DSC09382
DSC09382

l'Epicerie du Cirque in Antwerpen

Op 23 januari 2011 in Antwerpen, België, bib gourmand.

Op deze zaterdag van ons flitsend-korte weekendje Antwerpen had ik gereserveerd bij l'Epicerie du Cirque.
Na de prachtige Kiefer-tentoonstelling renden we de behoorlijk grote Delhaize tegenover het Museum in voor enkele noodzakelijke boodschappen die in Nederland niet te krijgen zijn, brachten we de buit naar de auto's en wandelden we naar De Poldernaar, waar ze behalve veel fijne wijnen en eau-de-vies heel veel whisky's hebben. Echtgenoot, een echte single maltliefhebber, kon zijn ogen niet geloven van alle soorten daar. Hij koos een paar flessen uit, ik koos wat eau-de-vies en na een paar bollekes in een van de vele cafeetjes in deze levendige wijk (Zuid) gingen we even uitrusten in onze fijne suites.
Tegen half 8 wandelden we naar het restaurant, een voormalige kruidenierswinkel met leuke Art Decodetails en een absoluut piepkleine keuken, waar we allervriendelijkst werden ontvangen.
Het is me dit weekeind sowieso opgevallen hoe vriendelijk de Antwerpenaren zijn. Ook bij zebra's, in winkels, bij het kopen van kaartjes, in de cafeetjes, complimenten hoor daarvoor.
We kregen een fijne vierpersoonstafel in het kleine restaurant, wat gedurende de avond geheel volliep.

We bestudeerden de kaart en besloten - ik zou bijna zeggen uiteraard - voor het zesgangen seizoensmenu. Op de website is dat alweer veranderd, ze veranderen hier behoorlijk vaak hun kaart en dat is alleen maar goed. Voor verdere details verwijs ik dus zoals meestal naar de website.

We begonnen met een aperitief. Voor de drie heren een Prosecco, voor mij ook, omdat men hier geen Cava schenkt, maar met toevoeging van viooltjes en een kruidnagel, waardoor het een voor mij erg prettig drankje werd. Van Prosecco alleen ben ik nl. niet heel kapot.

Erbij brood met een dip van pastinaak met krokant spek en groene kruiden, wat we aan de flauwe kant vonden.
Water kwam ook op tafel, 90 Degrees hier 4.00 euro de fles. Brood, boter, peper en zout en olijfolie stonden al op tafel en onze eerste wijn werd ingeschonken. Een Wohlmutt, Gelber Muskateller, Steinriegel 2009, Südsteiermark, Osterreich.
Een leuke, frisse wijn, weer eens iets anders dan de inmiddels overbekende Veltliner.

Voordat we aan het voorgerecht begonnen, kregen we nog een amuse.
Een tartaar van rund met crème van aardpeer en oesterblad. Erbij nog wat soorten cresse en het was een lekker hapje.

Het voorgerecht uit het Seizoensmenu "Folies d'Hiver' was hertenkalf/kingkrab/sinas.
Tataki van hertenkalf, kort gemarineerd met een vinaigrette van honing en rozemarijn; tartaar van kingkrab, zeste van sinas en mayonaise van knolselder.
Heerlijk malse plakjes hertenkalf, kort aangezet in de pan met een fijne vinaigrette die zeker niet zoet was, erop flink wat slasoorten, ernaast de tartaar van de krab, die erg lekker was en ook de sinaasappelschil was goed te proeven. Een leuk gerecht vonden we. Vriendelijk ook dat de wijn nog eens werd bijgeschonken.
 

Het tweede gerecht was grietbot/butternut/palourdes. Gegrilde grietbotfilet met puree van butternutpompoen, afgewerkt met lauwe Palourdes, sake en pijpajuin.
Een perfect gegrild stukje grietbot troffen we aan met erop rondjes van de pompoen, flink wat palourdes eromheen en nog wat andere groentjes, waaronder little gemblaadjes. De sake was verwerkt in een lekker schuim wat een en ander bedekte. Een goed gerecht.
De wijn hierbij was een Poggiotondo, Vermentino-Trebbiano-Malvasia 2009, IGT, Toscana en die was erg lekker.
Ik hou veel van de trebbianodruif en die was duidelijk proefbaar. Overigens werd bij elke gang een fijne toelichting gegeven door de uitstekende bediening op zowel het gerecht als de wijnen en dat was erg prettig. Voor elke tafel werd ook voldoende tijd genomen, ik had echt het gevoel te gast te zijn.

Het derde gerecht was coquilles/boudin noir/guanciale en dat was een lauw tartaartje van Sint Jakobsvruchten, tartaar van aardpeer, gebakken beuling met lichtgesmolten Italiaans kaakspek (de guanciale).
Op een lekker rondje van tartaar van aardpeer lagen licht lauwe plakjes coquilles met erop een plak gebakken bloedworst en daar weer op het katenspek. Een en ander afgewerkt met slablaadjes en cresse en ook nog wat dikke lucifers van aardpeer. Een heerlijk gerecht vond ik, vooral de beuling voegde veel smaak toe en de combinatie vind ik mooi gevonden. Erbij nog wat rondjes gelei van het een of het ander, wat het weer tot een mooi bordje maakte.
De wijn die hierbij werd geschonken was een Rolf Binder (Veritas Winery) 'Christa Rolf', Semillon-Chardonnay 2010, Barosso Valley, Australië. Hij paste uitstekend bij dit gerecht. Ik prefereer semillon alleen, maar bij dit gerecht was de combinatie met de chardonnay goed gevonden.

Het vierde gerecht was tongschar/risotto/pied de porc. Risotto met varkenspoot en tongschar, rucola en een schuimige jus van vadouvan.
Precies dat ook troffen we aan op het bord. Werkelijk uitstekende en erg lekkere risotto, waarin de varkenstoets heel goed te proeven was met erop een mooi stukje tongschar en flink wat rucola. Het geheel afgewerkt met schuim van vadouvan. Erg lekker!

Erbij een glas Nathalie et Christian Chaussard, 'You are so beautiful', Pinot Noir, Loire, France.
Een opmerkelijke rode wijn, erg leuk gevonden bij dit gerecht vond ik. Een typische Loire wijn ook, prettig fris.

Het hoofdgerecht deze avond was fazant/rode bietjes/albufeira. Fazant met aardappelmousseline, chutney en zalf van rode biet, afgewerkt met Albufeirasaus en gekonfijte foie gras. Een perfect stukje fazant troffen we aan, met wat aardappelmousseline ernaast, heerlijke chutney en zalf van rode biet, een flinke plak foie gras en een erg lekkere Albufeirasaus. Alweer een erg mooi gerecht.

Erbij voor de heren een La Luna del Rospo, 'Silente', Barbera d'Asti 2008, Italia, die ze uitstekend vonden, voor mij een glas witte wijn, want ik wist al dat ik kaas ging nemen als dessert. Dat werd de Poggiotondo en daar was ik blij mee.

Het dessert was Sucré. Williamspeer/nougat/gember/bittere chocoladesorbet.
Precies dat troffen de heren ook op hun bord aan, in allerlei texturen en ze waren dik tevreden. Erbij een glaasje Weingut Angerhof, 'Tschida', Sämmling 2009, Burgenland, Oostenrijk en ook daar waren ze tevreden over.
En der heren overigens zag af van het dessert, begrijpelijk, want in tegenstelling tot restaurants in Nederland waren hier de porties niet aangepast aan de 6 gangen, dus het werd inderdaad erg veel zo op het eind.
Voor mij vijf mooie stukjes kaas. Een Coullomiers, een Moelleux du Rovand met wat kweeperengelei, een Langres, een Salova Gremanio met wat rozenbottelgelei en een Bleu d'Auvergne.
Ook hier ging de Poggiotonde uitstekend bij. (de Moelleux du Rovand en de Salova kan ik niet vinden, ik ken de kaasjes ook verder niet).

We sloten af met koffie en espresso, waarbij nog wat lekkere friandises kwamen en we waren dik tevreden.

Toen ik langs de keuken liep was ik stomverbaasd over het kleine oppervlak. Een wonder dat daarvandaan al die fijne gerechten waren gekomen!

Het menu kost hier voor 6 gangen 60 euro, de wijnen doen tussen de 5.50 en de 6.50 per glas. Wisselen dessert voor kaas kost 9 euro. *5-gangen 50 euro, 4 gangen 40 en 3 gangen 35.

We wandelden terug naar ons uiterst comfortabele hotel en de volgende ochtend troffen we elkaar weer om heerlijk te gaan ontbijten bij Den Artist, recht tegenover het museum, waar we genoten van het ontbijt den Artist.
En dat was ons bliksembezoek aan Antwerpen. Om heel vaak te herhalen.

19 gedachtes over "l'Epicerie du Cirque in Antwerpen"

adwijgerde

tja, Carla ik word stilaan ook wat verwend, haha. Helemaal over de streep trek je me hier niet mee, slechts 1 amuse? Maar lekker zal het zeker zijn geweest, groetjes Ad
13 juni , 2010 om 17:53 pm

Robin

"Een heel fijn restaurant met uitstekende bediening. Om naar terug te keren." Hehe, eindelijk! Je bent er ook achter. :-)
13 juni , 2010 om 23:21 pm

hannie

Lekker allemaal. Jammer dat de foto's deze keer niet zo goed gelukt zijn. Je moet nog maar ens terug ;)
14 juni , 2010 om 21:18 pm

Carla

Ja, er was iets met de instelling van mijn toestel en ik kreeg het zo snel niet voor elkaar om dat te veranderen, erg jammer. Maar inderdaad een reden om snel terug te keren ;-).
15 juni , 2010 om 07:21 am

Agnes

Zo zeg, ik had heel wat bij te lezen na mijn vakantie. Mooie recensies allemaal weer. Ben ook nog nooit bij Amarone geweest. Wilde graag toen ze net startte, maar toen was er nooit geen plaats...en nu hoef ik niet meer zo nodig. Maar misschien toch maar eens proberen.
18 juni , 2010 om 16:58 pm

john golsteijn

Mooie lunch Carla. Maar weet niet of ik hier naar toe wil. Maar er blijft genoeg over. Wederom goed en duidelijk verhaal. Gr. John We waren gisteren nogmaals in Cordial, kan alleen maar zeggen, subliem. Schrijf er deze keer niet over. Is wel eens nodig!!!
21 juni , 2010 om 18:54 pm

Carla

@ John Wat is wel eens nodig? Ergens niet over schrijven bedoel je?
22 juni , 2010 om 13:26 pm

Raymond

Ik heb nu tweemaal bij Amarone gegeten. Constante kwaliteit en goed. Maar of het me nu echt verrast? Nee... dan ga ik toch eerder ergens anders naartoe.
6 juli , 2010 om 09:02 am

Agnes

Erg leuk diner en bijzondere wijnen, zo klinkt het. Mooie beschrijving weer. Ik weet niet of je man deze wiskeyspeciaalzaak al kent, maar Moordrecht is wat dichter bij dan Antwerpen. http://www.dh17-moordrecht.nl/node/3
23 januari , 2011 om 22:12 pm

Carla

Bedankt voor de link van de winkel Agnes.
24 januari , 2011 om 07:32 am

ad

Dat was een aardige optocht zeg, erg goed! Antwerpen komt zo op de kaart. Prijs ook prima, het wisselen naar kaas vind ik wel kostelijk. Weer lekker genoten, bedankt weer voor je verhaal, groetjes Ad Leuk dat je man van malt houd, ikzelf ben er ook niet vies van, haha.
24 januari , 2011 om 12:34 pm

Carla

@ Ad en ik vind het onbehoorlijk vies. Alleen van die akelige turf en jodiumlucht word ik al misselijk ;-).
24 januari , 2011 om 12:43 pm

ad wijgerde

Ach het is een mannen drank zullen we maar zeggen, hoe viezer hoe beter, bv.Lagavulin. Een beetje hetzelfde als met de roodbacteriekaas, die moet ook ruiken en wel zo dat het niet al te fris is, haha.
24 januari , 2011 om 18:12 pm

ad wijgerde

Om te beginnen kun je eens Highland Park proberen, die valt wel mee hoor.
24 januari , 2011 om 18:15 pm

Carla

Nee hoor, ik probeer niets. Vroeger ooit weleens whisky gedronken en ik word er misselijk van. Genoeg andere drankjes die ik lekker vind ;-).
25 januari , 2011 om 08:28 am

ad

de eerste keer dat ik olijven, bier, wijn, blauwe kaas probeerde had ik ook je beleving. Whisky is een edel drankje dat een eerlijke kans verdiend. Zelf heb ik ook eerst Cognac leren kennen, zachter en als je daar dan toch bent. De single malts zijn anders als een voordelig flesje, niet geschoten is natuurlijk altijd mis. Maar laat je door mij niet niet verleiden, groetjes Ad
25 januari , 2011 om 12:36 pm

John Golsteijn

Mooie lunch in dit kleine zaakje. En de albufeirasaus lijkt me heerlijk. Nog nooit geproefd! Goede tip van Myriam dit gezellige restaurant. Gr. John.
26 januari , 2011 om 08:01 am

Rik

Dag, de mensen op de foto behoren die tot je kennissenkring? Zo niet, dan zou je die personen misschien kunnen anonimiseren. Gewoon hoofd een beetje vaag maken.
27 januari , 2011 om 19:20 pm

Hannie

En dan nog een reden om toch maar eens snel een weekendje Antwerpen te gaan plannen!
27 januari , 2011 om 22:21 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl