DSC09382
DSC09382

Koriander in Drachten

Op 13 februari 2012 in één ster, Friesland.

Nadat ik echtgenoot had opgehaald in Zeist reden we met gezwinde spoed naar het noorden. Ons eerste doel was Dokkum.

Om precies te zijn de Van der Gang Watches-fabriek. We hadden een afspraak gemaakt om er om 15.00 te zijn, maar door onvoorziene files werd dat een halfuurtje later. We kregen een uitgebreide rondleiding door het prachtige gebouw - een oude school - en kregen veel te zien van het productieproces van de prachtige horloges.

Toen het al donker werd reden we Dokkum uit naar ons hotel in Drachten waar we nog net tijd hadden om ons even op te frissen en een biertje te drinken voordat de taxi ons kwam halen om ons te brengen naar het restaurant van mijn keuze voor deze avond: Koriander.

Koriander is gevestigd in het centrum van Drachten en de buitenkant ziet eruit als een woonhuis. De ontvangst door de bedienende jongeman was vriendelijk en we kregen een keurige ronde tafel in de erker van het restaurant.

Heel ruim opgezet is het binnen en in de zomer hebben ze ook nog een terras. Mooie kunst aan de muur, lekker zittende stoelen, mooi gedekte tafels, dus we waren tevreden.
Een aperitiefje wilden we ook wel, champagne. Een zeer ruim glas werd voor ons ingeschonken, men schenkt hier Agrapart&Fils, een mij onbekende champagne, die ik overigens bijzonder prettig vond.
Slechts een andere tafel was bezet, wat wat jammer was vooral voor het restaurant, maar wij kregen hierdoor wel de volle aandacht van de bedienende jongeman, wat wel weer prettig was. Hij stelde ons voor dat de kok vijf leuke gerechtjes voor ons zou maken, wat we prima vonden. Dat betekende wel dat we de kaart niet hebben gezien, maar op de website staat die vermeld, voor de nieuwsgierigen onder de lezers.
Water wilden we ook wel, bruisend voor echtgenoot en voor mij een karaf ijswater.

Een langwerpig bordje met drie amuses verscheen. Een soepje van ui met kerrie en bieslook; een mousse van biologische rode biet met erop wasabi-gelei en een cresse en een crème brûlée van ganzenlever. Alle drie verrassend lekker!
De witte wijn werd ingeschonken. Men heeft hier een mooie en ruime wijnkaart, die verrassend laag geprijsd is. Zo kost de huiswijn per fles slechts 29 euro, keurig vind ik dat.
Wij hadden gekozen voor een Rias Baixas Aba Granbazón Ambar, Albarino en die was uitstekend vonden we. Fris, fruitig en licht vettig, dus goed inzetbaar bij de diverse visgerechtjes.

Het eerste gerechtje verscheen. Een terrine van tarbot met Hollandse garnaaltjes, venkelsalade, tomatensalsa en tartaarsaus. Precies dat ook troffen we op het bord aan met erop nog een uitstekend krokant gebakken coquille, die bijzonder lekker was. De terrine vond ik persoonlijk aan de waterige kant, maar de tomatensalsa en de tartaarsaus waren overheerlijk. De venkelsalade vond ik eerlijk gezegd niets toevoegen. Maar die coquille was heerlijk.

Opeens zag ik bij het bestek een soeplepel liggen en net toen ik wilde gaan vertellen dat ik niet hou van soep in een menu kwam de soep.....Soep van pompoen met een gebakken gamba. De soep was licht flauw, maar enkele korrels zout brachten uitkomst. De gamba was geweldig lekker, heerlijk krokant en mooi op smaak, dus ook over dit gerechtje waren we tevreden.

Het laatste visgerechtje was kabeljauwfilet met gefrituurde rijstmie, zwarte linzen uit le Puy met geelwortel en dragon en een aan tafel geschonken saus van vadouvan. Het kannetje saus bleef staan en daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. Alle onderdelen van dit gerecht waren uitstekend. De rijstmie bracht een leuk krokantje, de kabeljauw was perfect van cuisson en ook al heerlijk krokant, de linzen waren mooi beetgaar en de kruidtoevoegingen waren erg lekker. De saus bracht alle onderdelen mooi samen, dus we waren erg tevreden.
We waren toe aan de rode wijn. We hadden gekozen voor een Pic Saint Loup, Mas Bruguière, la Grenadière 2005, vooral omdat ik volgens mij nog geen rode Pic Saint Loup kende. Ik vond het een erg lekkere wijn. Krachtig en vol van smaak.

En uitstekend passend bij het hoofdgerecht, hertfilet, rode kool, gekonfijte aardappeltjes met spek/ schorseneren in room en een peperwildsaus. Alweer waren alle onderdelen van het gerecht uitstekend. Het mooie stuk hert was perfect gebakken en botermals, de rode kool was heerlijk zoet, de schorseneren in room waren heerlijk en de saus, waarvan het kannetje gelukkig ook bleef staan, was heerlijk vol van smaak. We hebben genoten van dit gerecht, in al zijn klassiekheid erg lekker.

We besloten de kaaswagen, die hier klein maar fijn is, toe te voegen aan het menu en op tafel kwam alvast wat roggebrood. Op het bord ook alvast een quenelle crème fraîche om op het roggebrood om de mond te neutraliseren en we maakten onze keus van de kaaswagen. Prachtige stukjes kaas kregen we met erbij nog een lepel confituur van vijg en van olijven en we hebben ook van dit bordje weer geweldig genoten.

Bij het dessert paste nog wel een glaasje dessertwijn vonden we en dat werd een Chateau des Tours, Sainte Croix du Mont 2003, een mooie, niet te zoete dessertwijn. Het dessert deze avond waren gestoofde peertjes in rode wijn en specerijen met Italiaans schuim en kaneelroomijs met erop nog chocoladeschotsen.

Ik kan niet anders zeggen dan dat het een werkelijk heerlijk dessert was. Niet te zoet, lekker fris en dat Italiaans schuim, dat lijkt op de inhoud van een negerzoen, maar dan iets dunner. Erg lekker dus!
Hierna vonden we het mooi geweest, dus friandises bij de koffie vonden we niet meer nodig. Attent dat dat even gevraagd werd. Wel namen we een prima espresso en belde de jongeman alvast een taxi voor ons.

Bij vertrek kregen we een fles rode wijn mee en een allerleukst gidsje wat ik helemaal niet kende De restaurantgids voor Kunstliefhebbers, waar ik erg blij mee was.

Koriander is fijn klassiek restaurant, wat heerlijk ruim is opgezet, waar uitstekend wordt gekookt, waar de bediening prettig is en wat dus zeker een bezoek waard is. De rekening overigens vonden we bijzonder schappelijk, dat is nog weleens anders na een avond genieten zoals we hier gedaan hebben. Als we weer in Friesland zijn keer ik er zeker terug.

6 gedachtes over "Koriander in Drachten"

MyriamC

Mooie recensie. De menu's zijn ook heel aantrekkelijk geprijsd zie ik op de website. En natuurlijk zijn de kaasjes van Van Tricht! ;-)
13 februari , 2012 om 16:29 pm

Anonymous

Mooi Carla. Heel prettig allemaal lijkt mij.Ron wil ook zo graag eens naar Van der Gang. Zo blij als ik kan worden van een mooie wijn, zo blij wordt hij van een mooi horloge. IWC in Schaffhausen wil hij ook zo graag nog eens bezoeken.Gr Agnes
13 februari , 2012 om 17:36 pm

Ben

Carla, goed gekozen restaurant hoor. Fijn dat de alle onderdelen zo goed bij elkaar passen en ook de wijnen in harmonie is voldoende voor een prima avondje. Die kazen zijn er wel veel hoor, het ziet er allemaal weer mooi uit waarbij tevens weer blijkt dat foto's toch de jus bij een recensie zijn.Groetjes Ben.
13 februari , 2012 om 17:57 pm

Carla

Van der Gang is echt een bezoek waard. Je krijgt een heuse rondleiding met heel veel toelichting en ook de ontwerper zelf was er, hele gesprekken hadden ze over de eeuwigdurende weet ik veel. Ze hopen rond de zomer het eerste horloge hiermee klaar te hebben. Schitterend om te zien, maar wel nogal prijzig ;-).
13 februari , 2012 om 22:41 pm

Agnes

Ja, ik weet het. Bijna de prijzen van een middenklas auto.Misschien ooit...als hij met pensioen gaat;-)
14 februari , 2012 om 09:31 am

Jaartal

Koriander is een klassieker, het ziet er niet het allerspannends uit, maar het is wel klassiek goed. Door de recensie bedachten we dat het al weer even te lang geleden was dat we er waren. En niet zo gek ver weg van Groningen ook!Staat weer op het lijstje dus!
14 februari , 2012 om 20:49 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl