DSC09382
DSC09382

Wolfslaar in Breda

Op 11 maart 2010 in één ster, Noord-Brabant.

Op deze donderdagavond van de restaurantweek reden we naar Breda. Naar Landgoed Wolfslaar, waar ik zeer benieuwd naar was. Parkeren doe je buiten de poort hier en je wandelt via een klinkerpad naar het voormalige koetshuis, waar nu het nsterrenrestaurant is gevestigd. Feeëriek verlicht overigens. Er schijnt ook nog een terras te zijn, waar je in de zomer heerlijk buiten kunt eten. Voor bijzonderheden verwijs ik naar de website.
De ontvangst in de moderne hal was vriendelijk, we kregen wel direct een in te vullen foldertje voor de activiteiten vanwege het zoveel jarig bestaan in de handen gedrukt met de mededeling dat als we het invulden, we bij vertrek een boekje mee zouden krijgen.
Het restaurant is ruim van opzet, althans in het begin. Een grote vierkante barachtige gelegenheid, waarvan ik niet zeker weet of je er ook aan kunt eten (ik had er geen zicht op vanaf mijn tafel), een open vide met flink wat tafels op de bovenverdieping en verder nog aardig wat tafeltjes, her en der kwam het me over alsof er wel wat veel tafels in hoekjes gepropt waren. Het licht was ook niet overal even briljant, waar wij zaten - aan een prettig rond tafeltje, dat dan weer wel, was het voor mij te duister. Maar het ging me te ver om te vragen of de spots aan het plafond anders gericht zouden kunnen worden.....

De sommelier kwam vragen of we het Wolfslaar huisaperitief wensten (Cava met iets likeurderigs erin 8.95) en dat wilden we niet. We wilden graag alleen Cava (8.50). Die overigens lekker was. Voor echtgenoot een halve fles van zijn favoriete Badoit en voor mij een karaf ijswater. We doen het tegenwoordig als volgt om ergernis over water voor te zijn: we bestellen eerst de bubbels voor hem en daarna vraag ik op mijn allercharmantst of ijswater heel misschien mogelijk is en ik moet zeggen, dan is er veel mogelijk....
Het menu voor deze avond stond op tafel, 35 euro p.p., een extra tussengerecht voor 9.95 was mogelijk. Een 3-gangen wijnarrangement werd aangeboden voor 21.50, bij het 4-gangen menu voor 28.50.
Wij wilden wel de vier gangen en ook de vier wijnen.

We begonnen met de amuse, die wel wat lang op zich liet wachten, waardoor de glaasjes Cava al leeg waren helaas.
P1030519Een créme van wortel met gepofte paprika en chorizo troffen we aan in een glaasje en die was heerlijk. Mooi hoog op smaak en zeker niet te zoet en ernaast een lolly van rundersukade, Trompette de la Mort (in goed Nederlands Hoorn des overvloeds), truffel met erop een szechuandipje en die was vooral lollig. Meer kroketachtig eigenlijk vanwege het paneerlaagje en omdat het gefrituurd was vielen wat mij betreft de diverse smaakjes wat weg, ik proefde slechts de rundersukade. Maar best lekker en leuk.

De eerste wijn, een Pinot Gris Reseve Personelle, J. Sipp, werd ingeschonken. Een zeer prettige wijn, typisch Elzas, toch weer met dat zoetje erin. Hij begeleidde het voorgerecht. P1030521Tamme eend/ros gebakken/soja/taug/sesam//that soi/katjang boontjes. Precies dat troffen we ook aan op het bord, met erop nog een krokant van eend. Ik moet zeggen dat de eend uitstekend was, maar dat ik de Oosterse smaken verder op het bord nogal flauwig vond, waardoor het eigenlijk meer goede plakjes eend werden met wat rondslingerend spul (onparlementair gezegd). Afgaand op het menukaartje had ik op de een of andere manier meer uitgesproken smaakjes verwacht. Maar op zich niets mis met dit gerecht.

Een meisje kwam langs met een mand brood. Gezien het moment verwachten we dus lekker warm, net gebakken brood, maar nee, steenkoude, keiharde broodjes waren het. Jammer, een warm broodje kan zo lekker zijn.
De tweede wijn, een Los Vascos Chardonnay, Barons de Rothschild, Chili, kende ik al wel. Deze is in ieder geval een stuk verfijnder dan de meestal wel erg vette andere chardonnays uit Chili.
Hij paste goed bij het ingelaste tussengerecht: kreeft. P1030523Saucijs kort gebakken/jonge prei/créme van schaaldieren/fenegriek/pastinaak. Wederom troffen precies dat aan op het bord. Het zag er mooi uit en het rook zalig. De saucijs van de kreeft was zacht, heel zacht. Ook van smaak zacht. De prei was mooi beetgaar, de schaaldierencréme was prettig en ik was weer blij met het stukje paksoi wat er ook nog bij lag. Een leuk gerecht vond ik dit.

Het hoofdgerecht was Beter leven kalf. Rugfilet op lage temperatuur gegaard/aardse groenten/gekonfijte schouder/cantharellen créme saus. Clos Abadia, Raimat 2006, Costers del Ségre (Spanje, Catalunya). Een aardige wijn.

Het dessert bestond uit abrikoos en amandel. P1030526Lauwwarm geserveerd taartje/amandelkrokant/Jamaicaanse piment/gel van abrikoos. Een nogal zwaar taartje met twee halve abrikozen erin en veel amandelspijs met wat schuim van die Jamaicaanse piment troffen we aan, ervoor een streep gel van abrikoos, een ijsje van ik meen datzelfde piment met een amandelkrokant erop. Een machtig dessert. Erbij een glaasje Riesling Late Harvest, Miquel Torres, Curico Valley Chili erbij en dat was een prettige, behoorlijk zoete wijn. Hij paste goed bij het dessert.

Men biedt hier - attent - een koffie of thee arrangement aan en dan kan je kiezen uit koffie of thee met miserable voor 2.95; koffie of thee met Wolfslaar friandises voor 6.25 of koffie of thee met speciaal geselecteerd digestief en uitgebreide Wolfslaar friandises voor 12.00.
Wij vonden het wel mooi geweest en kozen voor de miserabele koffie en kregen een niet heel slechte espresso met een bijzonder lekker cakeje erbij.P1030527

Na het betalen van de rekening en het inleveren van het foldertje, zodat we het boekje 'Puur het Brabantse product' (leuk boekje!) meekregen wandelden we terug naar de auto. Samenvattend viel het ons wat tegen. Niet eens zozeer de gerechten, die waren aardig, maar helaas niet echt eruitspringend, maar ook hier was er weer iets vreemds met het personeel. Stuk voor stuk aardige mensen, maar ze worden niet aangestuurd, het loopt niet, er is geen contact en dat geeft een rommelig, onrustig beeld. En dat is jammer, want in ieder geval de lokatie is schitterend.

19 gedachtes over "Wolfslaar in Breda"

Robin

Het water loopt me in de mond. Wat een prachtige creaties weer! Maar euh, je kritiek op het piccalilly-ijs deel ik niet. Ook al ben je dol op piccalilly, je kunt mensen toch niet als amuse een klodder rinse piccalilly voorzetten? Dat moet wel afgezwakt worden, dat is nu juist de clue, denk ik. Soms moet je vergeten waar iets van gemaakt is en het op zichzelf beoordelen. Het is geen piccalilly, het is een verfrissend sorbetje. Leuk dat ze met de stikstof aan tafel komen. Op de een of andere manier loop ik dat telkens mis. (in restaurants die erom bekend staan) Heb het in ieder geval nog nooit mee mogen maken. Ik weet ook wel dat het puur show is, maar toch lijkt het me leuk. :-)
27 juni , 2009 om 00:23 am

Bert

Goed dat je je kritische blik niet thuis hebt gelaten. Een mooie recensie met eetlust opwekkende foto's.
28 juni , 2009 om 14:54 pm

Jaartal

WOW (heb 'm nu twee keer doorgelezen, ga nog een keer.. pretty impressive!)
29 juni , 2009 om 00:25 am

john golsteijn

Helemaal top. Heb alles twee keer gelezen. Toch wel heel bijzondere gerechten. Mooie presentatie.Inderdaad een memorabele avond.Carla dank voor je verhaal.
30 juni , 2009 om 22:00 pm

vincent

Goedendag Uw blog heeft, dankzij de kwaliteit van de recepten, onze aandacht weten te trekken. We zouden het op prijs stellen mocht u hem op Ptitchef.com inschrijven zodat we hem in ons bestand kunnen opnemen. Petitchef is een gids die naar de beste culinaire websites verwijst. Meerdere honderden blogs hebben zich reeds geregistreerd en kunnen hun website dankzij Ptitchef aanprijzen. Indien u zich op Ptitchef wenst in te schrijven, kan u naar http://nl.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form surfen of naar http://nl.petitchef.com om vervolgens op "Uw eigen blog toevoegen" te klikken in de balk bovenaan. Met vriendelijke groeten Vincent http://nl.petitchef.com
26 juli , 2009 om 11:56 am

Yvon

Geweldig die waterpijp! Op de appel-komkommer-axefoli na, loopt het water in mijn mond bij deze foto's. Wat een idee, piccalilly-sorbet, ga ik eens proberen (gek op piccalilly).
24 augustus , 2009 om 15:08 pm

Yvon

Nu herinner ik me dit weer (door die waterpijp). Haha, een crematorium is er lollig bij, na het begin zou je denken dat het niet meer goed komt, wel dus. Nu nog zien hoe ik A. mee krijg naar R'dam (waar hij een hartgrondige hekel aan heeft, tss).
30 oktober , 2009 om 16:00 pm

john golsteijn

Zou het na de restaurantweek anders zijn? Denk toch dat alles een beetje anders verloopt in deze week. Maar niet onaardig. Gr. John
11 maart , 2010 om 21:48 pm

Jaartal Weblog

Mooi geschreven ervaring, Carla!! Je ziet dat alle toprestaurants in de restaurantweek zijn overbevolkt door studenten van de hotelscholen, d'r kan bijna geen school meer open zijn die week. iedereen loopt 'stage'. Mogelijke reden voor de door jou geschetste 'problemen' met het personeel.
11 maart , 2010 om 22:56 pm

Carla

@ John Dat idee heb ik niet: dat het in niet-restaurantweken anders is. Ik heb uiteraard de reviews op Iens gelezen (en voorheen ook op Lekker) en die gaven eigenlijk qua bediening eenzelfde beeld. Helaas overigens, want zoals geschreven: de lokatie is schitterend. @ Jaartal Met de stagiaires valt het nogal mee, alleen bij Niven hadden ze een blik hotelschoolleerlingen open getrokken. Eerder heb ik dat nog niet meegemaakt, erna (bij Wolfslaar en bij Merlet) ook niet. Niven heeft wat mij betreft sowieso de restaurantweek niet helemaal begrepen, ik ben eigenlijk wel erg nieuwsgierig hoeveel 'schade' het ze nu oplevert. Dat de reviews op de normale manier niet zichtbaar zijn vind ik al een teken aan de wand.
12 maart , 2010 om 10:51 am

Jaartal Weblog

We zijn bij Kaatje bij de Sluis geweest en bij De Lindenhof en nagevraagd bij de bediening (de jongere, meer onervaren ogende meiskes) en in beide gevallen bevestigden ze nieuw waren (en vers-van-de-Hotelschool-schaapjes)
12 maart , 2010 om 13:17 pm

Carla

Maar (;-)) waren ze dan speciaal ingehuurd voor de restaurantweek of blijven ze er werken? That's the question...
12 maart , 2010 om 13:18 pm

Jaartal Weblog

Bij Kaatje vertelde een meisje dat ze op de maandag (eerste dag van de restaurantweek) was begonnen, drie nieuwelingen. Er zou na een proefperiode gekeken worden hoe verder. (gokje van mij: de proefperidoe duurt een dikke -restaurant- week?) hihi, weet het niet, maar bij beide restaurants was de bediening fors talrijker dan normaal.
12 maart , 2010 om 13:21 pm

ad wijgerde

goed verhaal Carla, mijn persoonlijke ervaring tijdens de restaurantweek eind 2008 was soortgelijk. Eten niet speciaal en bediening niet zo. Mijn meningen zijn op verschillende sites verwijderd maar wel hebben ze telefonisch contact gehad i.v.m. mijn mening
14 maart , 2010 om 08:56 am

h.j.

Alleen jammer dat je als je er niet eet er zeer onbeschoft word gereageerd door het personeel als je vraagd of even van het toilet gebruik mag maken (tegen betaling ) dit verzoek werd dan ook gewiegerd waarna op mijn aandringen de chef er bij werd gehaald en ik alsnog van het toilet gebruik mocht maken . zeer onvriendelijk dus , ik kom er nooit meer .
21 maart , 2010 om 18:47 pm

Arjan

Het spijt me, maar ik ben gestopt met lezen na je opmerking over het water. Hoe kun je nu serieus een beoordeling doen over wijn en eten als je eerst als een echte nederlander gaat zitten zeuren over een karaf water?? Daarna even naar het einde gesprongen: een niet heel slechte espresso..? zucht..
31 mei , 2010 om 22:44 pm

ad wijgerde

@Arjan, De recensie wordt pas geschreven na het nuttigen van de maaltijd. Hierdoor kan je stemming zodanig zijn dat vervelende zaken meer nadruk krijgen. Ga ook eens eten bij Wolfslaar, dan ben ik benieuwd naar jouw recensie. groetjes Ad
10 juni , 2010 om 08:15 am

Marlieke

Ben je eigelijk ook weleens bij Restaurant de Borgh geweest? Dat ligt ook in Brabant. Mijn man en ik gaan hier elk jaar voor ons jubileum heen. Gewoon erg lekker eten in een huiselijke sfeer!
9 januari , 2017 om 14:21 pm

Carla

Nee, Marlieke, daar ben ik niet geweest, eerlijk gezegd heb ik ook nog nooit gehoord van het restaurant. Dank voor de tip in ieder geval.
9 januari , 2017 om 14:33 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl