DSC09382
DSC09382

Hofstede de Blaak in Tilburg

Op 5 april 2012 in bib gourmand, Noord-Brabant.

Op deze eerste april werden we verwacht op een verjaardag. Echtgenoot kreeg het lumineuze idee vooraf eerst even te gaan lunchen. Omdat de verjaardag in Rijen zou plaatsvinden koos ik uiteraard voor Hofstede de Blaak. De voorpret is altijd de halve pret al bij mij, dus ik had de kaart en beide menu's uitgebreid bekeken en ik kon eerlijk gezegd erg moeilijk kiezen. Keurig op tijd arriveerden we en liepen we naar binnen.

We mochten een tafel uitzoeken in de Jachtkamer. De ontvangst door de vrouw des huizes (vrouw van de chef) was vriendelijk en we begonnen met een glas champagne, Lanson wederom. Een prettige champagne. We waren de enige gasten deze middag, doodjammer toch dat Nederlanders zo weinig lunchen op de zondagmiddagen.

Een uitgelezen middag wat ons betreft om lekker lang te tafelen. Bij de champagne een eerste hapje. Bladerdeeg met ansjovis, zwarte olijf en basilicummayonaise. Lekker! De chef zelf bracht ons een amuse. Zijn muizenvalletje, bijzonder geestig om te zien (de pin is er wel uitgehaald natuurlijk). Op een sneetje roggebrood heerlijke roomkaas met spekjes en wat mosterdmayonaise. Een lekker hapje.

We bekeken de kaart en terwijl we daarmee bezig waren zei Jennifer (ja, het was zo gezellig dat ik het deze keer wel gepast vind om met voornamen te werken) dat Angelo voorstelde om ons geheel te verrassen. Hij was ook bezig met de nieuwe kaart en zou het wel leuk vinden als wij alvast wat elementen daarvan zouden proeven. Nou, dat vonden we natuurlijk een uitstekend idee. Waarbij we maar direct opteerden voor het wijnarrangement, zodat helemaal alles deze middag een verrassing zou zijn. Een karaf water kwam op tafel, boter, olie stond er al, pezo ook en een schaal met broodjes kwam langs. De eerste wijn was een Riesling. Domaine Rieflé, Cote de Rouffach Bonheur Festif 2007. Specifiek gekozen bij het eerste gerechtje.

Klompjes van eendenlever met biologische parelhoen, in walnotenolie gegaarde knolgroenten en gepofte granen en wortel. Een schitterend opgemaakt bord kregen we met die schattige klompjes van eendenlever, overgoten met een dun laagje wat leek op wortel, maar wat de smaak van de eendenlever geheel intact liet. Erbij de diverse knolgroentjes, wat crèmetjes en mousjes, heerlijke stukjes gegrilde parelhoen en ik vermoed als extraatje van de chef nog een ontzettend lekkere schijf eendenlever. Verder de gepofte granen, snijbietblaadjes en chips van zure biet en pastinaak. De Riesling paste er uitstekend bij, voldoende fris voor de groentjes en het piepkleine zoetje paste perfect bij de eendenlever. Een blijvertje wat mij betreft dit gerecht. Het tweede gerecht, helemaal nieuw volgens Angelo, kreeg de begeleiding van een Pouilly-Fumé, Domaine Sébastien Treuillet 2009, een schitterende wijn. Het gerecht zelf was zo mogelijk nog mooier.

Gegrilde coquille, zoetzure komkommer, lobbige dashi, lamsoor, handgepelde garnalen en schuim van mossel. Precies dat ook troffen we aan. Een perfect gegrilde coquille, heerlijke rondjes van mooie dunne sliertjes komkommer, heerlijk zoetzuur gemarineerd, miso, lamsoor en aan tafel bij geschonken lichtgebonden bouillon van dashi. Ook nog enkele croutons overigens met een tipje rouille erop. De garnaaltjes en mosseltjes maakten het geheel af. Perfect in smaakbalans vonden we het, een heerlijk fris lentegerecht, wat ons betreft een topper en het verdient zeker een plek op de kaart of in het menu. Bij het derde gerecht schonk Jennifer een Meursault, les Criots 2008. Een perfecte begeleider bij het derde gerecht.

Oosterschelde kreeft met pompoen, verse doperwtjes, vadouvan, kalfszwezerik en kreeftensaus. Een schitterend bord kregen we met mooie stukken Oosterschelde kreeft, perfect van cuisson, diverse structuren van pompoen, lekkere verse doperwtjes, geweldig lekkere krokante stukken kalfszwezerik, een schuim van vadouvan en aan tafel geschonken saus van kreeft. Het kommetje bleef, net als bij het vorige gerecht, op tafel en is schoon opgegaan. Wat vonden we dit een fantastisch gerecht ook. Angelo vertelde dat dit een à la carte gerecht zou worden/is en dat kunnen we ons helemaal voorstellen. Absolute verwennerij. Maar we waren er nog niet. Bij het hoofdgerecht schonk Jennifer een Chateau Preuillac, Medoc Cru Bourgois 2005 en die was fantastisch. Het hoofdgerecht zelf was ook weer absolute verwennerij want het was de signaturedish van Angelo: Anjouduif. En wat voor Anjouduif.....

In ieder geval met smeltende eendenlever, macadamianoten, bietvariëteiten en een jus van zwarte knoflook, wederom aan tafel op het bord geschonken en wederom geheel leeg nadat we klaar waren. Zalvend zachte duif troffen we aan onder een flinke laag licht smeltende eendenlever, bedekt met gehakte macadamianoten. Erbij bundelzwammetje, de diverse bietstructuurtjes, puree van pastinaak met spekjes, confit van ui, een rolletje groene kool gevuld met een ander groente, het gekonfijte boutje van de duif en natuurlijk die geweldige jus van de zwarte knoflook. Alweer een topper, we zaten geweldig te genieten. Jennifer vroeg ons of we nog kaas wilden en zo ja, of dat dan een kaasbordje of een kaasgerechtje moest zijn. Nu ben ik dol op samengestelde kaasgerechtjes, zeker op die van Angelo, waarvan ik er inmiddels al twee heb mogen proeven, dus we kozen voor een kaasgerechtje. Echtgenoot dronk daar de gedecanteerde Medoc bij, ikzelf wilde graag een glas witte wijn en kreeg een fijne Chardonnay uit Piemonte, die eindelijk eens wat lengte had. Opmerkelijk voor een Italiaanse wijn vonden we alle drie.

Het gerechtje zelf was lopende boerenbrie met zuurdesem, rucola en gepekelde truffel. Een mooie millefeuille van de lopende brie met toastjes van zuurdesem kregen we, erop wat toefjes basilicumcrème en Angelo kwam aan tafel een door hemzelf gepekelde truffel eroverheen schaven. Fantastisch van smaak weer. Mooie aardse smaken en door de toastjes van zuurdesem ook nog eens een fantastisch mondgevoel. Alweer een schot in de roos. Het kon maar niet op deze middag. Bij het dessert schonk Jennifer een Electra Orange. Het hele team kon niets anders bedenken dan deze laag in zijn alcoholpromillage zittende dessertwijn en na het proeven ervan in combinatie met het dessert begrepen we dat volkomen. Ik vind die Electra Orange trouwens gewoon heel erg lekker.

Het was een dessert in tweeën. In een wit schaaltje lauwwarme mangocompote met ijs van vanille en ijs van witte chocolade, ongelofelijk geweldig lekker. Smeltend in de mond en de combinatie lauwwarme mango en het koude van het ijs vond ik erg mooi. De mango smaakte heerlijk fris en dat zie ik graag in een dessert. Van het andere deel van het dessert laat ik hieronder apart een foto zien, gewoon omdat het er zo prachtig uit zag. Dit was een koude bereiding van mango. Een parfait, wat ijs, wat citrus, wat meringues en wat prachtige koekjes er boven op.

Alweer geweldig lekker. We sloten af met espresso waarbij nog een friandise kwam. Amandelcake met appel, praline en tonkaboon. Ook alweer heel erg lekker. We hadden het gevoel enorm verwend te zijn en toen de rekening kwam vonden we dat zeker, want die was bijzonder vriendelijk.

Na Angelo en Jennifer uitgebreid te hebben bedankt verlieten we diep en diep tevreden Hofstede de Blaak, waar we zonder enige twijfel nog heel vaak naar zullen terugkeren. 'Even lunchen' was een waar festijn geworden, heerlijk!

8 gedachtes over "Hofstede de Blaak in Tilburg"

MyriamC

Het dessert spreekt me onmiddellijk aan. De rest is niet zo mijn dada (ganzenlever, zwezerik, duif) maar Angelo zal vast wel weer een mooi menu in elkaar steken tegen mei. Toch wel jammer dat alleen zitten in een restaurant h. Dat is in Belgi inderdaad (en gelukkig) wel anders.
5 april , 2012 om 15:07 pm

Sophie enzo

Jullie zijn inderdaad erg vertroeteld! Ach en als het allemaal zo smakelijk is dan vergeet je al snel dat het restaurant zo leeg is, maar wel jammer voor de uitbater uiteraard. I am so tempted :-). We zullen zien of ik het red in mei........
5 april , 2012 om 17:47 pm

Anonymous

Angelo en Mark weten wat ze te doen staat als we binnenkort langskomen:-))Pure verwennerij idd; heerlijk! Ook qua wijnkeuze een goede stap gemaakt.Jammer dat je met de lunch regelmatig alleen zit; hebben dit recentelijk al meer meegemaakt.za-en zondagavond benen buiten; zondagmiddag in Ned. geen lunchtraditie.Met mooi weer lekker buiteneten met uitzicht op de tennisbanen.Gr. Steven
5 april , 2012 om 18:12 pm

Jaartal

Prachtige gerechten, jullie zijn inderdaad erg verwend. Leuk!Lunchen op zondag is inderdaad onnederlands..... Jammer!
7 april , 2012 om 06:50 am

Anonymous

Dat ziet er allemaal goed en erg lekker uit! Je kunt merken dat jullie verwend werden, maar dat is natuurlijk ook leuk als je genteresseerde en ervaren gasten hebt. Ook op mij worden wel eens nieuwe gerechten 'uitgeprobeerd'; altijd leuk.Wel valt me op dat de opmaak overal wel erg hetzelfde dreigt te worden, ov erigens niet meteen negatief bedoeld. Het schikken in halve cirkels kom je nu wel erg vaak tegen, net als de afwisseling van kleine onderdeeltjes van verschillende kleuren naast elkaar, saus afzonderlijk schenken (bij nogal wat gerechten), gerechten op twee verschillende manieren serveren.Maar goed: mooi maal, met ook wel erg mooie wijnen erbij.Dank voor het verslag weer!PB
8 april , 2012 om 11:21 am

Dominique Reyniers

Geachte mevrouw,Beste Carla,Ik volg uw blog al een tijdje en vind het werkelijk fantastisch. Bedankt om al uw ervaringen met ons te delen. Ik woon in Antwerpen (waar je natuurlijk ook niet bepaald van honger hoeft om te komen) en beveel u graag een geweldige Italiaan aan. Het gaat om een klein restaurantje - no nonsens - maar o zo lekker. Niks gastronomisch, maar nogmaals : zo lekker. A Tavola, Lange Lozanastraat, Antwerpen.Bent u al gaan lunchen/dineren in het Katse Veer in Zeeland ? Zo ja, dan hoor ik graag wat u ervan vond. Het staat om mijn lijstje, maar uw mening interesseert me zeker.hartelijke groet,Dominique Reyniers
10 april , 2012 om 09:26 am

Agnes

Poeh zeg! Ik verheug me nu al op mei.En wat een schitterend wijnarrangement kregen jullie.
10 april , 2012 om 14:13 pm

Carla

@ DominiqueDank voor het compliment en dank voor de tips; over A Tavola heb ik al eerder goede berichten gehoord, leuk. Bij het Katseveer was ik nog niet, het ligt voor ons nogal uit de route op de een of andere manier. Wel bezoeken we in juli de Kromme Watergang. @ AgnesJa, het is echt een verwenadres en ze doen het heel leuk met de wijnen.
10 april , 2012 om 14:37 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl