DSC09382
DSC09382

Antoine in Amsterdam

Op 31 oktober 2010 in Amsterdam.

Antoine op vrijdagavond, 29 oktober. Hoe ik precies tot de keuze voor dit restaurant ben gekomen, ben ik vergeten, de afspraak is helaas een paar keer verzet en maanden geleden al gemaakt. En van de redenen was in ieder geval dat ik ten tijde van het maken van de afspraak per se niet naar Bridges wilde....
Een beetje vervelend vond ik het dat ik gereserveerd heb via Iens, waarbij me toen een korting van 20% op de rekening werd beloofd, terwijl toen ik op de donderdag voor D-Day op de website van Iens keek naar het telefoonnummer om nog even onze komst te confirmeren er stond dat die korting slechts op dinsdag en woensdag van toepassing is en dat was niet zo tijdens het reserveren. Of dat nu een actie van Iens of van het restaurant is laat ik dan maar even in het midden...

Keurig op tijd reed ik de Kerstraat in, vond een bijzonder krappe parkeerplaats, maar goed ik had er ntje en wandelde richting restaurant. Net toen ik aankwam kwam ook Tanja aan en het weerzien was zoals altijd hartelijk. We besloten tot een witte wijn, een flesje Verdejo Esperanza, Bodegas Cerrosol, Rueda en plat en bruisend water, wat dan helaas weer 5.50 per fles moest kosten. Later op de avond overigens was ijswater gewoon mogelijk.  De wijn was naar verwachting (zoals een Viura dat is) prettig, stuivend en fris zonder al teveel diepgang. Andrea en Eef verschenen kort erop en ook met hen was het weerzien weer heel prettig. Een cadeautje kregen we, zeezout kristallen met citroen van Cyprus (gekocht bij Salsamentum in Amsterdam), wat we heel erg leuk vonden.
Ook zij vonden de Rueda prima.

Antoine is overigens een piepklein restaurantje met beneden een tafeltje of 6, op de entresol ongeveer plaats van 16 personen en dan in het souterrain waar ook de toiletten en de keuken zijn nog 2 tafeltjes waarvan ik me afvraag of die ooit gebruikt worden. Netjes ingericht verder, maar de akoestiek laat wel het nodige te wensen over.
De bediening vond ik charmant en terzake kundig, maar daar werd niet door alle tafelgenoten zo over gedacht.
De kaart werd ons overhandigd, we kregen een uitleg van het menu van deze avond, er werden nog wat extra gerechtjes genoemd en we gingen in overleg.

We besloten tot uiteindelijk voor à la carte-gerechten en begonnen maar eens met wat oesters.
Drie stuks per persoon die bij elkaar 37.00 moesten kosten, iets meer dan 3 euro per stuk dus. Ik vond de oesters niet heel briljant en heb de laatste dan ook niet opgegeten, maar dat kan heel goed persoonlijk zijn, ik merk dat mijn smaak de laatste tijd iets aan het veranderen is. De oesters verschenen keurig op ijs, met een glaasje rode wijnazijn met sjalotjes en een partje citroen.

Een amuse verscheen.
Een glaasje met een soepje van cêpes met schuim van parmezaan. Lekker! De smaak van de cêpes was zo sterk dat zelfs de parmezaansmaak wat wegviel en dat vind ik dan weer knap.

Brood (zeer dungesneden stokbrood) en boter verscheen en we begonnen (uiteraard natuurlijk) met het voorgerecht.
Hierin waren we zeer eensgezind, allevier hadden we gekozen voor de Torchon van ganzenlever met brioche en gelei van Beaume de Venise.
Een keurig rondje boterzachte ganzenlever verscheen met in een glaasje ongelofelijk heerlijke gelei met een zeer uitgesproken dessertwijnsmaak, erbij de mooi geroosterde sneetjes brioche en als klap op de vuurpijl nog een quenelle van zoet gemaakte olijventapenade, waarin je toch ook heel duidelijk wat zout proefde. Erg lekker, hoewel een paar zoutkristallen op de ganzenlever het geheel af zou hebben gemaakt.

Andrea en Eef hielden het deze avond bij drie gerechten, Tanja en ik waren erg benieuwd naar de gerookte runderribeye met gerookte tomaat, gelei van Bloody Mary en persillade.

De runderribeye die goed gerookt was, was helaas bedekt met allerlei sladingetjes, die flink gepeperd waren, waardoor hij wat wegviel. Ernstiger was echter de smaak van het gerookte tomaatje. Veel te sterk en licht zurig, dat dan weer wel, zoals het hoort bij tomaat, maar de gelei van de Bloody Mary was behalve teveel in verhouding tot de stukjes vlees, enorm gepeperd en gaf een naar mondgevoel. Bovendien viel alle smaak door de sterke pepers weg, waardoor we telkens wat brood moesten eten om weer iets van smaak terug te krijgen.
Een op zijn minst nog niet geheel uitgekristalliseerd gerecht wat mij betreft. Erbij nog wat quenelles van iets van pesto met veel peterselie.

De wijn was op en we schakelden over op een Baron Philippe de Rothschild, Viognier, Languedoc.  Na enige lucht en na enige tijd een goede wijn, tijdens de eerste slokjes moest hij duidelijk nog loskomen, maar daarna waren we er tevreden over.
Ook bij de hoofdgerechten hadden we niet allemaal hetzelfde gekozen.
Tanja koos het hoofdgerecht uit het menu, diamanthaas met in ieder geval courgette balletjes, pommes Berny, compote van rode ui, schorseneer en een jus met eendenlever en ze was erg tevreden over het mooie vlees.

Eef was gevallen voor de reebout, rösti, eekhoorntjesbrood, le Puy linzen, waterkers en pompoen en ook hij zat te smikkelen van zijn mooie herfstgerecht.

Andrea en ik wilden graag de zeebaarsfilet, panchetta, kokkels, langoustine en spekmousseline.
Precies dat troffen we ook op ons bord aan met erbij nog een vijftal erg lange, dunne worteltjes, wat spinazie en iets van puree. De langoustines waren heerlijk krokant gebakken, zo ook de zeebaars, die ook mooi op smaak was. De panchetta voegde wat mij betreft niet zoveel toe, gewoon een plakje krokant gebakken spek en de kokkels waren volgens mij te gaar, ik kreeg ze nauwelijks uit hun schelpje.

Nadat we onze wensen voor het dessert hadden doorgegeven verscheen na enige tijd een dessertamuse, in ons geval een kaasamuse.
Een pasteitje met gorgonzola dolce, zongedroogde tomaatjes en rucola. Een heerlijk hapje en gelukkig was de gorgonzola helemaal niet zo dolce, wat we allemaal prima vonden. Het zongedroogde tomaatje viel gelukkig weg en de rucola vond ik dan weer wel leuk.

We hadden dus gekozen voor de diverse binnen- en buitenlandse kazen en kregen een mooi bordje met lepeltje met nog veel te jonge Vacherin Mont d'Or, een camembert de Suzerain, een stukje Baambrugs belegen, een stukje Fiance de Pyrenees, een heerlijk geitenkaasje, hoewel Andrea hem niet lekker vond, maar ik wel en een Grevenbroecker. Erbij wat vruchtenbrood en we waren tevreden over dit leuke kaasbordje.
Voor de dames nog een glaasje Viognier, Eef had liever een Banyuls, 4 ans reserve, Vial Magnere.

We sloten af met twee gewone koffie, een gewone thee en een espresso waarbij nog wat lekkernijtjes kwamen en na het betalen van de toch flinke rekening verlieten we Antoine. We hebben weer een fijne avond gehad en het eten was op wat kleine puntjes na, behoorlijk de moeite waard.  Wel jammer van het tussengerecht overigens.

 

19 gedachtes over "Antoine in Amsterdam"

ad

dat ziet er prima uit Carla, zo te lezen ook allemaal verrukkelijk gesmaakt. Ik kon alleen geen foto's vinden op knoopjelos misschien komen ze nog? groetjes Ad
19 april , 2010 om 13:54 pm

Carla

Ja, die komen nog, Maurice zet die er altijd bij.
19 april , 2010 om 13:59 pm

Agnes

Wat een geweldige lunch moet dit geweest zijn, behalve de mooie gerechten, ben ik ook jaloers op de Chateau Simone, die jullie dronken. Z heerlijk!
19 april , 2010 om 16:42 pm

Jaartal Weblog

Wat een prachtig geschreven recensie, en wat een culinaire verwennerij. Heel erg mooi hoor! Super
19 april , 2010 om 19:37 pm

Robin

Wow, dat is echt he-le-maal mijn stijl. Dit jaar toch maar eens naar Giethoorn afreizen. Wat een feest! Heerlijk!
19 april , 2010 om 20:43 pm

Bert

Wat een lekkernijen allemaal. Mooi beschreven en de foto's zijn inderdaad goed gelukt. Bert
19 april , 2010 om 23:11 pm

hannie

Dat was dus genieten! Snoepen van allerlei lekkers en moois. Die kaasgang twijfel ik even over, ik vind zelf wat stukjes goede kaas altijd een feest, maar dat zou in dt menu misschien wat te veel zijn. Maar dit klinkt een beetje als een tosti op een stokje. Maar kennelijk was het lekkerder dan dat. Dar commentaar over het zout is echt genant. Je kunt het eten te zout vinden, maar zo erg zal het vast niet geweest zijn. En het impliciete verwijt dat de basis niet goed is, is voor een restaurant op dit niveau natuurlijk absurd.
20 april , 2010 om 00:54 am

Tanja

Oelala, wat een heerlijke middag in dit prachtige restaurant. Ik ben lichtelijk jaloers!
20 april , 2010 om 14:46 pm

john golsteijn

Nou Carla helemaal top. Wat een gerechtjes en creativiteit. Water loopt uit mijn mond bij het lezen hiervan. Dus ben nu overtuigd om er naar toe te gaan. Je bent zo lovend!! Gr. john
24 april , 2010 om 22:10 pm

La flamande

Jouw log maakt me steeds aan het watertanden. Heerlijk!
9 mei , 2010 om 12:37 pm

Esther

Wow! Wat een heerlijke dingen allemaal! Je recensies en de vele fotos vindt ik werkelijk van grote klasse. Ik zal zeker vaker bij je komen kijken (en genieten!)
16 mei , 2010 om 15:38 pm

JaartalOnline

Genieten, ik kan zo genieten van je bezoekjes, je foto's en vooral je tekst. Zien hoe jij (jullie) genieten (of soms zo jammerlijk zonder wow-gevoel terug komen... Dank voor de prachtelijke recensie!!
31 oktober , 2010 om 17:47 pm

Carla

Dank voor het prachtelijke compliment ;-)
31 oktober , 2010 om 18:03 pm

Carla

Ai, een totaal verkeerde spelling dus door de bedienende man, dank je wel Myriam. Ik zal het aanpassen in de recensie en de link er bij plaatsen, want ik vond het wel een heel lekker kaasje, zoals zo vaak trouwens met kaasjes van onze zuiderburen.
31 oktober , 2010 om 21:33 pm

ad wijgerde

mooi verhaal en dito foto's weer Carla. Heb je die 20% korting nog gekregen? Het zou wel erg misleidend zijn als dit niet zo is nl. mag ik de puntjes nog van de laatste 2 haha bedankt alvast, groetjes Ad
31 oktober , 2010 om 22:40 pm

Bert

Een mooie recensie van een mooi adres.
3 november , 2010 om 14:30 pm

Andrea

Het is altijd weer alsof ik (opnieuw)mee aan tafel zit en proef van alle lekkernijen. Je verhaal 100% kloppend en ik kan het weten, ja toch. ....en voor AD nee, die 20 % hebben we gelaten voor wat het was. Lieve groet Andrea
4 november , 2010 om 15:11 pm

john golsteijn

Wederom een geslaagde en lekkere avond. Leuk restaurantje, intiem en zoals je het beschrijft een bezoek waard. Gr. John
4 november , 2010 om 19:53 pm

Air Jordan

Experience more than sufficiently teaches that men govern nothing with more difficulty than their tongues.
14 januari , 2011 om 02:38 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl