DSC09382
DSC09382

Ardent in Antwerpen

Op 6 maart 2013 in Antwerpen, België.

Onderweg naar Kortrijk om te dineren bij mijn favoriete Table d'Amis, heel terecht bekroond met zijn eerste ster, wilden we ook nog wel iets lunchen. In eerste instantie had ik een ander restaurant gereserveerd, maar ik ben overgestapt op Ardent. De kaart daar sprak me enorm aan.
P1050566Parkeren is in de wijk Zurenborg nog geen enkel probleem. Ik begrijp volkomen waarom dit inmiddels een wijk to be is, ondanks het wat druilerige en koude weer was het er ook nu al gezellig. De caféetjes waren goed bevolkt en in de diverse restaurants zaten ook mensen te lunchen.
Na de lunch zagen we nog een lading chassidische Joden naar de Synagoge wandelen, waarmee het beeld van de wijk compleet is.
Ardent is een leuk, klein restaurant gelegen aan de Dageraadplaats. . P1050568Mooi minimalistisch ingericht met in totaal ik meen 28 couverts. We mochten een tafeltje uitzoeken en kozen voor een tweetje langs de wand, voor de bar.
De vriendelijke mannelijke bediening, die de lunch geheel voor zijn rekening nam, bood ons een aperitief aan. Veel keuze in champagnes, in gin-tonic, maar ook een fijne Cava. Een Jan Ventura, Xarel-lo Macabeu, die ik bijzonder prettig vond. Om te onthouden tijdens onze Spanjereizen het komende jaar.
P1050571Erbij huisgebakken brood met ongezouten boter (zout en peper stonden op tafel) en een bakje met een crème van butternut-pompoen en parmezaanse kaas. Erg lekker deze crème, vooral in het begin. Later tijdens de maaltijd kwam het metalerige wat parmezaan soms krijgt als je het wat langer laat staan wat naar boven. Wat niet wegneemt dat ik het een origineel smeerseltje vind.
We bekeken de kaarten en omdat één voorgerecht was wat ik absoluut wilde proeven - dat had ik thuis al bedacht - vroegen we een kleine glimp van het 4- of 5-gangenverrassingsmenu. Voor details en prijzen verwijs ik zoals gebruikelijk naar de website.
Nu was het best een leuk menu, maar het gerechtje was er niet in opgenomen, zodat we besloten à la carte te eten. Waarbij we verrassend eensgezind waren.
P1050572Maar eerst verscheen er nog een amuse. Leuk gepresenteerd op een rechthoekig lang bord met voor allebei twee plakjes gerookte eendenborst en een toastje met paté van varken en wat coulis van peterselie. De plakjes eendenborst waren erg lekker, zeker ook met wat peterseliecoulis. Het toastje van mooi bruin brood was op zich al erg lekker, maar ook de mooi romige paté van varken vonden we erg lekker.
De wijnkaart is niet heel groot, maar wel mooi en zeer prettig geprijsd, zoals wel vaker in Belgische restaurants. We kwamen uit op een fles Domaine Bachelet - Monnot, Maranges 1er Cru, la Fussière, Bourgogne, 2009.
P1050578Ons voorgerecht was dus het gerecht waar ik zo benieuwd naar was. Buikspek/octopus/witte bonen.
Een schitterend bord kregen we. Erop gelakt buikspek, witte bonen met knoflook, kort gebakken octopus en toefjes crème van pickles. Op het buikspek ook nog gemarineerde ui (gemarineerd in witte wijnazijn, cayennepeper en selderijzout) en links op het bord wat poeder van het koraal van coquilles. Een fantastisch gerecht! Het buikspek was perfect, geweldig van smaak, de octopus boterzacht en prachtig van structuur. De gemarineerde ui maakt het helemaal af, net zoals de crème van pickles. Prachtig zo'n zuurtje erbij! Het poeder van het koraal van coquilles had een overweldigende coquillesmaak, geweldig knap vond ik dat. Bijzonder mooi dus!
P1050579Ons hoofdgerecht was wilde bosduif/kalfszwezerik/seizoensgroentjes. Wederom een mooi opgemaakt bord kregen we met erop twee flinke stukken bosduif, een mooi stuk zwezerik, gebakken zwammen, gesmoorde savooiekool, witloof, toefjes crème van knolselder en een aan tafel bijgeschonken saus op basis van kriekbier. Wederom een uitstekend klaargemaakt gerecht. De duif was voor mij ietsjes te wild, maar echtgenoot smulde ervan. Ik was dan weer bijzonder te spreken over de fantastische structuur van de zwezerik en over de saus op basis van kriekenbier. Ook de groentjes vond ik erg lekker. Wederom waren we erg tevreden.
Hoewel we eigenlijk voldoende gegeten hadden konden we het niet laten om toch nog wat kaas te nemen. P1050581Ook bij de kaas paste de witte Bourgogne prima.
We kregen een bordje met vier kaasjes. Een harde uit Zwitserland, een Soumartin, een geitje en wat Bleu d'Auvergne. Mooie kaasjes, prima geaffineerd en erbij nog een mooie plak getoast vruchtennotenbrood. De kaasjes waren erg lekker, maar ook mijn snee brood heb ik helemaal opgegeten, want die was fantastisch lekker.
We sloten de lunch af met espresso. P1050582Van Nespresso hier met erbij nog een drietal snoepjes en ietsjes later kwam er nog een madeleine, warm uit de oven en die was heerlijk.
Zeer tevreden verlieten we Ardent. Absoluut een adres om te onthouden.
P1050583

3 gedachtes over "Ardent in Antwerpen"

restaurantrecensiesvancarla

Ja, een erg leuke wijk inderdaad. Om hele lange avonden op een terras te zitten!
6 maart , 2013 om 10:21 am

restaurantrecensiesvancarla

Leuk, ik ben benieuwd. Ik heb ergens begin december voor de lunch gereserveerd bij l'Epicerie du Cirque, ze zijn - al een tijdje - verhuisd naar een ander pand.
21 oktober , 2013 om 12:29 pm

restaurantrecensiesvancarla

Leuk zeg, doe hem mijn hartelijke groeten mocht je hem spreken!
21 oktober , 2013 om 13:12 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl