DSC09382
DSC09382

Perceel in Capelle aan den IJssel

Op 30 september 2010 in Zuid-Holland.

Perceel in Capelle aan den IJssel.
In een mooi pand (1843) aan de dijk van Capelle, waar voorheen een niet erg briljante Italiaan was gevestigd. Ik was jarig geweest en was nieuwsgierig naar dit restaurant vanwege alle zeer positieve recensies en het curriculum van de jonge kok - Jos Grootscholten (26) - was ook erg indrukwekkend (Vermeer in de tijd van Pascal, Beluga, Calla's en niet te vergeten stages bij Noma en Berasategui).
Op deze wat regenachtige zaterdagavond arriveerden we keurig op tijd, parkeren is geen punt en we liepen naar binnen. Helaas was de gastvrouw in de hal aan het telefoneren en de andere bedienende jongen was natuurlijk in het restaurant doende, dus we moesten even wachten. Geen punt. De ontvangst was verder vriendelijk en we kregen de keus uit 2 tafels. Bij reservering had ik gevraagd om een ronde tafel, er is slechts n ronde tafel in het knusse restaurant beschikbaar en men zou kijken hoe het met de andere reserveringen zou gaan deze avond. Nu zat men helemaal vol, dus de ronde tafel werd een drietje, waardoor de doorloop bleef.
Een leuke inrichting hier, niet heel kostbaar maar wel leuk.
Mooie eikenhouten tafels, als placemat een stukje viltachtige vloerbedekking, het menu opgerold in eenzelfde stukje op tafel, zout, peper en een piepklein kannetje olie ook op tafel, leuke kunst aan de muur en prettig zittende venkelgroen gestoffeerde stoelen, gewoon een knus restaurant. Een kleine open keuken waar wel alle denkbare apparatuur staat, zoals een Roner, een Frix-Air en een Gastrovac.
De naam van het restaurant verwijst naar een lap grond bij 's Gravenzande waar de kok kruiden en eetbare bloemen kweekt en vervolgens verwerkt in zijn gerechten,

Goed. Een aperitiefje wilden we wel. Cava Brut, Raventós Roig, Penedés en die was lekker. Erbij een amuse, door de chef zelf gebracht.
Een luchtige crème van champignons, emulsie van limoen, een rauw plakje paddestoel en een schattig bloemetje, waarvan ik de naam kwijt was. Een aardige amuse, de limoen was duidelijk aanwezig, de paddestoelensmaak wat minder.
We kozen uiteraard voor het menu. Slechts een menu kent men hier. Vier gangen, uit te breiden met een kaasgang (11.50) en de viergangen kosten 42.50. Een prijs die bij mij verwachtingen wekt.
Brood en geitenboter staat op de kaart voor 4.50 en brood willen de mannen altijd wel. Nu hebben ze hier brood van Menno 't Hoen, rustiek zuurdesembrood dus, waar ik zelf niet heel kapot van ben en zeker niet als ik ervoor moet betalen.
De geitenboter wilden we wel proeven en ondanks dat Ole en ik fervente liefhebbers van geitenkaas zijn, vonden we deze spierwitte boter op de een of andere manier niet heel prettig. Het brood (2x 6 sneetjes voor 9 euro dus) ging wel op. Een fles San Pellegrino voor twee mannen kwam en een karaf water kwam ook en die werd telkens vriendelijk aangevuld.
Een wijnarrangement is mogelijk 6.50 per glas. De wijnkaart is hier aardig en redelijk van prijs. Bij de visgerechtjes kozen we voor een Albarino, Bodegas La Cana en die was bijzonder lekker (39.50). De jongens drinken tegenwoordig gewoon mee, dus het werden er twee.

Het eerste gerechtje verscheen.
Zalm, huisgerookt; artisjok, linzen, radijs, crème fraîche.
Een mooi opgemaakt bord met een reep zalm, die helaas niet bij iedereen even groot (of klein) was en de mijne was niet geheel (door)gerookt, waardoor met name de stukjes in het midden nog rauw waren. Nu heb ik niets tegen rauwe vis, maar wel als ik gerookte vis verwacht. (N.B. ik ben net gebeld door de eigenaresse van Perceel, die onaangenaam verrast was door mijn (korte) opmerkingen bij Iens en ze heeft me uitgelegd dat de zalm koud gerookt is en dat hij daarom rauw moet zijn. Dat kan zo zijn wat mij betreft, maar dan nog verwacht ik zuigend zachte zalm en geen moeizaam te kauwen stukjes). Overigens kregen we er nog een bakje bij, waarin de resten van het rookgarnituur (hoe noem je dat, dat spul wat zijn smaak afgeeft aan datgene wat je erboven legt, geen hout in dit geval). De radijs en de crème fraîche trof ik aan, de artisjok en de linzen niet, die waren vervangen door in ieder geval snijboontjes en gekarameliseerd mosterdzaad. Een aardig gerechtje vonden we het, maar niet erg bijzonder eerlijk gezegd.

Het tweede gerechtje, kabeljauw, buikspek, groene paprika, bloemkool, zwarte peper zag er mooi uit.
Het kleine stukje kabeljauw was goed van cuisson en geheel bedekt met schuim van peper, ook de groentjes lagen daar grotendeels onder. Ernaast dan nog een vierkantje krokant (niet bij iedereen helaas) buikspek en dat was gerechtje twee. Ook aardig, maar wederom niet erg opzienbarend.

Het hoofdgerecht, waarbij we een Spätburgunder Bischofskreuz Schäffer&Zeter, Pfalz (45.00) dronken was muskuseend, rode biet, kers, bulgur, koffie.
Mijn eend was in orde, die van de mannen vonden ze alledrie te rauw nog, wat erg jammer was. (N.B. In hetzelfde telefoongesprek met de eigenaresse vertelde ze me dat de eend op het karkas wordt voorgegaard en dan een kerntemperatuur van 52 graden heeft, waardoor de eend niet rauw kan zijn. Ook dat kan zo zijn, maar dan nog zijn te bloederige, moeizaam te kauwen stukjes vervelend). We kwamen daar pas achter eigenlijk toen we aan de twee laatste happen van de eend toe waren en dan vinden we het raar om er nog een opmerking over te maken.
De biet op het bord was wat ingedroogd en daar heb ik een hekel aan, de biet ernaast was gewoon biet. De bulgur was goed en de koffie heb ik eerlijk gezegd gemist. Wederom vonden we de portie aan de kleine kant, maar dat kan ook komen omdat de wachttijden tussen de gerechten eigenlijk wel erg lang waren. Nu hadden we vreselijk veel te bespreken deze avond, dus dat viel in eerste instantie niet zo op, maar ik herinner me nog wel zakelijke diners die ook ellenlang duurden door speeches enzo en dan stond ik eigenlijk vaak met nog trek op van de tafel. Zo'n idee kreeg ik hier deze avond ook....

Echtgenoot en ik hadden het dessert voor de kaas gewisseld, op de rekening stond daarvoor twee keer een supplement van 4 euro gerekend. Nu val ik niet over die 4 euro, maar ik vind het wel prettig als het even gemeld wordt.
Vijf stukjes kaas met een vierkantje brood en wat dadelachtige dingetjes kregen we. Geen opzienbarende kaasjes ook, gewoon in orde. De zonen namen gewoon het dessert van het menu, rabarber, pannacotta, specerijen, roomijs, cake.
Precies dat kregen ze. De rabarber vonden ze niet gaar genoeg, de rest vonden ze wel aardig, niet heel veel smaak kregen ze in de mond vonden ze.

We vonden het eigenlijk wel mooi geweest en vroegen om de rekening. De vriendelijke gastvrouw vroeg of alles naar wens was geweest en toen moest ik toch helaas melden dat we de porties aan de kleine kant vonden. Dat werd betreurd.
Na het betalen van de rekening (345.75, wat ik veel en veel te duur vind) verlieten we Perceel.
Misschien dat ik het over een jaar of zo nog eens probeer, maar beloven doe ik het niet.....Ik heb alle begrip voor jonge startende ondernemers, maar dit kwam me allemaal net iets te zuinigjes over en dat gaf me een onprettig gevoel.

Thuisgekomen hebben we nog gezellig zitten snoepen van de resten van de kaasplank van de vorige dag, we hadden echt nog trek.

 

 

15 gedachtes over "Perceel in Capelle aan den IJssel"

Bert

Jammer dat het wat tegenviel. Zoals je het beschrijft komt het inderdaad wat 'zakelijk' over. Nog n te gaan?
18 maart , 2010 om 12:50 pm

Raymond

Dit klinkt inderdaad als 'jammer'. Wat dat betreft vind ik dat de Restaurantweek zijn doel aan het voorbij schieten is. 'Het tegen een zeer gereduceerd tarief proeven van wat de betere restaurants te bieden hebben' is inmiddels gedaald tot 'Voor x80 25,00 zo veel mogelijk mensen binnenhalen en een menu serveren met zo goedkoop mogelijke ingredinten'. Uitzonderingen daar gelaten. Jammer!
18 maart , 2010 om 17:28 pm

hannie

Het hield allemaal niet over dus. Met die glazen water ipv een karaf hebben ze vooral zichzelf, want dat wordt vaker lopen. Maar het komt ook niet gastvrij over. Net zoals het ontbreken van iets lekkers bij de koffie en iets vooraf. Al is het maar een schaaltje lekker olijfjes. Het gekste vind ik de spoom. Die is ooit eens bedacht als pauzemoment in een uitgebreid menu om de mond te verfrissen, waarna er met frisse moed verder gegeten kan worden. Direct na het voorgerecht is daar geen behoefte aan. En al helemaal niet aan een bosvruchtendingetje, want zo'n pauzenummertje moet in elk geval fris zijn. Iets met citroen of zo. Bosvruchten zijn toch meestal vooral zoet. Het lijkt me een beetje overkomen alsof het toetje prematuur wordt uitgeserveerd. Het arrangement van het garnituur bij het hoofdgerecht ziet er wel heel mooi uit. Maar al met al geen succes dus.
18 maart , 2010 om 21:58 pm

Jaartal Weblog

Ik heb weer genoten van je recensie: 'Lichtelijk duister en eigenlijk ook wel een beetje Ikea, zo op dat tafelblad eten.' Proza van welhaast literaire kwaliteiten. Inhoudelijk: tja ... nog voor de helft van de recensie proef je al waar het heen gaat ... en dat blijkt keurig bewezen te worden. 'wel goed' kan nooit de bedoeling zijn ... dat voelt een beetje lafjes. zo is het inderdaad zo veel mogelijk mensen tegen een goed gecalculeerd ingekocht menuutje de kassa laten passeren. men zou ook hebben kunnen kiezen voor dat kleine beetje meer.. zodat de verwachtingen worden overtroffen .. zo verras je klanten en krijg je ze op herhaling in je restaurant. dat lijkt me te prefereren, krijg je ze ook 'ns tegen de normale inkoopprijs plus marge langs de kassa.
18 maart , 2010 om 22:15 pm

Patrick

Jeetje, het klinkt echt als een tegenvaller. Nu heb je een punt dat het over een jaar misschien wel heel anders kan zijn. Een eerste indruk maak je maar een keer, dus ik begrijp dat je niet zeker weet of je dan nog een keer gaat. De rekening vind ik bijzonder hoog, en de prijs voor het brood vind ik bizar. Op het nivo wat ze nastreven en voor die prijs moet je met een goedgevulde buik naar buiten gaan, en zeker niet nog thuis verder gaan met eten. Gelukkig had je de resten van je kaasplank nog. Op zoek naar een nieuwe kandidaat voor 12 november, zeg ik! Kus
30 september , 2010 om 12:16 pm

Ray

Wat ben ik blij dat jij het al hebt geprobeerd en dat we 12-11 voor een beter alternatief kunnen gaan. De prijs voor het brood en de boter vind ik bizar. Verder is de menuprijs redelijk maar daar horen wel navenante porties bij. Persoonlijk vind ik de opmaak te 'fleurig' en daardoor 'teveel'. Blijf bij eenvoud is dan mijn motto... Lang leve de kaasplank in eigen huize... ;-)
30 september , 2010 om 12:35 pm

Bert

Jammer. Hoge prijzen en dan onvoldaan thuiskomen.
30 september , 2010 om 13:24 pm

Agnes

Wat jammer voor je Carla, ik had zo gehoopt dat er na die foute Italiaan iets leuks in zou komen daar. B&W zat er voor de Italiaan en die vond ik heel goed. Die werd echter door de meeste Capellenaren "te prijzig" bevonden. Ben benieuwd hoe dit dan gaat aflopen.
30 september , 2010 om 14:49 pm

Hannie

Betalen voor brood (en voor kraanwater, maar dat hoefde hier gelukkig niet) vind ik raar. Zeker in deze prijsklasse. Ik houd persoonlijk wel van het brood van Menno, maar dat is dus kennelijk een kwestie van smaak. Jammer dat het allemaal te weinig was, dat verwacht je toch niet. Dat verhaal van die koudgerookte zalm is natuurlijk onzin. Normale gerookte zalm is koudgerookt en die is rauwig en zacht. Er bestaat ook warmgerookte, maar dat is min of meer gare zalm. Ik denk eigenlijk dat het aan de zalm zelf lag, dat hij taai was. Raar! Ook irritant dat dit restaurant kennelijk totaal niet met kritiek kan omgaan. Bijzonder dat je verhaal bij Iens dan gewoon weggehaald wordt.
2 oktober , 2010 om 02:06 am

john golsteijn

Jammer Carla. Ook ik heb veel positieve geluiden gehoord over Perceel. Heb een reservering staan in oktober. Ben toch heel benieuwd. Maar van jullie menu ben ik niet onder de indruk. Je hoort er wel van. Gr.John
3 oktober , 2010 om 11:09 am

ad wijgerde

Ik had na het lezen van de referenties positieve verwachtingen van dit restaurant. Dit is weer bijgesteld. Ik ben erg benieuwd naar John's ervaring. Een reactie bij Iens verwijderd is mij nog nooit overkomen (wel op andere sites), daar sta ik wel van te kijken. Volgende keer beter, groetjes Ad
4 oktober , 2010 om 20:54 pm

ad wijgerde

Hoi Carla, ik heb net gekeken op Iens en het verhaal van CvanS staat er nog op. Ik moet wel zeggen dat de positieve tekst die ik hierboven teruglees is weggelaten en er hierdoor een erg negatief verhaal ontstaat. Je was duidelijk teleurgesteld, jammer.
4 oktober , 2010 om 21:03 pm

Carla

http://www.facebook.com/#!/carlavanschelven Hier kun je een deel van de gang van zaken lezen Ad, mocht je geinteresseerd zijn. In ieder geval wordt duidelijk waarom Iens de reactie heeft verwijderd. Over de houding van het restaurant hou ik nu verder op, genoeg is genoeg. En eerlijk gezegd maakt het mij niet zoveel uit hoe de ervaring van John is, ik hoop voor hem goed, ik heb het hier over mijn ervaring.
4 oktober , 2010 om 23:55 pm

Carla

Ad, de reactie die je nu ziet, is de vernieuwde reactie, de vorige is wel degelijk weggehaald....
4 oktober , 2010 om 23:56 pm

Perceel in Capelle aan den IJssel | restaurantrecensiesvancarla

[…] maar ik was deze keer even nieuwsgierig welke restaurants erbij zaten. Mijn oog viel op Perceel. In 2010 hebben we daar gegeten en daar heb ik geen goede herinneringen aan, zeker niet. Zo niet prettig vond […]
17 januari , 2014 om 13:21 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl