DSC09382
DSC09382

Heerlijk Winter in Rotterdam

Op 27 januari 2010 in Rotterdam.

Na Heerlijk Rotterdam de afgelopen zomer was er nu Heerlijk Winter . Alleen sterrenrestaurants zouden hun kunsten hier vertonen met gerechtjes die maximaal 7.50 mochten kosten. Het evenement zou plaatsvinden in de Cruise Terminal en de reclame eromheen was gigantisch. Zo gigantisch dat het zelfs mij op viel. In overleg met echtgenoot besloot ik dat ik er wel heen wilde, uiteraard met hem en zomaar pardoes werden we uitgenodigd. Of uitgenodigd, we kregen kaarten van iemand, diegeen wilde zelf graag op de zondag namelijk en zou ons dus niet vergezellen. En het waren niet zomaar kaarten, het waren Royal Vip Kaarten. Dat betekent een blingblingbandje om je pols, champagne als welkomstdrankje en muntjes waarvoor je 4 gerechtjes kunt kopen. Oh ja, en de hele avond gratis drankjes.
Het feest kon dus al niet meer stuk.
We lieten ons afzetten bij de loper van de Cruise Terminal, ontdekten de aanmeldingsplek, waarachter de meisjes wat rommelig met envelopjes en ingewikkelde systemen van alles aan het doen waren, maar uiteindelijk konden we de trap op.
We gingen eerst maar eens langs het vip-platform en kregen een fijn glas champagne. Van Moét et Chandon, dus in orde. Zien eten doet eten is de uitdrukking en dat klopte helemaal, want een paar tafeltjes verder was men oesters aan het soldaat maken, dus ik spoedde mij richting Schmidt, die uiteraard ook aanwezig was en bestelde tweemaal een half dozijn oesters. P1030380Geweldig lekkere oesters, wel een beetje aan de grote kant. Ik heb ze persoonlijk liever iets kleiner. Oesters van de Grevelinge trouwens, mooi zilt waren ze. Een fijn begin dus.
P1030381Hierna gingen we een rondje lopen langs alle 'stands', waar heel veel heel jonge koks druk bezig waren met de bereiding van de gerechtjes. Per stand, restaurant dus, stond een menukaart, waarop twee gerechten genoemd werden.P1030387

Die drietjes op de menukaart betekent drie muntjes.
Behalve de restaurants (Parkheuvel, Ron Blauw en De Zwethheul met twee sterren, De Gieser Wildeman, De Moerbei, Paul van Waarden, Basiliek, Mijn Keuken, 't Schulten Hues, Niven en De Kromme Watergang met n ster) waren er ook nog stands of paviljoens - hoe je het noemen wilt - van Jura, Illy, Het Kookpunt, Verstegen, Jacobus Toet (kaviaar uiteraard), Schmidt en Mandarin en het Vlaams Broodhuys stond er met een broodkar. Bovendien was er een kooktheater, waar op deze avond Moshik Roth en een franse kok van een mij onbekend restaurant uit Parijs zouden gaan koken. Geen van beide heb ik gezien, wel was er een onduidelijke DJ en ook nog eventjes een trompettist.  Niet dat ik het vervelend vond hoor, dat de kookworkshops er niet waren, niets zo vervelend als met een paar honderd andere mensen naar dat soort dingen kijken wat mij betreft. Ik kwam eigenlijk uitsluitend voor de gerechten.
Nog n punt van kritiek: de witte wijn (ik dronk alleen witte wijn deze avond), een Chileense sauvignon was nogal simpel en toen we op zoek gingen naar een beter alternatief, waar we graag wat meer voor hadden willen betalen bleek dat slechts 1 wijn werd geschonken. Dat was toch wel een groot verschil met Heerlijk Rotterdam, daar werd bij de door de restaurants aangeboden gerechten een wijn geschonken die erbij paste. Ik vond dit wel een minpunt.

We begonnen met een wilde Zeeuwse oester met steak tartaar van Paul van Waarden en P1030384daar kan ik kort over zijn: geweldig lekker. Echt zo'n hapje waar je er wel 10 van wil. En dat voor slechts 1 munt (1 munt is 2.50), een keurige prijs. Het andere gerecht hier was hazenpeper met aardappelpuree. Dat hebben we uiteindelijk niet geproefd, maar wat ik ervan zag, deed me wel watertanden.
Hierna wandelden we richting Basiliek, een restaurant wat we allebei niet kennen, en daar kozen we allebei een ander gerechtje.P1030389 Echtgenoot nam de tonijn met sesam, wasabimarshmallow en inktvismayonaise en ik het gekaramelliseerde buikspek met langoustine en kerriemosselschuim. Perfect was mijn gerechtje. P1030388De langoustine was uitstekend, heerlijk zoetig, net zoals het perfect gekaramelliseerde buikspek en het kerriemosselschuim vervolmaakte de boel. Prachtig! Echtgenoot was al evenzeer te spreken over zijn gerecht en sprak over elkaar aanvullende smaakjes op een hele mooie manier. Complimenten voor Basiliek dus.
Na weer een rondje stopten we bij Mijn Keuken, het restaurant waar ik zo over te spreken was tijdens n van de restaurantweken, en lieten onze keus vallen op een parfait van Oosterschelde paling met een créme van ganzenlever, zoetzuur van rettich en een vinaigrette van champagne met Granny Smithappel. P1030393Het wordt wellicht vervelend, maar ook dit vonden we heerlijk. Mooie, zachte smaakjes, die elkaar fijn aanvulden, mooi gepresenteerd. Zoals we het graag hebben. Het andere gerecht van Mijn Keuken was crémeux van chocolade, geparfumeerd met jasmijn en een vulling van karamel met een marmelade van peper. Ook dit zag er prachtig uit.

Bij De Kromme Watergang, ook een restaurant wat we niet kennen, kozen we voor de zoute kabeljauw en stokvis met kokkels, butternut en citrus en ook over dit gerechtje waren we weer heel enthousiast. P1030395Mooie combinaties, niets wat overheersend was en de kokkel was geweldig. Het andere gerecht hier was gerookte paling en huckleberry's, wasabi, nori en rettich en ook dat zag er prachtig uit.  (ik krijg niet helemaal duidelijk wat huckleberry's zijn, maar het lijkt me een fruit/bessensoort, zeker weten doe ik het echter niet).
Na een praatje met de jongens van Niven (gelukkig weer geopend en wel in het restaurant wat vroeger het Ganzennest was en met een klein hotel erbij, ideaal!) kozen we toch niet voor hun gamba met gekaramelliseerde olijf en gintonic ijs, hoewel dat lastig was, maar liepen een paviljoentje verder, naar 't Schulten Hues (link niet mogelijk, ik krijg een waarschuwingsmelding), want dat restaurant kennen we ook al niet. Probleem met 't Schulten Hues voor ons is namelijk dat het te dicht bij De Librije en De Leest ligt...
We hadden trek in vlees,
dus besloten we hier tot het gelakt biologisch varken met romige aardappelpuree, witte boontjes en dragon. P1030399Ook dit was weer opzienbarend lekker, perfect allemaal van bereiding en prima in de combinatie. Een deel van de ingrediënten, zo zagen we bij de diverse restaurants, is kant en klaar meegebracht, een ander deel zeker niet. Dat wordt ter plekke klaargemaakt en alleen dat is al leuk om te zien. En als het dan allemaal ook nog eens geweldig lekker is, is het een feestje om hier te mogen zijn.
We stopten nog even bij De Zwethheul, maar de daar aangeboden gerechten of trokken ons niet - de tompouce van zalm met salade van komkommer; kant en klare vierkantjes op grote plateaus werden uit de koeling gehaald - of hadden we al geproefd op Heerlijk Rotterdam  - de ravioli van parelhoen met ragout van champignons en kippendij. En tja, we moesten nu eenmaal kiezen, van alles proeven ging echt niet.
Ook Parkheuvel moesten we overslaan. De aardappelcrémesoep, verrijkt met truffel, ken ik nu zo langzamerhand wel en ook de ravioli van Bressekip proefde ik op Heerlijk Rotterdam.
We wilden nog wel iets met vlees en besloten tot de gebakken bloedworst en poularde met gekonfijte zuurkool, een rolletje eendenlever en jus van Calvados van De Moerbei, het restaurant waar ik zo enthousiast over was tijdens de laatste restaurantweek.P1030420 En wederom was dit geweldig lekker. Heerlijk fijne bloedworst, niet van die enge grote stukken dus, erop mooie zachte zuurkool, een mooie rol sjieke kip en smeltende eendenlever, dat alles afgemaakt met lekkere jus, waarin je de appeltjes van de Calvados nog net kon proeven. Een mooi gerecht dus weer. Het andere gerecht van De Moerbei was in gepekelde komkommer geserveerde king crab met gebakken langoustines en een créme van sesamolie en citroen. Ook zo'n gerechtje wat ik graag had willen proeven, maar het buikje begon behoorlijk gevuld te raken zo langzamerhand...

We liepen richting De Gieser Wildeman, een favorietje van ons en kozen daar voor de gelakte kalfszwezerik met zwarte wintertruffel, kastanjepuree en specerijen wortel. P1030422Ook hier kan ik weer kort over zijn: heerlijk, in n woord heerlijk. Mooi zacht van structuur, de zwezerik perfect van cuisson en zelfs de kastanjepuree kon me bekoren. Normaliter vind ik kastanje in allerlei vormen snel muf nl.. De truffel was er wel, maar niet proefbaar, maar dat vind ik geen enkel probleem. Het andere gerechtje hier was gebakken langoustine met bloemkoolcréme, yuzugelei en mango en dat konden we niet weerstaan.P1030426 Goddelijk lekker was het ook, de langoustines perfect en de bloemkoolcréme met het rondje van yuzugelei (in het restaurant gemaakt en meegebracht tussen plasticjes) was heerlijk. Dat net even zure toetsje van yuzu is toch wel heel geestig.

Het derde tweesterrenrestaurant, Ron Blaauw, kennen we allebei niet en eigenlijk hadden we allebei al wel meer dan voldoende gegeten, maar we wilden toch ook wel graag iets van hem proeven. P1030428Zijn gerechtjes hier waren boterham lever(kaas) met steak tartaar, ganzenlever en paddestoelen. Dit hebben we niet gegeten, maar ik heb er wel een foto van gemaakt, omdat de plak ganzenlever waarmee de boterham werd afgedekt wel heel erg geel was, wat mij lichtelijk onnatuurlijk overkwam. Maar: ik heb het niet geproefd, dus ik kan geen mening geven. Het andere gerechtje, lauwwarm gemarineerde zalm met zoetzure komkommer en een jus van schelpdieren hebben we wel geproefd en daar waren we allebei eigenlijk niet over te spreken. P1030429Behalve de komkommer lagen er ook nog wat andere groentjes, waaronder bloemkool op het bord en die was niet zoetzuur, die was loeizuur, onprettig gewoon. Ook de zalm kon me niet bekoren. Te zacht, te lauw, niet prettig. Helaas heb ik het dus laten staan.

Hierna vonden we het wel mooi, we namen nog wat espresso van Illy, haalden onze jassen op bij de garderobe en lieten ons prinsheerlijk naar huis rijden. Een fijne avond was het met mooie gerechtjes. Er hing ook een prettige sfeer, de koks hadden er ook zin en plezier in en dat was te merken. De enige kok overigens die aanwezig was van de restaurateurs om het zo maar te noemen was Paul van Waarden. Alle anderen zullen in hun restaurants aan het werk zijn geweest.
Nog even kort over Verstegen. Die maakte deze avond allerlei (prachtige) dessertjes. Ik heb me niet verdiept in de kruiderijen die ze ervoor gebruiken, dat komt vast snel genoeg op de markt, maar de dessertjes die ik gezien heb zagen er prachtig uit. Met een aantal mensen knoopten we natuurlijk gesprekjes aan en een stel was eigenlijk - net als wij - niet echt van de desserts, maar de bordjes van Verstegen vonden ze heerlijk. Het kruidenrek in de gaten houden dus wellicht...

8 gedachtes over "Heerlijk Winter in Rotterdam"

john golsteijn

Al met al toch een aardig menu Carla. Jullie hebben genoten tijdens de restaurant week! Gr. John
26 maart , 2009 om 21:01 pm

Carla

Mee eens Myriam, maar ik ben opgehouden daarover te schrijven, je ziet ze helaas steeds vaker. Ze rollen in mijn hand, ik heb er dus een hekel aan. En ik vind ze trouwens ook niet mooi.
28 maart , 2009 om 07:33 am

Andrea

Helemaal mee eens dat bestek heel nauw luistert, dit lijkt me ook niks. Menu klinkt best lekker. Zou zelf toch met de keuze van de salade mee gegaan zijn. Eendenborst (bijna) altijd goed.
29 maart , 2009 om 19:46 pm

Yvon

Grappig die giga-asperge. Wat gek dat de saus net naar cider/calvados smaakte, moet toch wel appelig worden lijkt me. Wist niet dat pudding plakkerig moet zijn ;-)
3 april , 2009 om 13:40 pm

Agnes

Tjonge jonge jonge zeg, wat een heerlijke gerechtjes! Ik lees op de finale na niets negatiefs. Volgend jaar kan man de boom in en ga ik ook gewoon. Inderdaad wel jammer van de zxc3xa9xc3xa9r beperkte wijnkeuze.
27 januari , 2010 om 19:44 pm

john golsteijn

Genieten! Lekker zo een proeverij van verschillende gerechten en restaurants. Zo leer je weer nieuwe adressen kennen en proeven, Gr. John
27 januari , 2010 om 20:17 pm

Tjee, dit klinkt goed allemaal. Ik heb nog in dubio gestaan: ga ik wel of ga ik niet? Uiteindelijk niet gegaan... spijt als ik bovenstaande lees. Hahaha. Nu had je natuurlijk ook erg veel geluk met je bling-bling-bandje c.q. VIP-card. ;-) En onze eerste date is dus geen Ganzenest meer?
31 januari , 2010 om 11:08 am

Yvon

Het ziet er geweldig uit en dat was het ook zo te lezen. Ik had dit al gelezen, shame geen reactie achter gelaten. Kwam even kijken of je zo snel al iets over Vermeer had geschreven, ben heel benieuwd. De foto's bij Tanja zagen er alvast watertandend lekker uit.
7 februari , 2010 om 16:40 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl