DSC09382
DSC09382

Polman's Huis in Utrecht

Op 15 april 2011 in Utrecht.

Het begon natuurlijk als het verhaal van de 10 (in dit geval 12) kleine negertjes. Er zou een meeting plaatsvinden van forummers en iedereen was enthousiast. Een datum en een lokatie waren zo geprikt, alles was geregeld en de datum - 9 april - naderde. Maar liefst 5 mensen vielen af, wat natuurlijk kan gebeuren.

Ikzelf werd door mijn echtgenoot afgezet bij het Polman's huis, de anderen kwamen per trein. Uit Antwerpen, uit Veendam met een tussenstop in Den Helder en nog  andere plaatsen in Nederland.
Voor een beschrijving en achtergrond van het Polman's Huis verwijs ik naar de website. Ook de gewone menukaarten en de wijnkaart zijn daar te lezen.

Ik stapte binnen op het moment dat de deuren van het restaurant ontsloten werden en de vriendelijke ober vroeg of ik niet even plaats wilde nemen in de bar van het restaurant.
Nou, dat wilde ik best. Een vriendelijke ruimte met een ruime leestafel, een bar en diverse nissen waar je als groepje gezellig kunt zitten. Er was nu alleen helemaal niemand. Dat kwam waarschijnlijk door het vroege tijdstip - 12.00 -, maar ook omdat het buiten stralend weer was en de terrassen al uitpuilden.

Al snel kwam de eerste dame binnen en het weerzien was hartelijk. Ondanks dat er een vertraging van een half uur gemeld was kwamen al snel daarna de andere dames en 1 heer binnen, die elkaar al op het station getroffen hadden.
We borrelden wat aan de leestafel, waar de gesprekken al snel geanimeerd waren. Wat wil je ook als je bijna elke dag wel contact hebt op een forum? Dan praat je gewoon door, nu alleen in het echt. Hoewel ik het altijd wel spannend blijf vinden, dat dan weer wel.

We kregen de menukaart. Eerst de lunchkaart, maar dat wilden we niet. Dat was bij de reservering ook aangegeven, dus we kregen de drie keuzemenu's voor groepen, waaruit we naar hartelust konden combineren. Het duurde niet lang of iedereen had zijn en haar keus gemaakt en na niet al te lange tijd werden we aan tafel genood.

Overigens dronk ik de witte huiswijn, waarbij er keus uit drie was. Een sauvignon, een chardonnay en een wijn uit de Herault, gemaakt van grenache, colombard en sauvignon en die laatste dronk ik. Ik zie tot mijn verbazing op de rekening dat er halverwege - want we bleven gewoon glazen doordrinken - geswitcht is voor een deel naar glazen Saint Véran.


We kregen - zoals gevraagd - een fijne ronde tafel, dat praat veel prettiger midden in het restaurant. Bruisend water kwam, een karaf plat water, een mandje brood met boter en de voorgerechten kwamen.

Drie van ons hadden gekozen voor de terrine de poisson; visterrine met gekonfijte tomaten, verse Hollandse garnaaltjes, remouladesaus en salade van Franse radijsjes en zij waren tevreden. Het zag er ook leuk uit.

De andere vieren waren even eensgezind, want zij hadden de paté de volaille; grove boerenpaté van gevogelte en foie gras met marmelade van rabarber, brioche en salade van jonge groenten.
Een mooie plak terrine lag op het bord, de foie gras zal er ongetwijfeld in verwerkt zijn geweest, maar is me niet opgevallen. De marmelade van rabarber was vandaag van meloen en de brioche is denk ik in de keuken blijven liggen. Wat niet wegneemt dat het lekker was.
Ook bij de hoofdgerechten waren we redelijk eensgezind.

Wederom drie van ons kozen voor de kalfsentrecote met rode ui confit, groene asperge en aardappelgratin, jus van dragon.
Een mooi stuk entrecote vonden zij, met flink wat confit van rode ui en alle andere genoemde ingrediënten. De gratin was wat flauw, maar een beetje zout verhielp dat euvel. Verder weer tevreden gezichten.

De vier anderen wilden graag de koningsvis. Ik riep bij het bestellen enthousiast dat het vast St. Pierre zou zijn (zonnevis), maar dat was dus niet zo. Het was een voor mij onbekende vis.
Opgediend met riso venere, artisjok, gekonfijte citroen en wilde spinazie, geserveerd met een jus van Taggiasche olijf.
Om eerlijk te zijn: we kregen een uiterst onaantrekkelijk opgemaakt bord. Allemaal donkere sombere kleuren. Veel riso venere. Zwarte wilde rijst dus. Vuilgroene crème van artisjok, lichtbruine jus van de olijfjes, donkergroene wilde spinazie waar weinig mee was gedaan met erop wat vuilgele reepjes gekonfijte citroen. En op dat alles een bruinige, niet krokant uitziend stuk vis. Nu viel de huid van de vis mee, ook hier hielpen enige zoutkorrels om het geheel wat beter op smaak te krijgen. Een niet onaardig gerecht overigens, maar aan de presentatie kan wel wat verbeterd worden.
Omdat het forum waar we met zijn allen dagelijks wel wat kletsen voornamelijk culinair getint is, zijn we natuurlijk zeurneusjes, dus alle gerechten werden wel eventjes doorgenomen.

Bij het dessert was er slechts een dissident. Zij koos voor de tarte au chocolat.
Chocoladetruffeltaart met macarons en frambozensorbet. Nu is zij gelukkig de  kleinste eter van het gezelschap, dus iedereen kreeg een hapje te proeven. Lekker!

Alle anderen wilden graag de fraise au basilic en kregen een mooi bord met veel stukjes voorjaarsaardbeitjes op crème patisserie, amandelcrunch en basilicumsorbet en we vonden het allemaal erg lekker. Heerlijk fris en niet te zwaar.


Het restaurant overigens is mooi ruim opgezet. Een houten vloer, hoge wanden, hoge plafonds met redelijk authentieke details, hoewel we erg gelachen hebben om de LED-lamp in de fresco en qua akoestiek denk ik wel in orde, hoewel ik daar niet echt over kan oordelen, omdat er zo weinig gasten waren vanwege het mooie weer.


We sloten af met koffie en dergelijke, waarbij nog wat koekjes kwamen. Het babbelen ging voort, het had helaas geen zin om met zijn zevenen een plekje op een terras te gaan veroveren, die kans was eigenlijk gewoon nihil.


Samenvattend was het een heel gezellige bijeenkomst, zeker voor herhaling vatbaar en het Polman's Huis is een fijne lokatie met leuk eten.

 

11 gedachtes over "Polman's Huis in Utrecht"

MikkieMuis

ik zit nu al een tijdje naar de foto te kijken maar ik vind eerlijk gezegd geen kibbeling. had je die al op of kijk ik er zo vreselijk naast?
2 september , 2010 om 15:15 pm

Carla

@ Maya De kibbeling is niet zoals we gewend zijn in een jasje, maar het zijn die blokjes min of meer gefrituurde kabeljauw die je vooral links en rechts (en als je die herkent)en ook in het midden ziet. @ Myriam Ja, ik knapte helemaal af op dat tussengerecht, er zat dan wel truffel in, maar ze kwamen langs met zo'n lelijke grote truffel (ca 4 cm in doorsnee), volgens mij smaken die nergens naar nu.
2 september , 2010 om 17:00 pm

Agnes

Had ik toch niet verwacht van In den Rustwat, is eigenlijk net zon soort gevestigde naam als Old Dutch waar je zelden of nooit iets negatiefs over leest of hoort. Je had je waarschijnlijk wel een betere afsluiting van de vakantie met de jongens voorgesteld. Jammer.
2 september , 2010 om 19:32 pm

john golsteijn

Inderdaad niet om terug te keren. Dan heeft je man misschien meer geluk hier. Gr. John
2 september , 2010 om 20:31 pm

Patrick

Alweer een recensie :) Leuk! Soms heb je inderdaad van die momenten dat je al weet dat het niet goed komt. Ik kan van dit menu ook niet echt warm lopen en de opmaak van de borden en dan vooral die van het hoofdgerecht. Wat is dat toch tegenwoordig met die rare "kwakken"saus op dat bord gooien? Vind ik er niet uitzien! Verstandig van echtgenoot dat hij zijn reservering omgezet heeft naar een ander restaurant. Wij hebben dit keer de restaurantweek overgeslagen en daar heb ik zeker geen spijt van. De restaurantweek, vind ik, begint een beetje de plank mis te slaan. Ligt natuurlijk sterk aan het restaurant wat je bezoekt. Tegenwoordig doen alle soorten restaurants mee en dat is niet de bedoeling lijkt me.
2 september , 2010 om 21:56 pm

Bert

Wat me ook zou irriteren zijn de lange wachttijden tussen de gerechten. Overhaast moet natuurlijk ook niet maar een prettig tempo is wel zo aangenaam.
4 september , 2010 om 13:40 pm

bert

Polman's Huis boft maar met zoveel aandacht. :-)
15 april , 2011 om 12:51 pm

Jaartal Online

Mooi! Leuke plek, ziet er mooi uit. Mooie gerechtjes (maar de presentatie van de vis is wat sneuig inderdaad)
15 april , 2011 om 18:48 pm

Carla

Sneuig is wel een mooie term ja. Ach, het was enorm gezellig en dat was het doel.
15 april , 2011 om 19:39 pm

Yvon

Was altijd wel benieuwd naar Polman's (te duur als student) maar dat ziet er sfeervol uit. Wist al wel dat het een meer dan geslaagde middag was, leuk om nu ook de gerechten te lezen en zien. Oops de Koningsvis is wel een dissonant. Schat G in als de dessertdissident ;-) Die zien er verrukkelijk uit trouwens.
15 april , 2011 om 21:18 pm

Agnes

Mooi verslag weer Carla. En ja, als ik die foto van het visgerecht weer zie, kan ik me bijna niet voorstellen dat het toch goed te eten was....wat het wxc3xa9l was. Al hadden ze het maar wat opgeleukt met wat simpele blaadjes groen.
17 april , 2011 om 22:14 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl