DSC09382
DSC09382

Herberg De Waard van Ternaard in Ternaard

Op 28 mei 2012 in Friesland.

We moesten deze zaterdag voor Pinksteren om 14.00 in Dokkum zijn, maar waren iets eerder vertrokken, er moet tenslotte ook gegeten worden. Onderweg bedacht ik dat de Herberg De Waard van Ternaard misschien een optie zou zijn. Ik heb ooit eens iemand aangeraden er te gaan eten, licht twijfelend, omdat ik er zelf nog niet was geweest en diegene was er erg positief over geweest. Getelefoneerd en een lunch was geen probleem.

Parkeren gaat nog erg makkelijk daar in de kop van Friesland en de Herberg ligt er mooi. Leuke arrangementen heeft men er ook! Buiten stonden wel wat tafels, maar de parasols bedekten de tafels niet helemaal en ik eet liever niet in de zon. We liepen dus naar binnen en meldden ons in het restaurant, waar je zicht hebt op de keuken. De kok die verantwoordelijk is voor het brood ontving ons en veronderstelde dat we wel buiten wilden eten, maar dat wilden we dus niet.

Dan moesten we maar naar de gelagkamer.....Daar zaten we dus met zijn tweetjes. Na enige tijd kwam de vriendelijke bediening en we wilden graag een glaasje witte wijn als aperitief. Een Verdecchio was het, niet onaardig en mooi op temperatuur. Erbij wat knabbels.

Gemarineerde olijfjes, kroepoek van kerrie en een groentenloempiaatje. Vooral de kroepoek van kerrie, die ter plekke gemaakt was, was erg lekker, nog licht lauw en heerlijk van smaak. Men kent hier alleen verrassingsmenus (of je kunt kiezen van de broodjeskaart zoals ze dat hier noemen), dus wij kozen voor een driegangenmenu voor 35 euro met erbij een wijnarrangement voor 17.50. Een karaf water met lekker veel ijsblokjes was geen enkel punt en werd ook als vanzelfsprekend aangevuld telkens en er verscheen een amuse.

Eentje in drieën. Links een vierkantje aardappelgratin met bieslookmayonaise, in het midden gemarineerde tofu met sojapareltjes en rechts een gemarineerd tomaatje omwikkeld met een krokantje van sesam. Alle drie erg lekker! Leuk, die Oosterse toetsjes ook vonden we. De eerste wijn werd ingeschonken, een Quintay. Een wijn uit Chili, gelukkig fijn fris.

Voordat het eerste gerecht kwam kregen we eerst nog een plank met erop net gebakken broodjes, boter, olie, pesto, tapenade van tomaat en zout en dat zag er zeer gastvrij uit. En de broodjes en de pesto en tapenade - alles homemade natuurlijk - waren erg lekker. Het voorgerecht was palingsalade met coquille.

De coquille was goed, prima gebakken en een lekker zoutje erop, de palingsalade bevatte van alles, maar geen paling volgens mij. In ieder geval wel bieslook, aardappel en appel en dat alles lag op een spiegel van rode biet en wilde ui. Erop nog wat cressjes, een viooltje en wat krokantjes. Een leuk gerecht, maar wel jammer dat er geen paling in zat. De tweede wijn was een Finca la Emperatriz, een Viura. Een aardige wijn. De vriendelijke mevrouw, die overigens ruime glazen schenkt, liet de fles bij ons achter met de opmerking dat als we nog meer wilden, we het gewoon konden pakken. Het hoofdgerecht van vanmiddag was kabeljauw.

Kabeljauw met aardappelmousseline, voorjaarsgroentjes, Hollandaise saus, brandneteldressing en wat sushi-azijn. Een heerlijk gerecht. Uitstekende kabeljauw met lekkere groentjes, waaronder natuurlijk een asperge, maar ook verse zilveruitjes, een heerlijke dressing van de brandnetel en her en der een licht zure toets van de azijn, heel lichtjes. Erg lekker dus. Voordat het dessert kwam kregen we zelfs nog een dessertamuse.

Een ijsje van karnemelk, schuim van kalamansi en crème van rabarber. Ook al erg lekker en heel erg fris, heerlijk op zo'n warme dag, want ook hier was het tegen de 25 graden. Een glaasje dessertwijn werd ingeschonken, een Tariquet. Een prettige, want niet te zoete, dessertwijn.

Het dessert zelf was een spongecake van grapefruit met een kruidje, witte chocolade, mango en amandelen en ook dit was erg lekker. Ook al prettig fris. Er wordt leuk gekookt in de Herberg. Koffie namen we niet meer, we moesten om 14.00 sharp in Dokkum zijn en dat haalden we tot op de minuut. Dus ook daar iedereen blij. De Herberg De Waard van Ternaard is zeker een bezoek waard als je in de omgeving bent (die overigens schitterend is).

4 gedachtes over "Herberg De Waard van Ternaard in Ternaard"

Ben

Een mooie frisse lunch en een mooie prijs. Jammer van de palingsalade. Bij paling past inderdaad bieslook, aardappel en appel maar een stukje paling had er dan wel bij gemogen. Ook mooie frisse wijnen, wel lekker bij dit mooie weer en deze lunch.
28 mei , 2012 om 08:17 am

MyriamC

Mooie lunch voor die prijs. De kabeljauw ziet er heerlijk uit. Ik hou wel van zo'n lekker dik stuk. Alles ook mooi gedresseerd. En ze hebben een paar interessante arrangementen. Op naar Ternaard dus!
28 mei , 2012 om 09:40 am

Carla

Ja, ze hebben zeker leuke arrangementen en de sfeer was er prettig.
28 mei , 2012 om 10:06 am

bibendum

Er wordt leuk gekookt in de herberg,....wat een understatement kom net terug van een expeditie vanuit Maastricht de stad met de sterren maar deze man kan er echt wat van , hij beheerst alle technieken feilloos,kookt met respect voor natuur en regionale producten en weet van amuse tot dessert te amuseren..Seul le menu surprise merite la deplacement!!
5 november , 2013 om 19:42 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl