DSC09382
DSC09382

De Swaen in Oisterwijk

Op 4 januari 2012 in Noord-Brabant.

 


We moesten op deze Kerstavondzaterdag allerlei dingen ophalen en regelen in Tilburg, dus na het geweld van Boreas de avond ervoor had ik bedacht dat we wel ergens in Tilburg zouden kunnen lunchen. Hofstede De Blaak was gesloten op deze dag jammer genoeg en na enig zoekwerk kwam ik uit op De Swaen. Brasserie De Swaen tegenwoordig.

 


Nu heb ik geweldig goede herinneringen aan De Swaen ten tijde van Cas Spijkers. Zelfs nog van voor de tijd dat hij op televisie verscheen. Het was destijds het enige restaurant in Nederland dat Bressekip op de kaart had staan en echtgenoot had bij zijn afscheid van zijn werk bij een psychiatrische inrichting waar hij een project was gestart voor de patiënten (tegenwoordig cliënten) met Bressekippen een bon gekregen om te gaan eten bij De Swaen. We hebben toen heerlijk buiten gegeten op het geweldige terras in de prachtige tuin en de menukaart hangt nog steeds in de keuken hier.....
Ik had mezelf verboden verwachtingen te hebben, want dat zou niet eerlijk zijn, het was tenslotte vele jaren geleden en men presenteert zich momenteel als Brasserie. Op de website zag ik dat ze de dag ervoor een OP=OP-dag hadden en ik vroeg tijdens het reserveren of wij daarvan gebruik konden maken tijdens de lunch, want in een uitsmijter had ik (natuurlijk, excusez) geen zin. Dat was geen punt.
Parkeren is in het gezellige Oisterwijk nog steeds geen probleem en we wandelden in een voorjaarsaandoend zonnetje naar het mooie pand.

 

 


Het (oude) logo van De Swaen is verwerkt in de inrichting, die ik persoonlijk ernstig kaal vond. Dat zal komen omdat er niet gedekt was, het was een paar uur voor de jaarlijkse eindejaarssluiting, dus een kniesoor verder. We kregen een fijne ronde tafel in een hoek, linnen en bestek kwam op tafel en een lunchmenu werd ons voorgelegd. Dat leek ons wel wat, dus daar gingen we voor.
Als aperitief hadden we een witte wijn uit de Gascogne, Domaine Garras, en die was als starter voor een lichte lunch prima in orde. Gewoon een Gascognewijn.

 

 


Erbij wat knabbels. Chips, een kaaskoekje met kummel en een croute met haas. Lekker allemaal!
Bij de lunch kozen we voor een flesje Bierzo, een Spaanse, mij onbekende wijn, gemaakt van de Godello en Dona Blancadruif. Een prima wijntje vonden we, licht, mineralig en een prettige afdronk.

 

 


Brood, boter, bruisend en plat water kwam op tafel en na enige tijd verscheen het voorgerecht.

 

 


Diverse bereidingen van tonijn. Gepekeld en kort gebakken, tartaar en sushi om precies te zijn. Verder wat Aloë Veragelei erbij, wasabi uiteraard en gelukkig voor mij ook komkommer. Een lekker gerechtje in al zijn simpelheid. Die Aloë Vera-toevoegingen die je zo her en der tegenkomt de laatste tijd hoeven wat mij betreft niet, ik blijf het een handcrèmesmaak vinden en ik begrijp ook werkelijk niet wat het nu toevoegt, maar dat kan natuurlijk helemaal aan mij liggen....

 

 


Het hoofdgerecht was een rouleau van eendenlever met piepkuiken, risotto met peterselie, fondantaardappelen en een jus van vadouvan. Twee rolletjes eendenlever kregen we met wat stukjes piepkuiken, die goed van cuisson was. Erbij dus de peterselierisotto, de aardappeltjes die wel iets meer fondant mochten zijn wat mij betreft en een redelijke jus met vadouvan. Best een aardig gerecht.

 

 


Een dessert wilden we niet, het was wel mooi zo, dus we sloten af met espresso, waarbij per persoon een koekje en een bonbon kwam en tevreden verlieten we Brasserie De Swaen. Geen culinaire hoogvlieger, maar een sympathiek restaurant met een leuke keuken. Om gewoon zo af en toe eens binnen te stappen.

 

7 gedachtes over "De Swaen in Oisterwijk"

MyriamC

Lijkt me inderdaad een leuk adres om gewoon zo af en toe eens een hapje te gaan eten. Even zoeken waar Oisterwijk ook alweer ligt ...
4 januari , 2012 om 11:49 am

Carla

hihi, naast Tilburg ;-)
4 januari , 2012 om 11:57 am

Sophie enzo

Inderdaad, lijkt me een prima (lunch) plek om zo maar eens binnen te vallen :-). Wel een vreemde donkere 'plas' op het bord bij het piepkuiken..
4 januari , 2012 om 13:57 pm

Carla

Dat is de vadouvanjus...
4 januari , 2012 om 16:22 pm

Ben

Carla, Oisterwijk heeft veel te bieden hoor, maar leuk om te lezen hoe je ervaring met de huidige de Swaen was. Ik ben er zelf ook al lang niet meer geweest, maar ondertussen wel al een paar andere ontdekt en dit jaar gaan er nog zeker in Oisterwijk een paar bijkomen. Bedankt voor je schrijven en een gezond 2012. Groetjes Ben.
4 januari , 2012 om 16:31 pm

Nell Nijssen

Afgelopen zomer zat ik er op het terras. Wat er aan bordjes voorbij kwam, sprak mij niet erg aan. Er zat ook veel publiek dat "gezien wilde worden", waar de jonge bediening erg amicaal mee was. Gelukkig heb ik nu een andere indruk.
4 januari , 2012 om 20:53 pm

Anonymous

Carla,Leuke blog. Ik heb veel aan je schrijven.Groeten Michiel
16 januari , 2012 om 18:06 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl