DSC09382
DSC09382

l'Atelier de Marc Meurin in Lens

Op 6 januari 2014 in Frankrijk.

Op de zondag van ons weekendje met vrienden in België reden we na het ontbijt Frankrijk binnen om een bezoek te brengen aan Het Louvre in Lens. Met de navigatie waren we er in een uurtje en we wandelden het hypermoderne gebouw binnen. De collectie is er eentje in de categorie leuk dat we het gezien hebben, het gebouw is er eentje in de categorie waar je van moet houden. Ik vraag me af hoe het met de temperatuur zal gaan als de temperaturen in de zomer hoog zijn....
We hadden gereserveerd in het zeer nabijgelegen restaurant, l'Atelier de Marc Meurin, een mij onbekend restaurant, maar wat ik op de website had gezien zeker een aantrekkelijk restaurant. Het blijkt een soort denkadres te zijn van Marc Meurin, wij hebben ooit eens voor de verhuizing nog bij hem in Béthune gegeten. Een rond, glazen restaurant, passend bij het museum en de omgeving ervan.
Het was maar goed dat we hadden gereserveerd, want op deze zonnige zondagmiddag was het volledig afgeladen. Hele families, zoals gebruikelijk in Frankrijk, gebruikten met zijn allen de lunch en zo te zien naar volle tevredenheid.DSC01203
Wij kregen een viertje recht tegenover de open keuken, wat leuk was omdat het er een bedrijvigheid van jewelste was.
We bestelden water en een flesje wijn, een simpele Touraine Sauvignon, Pointe d'agrumes, Complices de Loire 2012, FX BARC. Niets mis mee als je nog een heel stuk moet rijden.
Het menu sprak ons niet aan, dus we besloten à la carte te eten en ons te beperken tot een voor- en een hoofdgerecht. We waren een klein beetje uitgegeten voor dit weekend eerlijk gezegd...DSC01204
Terwijl we dat alles besloten kwamen er twee hapjes. Voor ons alle vier een glaasje met een crème van butternutpompoen met een crème erop, behoorlijk smakelijk en vier stukjes getoast stokbrood met een dip van kaas. DSC01205Ook lekker.
Een mandje stokbrood kwam op tafel met wat boter erbij, dat maak je toch niet vaak mee in La France.DSC01208
En van ons had als voorgerecht de tartaar van tonijn met kaviaar van aubergine en een dressing van kokos en limoen. Precies dat kreeg hij op zijn (mooie) bord voorgeschoteld, erbij nog een kleine salade en een dip balsamico. Hij was erg te spreken over de kakelverse vis, die mooi was aangemaakt en goed was gesneden.
DSC01209De drie anderen, waaronder ik dus, hadden gekozen voor de terrine van ganzenlever met gekonfijte verse vijg en gelei geparfumeerd met witte port. Drie plakken terrine kregen we maar liefst, keurig afgezouten met wat korrels zeezout, precies zoals ik het graag heb. Lekkere terrine was het, ietsjes te koud, maar nadat ik het even had laten staan was het prima in orde. Erbij de gelei, waarin ik geen port proefde, het was eerlijk gezegd nogal smakeloos en de gekonfijte vijg, die ik lekker vond.
Bij de hoofdgerechten liepen de keuzen uiteen. DSC01215Beide vrienden kozen voor de vis van de dag, wat deze dag zonnevis/St. Pierre was. Die zou geserveerd worden met in boter gebakken groenten en een saus van tomaat met basilicum.
Maar liefst drie mooie stukken vis kregen ze, uitstekend van bereiding met eronder en erop de groenten en de saus en ze waren meer dan tevreden. In een apart bakje nog een geweldig romige aardappelmousseline en beide heren waren stil.
DSC01213Echtgenoot wilde graag de gegrilde ganzenlever met rode kool, zure Granny Smith appel en gereduceerde jus met Banyuls azijn. Precies dat kreeg hij ook. Prima rode kool lag op het bord, waarop een flink stuk gegrilde ganzenlever lag wat een goede cuisson had. Erop lucifers appel en wat jus erom heen. Erbij wat vijg en sinaasappel en ook hij was tevreden.
Ikzelf wilde graag de gekarameliseerde coquilles uit Boulogne met de Carnoli risotto die klaargemaakt was met witte wijn. DSC01212Maar liefst vier keurig geschroeide coquilles kreeg ik met een heerlijke beurre blanc en veel groenten in blokjes gesneden. Apart erbij uitstekende risotto die heerlijk smaakte naar witte wijn en basilicum en ook ik was in mijn sas.
We sloten deze uitstekende maaltijd af met goede koffie, namen afscheid van onze vrienden en reden naar huis, waarbij we terugkeken op een heerlijk weekend met culinaire hoogtepunten. l'Atelier de Marc Meurin is, mocht u in de buurt zijn, zeker een bezoek waard. Heel Frans, heel erg in orde.

1 gedachtes over "l'Atelier de Marc Meurin in Lens"

PB

Leuk! Vrienden bezochten onlangs het Louvre daar - volgende keer ga ik dus maar mee (en bij Meurin eten)...
7 januari , 2014 om 23:00 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl