DSC09382
DSC09382

De Bokkedoorns in Overveen

Op 8 februari 2008 in Noord-Holland, twee sterren.De Bokkedoorns weer eens. Hoe dat zo kwam? Een van de twee mannen had van zijn werk een eetbon gekregen, men weet daar ook hoe hij kan genieten van een mooie maaltijd. Car, we gaan naar De Bokkedoorns, ga je mee? Natuurlijk ga ik mee.

Ze kwamen me nog ophalen ook. Ideaal.

In no time reden we de duinen in, parkeerden en wandelden binnen. Ik kan wel weer uitweiden over het gebouw, over het vijvertje, over de duinen, over de inrichting, over de verlichting en dergelijke, maar dat zou overdreven zijn, ik verwijs naar mijn eerdere recensies en naar de website. Neem in ieder geval maar van mij aan dat het allemaal geweldig in orde is.

De ontvangst was allervriendelijkst.

We begonnen met een glaasje champagne. Moét et Chandon zoals altijd hier en gelukkig ook weer aller-charmantst ingeschonken door gastheer Peter Bruins. Een geweldige gastheer!

De menu's werden ons overhandigd, het lunchmenu werd uitgelegd en er kwamen een aantal amuses. Op een rechthoekig bord vonden we achtereenvolgens een kuipje van knolselderij gevuld met epoisses: een goede combinatie wat mij betreft. Beide smaken niet overheersend, maar aanvullend, zoals dat hoort; ernaast een makaron van spek en sjalot, waarvan de smaak me enigszins ontging; daarnaast een rondje wortelgelei (knaloranje) met erop een ronde bonbon van piccalilly, gerold in kruim van kappertjes en die vond ik (natuurlijk) geweldig. Ik ben nu eenmaal helemaal weg van piccalilly, zeker in restaurants als deze. Zelfs de kappertjes, waar ik over het algemeen niet weg van ben, konden me bekoren. En tenslotte, helemaal links troffen we een rondje van rode kool aan, gevuld met appel en erop een reepje paling. Ook weer helemaal perfect. Mooie, elkaar aanvullende, smaken. Een erg mooi begin dus.

We besloten natuurlijk tot het Menu de Nos Delices, daarvoor komen we hier over het algemeen. Brood en boter stonden al op tafel overigens, ijswater is hier ook nog steeds geen punt.

Voordat we begonnen met het menu kregen we nog een amuse. Een scheermesje met zuurkool en kaantjes van bloedworst. Ook dit zag er weer prachtig uit, maar ik heb zo het idee dat dit gerechtje nog wat uitgekristalliseerd moet worden, de combinatie was wat mij betreft nog niet je van het.

We besloten overigens tot het wijnarrangement, waarvan een van ons het chauffeursarrangement nam. De eerste wijn, een Saumur Blanc, 2005, Thierry Germain "L'Insolite" paste prima bij het voorgerecht. Noordzeekrab. Op een vierkant, glazen bord, een plaatje!, lagen 4 gerechtjes van krab. Achtereenvolgens gecombineerd met tonijn en Lardo di Collonata (grappig toch dat na mijn bezoek twee jaar geleden aan dat schattige dorpje opeens overal dat spek opduikt) wat een absoluut plaatje was. Een plat vierkantje van reepjes spek, waarin de krab gecombineerd met de tonijn te vinden was, prachtig en heerlijk; daarna gecombineerd in een soort van ronde tompouce met zoetzuur van mango. Stel je een knaloranje rond tompouceje voor met daartussen het vlees van de krab...Heerlijk! Een pakketje van komkommer, gevuld met krab en limoenvinaigrette en erop een bolletje meloen. Hier had ik me, gezien mijn wat vreemde voorliefde voor komkommer, heel veel van voorgesteld, maar eigenlijk was dit hapje de minste van de 5. Wat niet wegneemt dat het nog steeds lekker was, kun je nagaan hoe lekker de rest was. Ook nog een bolletje krabvlees naturel troffen we aan en dat vond ik erg prettig, want krab is gewoon erg lekker en tot slot dan nog een palmhartblad met opzetkaas (opzetkaas is kaas die een langdurige rijping nodig heeft en daarom lastig te maken is via pasteuriseren) erop. Lekker, maar volgens mij meer voor de compositie op het bord eigenlijk.

Een uitstekend begin dus.

De volgende wijn, een Fransola, 2003, Torres Penedes begeleidde de Noordzeetong. Een met portobello bereide Noordzeetong staat er dan op het menu. Een tongfilet lag in het midden van het bord. Erop prachtige dunne plakken portobello in keurige trapjes, een plaatje! En geweldig lekker. Erbij een dimsum van langoustines, een pakketje, gevuld met langoustines, met erop een gestoofd stukje bosui. De dimsum was niet geheel krokant, maar dat was eigenlijk helemaal niet erg, de smaak was subliem. Er naast nog een gebakken langoustine en een quenelle met iets van sjalot meen ik en het geheel was afgemaakt met een saus van langoustines. Een absoluut geweldig gerecht.

Een Bourgogne Blanc, 2005, Domaine Heresztyn (die ken ik ergens van, maar ik weet niet meer waarvan) begeleidde de gestoofde poulpo. Mooie stukjes octopus, botermals natuurlijk met stukjes Granny Smith troffen we aan. Erbij nog mooie flinters gerookte paling, die uitstekend gedoseerd was, niet overheersend dus, zoals helaas maar al te vaak voorkomt - en een paar heerlijk gegrilde coquilles. Het geheel lag in een créme van gevogeltelever. Absoluut heerlijk weer. Voor een der mannen was de gevogeltelever vervangen door venkel, ook hij was tevreden.

Waarmee we de visgerechtjes afsloten.

Een Le Mute sur Grains de

la Rectorie

xe2x80" 2005, Banyuls werd ingeschonken. Erg lekker trouwens. Het originele hoofdgerecht was iets van wild, maar mij wilden heel graag het hoofdgerecht van het lunchmenu hebben en dat kregen we natuurlijk ook: Varkensnek. Niet zomaar varkensnek natuurlijk, maar Iberico varkensnek. Langzaam gegaard. Met een créme van chorizo, een souffl van pompoen en een lauwwarme dressing van zoetzure sjalotten en Italiaans buikspek. Een plaatje voor het oog en in de mond. Wat was dit ontzettend lekker zeg. Ik ben al een fan van varkensvlees, maar hiervoor mag je me wakker maken....

Na een prettige pauze koos een der tafelgenoten niet voor de kaaswagen, hij is geen liefhebber. Hij kreeg een extra dessertje: Conference peer met zelfgemaakte cruesli, gedroogde vruchten, amandelyoghurt en vanilleroomijs, en dat beviel hem uitstekend. De andere tafelgenoot en ikzelf lieten ons geheel gaan bij de keuze uit die prachtige kaasjes. Erbij een glaasje PX en ik was dieptevreden.

Een glaasje Jurancon Symphonie de Novembre, 2004, Domaine Cauhape begeleidde het dessert. Combinatie van chocolade en fruitsoorten met chocoladesorbet en koffie/chocolade roomijs. Een erg mooie en erg lekkere combinatie van torentjes, bolletjes en halvemaantjes werd ons voorgeschoteld en stilletjes zaten we er bijzonder van te genieten.

De bij de koffie en espresso horende friandises noopten tot proeven, maar dat hielden we zeer beperkt.

 

Absoluut genieten weer hier, De Bokkedoorns is altijd goed. En zo hoort het ook.


 

 

3 gedachtes over "De Bokkedoorns in Overveen "

Ed van Wijnerij

Hallo Carla, Hoe smaken kunnen verschillen ! 2005 Domaine de Joxff was voor mij de ultieme zomerwijn 2006 bij warme dagen. Bovendien is het ook nog de winnaar van de Zuid-Nederlandse Huiswijncompetitie, in de categorie witte wijn/restaurants,georganiseerd door The wine & Food Association van Jan van Lissum com suis. Ik schreef afgelopen juli een artikel over deze 2005 Domaine de Joxff, kijk voor meer info op: www.wijnerij.web-log.nl/wijnerij/2006/07/geproefd_vrijda.html Ed
12 december , 2006 om 17:04 pm

Jaartal

PRACHTIG! Zowel de beschrijving van het restaurant de wijntjes alswel vooal die van het eten. Mooi hoor. Leuk die foto's erbij (heb nooit zo het lef om foto's te maken) Jaartal
8 februari , 2008 om 14:20 pm

Chris

Ik lees jou ook hoor!
29 februari , 2008 om 13:54 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl