DSC09382
DSC09382

Fiskebar in Antwerpen

Op 14 januari 2011 in Antwerpen, België.

Op deze tweede vrijdag in januari vertrokken we al vroeg naar Antwerpen. Helaas moesten we een heel stuk terug omdat echtgenoot zijn telefoon was vergeten. En van de redenen dat we net na half 12 op de plaats van bestemming waren. En dat was de Leopoldstraat, want we wilden lunchen bij Het Gebaar. Het is nogal ergerlijk dat ze op alle weekdagen wel reserveringen aannemen, maar op de zaterdagen niet. Ze raden dan wel iedereen aan om om half 12 te komen, want dan is er zeker plaats. Niet dus....Op deze manier hebben ze meer shifts..... Onze vrienden waren al binnengeweest, maar alles was al vol. Niet getreurd, ik heb trouwens toch een hekel aan zo vroeg lunchen en al helemaal aan meerdere shifts, dus we pikten de auto van de vrienden op en reden naar de wijk waar we de meeste activiteiten hadden gepland, Zuid.
Ons hotel lag aan de Marnixplaats en tegen de tijd dat we er waren moest ik vreselijk naar het toilet, dat kun je weleens zo hebben.

Ik rende een restaurantje binnen en vroeg of ik gebruik kon maken van het toilet en dat mocht. Uit mijn ooghoek zag ik een piepkleine keuken, schoolborden met gerechten erop geschreven,
veel tafeltjes met Gispen-stoelen en assemblagekunst aan de wand. De mannen hadden inmiddels de auto's geparkeerd, inchecken zouden we later op de middag doen en nu hadden we wat trek. Een blik op de schoolborden, die ook buiten hangen deed ons besluiten bij de Fiskebar te gaan lunchen. Of we gereserveerd hadden vroeg de geweldig vriendelijke bediening ons in het geheel lege restaurant. Eh nee. We kregen een pracht van een ruime tafel (eigenlijk voor 6) precies in het midden en begonnen met wat water en een flesje huiswijn. Een Terret Sauvignon, Les Vins de Salices, Les Bateaux. Een gewone slobber, maar voor nu goed. 2.50 per glas trouwens maar, heel vriendelijk geprijsd noemen we dat.
Ik zat met mijn gezicht richting schoolborden waarop de gerechten stonden, achter mij aan de andere wand hingen schoolborden met de wijnen en dat waren mooie wijnen, we besloten daar later nog op terug te komen.

Brood kwam op tafel, heerlijk stevig ciabattabrood met een lekkere knoflookboter met kruiden, heerlijk!
Het restaurant druppelde overigens geheel vol, er waren zelfs een aantal tafels met Japanners, wat volgens mij wel iets zegt over de kwaliteit van de vis hier.

We besloten tot een voorgerecht en een hoofdgerecht, 's avonds zouden we toch pas later aan tafel gaan.

Voor de ene tafelgenoot de garnaalkroketten, opgediend met een hele berg sla. Prima kroketten waren het, mooi glanzend van binnen en nog licht lopend, precies zoals het hoort.

Echtgenoot ging voor de tartaar van kingkrab en vond een flink torentje met veel krab op zijn bord en ook hij was zeer tevreden.
De andere tafelgenoot en ikzelf besloten tot de vissoep met rouille. Een mooie kom soep verscheen met een schaaltje rouille, een schaaltje geraspte kaas en wat getoast stokbrood.
De soep was goed, hij had iets meer gevuld mogen zijn van mij, de rouille zou ik zelf wat van meer knoflook voorzien en de kaas smolt uitstekend. Al met al een lekker soepje en een fijn begin.


We schakelden over op een Albarino, een Valmidor hier, die lekker was, zoals het een Albarino betaamt.
De keus van de hoofdgerechten was nogal eenzijdig. Twee van ons kozen voor de zeeduivel, wat later zeewolf bleek te zijn met champignonrisotto, truffelolie, groentjes en parmezaan en de andere twee voor de kabeljauw met ratatouille, risotto van mosseltjes en een garnalensaus.

De zeewolf viel goed in de smaak, prima van cuisson en mooi op smaak gebracht, zo ook de champignonrisotto met de parmezaan. De groentjes waren vooral paprika in diverse kleuren.
De kabeljauw was uitstekend, wel trof ik er een paar graatjes in aan, maar ach een kniesoor.
De risotto vond ik erg lekker, overigens niet gemaakt van een rondkorrelrijst, maar van een langkorrelrijst, maar dat ging ook goed en de ratatouille was ook goed.
Gewoon goede gerechten dus.

Dessert wilden we natuurlijk niet. Wel koffie, dus we kregen prima espresso.

De volgende ochtend zag ik overigens de bevoorrading van het restaurant door de groentenman. Wat een geweldige hoop groenten gaan er hier doorheen op een dag, ik zag wel 18 kratten.
Ook 's avonds zat het restaurant geheel vol, dus het is vast een hit in deze populaire wijk.
Nog een opmerking over de bediening. Zeer attent en vriendelijk en voor iedereen, terwijl het restaurant dus geheel vol was, een vriendelijk woord. Echt leuk.

Beslist een aanrader dit restaurantje.

Een belangrijk deel van de middag brachten we verder door in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten geheel leeg, op een schitterende tentoonstelling van een zeer favoriete kunstenaar van me: Anselm Kiefer. De tentoonstelling is inmiddels verlengd tot 27 maart las ik op de site. Werkelijk een genot om naar te kijken.

18 gedachtes over "Fiskebar in Antwerpen"

adwijgerde

Nou Carla,echt genoten dus bij een van mijn favorieten, mooi! Je verhaal ook weer prima en mooie ilustraties. Tja, die wijn is dat nu een droge op een zoete? Ik durf het maar amper te vragen, haha. Ik Mijn boekje van H. Johnson staat: Pacherenc du Vic Bilh jong drinken, 2001 is toch al aardig belegen! Maar hij was lekker en daar gaat het om. Groetjes Ad En weer op naar de volgende, veel smikkel plezier weer!
11 juni , 2010 om 22:10 pm

Carla

Ha Ad, uiteraard een droge, zie ook het etiket.
12 juni , 2010 om 00:46 am

adwijgerde

Hoi Carla, ik had het nog niet gezien op mijn laptop, nog wel met eigen a.o.c. mooi. Die moet ik toch ook eens gaan proberen, je ziet hem hier zelden maar als ik weer naar Parijs ga dan kom ik hem wel tegen. groetjes Ad
12 juni , 2010 om 10:52 am

Carla

@ Ad Dat denk ik niet, want Brumont maakt deze wijn niet meer helaas.
12 juni , 2010 om 13:49 pm

adwijgerde

Helaas, maar een vergelijkbare zal wel te vinden zijn. Ik las dat ie ook goed gaat bij ganzenlever, dat wil toch wel wat zeggen. bedankt voor de info, groetjes Ad
12 juni , 2010 om 14:27 pm

adwijgerde

ik heb nog ff gekeken naar de recensie van John op 3 mei, de gerechten zijn identiek.
12 juni , 2010 om 15:41 pm

john golsteijn

Mooi weer Carla. Bijna dezelfde gerechten die ook wij gegeten hebben. Inderdaad een restaurant om terug te keren. En nu wil ik die wijn ook eens proberen,Pacherenc du Vic Bilh. Ben ik wel benieuwd naar. je hebt er al zoveel over geschreven. Gr. John.
12 juni , 2010 om 20:21 pm

Jaartal Weblog

(net terug van de vakantie en ik moet nog ff bijlezen ...) het water dreigt alweer in mn mond te lopen!
12 juni , 2010 om 23:06 pm

Yvon

Het derde gerecht klinkt intrigerend! En een zwaar dessert schrikt mij meestal af, maar de donut klinkt verrukkelijk. Grappig dat jullie de 1e en laatste Pacherenc dronken.
13 juni , 2010 om 12:04 pm

ad wijgerde

ook in Parijs ben ik hem (Pacherenc du Vic Bilh sec) niet tegen gekomen alleen zoete! Nog maar ff geduld hebben dan, groetjes Ad
21 augustus , 2010 om 15:42 pm

bert

Wat een heerlijke lunch. Je hebt het mooi beschreven.
14 januari , 2011 om 17:07 pm

MikkieMuis

Hoe kon ik dit nou niet kennen! Staat intussen bovenaan de lijst.
14 januari , 2011 om 23:51 pm

John Golsteijn

Bij toeval ontdekt dus! En zoals blijkt prima, getuige je verslag en foto's.En zoals je zegt de vriendelijkheid van de Belgen is altijd weer bijzonder aangenaam. En de tentoonstelling lijkt me heel bijzonder. Gr. John.
16 januari , 2011 om 19:56 pm

ad

Jammer dat Het Gebaar niet door kon gaan, die staat bij mij ook nog op mijn lijstje maar aanleiding van de recensies van Myriam. Toch lekker geslaagd, royale porties zo te zien, groetjes Ad
17 januari , 2011 om 15:01 pm

Carla

Zeker uitstekend geslaagd en Het Gebaar is natuurlijk allang gereserveerd. Maar zo zie je maar hoe leuk het is ergens gewoon tegen aan te lopen.
17 januari , 2011 om 18:30 pm

Hannie

Bedankt voor beide tips! Misschien lukt het me nog voor 27 maart.
17 januari , 2011 om 22:42 pm

Carla

Ik hoop het voor je Hannie, de tentoonstelling is zeer de moeite waard vond ik. Ik kan trouwens bij jou niet reageren, heel jammer.
20 januari , 2011 om 21:59 pm

Carla

Ha, dat is fijn te lezen, ik was zo benieuwd!
7 april , 2011 om 18:41 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl