DSC09382
DSC09382

Le Jaenzan in Lovina, Bali, Indonesië

Op 31 augustus 2012 in Bali, Indonesië, Lovina.

Na anderhalve week Balinese maaltijden was ik toe aan iets anders. Ik had gelezen over hotel Damai, niet ver van onze villa en die stond dus op het lijstje. Ter plekke bleek echter dat de kok van Damai voor zichzelf was begonnen in een restaurant, genaamd Le Jaenzan. Met een ophaal- en thuisbrengservice, dus ideaal. Een telefoontje was genoeg om te reserveren en een tijd af te spreken waarop we zouden worden opgehaald.

Het was slechts een klein ritje en de aankomst in het ruim opgezette restaurant - zoals zo vaak in Bali half binnen - half buiten, wat betekent dat je eigenlijk buiten zit, maar dat er wel een gigantische overkapping is - was dus al snel. De ontvangst was allervriendelijkst en we kregen een rechthoekige vierpersoonstafel. Hoge stoelen hebben ze hier, ik kon nauwelijks met mijn voeten bij de vloer, wat me toch wel wat vraagtekens opleverde, want Balinezen zijn bepaald klein. We kregen de kaart, die is klein maar fijn, zie de website. Een aperitiefje wilden we wel. Zoals meestal maar een cocktail, heel veel meer dan bier of niet al te beste wijn heeft men meestal niet en omdat Le Jaenzan nog in opbouw is, ook hier nog geen uitgebreide wijnkaart helaas. Zo'n cocktail duurt een eeuwigheid, maar uiteindelijk komt hij wel. Onderwijl bestudeerden we de kaart en kwamen we tot een keuze. Tijdens het bekijken van de kaart werd water ingeschonken, heel vriendelijk vond ik dat, dat hoef je hier dus niet te bestellen. Na enige tijd kwamen dus de cocktails, waar we wel even mee bezig waren. We gaven wel alvast onze wensen door, zodat de mensen in de open keuken wellicht al aan de slag konden.

Heel grappig, vond ik dan, verscheen er per tafel (voor ons 2 dus) een mandje met vier sneetjes afbakstokbrood en wat boter. Zo ontzettend niet Bali dat ik erom moet glimlachen, want de bedoeling is natuurlijk vreselijk vriendelijk. En een amuse kwam!

In een smal hoog glaasje heerlijke zoetzure julienne groentjes met erop een fantastische gehaktbal (zal ongetwijfeld anders heten hier, maar het zag eruit als een gehaktballetje en het smaakte ook als een (Balinese) gehaktbal). Mooi hoog op smaak met beloften voor het vervolg, zoals het hoort dus. We besloten toch maar tot een fles Hatten wit, lokale wijn. Aan de zoete kant voor mij, maar redelijk te doen. Iets anders was er trouwens niet. Na enige tijd verschenen de voorgerechten.

Voor drie van ons de ravioli van kreeft. Met bisque van pompoen, groentjes en kruidenolie. Nogal rommelig neergelegd kregen we drie uitstekende ravioli, gevuld met perfecte kreeft. Eronder meer een soort crème van pompoen, met duidelijk gebruik van Balinese kruiden en dat alles omgeven door mooie kruidenolie. We waren erg tevreden over dit gerecht.

Ole had gekozen voor de tonijncarpaccio en hij kreeg mooie dunne plakjes tanaki van perfecte yellow fin tonijn met erbij rode biet mayonaise, een groene salade en wat gepickelde groentjes. Ook hij was erg tevreden. Bij de hoofdgerechten liepen de wegen uiteen.

Maurits had uit de sectie Balinese Food gekozen voor de Pork Ribs - spareribs dus - in soja gemarineerd en gegrild. Geserveerd met gele rijst, aubergine, groentjes en varkensjus. Hij kreeg een flinke - en lekkere vond hij - sparerib met prima rijst en lekkere groenten en was tevreden.

Echtgenoot ging voor een authentiek Balinees gerecht, de Bebek Betutu, wat betekent dat hij een gestoomde en daarna gegrilde eendenpoot kreeg met spinazie, sambal, gebakken noten en rijst. Hij was zeer te spreken over zijn zeer malse poot met de heerlijke saus, waarin allerlei ons onbekende smaken rondwaarden.

Ole deed vanavond rustig aan en koos de Chicken Cordon Bleu met franse frietjes, groentjes en een paddestoelensaus en hij was tevreden. De Cordon Bleu was goed, de saus was gepureerd, maar vol van smaak, de groentjes waren in orde en de frietjes konden net (frietjes zijn over het algemeen zeer aan de slappe kant op Bali, niet heel verwonderlijk, het is nu niet bepaald local food).

Ikzelf was bijzonder benieuwd naar de speciale tonijn (van het deel specials van Le Jaenzan). Gegrild met tomatensalsa, gegrilde limoen, groentjes en dille-aardappelen. Ik kreeg een lichtelijk onappetijtelijk bord om te zien met ongelofelijk lekkere tonijn. Nog bijna rauw, zoals ik het graag heb, maar bedekt met schilfers krokant gegrilde limoen, fantastisch van smaak en in combinatie! De tomatensalsa was ook al geweldig lekker en hoog op smaak. De aardappelen kwamen in de vorm van drie balletjes en konden me niet bekoren, loeizwaar en eigenlijk weinig smaak en de saus was heerlijk limoenerig. Maar die tonijn, ohohoh, ik kan er nog van dromen, wat was die lekker! De mannen wilden nog wel een dessert. Ik was volzet en sloot gewoon af met nog een Cuba Libre.

Ole kon de Fried Banana niet weerstaan.....Maar liefst drie grote stukken gebakken banaan kreeg hij met drie soorten ijs en honing, diverse soorten fruit en eroverheen zat nog heerlijke saus van palmsuiker. Het koste hem enige tijd, maar hij vond het wel ontzettend lekker.

Maurits viel voor de Pancake Napoleon en kreeg maar liefst drie fluffy kokospannenkoeken gevuld met vers fruit en een flinke bol vanille-ijs. Ook een gigantische portie...

Echtgenoot hield het bescheiden met de crème brûlée met fruit en chocoladesaus (van de kaart verdwenen overigens) en ook hij was erg tevreden. Alle onderdelen waren prima in orde. Twee van ons namen nog Balinese koffie en na het betalen van de rekening lieten we ons weer prinsheerlijk naar de villa terugrijden. Een erg fijn restaurant met een fijne kaart en mooie gerechten en mocht iemand in de omgeving zijn: zeker een bezoekje brengen!

9 gedachtes over "Le Jaenzan in Lovina, Bali, Indonesië"

MyriamC

Ik knap er dus heel erg op af, op afbak(stok)brood. En niet omdat het niet-Bali is, ik vind het gewoon getuigen van luiheid. Tegenwoordig krijg je het ook al vaker in hotels bij het ontbijt. Is het nu echt zo moeilijk om even een warme bakker langs te laten komen? Ik zou mijn keuze wel kunnen maken uit de kaart! Niet de Balinese gerechten want soya, sambal en chili sauce zijn niet mijn ding, maar de specials en de wok-fry .... mmm.
31 augustus , 2012 om 11:36 am

Carla

Oh, ik eet het nooit. Ik vond het alleen zeer opmerkelijk om op Bali een mandje ervan te krijgen. De kaart is leuk inderdaad bij Le Jaenzan, ik was ook erg te spreken over mijn beide gerechten.
31 augustus , 2012 om 15:14 pm

Jaartal

Oh wat een heerlijk adresje!, op sommige plekken op Bali vind je sper restaurants, mooie combi van de Franse keuken en balinese invloeden... de inheems Hatten ook gespot. Het is geen topwijn, maar de Hatten Ros doen we graag daar!
31 augustus , 2012 om 17:04 pm

bert

Heerlijk allemaal maar bij mij komt het toch wat 'westers' over.
1 september , 2012 om 21:54 pm

Carla

Klopt hoor Bert. Dat was eerlijk gezegd ook net de bedoeling, de fried noodles, rice, rendangs, satays en alles kwamen me even de neus uit, ik had behoefte aan wat andere smaken. Zo hebben we ook een keer fantastisch Japans gegeten en Chinees!
2 september , 2012 om 07:38 am

Agnes

Leuk en Lekker, maar net wat Bert zegt, erg westers.Maar kan me voorstellen dat je op een gegeven moment snakt naar andere smaken, dus gelukkig heb je daar dan de keus iets anders te proberen.
2 september , 2012 om 17:09 pm

Anonymous

Toch weer een best leuk adres gevonden, anders niet Balinees, toch niet echt helemaal wat je wellicht verwacht had, misschien nog meer de opmaak dan de smaak.Kan me van mijn bezoek herinneren, zoals ik al had aangegeven dat de rijst enz. je op een gegeven moment niet meer zo erg aanspreken, understatement.Denk wel dat juist de Westerse keuken voor de toerist zal aanspreken, zoals ook bij jullie.Het is maar de vraag of de koks zo creatief zijn dat ze hun eigen Balinese keuken kunnen verfijnen.Jullie hebben het fijn gehad en daar gaat het om!Anne.
4 september , 2012 om 16:01 pm

auto insurance

You're a real deep thinker. Thanks for sharing.
15 april , 2015 om 21:11 pm

life insurance

Help, I've been informed and I can't become ignorant.
19 april , 2015 om 15:06 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2022 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl