DSC09382
DSC09382

De Polderkeuken in Stolwijk

Op 1 april 2010 in Krimpenerwaard.

Na veel te lange tijd - maar dat zeggen we altijd - hadden we weer een afspraak om elkaar te zien en lekker te gaan eten. De keuze van het restaurant had nog wat voeten in de aarde, want een der tafelgenoten had bedacht dat het een restaurant moest zijn wat we alledrie nog niet kenden. Na een rondreis tussen onze woonplaatsen kwamen we uit op De Polderkeuken in Stolwijk. Mac van Dinther had daar - vond ik - een nogal vreemd kritische recensie over geplaatst, terwijl ik toch van diverse kanten hier uit het dorp uitstekende geluiden hoorde over het restaurant, dus ik vond dat ik zelf zeker eens moest gaan kijken. De beide mannen wilden dat ook, wat dus prima uitkwam.
Ze kwamen me heerlijk luxe ophalen, dus ik hoefde niet op de wijn te letten deze avond, ook weleens plezierig.
Het restaurant ligt in het oude centrumpje van Stolwijk, op een hoek. Een hoog terracottakleurig gebouw met onderin een zaal (De Polderkamer) voor feesten en partijen en hun ingang ligt aan de pleinkant en zij zijn gevestigd op de eerste verdieping.
De garderobe is redelijk, het restaurant toont ruim en lijkt op een keuken. P1030591Vandaar de naam natuurlijk ook. Het personeel is vriendelijk, maar niet heel ervaren, wat ook wel zijn charme heeft. Welwillend zijn ze in ieder geval en dat is al prettig.
Geen ronde tafels hier, ik schat dat er een tafel of 8, 9 staan, waarvan er deze avond toch 5 bezet waren. De akoestiek was even wennen, maar als je je geluidsniveau aanpast (dus wat harder spreekt dan gewoonlijk) is het goed te doen en uiteindelijk wat mij betreft ook niet storend.
Op tafel stond al een bakje zeezout, pipetjes met olijfolie en een rondje gezouten boter. P1030568Brood kwam al snel. Lekker brood. Robuuste borden als onderbord met PK erop en een kaart (het Polderkookboek) in een multomapje.
P1030570Daarin het Polderkeukenmenu van ik meen 42.50 voor 4 gangen 62.50 incl. passende wijnen en 52.50 met BOB-wijnen en een pagina met koude, lauwe en warme gerechten, geprijsd tussen de 12.00 en 19.00 euro (een bisque ook nog voor 8.50), waaruit je een keus kunt maken.
Een aperitief wilden we wel, een prosecco (Casa Bianca) voor de ene heer; hierbij hoorde eigenlijk een oester, die ik ook wel wilde, maar de bedienende meneer kwam vertellen dat bij het openmaken van de oesters gebleken was dat ze niet bepaald in orde waren, dus de oester verviel, een witte wijn (een Les Gres Chardonnay) voor de andere heer en mijzelf.
IJswater kwam desgevraagd en ook de boter werd een aantal malen bijgevuld.

We bogen ons over de kaart en deden eigenlijk vrij lang over het maken van een keus. We hadden ook verschrikkelijk veel bij te praten, uiteraard het meest over hun huwelijk op 3 mei a.s., waar ik helaas vanwege verblijf in het buitenland niet bij kan zijn. P1030577
Het menu sprak ons niet echt aan eigenlijk, skrei weten we zo langzamerhand wel en bij het eerste gerecht zou de oester waarschijnlijk ontbreken, dus besloten we tot drie gerechtjes, eventueel nog uit te breiden met dessert of kaas.
De eerste gerechtjes verschenen.
Voor de ene heer Spaanse ham met krullen (14.00); pata negra, Spaanse ham met eendenleverkrullen en hij was tevreden. P1030581Een flinke portie ham, die uiteraard mooi zacht was met erop wat sla, wat kaas, drie eendenleverkrullen en drie quenelles van iets van vijg wat hij niet prettig vond. Maar op de vijgenchutney na was hij tevreden. De andere heer had gekozen voor De Drie Kleine (12.00) drie kleine vegetarische culinaire hoogstandjes
P1030580 en trof tapenade van tomaat, salade van noten en pastinaak en een mousse met truffel aan. Ook hij was tevreden. Erbij dronken we overigens een Rueda Verdejo Oro de Castilla (24.50), die lekker mineralerig en fris was.
Ikzelf had deze ronde Jakobsschelpen met krokantjes; Jakobsschelpen met gebakken spekjes en witlof.
P1030579Drie goed gebakken coquilles trof ik aan, de nodige groentjes waaronder nogal bittere witlof (had ik even niet op gerekend) en wat spekjes, die helaas niet krokant, maar taai waren. Een aardig gerecht.

De tweede ronde kwam na een prettige pauze. Voor de ene heer de Ierse pracht met allure (14.00). Ierse ossenhaas met een ragout van truffel en prei, voor de andere heer de Jakobsschelpen en voor mij de Luxe rosbief met pit; langzaam gegaarde ossenhaas met eendenlever (14.00). P1030582En hier raakte ik in de war, want ik trof dan weliswaar veel mooie plakjes ossenhaas, die uitstekend waren aan op mijn bord, maar de eendenlever heb ik toch echt niet gezien. In plaats daarvan lagen er twee bitterballen van Old Amsterdam met truffel in het midden en het geheel werd afgemaakt dan wel begeleidt, het is maar hoe je het bekijkt, door een wat onduidelijk sausje met pijnboompitten en ik vermoed ook truffel, maar die proefde ik niet. Ook nog wat sla lag erbij. De rosbief was prima, de bitterballen verrassend hoog op smaak en daardoor lekker, want eerlijk gezegd zagen ze er wel wat rommelig uit.
De Ierse ossenhaas was qua vlees in orde, maar het hele bord zag er nogal rommelig uit. Erbij in ieder geval een berg puree en wat obligate groentjes. P1030583

De derde ronde bevatte voor de ene heer de Ierse ossenhaas, voor de andere heer en mijzelf de Kreeft en kalf; krokant gebakken zwezerik in combinatie met kreeft (19.00). P1030584Drie mooie stukken zwezerik troffen we aan, een paar mooie delen kreeft en nog wat groentjes (wortel en sugar snaps) en een puree van het een of het ander, maar ik kon niet goed detecteren wat het nu was. In ieder geval waren de zwezerik en de kreeft prima.

We sloten af met 1x Zoete Polderkeuken en 2x Polderkoningen. De Zoete Polderkeuken betekent hier 5 kleine dessertjes, waaronder chocolademousse, créme brulee van tonkabonen, mandarijnenbavarois en ananascompote met citroenijs. P1030585Polderkoning is hier het kaasbordje, deze avond bestaand  uit een belegen geit met aardappelschillen, Friese nagelkaas, Doruvael, Romero (met rozemarijn dus) en een Bleu de Grave. Erbij wat puntjes vijgenbrood. P1030588Aardige kaasjes, hoewel de stukjes aan de krappe kant waren en ik graag gezien had dat de korsten daar waar nodig eraf gehaald waren.

Tot slot wat dubbele en enkele espresso waarbij we wat snoeperijtjes en een smoothie van mango en mint kregen.
P1030592Een aardig restaurant, vreemde naamgeving aan de gerechten, maar dat is persoonlijk natuurlijk, vriendelijke maar onervaren bediening, een leuke ambiance, helaas wel te duur voor wat er geboden wordt wat mij betreft. Of ik er terugkeer? Niet pers, maar het zou ook niet met tegenzin zijn.

20 gedachtes over "De Polderkeuken in Stolwijk"

Jaartal Weblog

Ziet er super uit ... fijne gerechten, nette prijzen ... wat wil je meer he?!
30 augustus , 2009 om 12:01 pm

Carla

@ Myriam Ja, n, n, n. De Zwaan lijkt steeds minder sympathiek.
31 augustus , 2009 om 08:55 am

Bert

Ik kan me voorstellen dat je hier terugkomt. Het zijn mooie visgerechten.
31 augustus , 2009 om 17:05 pm

john golsteijn

Nou Carla mooi diner op de laatste dag van de restaurantweek. Prima gerechten voor een schappelijk prijsje. Jammer dat deze week slechts een week is. Had er graag gebruik van gemaakt. Maar jullie waren hier bofkonten! Gr. john
31 augustus , 2009 om 17:50 pm

Tanja

Al lezend was ik aan het raden wie jouw tafelgenoten nou konden zijn. En: wat een leuk nieuws! Een aardig restaurant dus, maar je klinkt niet overtuigend en helemaal tevree ...
1 april , 2010 om 14:24 pm

Agnes

Weer een mooie beschrijving. De fotoxe2x80x99s echter doen mij niet watertanden.Txc3xb2ch lijkt het me best een sympathiek restaurant. Ik weet niet waarom eigenlijk.
1 april , 2010 om 15:46 pm

Patrick

Heel treffend omschreven Car! Ik zou zelf ook niet meer voorstellen om daar te eten maar als iemand het zou vragen zou ik geen nee zeggen. (als er geen andere alternatieven zouden zijn) Het toetje was voor mij het meest bijzondere gerecht van de avond.
1 april , 2010 om 15:58 pm

Carla

Ik weet niet wat de suf'n turf variant is, maar ik ben wel stomverbaasd dat jij dit erg lage prijzen vind. Als ik zo lees waar jij wat eet is er nogal een verschil.
1 april , 2010 om 20:53 pm

Carla

surf 'n uiteraard...
1 april , 2010 om 20:54 pm

patrick

voor het gebodene vind ik de prijzen juist aan de hoge kant. er zijn restaurants waar je voor minder geld beter kan eten
2 april , 2010 om 00:16 am

jaartal Weblog

Op de xc3xa9xc3xa9n of andere manier komt het restaurant wel sympathiek over, soort van gedrevenheid en eigenwijsheid of zoiets? Lagere prijzen zouden het makkelijker maken hier snel terug te keren, iets minder top eten tegen wat lagere prijzen is goed te doen toch ... Mooi geschreven!
2 april , 2010 om 11:49 am

Carla

Aha, dank je. Het zijn geen hoofdgerechten hier, het zijn allemaal gerechten, die koud, lauw of warm zijn. Dat sommige de omvang van een hoofdgerecht hebben kunnen sommige mensen prettig vinden, anderen weer niet. Wat ik bedoelde met het verschil is dat ik de indruk heb dat het eten in een restaurant in Belgixc3xab gemiddeld genomen flink goedkoper is dan in Nederland. En dan heb ik het uiteraard niet over de uitsmijters en de satxc3xa9's, die je hier vaak ziet tijdens de lunch, maar over normale restaurantgerechten. Het was alleen maar positief bedoeld.
2 april , 2010 om 15:21 pm

Axel

Hm. Vreemde namen. Vreemde presentatie op de borden ook. Trouwens. Kan er niet gecharmeerd van raken. Uiteindelijk prijzig tentje zo te zien. Maar 3 coquilles als voorafje is natuurlijk wxc3xa9l weer royaal ! Tja, als ik dan toch in die regionen vertoef, dan toch eerder naar De Limonadefabriek ofzo.
2 april , 2010 om 15:57 pm

Yvon

Van de Spaanse ham en de Zoete Polderkeuken ga ik wel watertanden (is dat nu een suikerspin op het dessertbord?). De rest klinkt beter dan het eruit ziet - op de ossenhaas zonder ganzenlever na. Dit is volgens mij de eerste keer dat er tafelgenoten op de foto staan, leuk.
18 april , 2010 om 11:59 am

john golsteijn

Inderdaad niet om echt terug te gaan. Prijs kwaliteit valt me toch nog mee. Maar gezelschap en gezeligheid maakt veel goed denk ik. Gr. john
24 april , 2010 om 22:18 pm

Agnes

Ik zit op dit moment druk over en weer te mailen met mijn familieleden. We zijn op zoek naar een leuke zaak voor tweede kerstdag. Ik dacht zelf ineens aan Brazzo, leuk en niet t deftig ( voor de familie), en heb zodoende je recensie er weer eens op na gelezen. Nu de rest nog even overtuigen;-)
4 november , 2010 om 21:19 pm

Carla

Ah, leuk zeg, Brazzo is volgens mij perfect dan, gewoon goed en leuk en niet onwijs deftig! Succes Aagje ;-)
4 november , 2010 om 21:31 pm

Agnes

Het is me wat zeg! Heb ik alles in de strijd gegooid om mijn familie te overtuigen van Brazzo voor Kerst. Uiteindelijk gelukt. Zijn ze gesloten op tweede Kerstdag. Nu een tafel gereserveerd bij de Machinist, ook plezierig en niet t.
9 november , 2010 om 14:22 pm

Carla

Ai! Nou, De Machinist lijkt me ook heel leuk, ik ben er zelf nog niet geweest, C. wel en die vond het er zeer behoorlijk. In ieder geval veel plezier, ik heb die dag 15 gasten en ben nu al aan het bedenken hoe dat in het vat te gieten.
9 november , 2010 om 14:24 pm

Agnes

Delegeren Carla! Is de enige manier;-)
9 november , 2010 om 14:45 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl