvoor gasten terugkomen. Hij begreep volledig dat er mensen zijn die ervoor terugkeren. Smullen deed hij!

Wij namen, uiteraard zou ik bijna zeggen, het kaasplateau. Dat is hier prima in orde. De erg kundige mevrouw vertelde ons weer allerlei nieuwe dingen over de kaasjes en gezamenlijk stelden we een erg lekker bordje samen. Erg goed.

We sloten af met cappuccino voor de tafelgenoten en espresso voor mij en geheel tevreden verlieten we dit uiterst prettige restaurant. Om zeker naar terug te keren.

2 gedachtes over "Halvemaan in Amsterdam"

Johan

Heb daar vorig jaar eens doordeweeks gedineerd, omringd door zakenlui. Prijzig. We waren niet echt onder de indruk van wat we voorgeschoteld kregen. Hoewel het restaurant iddylisch gelegen is valt het contrast met de koele ambiance binnen des te meer op. Leuk dat er flesjes bier voorradig zijn van het merk 'Halve Maan.'
20 oktober , 2007 om 21:19 pm

rogier

Ik kan niet anders zeggen, dan super. Een kerriesoepje als amuse, daarna een tartaartje van tonijn, een uiensoepje, en het hoofdgerecht, met verse groentes en patatjes. Het toetje was ook heerlijk. Bediening vriendelijk en de sfeer gezellig. Top
27 september , 2008 om 14:35 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl