DSC09382
DSC09382

Vis & Ko in Haarlem

Op 5 april 2009 in Noord-Holland.

Imko Binnerts is uiteindelijk neergestreken in Haarlem. In het pand waar vroeger Lambermon's zat (helaas nooit bezocht, maar Floris in Rotterdam heeft eenzelfde opzet en die staat op het lijstje om eens een verjaardag te vieren). De tafelgenoten kwamen uit Den Helder en Amsterdam, parkeren was geen probleem op deze vrijdagmiddag, het zonnetje scheen, dus er kon eigenlijk niet heel veel mis gaan. En dat ging het ook niet.

Iets te vroeg betraden we het prachtige pand. Onze tafelgenoten waren er al, dus we sloten ons aan in het nogal krappe aperitiefgedeelte, wat in andere kleuren is uitgevoerd dan de rest van de tafels. De Amsterdamse tafelgenote wist ons te vertellen dat er sinds Lambermon's weinig aan de inrichting was veranderd, er was alleen een private dining gedeelte bijgekomen, wat vroeger bij het restaurant viel. De open keuken in het midden met de vitrine waarin de zeevruchten liggen is bedoeld als blikvanger. Mij viel vooral het zeer hoge plafond op en de mooie deuren waar ik bij wijze van spreken de paard-en-wagens al doorheen zag komen. Ik hou van hoge ruimten en grote deuren.

We begonnen met een witte wijn, de huiswijn. Maar liefst 9 open witte wijnen heeft men hier. Ik had thuis de wijnkaart al bekeken en wilde graag de Fiona Blanc, Chateau Chapion, Languedoc (een combinatie van viognier, rousanne, sauvignon en chardonnay) proeven. Ik vond hem erg lekker. De andere tafelgenoten namen de Colombard Ugni Blanc, Domaine de Guillaman, Sud Quest, vooral omdat die werd aangeboden door de zeer attente bediening. De mannelijke tafelgenoot laafde zich aan een getapte Warsteiner.

Erbij wat olijfjes en gezouten walnoten.

Het lunchmenu werd ons uitgelegd, wat tegelijkertijd het marktmenu zou zijn. Enig overleg ook met de keuken volgde, want we wilden toch wel wat meer weten nog en uiteindelijk kwamen we tot een toch wel ander menu. De dame uit Den Helder had al weken van tevoren gevraagd of zij in haar eentje het plateau fruits de mer kon eten en dat was geen punt gelukkig.

Voor prijzen, informatie, mogelijkheden en dergelijke verwijs ik uiteraard naar de website.

De wijnkaart, die mooi is, vind ik overigens aan de kostbare kant. En dat is jammer.

We besloten deze middag een Albariño, Martin Codax, Rías Baxas, Spanje 2007 te drinken en die wijn was lekker. IJswater is geen punt hier.  Brood kan ik me eerlijk gezegd niet herinneren, maar dat zal er ongetwijfeld geweest zijn. En een smeerseltje van een soort van tonijnmayonaise en bovendien nog een mooi smal flesje met olijfolie.

Als eerste verscheen het plateau met zeevruchten. P1020264 Een mooi plateau met alle bekende mooie onderdelen en gelukkig niet al te veel alikruiken. Wel wulken, oesters, koningskrab, kreeft en dergelijke. Genoeg in ieder geval voor een middagje genieten.

Voor de andere drie, waaronder ik dus, verscheen het voorgerecht. Een cocktail van Alaska King krab met créme van avocado, gelei van tomaat en espuma van Bloody Mary.P1020265  De avocado had als toevoeging nog Hass, maar ik word erg moe van al die toevoegingen en gebruik ze vanaf nu alleen nog maar als ze naar mijn idee werkelijk iets toevoegen (of gewoon leuk zijn). Een mooi opgemaakt glas met heerlijke krab en op zich lekker fris. De espuma had wat mij betreft niet heel veel smaak en was qua hoeveelheid nogal aanwezig. Dat hoeft voor mij niet. De krab lag eigenlijk in de gelei van tomaat. De créme van avocado daaronder was goed, maar ik ben niet heel kapot van avocado, dat zalvige bevalt me lang niet altijd. Maar de krab was dus erg lekker n het zag er leuk uit met de laagjes zo. Erop nog een krokant koekje en een mooi stukje krab.

Het tussengerecht was mul. Een nogal piepklein gerechtje. P1020266 Onderin het bord coulis van rode paprika met olijfolie (Picudo van Valderrama, de heer Binnerts werkt graag met Valderrama, ik persoonlijk neig meer naar Umbrische en/of Ligurische olijfolie voor mooie toepassingen).  Daarboven twee stukjes gegrilde mul, die uitstekend waren en half onder de stukjes vis een quenelle van auberginekaviaar, waarin duidelijk visbouillon te proeven was. En dat vond ik dus weer heel leuk gevonden om de simpele reden dat ik daar zelf nog niet was opgekomen. Een zeer simpel gerechtje, een beetje weinig, maar wel heel erg lekker.

Het hoofdgerecht was zeeduivel. P1020269In eerste instantie aangeboden met citrusvruchten, maar daar ben ik altijd wat huiverig voor, zelfs bij Imko Binnerts, dus we hadden bedacht dat we wel graag zeeduivel wilden, maar dan met een ander garnituur. Wat geen enkel probleem was.

Zeeduivel dus. Met groene asperges, linzen (Puy natuurlijk) en ham (Iberico uiteraard), schuim van rode biet en balsamicosiroop en tempura van garnaal (Nobachi, waar ik nog nooit van had gehoord, maar nu dus wel).

Twee uitstekende stukken zeeduivel, met de genoemde asperges, een stukje slahart en wat paddestoelen troffen we aan. Het schuim van rode biet met de balsamico had te lang onder de salamander gestaan en plakte vast aan het bord wat slordig is. Bovendien (zoals altijd trouwens, ik ben helemaal geen fan van balsamico eerlijk gezegd) overheerste de balsamico, waardoor de heerlijke grondsmaak van de biet geheel wegviel. Gelukkig lag het allemaal nogal apart waardoor de andere smaken, die wel helemaal in orde waren, niet beïnvloed werden! De linzen kan ik me eerlijk gezegd niet herinneren....

De garnaal was trouwens ook erg lekker, die ga ik zeker onthouden.

We sloten het menu af met een kaasbordje.  P1020270 Kaas gaat hier per 3, 4 of 5 stukjes. Wij besloten tot 3. Ik herinner me vooral de gruyere, die erg lekker was. De andere twee kaasjes waren ook goed, maar de blauwe was geen roquefort en daar gaat toch wel mijn uitdrukkelijke voorkeur naar uit. Erbij trouwens nog wat sneetjes vruchtennotenbrood.

Na nog wat koffie, thee en cappuccino (de kopjes hebben hier geen oor, bepaald onhandig want het gaat om warme dranken tenslotte) waarbij voor een ieder een mini-appeltaartje werd gepresent
eerd voldeden we de rekening en verlieten we Vis&Ko. P1020271 In zijn algemeenheid: sinds kort neem ik regelmatig (groene) thee als afsluiter omdat de kwaliteit van de espresso in Nederland abominabel is helaas, maar ik sta volkomen versteld over de prijs ervan. Onbeschaamd wat men vraagt voor wat gekookt water en een luxe zakje thee. Onbegrijpelijk ook, want ik kan me zo voorstellen dat dat tot irritatie leidt en het gaat uiteindelijk om niets.

Dat het een genoeglijke middag was moge duidelijk zijn. De bediening is hier prettig. De keuken kan volgens mij stukken beter. Ik vond het geheel in orde, maar weinig spectaculair en daardoor dus eigenlijk te duur. Of dat nu komt omdat we er tijdens de lunch waren? In ieder geval vind ik dat dus niet in orde en dat is jammer.

12 gedachtes over "Vis & Ko in Haarlem"

Ed van Wijnerij

Wat een toeval, een Madiran van Capmartin ! Het betreft hier een wijn van Guy Capmartin, de wijnmaker die ik elk jaar ontmoet tijdens 'la Foire du vin de la Basse-Meuse, hier vlak over de Belgische grens. Dat is ook de wijnmaker waar ik destijds wat flessen 'Pacherenc du Vic-Bilh' voor jou dacht te scoren, maar hij had enkel maar zijn basis Pacherenc naar Belgi meegebracht, en die viel wat tegen wat kwaliteit betreft. Welke soort Madiran van Guy dronken jullie ? De Tradition, de Vieilles Vignes, de Cuve de Couvent of Esprit de Couvent ? De laatste twee soorten zijn altijd in mijn keldertje vertegenwoordigd in diverse jaargangen. Ik wist eigenlijk niet, dat de wijnen van Guy Capmartin in Nederland op de markt waren. Leuk om te lezen Carla, dit verslag van jou ! Ed
17 juli , 2008 om 23:28 pm

Jaartal

Heerlijk beschreven! Tijdens de eerste alinea begin ik al te proeven hoe je hebt gezeten en gegeten en langzaamaan bouwt zich weer een prachtrecensie op. Mooie recensie, scherp en duidelijk. Thnx
18 juli , 2008 om 08:33 am

Raymond

Mooie recensie! En duidelijk te lezen wat je er van vond. Je hebt voor hetzelfde geld elders vast beter gegeten? Hoe was het gezelschap na al die jaren? ;-)
18 juli , 2008 om 13:36 pm

Yvon

Kritische maar gelukkig ook positieve punten (die rekening dan weer niet). Met piccalilly wordt volgens mij niet vaak wat gedaan in restaurants bedenk ik me nu, wel lekker. Grappig dat Cecina, daar bracht ik mijn 1e Italiaanse vakantie door. (En maar goed ook, Livorno was plan maar daar brak brand uit nadat we hadden gekozen voor Cecina!).
18 juli , 2008 om 17:53 pm

Mimi

Wij zijn afgelopen vrijdag op een vriendelijke en zeer gastvrije wijze naar ons tafeltje gebracht. De reden dat we uit eten gingen was omdat onze dochter gazakt was voor haar rij-examen.....ze was zeer verdietig. Het eten en alle amuse's waren geweldig. Het zag er voortreffelijk uit en de smaak in combinatie met de wijn was erg goed. Met het dessert kwam er een "nep" rijbewijs mee, als opkikkertje, wij weten zeker dat als onze dochter de volgende keer slaagt...zitten wij weer hier en zullen weer genieten van dit overheerlijke dinner...maar ik denk dat we wel al een keer eerder zullen komen. Voor jullie een 10+. Bedankt.
14 oktober , 2008 om 10:06 am

Bert

Een mooie, duidelijke recensie. En genoeglijk was het zeker.
5 april , 2009 om 14:14 pm

Robin

Hm, dat voor- en hoofdgerecht lijkt me niks: beetje "all-over-the-place". Alleen het tussengerecht lijkt me wel wat. Terwijl ik toch echt niet van de "simpele gerechten met weinig ingredienten" ben, maar ik snap best dat je een beetje teleurgesteld was, zou ik denk ik ook zijn. Waarbij ik trouwens wel denk dat de originele versie van de zeeduivel, met citrusvruchten dus, vast veel lekkerder zou zijn geweest! ;) (vooral ook bij die tempuragarnaal)
6 april , 2009 om 00:43 am

john golsteijn

Dit verhaal klonk me bekend. Recensie over dit menu gelezen bij een andere levensgenieter. Maar Carla je hebt gelijk. Goed maar niet spectaculair. Maar voor mij wel het proberen waard. Gr. john
6 april , 2009 om 13:51 pm

Andrea

De combi van recensies over dezelfde lunch wakkert toch zeker mijn nieuwsgierigheid aan! Je foto's zijn zeer tot de verbeelding sprekend. Die heerlijke grond smaak van biet zou ik wel willen proeven....E daarentegen zouden we er de tent mee uitjagen. Liefs Andrea
7 april , 2009 om 19:56 pm

Yvon

Dat voorgerecht lijkt me heerlijk, ziet er mooi uit ook. Bij de zeeduivel lijkt me citrus erg lekker, maarja nogal citrusgek... Jammer dat het slechts 'in orde' was.
17 april , 2009 om 16:26 pm

Agnes

Net een tafel gereserveerd voor volgende week bij Aan de Poel, en daarna pas gaan zoeken op jouw site of er toevallig geen recensie was was. Ja dus...en geen overmatig enthousiasme lees ik hier. Nu zijn we natuurlijk ondertussen wel drie jaar verder. Nou ja, we zien wel. De lokatie ligt in ieder geval prachtig.
13 mei , 2011 om 14:36 pm

Carla

Ladingen mensen zijn bijzonder enthousiast over Aan de Poel, dus het zal wel meevallen inmiddels. Mij beviel de sfeer niet, ik vond het vervelend dat we niet buiten mochten eten en ik vond het personeel onprettig. Ik hoop dat jullie je daar niet aan storen of dat er wisselingen zijn geweest.
13 mei , 2011 om 14:46 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl