DSC09382
DSC09382

Eau de Vie in Amsterdam

Op 11 maart 2009 in Amsterdam.

Tijdens deze restaurantweek stond er nog een afspraak voor een lunch, maar dan niet in het kader van de restaurantweek. Het betreffende restaurant doet er trouwens ook niet meer aan mee.

Nadat ik n van de tafelgenoten had opgehaald, het restaurant ligt ongeveer bij haar om de hoek, konden we heel makkelijk parkeren in de winkelstraat waarin het restaurant ligt. 0.10 cent kost een uur parkeren hier. Langer parkeren is dan ook niet de bedoeling. Maar wat een vriendelijke prijs voor Amsterdam! En de bediening van Eau de Vie vult de meter ook nog voor je bij, echt ideaal dus. En tot mijn schande moet ik bekennen dat ik helemaal vergeten ben de ontzettend kundige meneer te bedanken en hem naar de schade te vragen, slordig van me! Een volgende keer, want die komt er vast, maak ik dat helemaal in orde.

De andere twee tafelgenoten kwamen net aangewandeld en het weerzien was weer enorm leuk.

We kregen een leuk tafeltje met heerlijke stoelen en begonnen met bubbels. Blanquette de Limoux, het huisaperitief hier, en die is lekker.

Erbij een plak vers, nog warm, brood, boter, zeezout en olijfolie uit

La France

voor de verandering weer eens. En een amuse.P1020180

Een soepje van aardappel en prei met schuim van gerookte kervel. Erop zeewierkaviaar, waar ik nog nooit van had gehoord en die zou moeten ploppen, maar het niet deed en een soort mini(heel erg mini) tosti, waartussen we truffel detecteerden. Een heel mooi begin!

Enig gegoogel levert me trouwens niet heel veel informatie op over zeewierkaviaar, maar het is me wel duidelijk geworden dat het vooral een vegetarische variant is. Dus als je vegetariërs te eten krijgt en je serveert kaviaar (of de goedkopere lompviskuit) dan kun je kaviaar van zeewier aan je vegetarische gasten voorzetten. Het schuim van de gerookte kervel was heerlijk trouwens, nog niet eerder gegeten.

Het restaurant is trouwens gewoon leuk. Prettige kleuren (grijs, bordeaux, zwart). Mooi linnen, goede glazen. De eigenaar bezit ook Elkaar, waar ik een paar jaar geleden geheel naar genoegen heb gegeten. In de zomer tot slot, is er op de stoep een terras en op het filmpje te zien, ziet dat er goed uit.

De wijnkaart is hier leuk. Niet heel uitgebreid maar dat hoeft ook niet, als er maar mooie wijnen opstaan. En dat doen ze hier. Zelfs een Condrieu ontdekte ik. Maar ik zag ook een Vergelegen. En ik ben dol op Vergelegen. Dus die werd het. Gelukkig vonden de anderen de wijn ook erg lekker. Een karaf water kregen we ook nog.

De kaart kregen we, met een toelichting op het lunchmenu van 2 gangen. Het hoofdgerecht van dat lunchmenu beviel ons wel. Na het bekijken van de kaart en overleg met de bedienende meneer kwamen tot een heel leuk driegangenmenuutje, wat we eventueel nog wel zouden kunnen uitbreiden met kaas.

We begonnen dat menu met tonijn. En een oester, want we hadden trek in een oester. En coquilles.

Een prachtig bord werd ons voorgezet.P1020182  Rechts de Fines de Claire-oester op een bedje van venkelsalade, in het midden tartaar van tonijn met erop een perfecte coquille en links een plak komkommer met een kort aangebraden stukje tonijn. In dat stukje tonijn een plastic pipetje met sojasaus, wat je dan naar wens over de tonijn kunt knijpen. Geestig. En lekker. Alles was heel gewoon heel lekker. Er zat ook nog een krokantje van het een of het ander bij, wat ook lekker was. Kortom we waren erg tevreden over dit eerste gerecht.

Na een fijne pauze, waarvan we eigenlijk niks merkten want we hadden het veel te druk met babbelen, kwam het hoofdgerechtje van het lunchmenu wat wij als tussengerecht wilden toen we hoorden wat de kok nog meer in petto zou hebben voor ons.  Kalfsentrecote. P1020183 Kalfsentrecote, keurig in plakken gesneden, perfect van cuisson wat mij betreft. Erbij een stukje gekarameliseerde witlof, een flink stuk gegrilde koningsboleet en eromheen een mooie kalfsjus, waarin cêpes zouden zitten.

Alweer erg lekker allemaal.

Het hoofdgerecht deze middag was Ibericorack. P1020184 Op een bedje, zeg maar rustig bed, van risotto met lavas en nog wat dingetjes, omgeven door een gelei van madeira en een keurig vierkantje van een reductie van aceto balsamico. Tussen het vlees en de risotto nog wat rucola en erop een flinke berg trompette de la morte, die niet iedereen even lekker vond. Ik vond alles erg lekker, het vlees wat wellicht wat aan de flauwe kant, maar dat kwam in orde door de hoog op smaak zijnde zoals dat heet risotto. Alweer een fijn gerecht dus hier.

Eigenlijk wilden we ook nog wel kaas, we hadden de nodige uren alweer stukgeslagen tenslotte.

Een bordje krijg je hier. P1020185 Met vijf stukjes kaas (op de foto nog maar 2, want ik was vergeten een foto te nemen), wat hazelnootjes die vastgeplakt waren met een reductie van port, een sneetje vruchtenbrood en een quenelle wat leek op een vijgenchutney maar wat tot mijn grote schrik moutarde violette bleu was. Ik schrok me naar van de smaak en dacht zelfs dat ik wasabi proefde, want er zat een chloorreactie aan te komen. Een waarschuwing zou eigenlijk wel op zijn plaats zijn.

De kaasje waren heerlijk. Een chaource, een camembert, een Goudse vieux gris (in Frankrijk gemaakt, het lijkt het verhaal van de Parmaham wel), een gorgonzola en een lepeltje met Soumartin, het zusje of broertje van de Epoisses.

We sloten ons genoeglijk samenzijn af met de nodige koffie, espresso en cappuccino's, waarbij we nog wat madeleines en andere koekjes kregen.

Absoluut een fijn adres dit. Om zeker nog eens te gaan eten.

14 gedachtes over "Eau de Vie in Amsterdam "

Jaartal

ik zou daar niet zomaar nog 'ns terug komen.... Goed te lezen dit!
23 juni , 2008 om 19:17 pm

Yvon

Nog van harte. En op de foto afgaande ziet het er zeker mooi uit! Net als de gerechten trouwens. Wachttijden en hoge prijzen, maar wel de moeite waard dus.
23 juni , 2008 om 21:02 pm

petra

wat leuk, met die foto's. ik durf dat eigenlijk nooit, mijn bord fotograferen, toch maar eesn gaan doen :-)
25 juni , 2008 om 06:59 am

Raymond

Zo, dat ziet er allemaal niet verkeerd uit! Toch leuk dus om eens wat 'nieuws' te proberen. De prijzen zijn inderdaad flink en dan mag je ook wel een bepaalde hoeveelheid verwachten. Jammer dat ze dat (nog) niet waarmaken. Wie weet komt dat nog. Een menu is dan vaak toch weer wat voordeliger maar het lastige is dan weer dat de gerechten het dan 'net' 'niet' zijn... Ga hem wel onthouden!
26 juni , 2008 om 12:01 pm

Frits

Ik woon ook om de hoek van dit restaurant, heb me tijdens de verbouwing verbaasd over de enorme inspanning die daar verricht werd. Nog niet gegeten, met een reden! aangezien de Oostmaaslaan nogal wat potentile klanten heeft voor een dergelijk restaurant zijn we verbaast dat er geen uitnodiging gekomen is voor een introductie drankje .. een duidelijk gemiste kans en dat niet alleen... geen naam of telefoonnummer makkelijk te vinden... geen enkele naamsherkenning.. het doet allemaal wat afstandelijk en gereserveerd over ... niet erg open en gastvrij!
30 juli , 2008 om 14:26 pm

Andrea

Hij is fraai geworden hoor en helemaal naar waarheid. Ik meen overigens ergens gehoord of gelezen te hebben dat die zeewierkaviaar tot stand komt door een moleculaire techniek waarbij er bolletjes gevormd worden of zoiets. Moest hartelijk lachen om je foto van de kaasjes, onze foto liet een nog grotere bouwval zien. daarom heb ik hem niet geplaatst.
11 maart , 2009 om 16:38 pm

Tanja

Een bouwval van kaas dus :-) Ik vond het een zeer prettig restaurant (zowel sfeer als de kwaliteit van het eten) en kom zeker terug. Het ligt immer bijna bij mij om de hoek. Een heel fijne recensie, Carla!
11 maart , 2009 om 18:29 pm

john golsteijn

Nou Carla je hebt weer mooie foto's gemaakt van deze lekkere en zeker gezellige lunch. Lijkt me een fijn restaurant. Onthouden dus! Dank voor je verhaal. Mooie wijn de Verlegen. Gr. john
11 maart , 2009 om 19:19 pm

john golsteijn

Sorry Carla, schrijffoutje! Bedoel natuurlijk de Vergelegen.
11 maart , 2009 om 19:23 pm

Raymond

Klinkt als een genoeglijk samenzijn in alle opzichten! ;-)
12 maart , 2009 om 21:13 pm

Rob

Beste Fred, Je hebt de plank echt misgeslagen vanavond! Drie weken geleden heb ik een tafel voor 3 bij je gereserveerd, en ik heb dit vanmiddag om 14 uur bij je herbevestigd. Minder dan een uur voor het aan tafel gaan - de taxi stond al voor de deur - word onze tafel door je afgebeld met een vaag excuus, en een alternatief aanbod voor Parkheuvel. Volstrekt niet hetgeen waar we naar op zoek waren. Spijtig gezien de plezierige ervaring die ik eerder bij je had, wat toch de aanleiding was voor de boeking vanavond. Vergissen is menselijk, maar je klant bedonderen is niet chique, mij zie je niet meer terug... Rob (nummer is bekend bij je)
27 september , 2009 om 01:09 am

radbout

ik vond t geweldig om hier te dineren.zeer prettige en bekwame bediening,mooie wijnkaart en heerlijk eten.mijn inziens precies voldoende.kom hier zeker terug
7 september , 2010 om 13:33 pm

Nicole

Gisteravond heerlijk gegeten en prachtige wijnen gedronken hier. Absoluut de moeite waard! Mijn specerijen dessert was de absolute topper. Ook mijn tafelgenoten waren zeer onder de indruk. We hebben nog lang nagenoten van de smaaksensaties. Ik kom zeker terug!
11 september , 2010 om 20:04 pm

Ellen Baatsen

Afgelopen week gegeten bij Fred. Overheerlijk op het kleur en smakeloze dessert na. Complimenten voor de sommelier en de dame met blond haar. Storend: de jongste bediende met teveel ringen en een armbandje en de popi-jopi-ober die zich door de tijd heen toch een wat nonchalante houding aan blijkt te meten. Niet doen, Fred, hou je spoor recht, is zonde van de ambiance en je sublieme keuken.
13 februari , 2011 om 17:47 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl