DSC09382
DSC09382

Boreas in Heeze

Op 10 december 2013 in favoriet, Noord-Brabant, twee sterren.

Toen ik zag dat er voor de zaterdaglunch van de DwTS-periode nog een tafel bij Boreas beschikbaar was aarzelde ik natuurlijk geen moment en zo kwam het dat we rondom 13.00 aanschoven aan zo'n prettige tafel bij het raam. De ontvangst was zoals altijd zeer hartelijk en dat blijft erg leuk.
We wilden graag het huisaperitief, de mousserende witte wijn met de geprepareerde hibiscusbloem en die was net zo lekker als altijd.DSC01110
Erbij direct een rijtje bijzonder lekkere hapjes. Een marshmallow met en van soja en tonijn, een plaatje om te zien en mooi vol van smaak. Erboven een semifreddo met wasabi, witte chocolade en haringkuit en die deed zeker niet onder voor het eerste hapje, ook deze was bijzonder lekker.
Op een bakje met steentje een heerlijk koekje van sesam en gember met erop een steen van Taleggio, zeer verrassend! En tot slot een oude bekende, die we heerlijk vinden: een gepocheerde oester met zuurkool, ananas en krokant spek. De toon was weer gezet, het zou weer geweldig genieten worden hier.
De gastvrouw kwam heel attent met het menu van de middag aan, zodat we ons konden voorbereiden en konden beslissen of we een fles uit de wijnkaart zouden DSC01114kiezen of toch voor het arrangement zouden gaan. Het werd het laatste.
Water kwam op tafel, nog steeds van Hildon hier, twee mooie broodjes ook (het donkere broodje is met mout en venkel en dat vond ik verrassend lekker) en de sommelier kwam met de eerste wijn.
Een Moscatel uit Spanje. Moscatel, Bodegas Màlaga Virgen, Reserva de Familia, Criado en Barrica de Roble Allier. Een zeer prettige Moscatel die het uitstekend deed bij het eerste gerecht. Ganzenlever, bittere chocola en koffie.DSC01115 Op het bord een soort bonbon van ganzenlever met poeder van koffie en chocolade, heerlijk! Erbij ijs van ganzenlever met erop shots (stikstof) van koffie en een heerlijk koekje met koffie en chocolade, waaronder nog wat ganzenlever lag en dat geheel lag dan op een meringue. Simpel om te zien, maar geweldig diep van smaak en erg bijzonder in de combinaties. Een echt Nico Boreas-gerecht vonden we het: bescheiden maar ontzettend lekker en helemaal f!
We gingen door met een Grüner Veltliner, Federspiel Weitenberg, Gattinger, Wachau en die was ook al zeer prettig.
Erbij Noordzeekrab, komkommer, geitenkaas en vadouvan. DSC01120Heerlijke krab kregen we met erbij allerlei structuren van komkommer, shots van geitenkaas en krokant poeder van brood met vadouvan. Wederom een schitterend gerecht, waarbij alle smaken perfect bij elkaar kwamen. Het blaadje kropsla maakt het geheel dan zowel visueel als in de mond weer helemaal compleet.
De volgende wijn was een Zuid-Afrikaanse Riesling, verrassend vond ik. Een Paul Cluver Elgin 2012 en dat was een zeer bijzondere Riesling. Toch ook die petrolgeur, maar op de een of andere manier anders van mineraliteit, erg leuk dus.
Erbij de Sint-Jakobsmosselen, pompoen, amarant en wortelsaus. DSC01124Twee uiteraard perfect gebakken coquilles kregen we met eromheen allerlei structuren van pompoen. Op de coquilles gemarineerde coquille met daarop een transparante gelei, gemaakt van wortel en dat weer afgemaakt met een plakje pompoen en een kruidje. Ernaast nog een transparante raviolo gevuld met pompoen en amarant en aan tafel werd er nog een vinaigrette van wortel bij geschonken. Alweer een absoluut fantastisch gerecht. Mooi in de zuren en een lust voor het oog.
Bij het hoofdgerecht schonk de sommelier een Primitivo, een Cantina Salento, Rosa del Golfo 2010. Een prima Primitivo, die het goed deed bij de Hollandse hazenrug, crème à la royale, rode biet en kweepeer. DSC01130
De uitstekende hazenrug met erop crumble van pistache lag op de gegeleerde saus à la royale, die schitterend diep van smaak was. Erbij de jus van de haas, rillette van het pootje, een pastille van kweepeer, rode biet en gebakken ui en quenelle van kweepeer met lichtjes ui er doorheen. Ook een zeer goed gerecht. Mooi in uitvoering, prachtig van smaak.
Bij het pré-dessert en het dessert kwam een glaasje Beerenauslese 2010, Gsellmann & Hans, Burgenland. Een fijne, gelukkig niet al te zoete, dessertwijn.DSC01134
Het pré-dessert was krokante mango, cheesecake, kokos en passievrucht. Op het bord een mooi gestreept rondje van mango en cheesecake, erop een rondje passievrucht, allebei heerlijk fris. Een lichte gembertoets zo heel af en toe kwam van de galanga, zo leerden we. Erbij ijsjes, koekjes, gelei en mousse en een krokant torentje gevuld met kokos en mango. Heerlijk!
Het dessert zelf was witte chocolade, kwark, yuzu en mandarijn. DSC01136Een erg mooi bord met allerlei structuren van witte chocolade kregen we, waarbij we ook ijs van dessertrijst aantroffen - heel bijzonder -, shots van yuzu, meringues, poeder en een pastille van yuzu en we waren meer dan tevreden over dit bijzondere dessert waar buiten alle andere mooie smaken uit toch de witte chocolade telkens naar boven kwam en dat vond ik weer heel erg knap.
DSC01139We sloten af met wat goede espresso waarbij weer een keur aan snoepjes kwam. Passievrucht/yoghurt; gom van bosvruchten; makaron van chocolade en banaan; twee truffel en een bonbon; een lolly en een makaron en alsof het allemaal niet op kon aan het eind nog een semifreddo van chocolade en zoethout.DSC01141
Na het betalen van de rekening verlieten we meer dan tevreden dit ontzettend fijne, gastvrije restaurant en het was ons weer helemaal duidelijk waarom we zo graag bij Boreas komen, wat een keuken, wat een bediening! Alles klopt hier!

4 gedachtes over "Boreas in Heeze"

restaurantrecensiesvancarla

Ja, vond ik ook. Voor het eerst overigens dat ik een zwart bord prettig vond, ik moet er nog steeds aan wennen.
10 december , 2013 om 12:05 pm

Sophia Kastermans

Tjonge, wat zou ik hier graag een keer willen eten. Het ligt voor ons wel erg ver uit de route maar dit roept denk ik om een weekendje weg. Bedankt weer voor je verslag met die mooie foto's.
10 december , 2013 om 13:11 pm

restaurantrecensiesvancarla

Zeker doen Sophia, het is er werkelijk fantastisch!
10 december , 2013 om 13:14 pm

Marcel Machiels

Heb bij Boreas exact hetzelfde menu op donderdagavond gegeten en ben het helemaal met je eens. Top, top, top. Het beste restaurant in het zuiden en op weg naar 3* ! Een genot om er te mogen eten.
10 december , 2013 om 21:20 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2022 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl