DSC09382
DSC09382

Table d'Amis in Kortrijk

Op 14 november 2010 in België, favoriet, Kortrijk.

Het was zover. We mochten eten bij Table d'Amis.
Vol verwachting was ik. Uiteraard was de vorige ervaring onvergetelijk, maar deze keer ging ik met echtgenoot naar Kortrijk en ik was vreselijk benieuwd wat hij ervan zou vinden.
Nadat we ons wat opgefrist hadden in het nog even vriendelijke hotel Focus, waar we dit keer sliepen in de striptekenaarskamer, de vorige keer had ik de assemblagekamer, lieten we ons per (gratis nog steeds) taxi vervoeren naar het restaurant. We waren aan de vroege kant en An vroeg ons of we het aperitief in de lounge wilden drinken of dat we direct aan tafel wilden.
We kozen deze keer voor de lounge. Echtgenoot vond de inrichting direct al sympathiek. We kozen dit keer allebei voor het aperitief maison, Crémant de Luxembourg, Gales, Private Cuvée, met crème de Mûre met enkele druppels wodka. Nog steeds erg lekker! Erbij een eerste mondvermaakje, erg leuk opgediend in een weckpotje, een zuurgepekeld kerstomaatje.
Hoe lekker kan zo iets simpels als een kerstomaatje zijn zeg. In dit geval weer heel gewoon heerlijk!
Sofie kwam aangelopen en het weerzien was heel hartelijk, leuk!

We bekeken de kaart, die op een enkele uitzondering na, geheel vernieuwd is en kozen uiteraard voor het menu Terroir, we rijden niet voor niets zo ver tenslotte. Echtgenoot bekeek de wijnkaart en was net als ik de vorige keer erg te spreken over de ruime keus en de zeer vriendelijke prijzen. We kozen wel voor het arrangement, want Sofie heeft een geweldig wijngevoel en kiest feilloos de meest heerlijke wijnen bij de mooie gerechten die Matthieu maakt.

Drie amuses verschenen. Een bouillon van champignons met een gepocheerd kwarteleitje en onderin wat gierst; een velouté van boontjes met vanille met stukjes pijlinktvis en een crème van sla met erop wat geitenkaas en daarop ingelegde wortel. Ik kan weer heel kort zijn: absoluut, onweerstaanbaar geweldig lekker. Vol, diep van smaak, prachtig qua combinaties en direct een signatuur afgevend. Echt geweldig.
We werden gevraagd aan tafel te gaan en we kregen hetzelfde fijne ronde tweepersoonstafeltje dat ik de vorige keer had.
Half zicht op de keuken, waar af en toe een knipoog van Matthieu uit kwam en zicht op de mooie olijfgroene wand in het restaurant. Het restaurant liep overigens weer geheel vol deze avond.

Brood, olie, boter, peper en zout kwam op tafel, plat en bruisend water van Bavik (Eaumega genaamd) in prachtige flessen (de hele crew heeft enkele weken deze kleine brouwerij met erg lekker bier bezocht)
en Sofie begon met dezelfde wijn als de vorige keer, een Grüner Veltliner, Kies, Kurt Angerer, deze keer om tegenwicht te bieden aan de haring die we in het voorgerecht zouden aantreffen.
Een heerlijke Veltliner vind ik dit. Stuivend fris met voldoende, maar niet teveel zuren, erg mooi om mee te beginnen.
Het voorgerecht was prachtig om te zien.
Escabeche van haring met rucola en groene appel.
Prachtige stukjes haring, afgewisseld met rechtopstaande kleine dunne rondjes appel lagen op het bord. Ertussen toefjes crème van appel en rucola en ernaast een sorbet van appel en rucola. Dat alles was afgewerkt met een kruim van gepofte rijst waar iets van algen doorzat. Alweer onwaarschijnlijk lekker. Perfect op temperatuur en qua smaakcombinatie bijzonder knap gevonden.

De volgende wijn was een Pouilly-Fumé, Madame T, 2009, Chateau de Tracy.  Zoals Sofie vertelde de tweede wijn van dit Chateau en hij was heerlijk. Echt een erg mooie Pouilly Fumé en zoals verwacht paste hij uitstekend bij het tweede gerecht.
Coquille 'Jeanne Mareyage' met specerijenconsommé, herfstgroenten en hazelnoot.
De consommé werd later aan tafel bijgeschonken, zodat we eerst even konden genieten van de prachtige opmaak van het bord. Hoe belangrijk kunnen details toch zijn. Zo lag hier in het velletje van het spruitje (heerlijk krokant nog) een ander stukje groente en alleen al die combinatie was om te zien prachtig.
Het hele gerecht was buitengewoon lekker, zowel apart als bij elkaar, alles vulde elkaar op een erg mooie manier aan en werd tot een prachtig geheel op die manier. Echtgenoot vond en vindt dat hier een zeldzaam talent aan het werk is en daar ben ik het volmondig mee eens.

De derde wijn was een Viognier, Les Piliers, die wat vetter, maar zeker niet te vet was.
Een prima begeleider bij het derde gerecht, waar echtgenoot volledig stil van bewondering door viel. Gegrilde zeetong met kool en jus van wei, ingelegde koolrabi. Erbij een rondje yoghurt....zo gedurfd en zo lekker.
Ik heb nog nooit zeetong gegeten die zo perfect van cuisson was en zo'n heerlijke grillsmaak had. De smaakjes van de wei, koolrabi en yoghurt vervolmaakten het alleen maar en eigenlijk zaten we er allebei heel stil van te genieten. Wat een mooi gerecht weer.

De volgende en laatste witte wijn, althans aan tafel dan, was een Oratoire St. Martin, Cairanne, Haut-Coustias, Frederic & Francois Alary
en dat was een prachtige wijn. Vol, krachtig, echt een wijn zoals die ik graag zie.
Uiteraard weer perfect passend bij het laatste tussengerecht, waar we allebei bijzonder benieuwd naar waren.
Eidooier met varkenspoot, thee van gedroogde groenten en als cadeautje van Matthieu erop herfsttruffel. Erbij nog wat groentjes.
Ik heb nog nooit zoiets bijzonders gegeten. De eidooier was volledig glad, half warm, wat natuurlijk kwam door de aan tafel bijgeschonken thee en de varkenspoot was getransformeerd tot een flinterdun krokantje met een smaak alsof je een hele varkenspoot in je handen had gehad. Geweldig gewoon. Hoe krijgt hij het toch voor elkaar.

Als rode wijn had Sofie deze avond gekozen voor een Achelo, een Syrah uit Cortona, La Braccesca en het wordt eentonig, maar ook deze beviel ons weer zeer. Vol, diep en lekker.
Erbij het hoofdgerecht. Hazenrug met salie, butternutpompoen en schorseneer.
Prachtige hazenrug, heerlijke wildjus, mooi zalvende crème van de pompoen, een echt lekkere schorseneer, die heel grappig weer zwart gemaakt was met poeder van paddestoelen en de bijna-verrassing-van-de-avond: uitjes gevuld met compote van kweepeer....
Ik schrijf de bijna-verrassing, omdat hier natuurlijk elk gerecht op zich een totale verrassing is. Maar dat uitje zeg, oeioeioei, wat was dat ook geweldig lekker.

We wilden graag nog de kaasgang, we konden maar niet ophouden met genieten en dat was natuurlijk geen punt. Sofie stelde voor om daar de Tripel Petrus van Brouwerij Bavik bij te drinken en dat vonden we een erg leuk idee.
Weer eens iets anders en eigenlijk erg lekker bij de heerlijke kaasjes.
Op ons bordje troffen we aan - als ik het goed onthouden heb - een Cru de Haut Fagne, een Pont l'Eveque, een Belgische geit, een Zwiters kaasje, een Stilton en drie heerlijke geleitjes.
Erbij nog mooi geroosterd rozijnenbrood en het feest was compleet.

Het dessert, waarbij we het bier gewoon lekker doordronken, kwam in tweeën.
Op het eerste bordje ijs van geroosterde peer met tijm, walnotenmelk, verjusmeringue en gedroogde peer en eerlijk gezegd zag het er niet zo mooi uit als de andere gerechten, maar wat een smaken weer zeg. Ongelofelijk heerlijk. Niet te zoet, prachtig bij elkaar passend en zuigend lekker.

Op het tweede bordje chocoladeparfait met bittere cacao en karamelmousse, krokante chocolademousse.
Nu gebruik ik thuis al jaren het simpele recept van Matthieu voor chocolademousse en heb daar altijd weer succes mee, daar dit dessertje is een chocoladedroom. Geweldig gewoon, je wordt helemaal ondergedompeld in chocolade, chocolade, chocolade en vooral de diverse texturen zijn geweldig leuk bij elkaar.
Om het over de smaak natuurlijk maar niet te hebben, want die is zoals met alles hier uitzonderlijk.
Een prachtige afsluiting, deze dessertjes!

Ook koffie wilden we nog graag, espresso voor ons beiden en daarbij verschenen ook nog vier heerlijkheden
Een praline met macadamianoten, een ijspraline met citroen en wodka, een rolletje met banketbakkersroom en een smoothie van bosvruchten. Allemaal even lekker.

We hebben nog lang nagesproken met Matthieu, Sofie en de crew en deelden een beetje in de spanning die er was voor de Gault Millau perslunch van de maandag erop. Daarvoor hadden ze namelijk een brief ontvangen, dus er stond iets te gebeuren.
Inmiddels is dat natuurlijk bekend en Gault Millau heeft ze maar liefst 15 punten toegekend. Ook Knack deed een duit in het zakje: meest beloftvolle kok van het jaar. En dat is allebei volkomen terecht wat mij betreft, zoals echtgenoot het zo mooi zegt: wat heeft deze man een talent!
We zijn van plan tenminste eens in de drie maanden hier te gaan eten, want wat een ervaring. Om echt stil te vallen van bewondering. En dat geldt uiteraard in hoge mate voor de keuken, maar wederom viel me de geweldige samenwerking van de zwarte brigade op onderling, maar ook met de keuken. Alles verloopt heel soepel, heel vriendelijk met voor iedereen een aardig woord, nooit gehaast, echt een compliment waard.

20 gedachtes over "Table d'Amis in Kortrijk"

Agnes

Je zou toch zo in de auto stappen, hier de boel de boel laten en afreizen naar het zuiden als je dit leest. Genieten met de grote G.!
18 mei , 2010 om 19:35 pm

Eetschrijver

Opmerkelijk, inderdaad, zo'n flesje bijna tegelijk spotten met 6000 km ertussen. In jouw geval was de omlijsting ook wel tamelijk inspirerend, dunkt me.
18 mei , 2010 om 22:05 pm

Jaartal Weblog

WOW!!!! Indrukwekkend hoor ...
18 mei , 2010 om 22:10 pm

hannie

Prachtige maaltijd! De kaaswagen ziet er ook erg verleidelijk uit. Zit er nu ook een verstuiver op dat olijflolie-parfumflesje? Ik proef als ik dat flesje zie, toch in gedachte een vreemd bijsmaakje. Het is grappig, maar wel een beetje raar ...
19 mei , 2010 om 23:23 pm

Carla

Ja, er zit een verstuivertje op.
20 mei , 2010 om 07:33 am

adwijgerde

dat is pas vieren in stijl, erg mooi! en proficiat nog! groetjes Ad
23 mei , 2010 om 12:49 pm

john golsteijn

Carla ben wat laat met mijn reactie maar helemaal watertandend lekker. Denk wel de beste van de laatste tijd, [afgezien De Lindenhof]. En natuurlijk nog proficiat met jullie trouwdag. Mooie koeien trouwens op het grasveld! Gr. John
25 mei , 2010 om 15:16 pm

natalie

Mooie recensie. Aangenaam om te lezen. Zou u het hotel ook aanraden voor een vlaams gezin met kinderen van 4 en 6?
31 mei , 2010 om 18:38 pm

Karin Van Rijssen

Leuke recensie begeleid met prachtige foto's.Een genoegen om te lezen en te zien Carla,dank je wel!!
14 november , 2010 om 16:14 pm

Carla

Dank je wel Karin, leuk te lezen!
14 november , 2010 om 16:37 pm

Agnes

Wie kan dit nog evenaren denk je? Dit is geloof ik bijna de meest enthousiaste recensie van jou hand ooit. Wat lijkt me dit genieten!
14 november , 2010 om 16:48 pm

Tanja

Ik lees hier toch echt de ultieme restaurantervaring. Ik vind het regelrecht geweldig wat Matthieu en zijn crew wederom presteren. Ik hou je er aan dat ik elk kwartaal een recensie over dit geweldige restaurant mag lezen!!!
14 november , 2010 om 16:49 pm

Ray

Wat een fantastisch menu in een fantastische omgeving met zulke geweldige mensen! Het is lang geleden dat ik je zo lyrisch heb gezien. Gaaf!
14 november , 2010 om 22:34 pm

john golsteijn

Inderdaad Carla, zoals in de voorgaande reacties valt te lezen, ben je uitermate lovend over dit restaurant. En zoals ik lees inderdaad fantastisch. Met kleine details in de gerechten die subliem zijn. Wijn spijs bijzonder. En de smaakcombinaties uiteraard en de presentatie. Hier wil ik naartoe. Dank voor je mooie verslag en foto's. Gr. John.
15 november , 2010 om 13:59 pm

Bert

Het ziet er allemaal fantastisch uit. Eeen heerlijke recensie.
15 november , 2010 om 14:05 pm

Patrick

Wat een mooi verslag en wat een mooie gerechten. Ik heb echt genoten van deze recensie.
15 november , 2010 om 18:43 pm

ad wijgerde

Heel mooi hoor, het is helaas wat uit de richting, wat voor een prijskaartje hang hieraan als ik zo onbeleefd mag zijn, groetjes Ad
16 november , 2010 om 22:38 pm

Carla

Zie de website voor de menuprijzen Ad.
17 november , 2010 om 07:14 am

Yvon

Wat een menu! En zeker mooie wijnen erbij, maar die Tripel Petrus is verrassend. maak niet vaak chocolademousse, maar de versie van Matthieu is goed. Stukken eenvoudiger dan wat ik hier zie op de foto.
27 november , 2010 om 15:55 pm

Paul Broekman

Ik heb net deze blog ontdekt en lees het met veel plezier. Niet alleen om het vele lekkere eten beschreven te zien met vaak "lustopwekkende" foto's maar het is ook erg nog erg leuk geschreven. Ik kook ook graag (Te zien op: http://www.vkblog.nl/bericht/358009) maar ik woon het grootste deel van het jaar in Cappadocixc3xab, Turkije. De meeste beschreven ingredixc3xabnten kan ik hier niet krijgen en doen mij watertanden. Deze blog is een aanrader voor een ieder die koken als hobby of beroep heeft!!!! Groeten uit Turkije
28 november , 2010 om 11:59 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl