DSC09382
DSC09382

Restaurant Lucas Rive in Hoorn

Op 19 juli 2013 in Noord-Holland.

Op deze redelijk zonnige zondag reden we bijtijds weg om te gaan lunchen bij een grote favoriet van me, P1060700die voor zichzelf is begonnen na ruim 25 jaar 2 sterren bij elkaar te hebben gekookt bij De Bokkedoorns. Juist, Lucas Rive! Ik ben een groot fan van zijn kookkunst en heb al die jaren geroepen als we weer eens in Overveen waren altijd goed daar!
Hoorn is een allerliefst plaatsje met een leuk haventje en aan dat haventje zit het mooie pand waarin het restaurant is gevestigd. Een klein terras, een leuke entree met een viertal tafels voorin en een bar met wat tafels ernaast en dan loop je zo tegen de ruime open keuken aan. Een mooi diep en ook hoog pand, wat nog wordt benadrukt door de open kap met balken. P1060670
De ontvangst door mevrouw Rive was allervriendelijkst en we gaven aan dat we graag gebruik wilden maken van een all in arrangement, wat betekent dat onder andere het aperitief er bij hoort. Voor menu's en mogelijkheden (vele) verwijs ik naar de website. Het menu op zich staat niet op de website, maar dat zal ik hieronder beschrijven aan de hand van de diverse gerechten.
P1060672We kregen een glaasje prosecco en plat en bruisend water. Een plateautje met olie, zout en peper stond al op tafel, later kwam daar nog gezouten boter bij.
Nadat we hadden aangegeven graag voor het zesgangenmenu te willen gaan kwam er een amuse. P1060675Op een schitterend bord een cannelloni van gevogelte met sesamkletskop, brandnetelolie, yoghurt, gepofte zwarte rijst, citrus en piccalilly. Waarmee de toon was gezet: fantastisch! De cannelloni was prachtig stevig en heerlijk van smaak, alle andere ingrediënten pasten er perfect bij en die unieke piccalillysmaak zoals alleen Lucas Rive het maakt, bracht mooie herinneringen met zich mee. Heel mooi dus.
P1060676Het inmiddels bekende/beroemde zuurdesembroodje verscheen, wat inderdaad bijzonder lekker is, dus er zijn de nodige broodje doorheen gegaan deze middag. Mij viel ook de muziek op, een beetje jazzy, een beetje minimal music; ik in ieder geval vond het erg prettige muziek. Zeker niet overheersend overigens, maar lekker easy en ontspannen en dat duidt eigenlijk de hele middag wel. Easy en ontspannen!
De eerste wijn werd door de kundige bediening ingeschonken met een korte, to the point toelichting. Daar hou ik van. Een Terra Lo Castelo, Ribeiro, Treiíura 2011. Een zeer prettige wijn, mooie rijke afdronk. Het gerecht erbij was er eentje in tweeën. P1060680Salade van Noordzeekrab met diverse meloensoorten en in citroen gepekelde Ierse zalm met gemarineerde quinoa, mint, mascarpone en radijssoorten.
Een glazen kom verscheen met daarin de salade van de Noordzeekrab met de diverse meloensoorten in bolletjes en een bevroren pastille van meloen en sap van meloen. Heerlijk. Mooie smaken bij elkaar en erg lekkere krab.
P1060681Ernaast een bord met daarop de gepekelde zalm met eronder de gemarineerde quinoa, een champagnedressing, kropsla, radijs, zalmeitjes, een krokantje en wat komkommer. Heerlijk fris van smaak, een mooie dressing en alle andere dingetjes waren ook gewoon heel erg lekker. Mooie zachte zalm!
De volgende wijn was een rosé. Chateau Paquette, Cotes de Provence. Ik ben niet heel wild van rosé, deze was echter wel aardig.
P1060684Het gerecht erbij, het eerste tussengerecht, was geroosterde scholfilet met tomaat, aubergine, crème van artisjok, gezouten ansjovis en visjus met olijfolie. Alweer een schot in de roos! Een perfect stukje geroosterde scholfilet, mooi nagezouten kregen we de mediterrane groentjes erbij, waarbij vooral de crème van artisjok met daarin - volgens mij - de gezouten ansjovis opviel. Ook de visjus met de olijfolie was geweldig van smaak. Een topper was verder het uitje wat op het bord lag, dat was geïmpregneerd met iets van framboos als ik het me goed herinner. In ieder geval met stip het lekkerste uitje ooit.
De derde wijn was een Colombard, Domaine de Maels 2012. Een prettige wijn, vrij hoog in de alcohol.
P1060688Het gerecht erbij was schuimige crème van citroenblad, kokos en kerrie met groene appel, octopus en Waddengarnalen. Tja, wat moet ik zeggen. Ook hierin was weer duidelijk de hand van de meester te herkennen. Geweldig qua smaakcombinatie, qua cuisson, qua alles eigenlijk. Absoluut genieten dit gerechtje, heerlijke octopus en lekkere garnaaltjes in die prachtige crème. En weer eens dat leuke matje van pasta!
De wijn bij het hoofdgerecht kwam uit Italië. Een Barbera d'Alba, Maria Gioana, 2009. Een mooie stevige rode wijn. P1060691Uitstekend passend bij het hoofdgerecht. Rumsteak de Boeuf met Opperdoezer aardappel, gemarineerde Puy linzen en Béarnaisesaus. Twee schitterende plakken runderlende kregen we, perfect gebakken. Erop een goddelijke Béarnaisesaus en eronder een heerlijke jus. Erboven de linzen en de Opperdoezertjes, die ook erg lekker waren en verder allerlei groentjes, waaronder jonge prei, boontjes en sla met een dressing. Alweer heel erg lekker en prachtig van portionering. P1060692
Men kent hier een heuse kaaswagen, samengesteld door Betty Koster van lAmuse, en die werd voor ons voorgereden. We kregen een korte toelichting en maakten alle drie onze keus. Erbij nog wat Kletzenbrood en witbrood met rozijntjes en een glaasje Floc de Gascogne. Mijn hint dat ik het liefst een droge witte wijn bij de kaas wilde werd helaas niet opgepakt, het moest Floc de Gascogne worden. P1060694
De kaasjes waren heerlijk, mooi geaffineerd en mooi op smaak, het brood erbij was ook lekker.
Waarmee we alweer aan het dessert toe waren. Hierbij een bekende, een Tschida, Angerhof, Smling 88, 2012. Altijd wel een prettige dessertwijn overigens, maar omdat je hem bijna overal krijgt, niet meer verrassend.
P1060697Het dessert zelf was deze zondag panna cotta van kamille en perzik met sorbet van vlierbloesem, gemarineerde frambozen en gepocheerde perzik.
De panna cotta en de gepocheerde perzik vormen samen een plak op het bord en pasten ook uitstekend bij elkaar, de framboosjes waren heerlijk, de sorbet van vlierbloesem heel prettig fris en ook het koekje en de crunch waren erg lekker. Een fijn, fris dessert.
We sloten af met uitstekende espresso waarbij nog snoepjes kwamen.P1060698 Heerlijke snoepjes, alles is opgegaan.
Ik vond het een hele fijne middag, erg leuk ook dat ze de zondagmiddag doorlopend open zijn vanaf 13.00. Je kon ook zien dat mensen dat prettig vinden, er kwam telkens wel iemand binnen. De menu's zijn heel vriendelijk geprijsd, zo ook de wijnarrangement en de all in arragementen zijn zeer uitnodigend wat mij betreft. Qua koken is het natuurlijk fantastisch, ook de ambiance is erg leuk, de bediening is vreselijk vriendelijk en eigenlijk is alles gewoon helemaal in orde. Mij spreekt - buiten de perfecte gerechten - vooral de ontspannenheid aan. Een restaurant met een gouden randje wat mij betreft en ik wens ze heel veel succes toe!

8 gedachtes over "Restaurant Lucas Rive in Hoorn"

Bert Roetert

Goed artikel. Ik heb de recensie gedeeld op mijn pagina www.facebook.com/roetert-gastronoom Veel succes met de komende recensies...... Gastronomische groet, Bert Roetert
19 juli , 2013 om 10:25 am

spitwerk

Het klinkt allemaal fantastisch. Rive staat met stip in onze agenda.
19 juli , 2013 om 10:37 am

restaurantrecensiesvancarla

Dat kan ik me voorstellen, het was ook fantastisch!
19 juli , 2013 om 10:44 am

Anne

Wij gaan woensdag en na deze recensie kijk ik er helemaal naar uit. Zit je wel een beetje ruim of is het allemaal op de bank.
19 juli , 2013 om 12:30 pm

restaurantrecensiesvancarla

Bank? Nee hoor, heel prettige stoelen en ruime tafels.
19 juli , 2013 om 13:48 pm

Menno

Als trouwe lezer van je recensies sla ik dit restaurant op in mijn langetermijngeheugen. Hoorn is met de trein goed te doen vanuit Amsterdam, dus ik schuif er graag aan. Wel valt me je mildheid op in deze recensie. Geen kritiek van mij, slechts een observatie. Je krijgt prosecco als aperitief, beslist niet je favoriet (en zeker de mijne niet). Daarna een glas ros in een arrangement (vrijwel altijd twijfelachtig), die je wel aardig vindt. Mwa, zou ik zeggen. En als klap op de vuurpijl wordt je vraag om een goed glas wit bij de kaas niet gehonoreerd en moet je het doen met een floc de Gascongne. Dubbel mwa. Het eten moet wel verdomd goed zijn, denk ik dan...
19 juli , 2013 om 19:06 pm

restaurantrecensiesvancarla

Je hebt helemaal gelijk Menno, maar het eten was dan ook wel heel heel goed ;-.
20 juli , 2013 om 05:59 am

Anne

Wij zijn woensdag geweest en het was heerlijk alleen vond ik het dessert zeker niet fris smaken. Ook duurde het erg lang voor we een amuse kregen of een broodje terwijl we omdat het al half negen was flink trek hadden.
28 juli , 2013 om 20:16 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl