DSC09382
DSC09382

De Nieuwe Polderkeuken in Stolwijk

Op 23 juni 2013 in Zuid-Holland.

Het was de verjaardag van Ole, maar hij was er niet. Hij was een week met vriendinnen aan het vieren P1060447dat de examens voorbij waren en dat deed hij in Praag. Hij zou deze avond wel landen en zo tegen 22.30 thuis zijn. Opeens bedacht ik dat het toch wel erg leuk zou zijn om nog even snel uit eten te gaan, de maandag erop zou ik voor een paar dagen het ziekenhuis in gaan voor een operatie waar ik bepaald niet naar uit keek. De Nieuwe Polderkeuken kwam als eerste in me op en gelukkig was er nog een tafel voor ons.
Maurits parkeerde om de hoek van het mooie terracottakleurige gebouw en met de lift gingen we naar boven waar de maître al op ons stond te wachten. P1060448We kregen dezelfde tafel als de vorige keer, prettig en met zicht op het hele restaurant, daar hou ik van.
Maurits nam vandaag het huisaperitief, Prosecco met wat biologische frambozenlikeur van distilleerderij Zuidam uit Baarle-Nassau en dat beviel hem. Echtgenoot wilde alleen Prosecco en ik wilde een glas huiswijn en dat werd een Leyda. Een Sauvignon Gris, die ik erg prettig vond, maar ik hou nu eenmaal van wijnen die het flink koud gehad hebben.
P1060449Erbij het bekende plankje met een potje met zoute stengels en onderin een mayonaise met heidehoning, een licht zoete toets dus. Ook een taartje met (uiteraard) Stolwijkse kaas en een laboratoriumbuisje met gazpacho. Lekker!
Het menu werd ons uitgelegd terwijl we de kaarten kregen. Tot mijn teleurstelling waren de eerste drie gerechten zo ongeveer hetzelfde als wat we de vorige keer gegeten hadden, maar overleg met de maître leverde een ander leuk menu op. We besloten deze keer het wijnarrangement te nemen, hoewel de wijnkaart ongeveer verdubbeld is en er erg leuke wijnen op staan, maar dat doen we dan een volgende keer weer. P1060450
Brood - ter plekke afgebakken en afkomstig van de bakker uit het dorp - kwam op tafel met boter, olie, peper en zout en een bakje - dus geen tubetje meer - saffraanmayonaise.
Vervolgens werd het water - plat en bruisend - ingeschonken en kregen we een amuse.
P1060451In een glaasje blokjes asperge met schuim van asperge, een eitje en erop krokant gebakken panko. Erg lekker!
De eerste wijn was een lichte gekoelde rode Valpolicella. Een Classico, Vigne Alte van Zeni. Een prettige duidelijke Valpolicella, waarbij ik het vooral fijn vond dat hij licht gekoeld was.
Erbij het eerste gerecht, waarnaar ik erg nieuwsgierig was. Terrine van speenbig, dragonmayonaise, Hollandse asperges, aardappel espuma en een gefrituurd eidooiertje in panko.P1060453 Precies dat kregen we ook op het bord. Fantastische terrine, mooi hoog op smaak met heerlijke mayonaise met dragon. Perfecte asperges, heerlijk aardappelschuim en een leuk gefrituurd eidooiertje. Verder nog wat kropsla met vinaigrette en we waren het erover eens dat dit een mooi gerecht was.
De volgende wijn was een Vouvray. Cuvée Clos de Vaux, Vigneau-Chevreau. Een mooie Chenin Blanc, waar ik van hou.
P1060455Erbij zeebaars van de plancha met romige rijst, schuim van piccalilly en sjalotjes gegaard in balsamico. Een flinke toef zeekraal maakte het gerecht helemaal compleet. De zeebaars was prima, de rijst en de sjalotjes ook en zoals bekend word ik altijd erg blij als piccalilly op wat voor manier dan ook is verwerkt in een gerecht, dus dat was hier ook zo. Weer een fijn gerecht!
We gingen verder met een verrassende blend met flink wat Pinot Noir uit Oostenrijk. Een Cuvée Bertrand van Schloss Gobelsburg 2010. Een verrassend lekkere wijn!P1060457
Erbij een mooi stukje gegrild Ierse lamsrack met een stukje gebakken lamsfilet met een krokant kruidenkorstje met onder andere mosterd, puree van knolselderij, bitterbal van mosterdfruit, tuinboontjes, asperges en jus van gepofte knoflook. Alweer waren alle onderdelen erg lekker en pasten ze prima bij elkaar.
De vierde wijn was een Australische Shiraz. Thorn-Clarke Shotfire Barosso 2010. Een mooie, volle Shiraz die prima paste bij het hoofdgerecht. Ossenhaas. P1060459Ossenhaas met eekhoorntjesbrood, saus van eekhoorntjesbrood, puree met truffel, diverse groentjes, een aardappelrastertje, erwtjes en een quenelle van ratatouille. Ook dit gerecht vonden we erg lekker. Prima vlees, leuk garnituur, lekkere jus en een mooie combinatie. En gelukkig genoeg groenten, altijd fijn.
Bij het kaasplateau schonk de maître-sommelier een Chateau de Stony, Muscat de Frontignan, Soleil d'Hiver, een friszoete wijn.P1060462 Vier leuke kaasjes uit de regio kregen we, allemaal erg lekker met erbij nog allerlei heerlijkheden in de vorm van druifjes al dan niet gemarineerd en/of gedroogd, brood en jam. Lekker!
Bij het dessert kregen we een glaasje Zuid-Afrikaanse dessertwijn uit de regio Robertson: 2011 Red Muscadel van Rietvallei. Altijd erg lekker vind ik.
P1060464Het dessert was een toren van Lambada-aardbeien opgebouwd met lange vingers, banketbakkersroom, panna cotta van sinaasappel en vanille en ijs van verveine. Precies dat, met een coulis van aardbeitjes, kregen we en het was heerlijk fris. Een mooie afsluiting van een fijne maaltijd.P1060465
We hadden nog net tijd voor prima espresso waarbij nog drie heerlijke huisgemaakte snoepjes kwamen en na het betalen van de rekening verlieten we erg tevreden De Nieuwe Polderkamer en weer waren we blij met dit restaurant zo prettig dicht bij ons in de buurt.
Niet lang na ons kwam Ole thuis en zo konden we toch nog even zijn verjaardag vieren.

1 gedachtes over "De Nieuwe Polderkeuken in Stolwijk"

restaurantrecensiesvancarla

Hij heeft het erg leuk gehad. Er waren zeker overstromingen, de metro reed niet en 1 dag was het hele historische centrum afgesloten, maar dat vonden ze eigenlijk alleen maar spannend.
23 juni , 2013 om 14:46 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl