DSC09382
DSC09382

JanZen in Woerden

Op 27 januari 2014 in Utrecht.

Dit weekend vielen alle thuis geplande maaltijden in het water en zo kwam het dat we op zaterdagavond terecht kwamen bij JanZen in Woerden. Goede geluiden had ik er over gehoord en ik was benieuwd. Echtgenoot was er al eens zakelijk geweest en hij was toen behoorlijk enthousiast, een reden temeer om er eens te gaan kijken.
Tegen zevenen liepen we het Art Decopand aan de rand van Woerden binnen waar een wat rommelige ontvangst ons ten deel viel. De jassen werden aangenomen en we mochten plaatsnemen aan een vierkant tweetje met stoelen met leuningen. Geen tafellinnen, wel stoffen servetten, goede glazen en goed bestek. De keuken is voor een deel van het restaurant zichtbaar en de koks waren al druk bezig. Een aantal tafels waren al bezet, later op de avond raakte het restaurant op een enkele tafel na vol.DSC01545
De inrichting doet een beetje huiselijk aan, het is er wel donker. Veel (donker)bruin, beige en grijs en niet al teveel verlichting. Tel daar de houten tafels en bruine stoelen bij op, dan rest een vrij donker beeld. Van mij mag het allemaal wat lichter inmiddels.
De bediening gebeurt door twee heren en die bediening is uitermate correct. Zr correct zelfs, ietsjes losser zou wellicht de sfeer ten goede komen.
Een aperitief wensten we uiteraard wel, men schenkt hier een Crémant uit de Elzas. Ik weet niet welke, want ik heb geen fles gezien.
Of we water wilden. Ja, dat wilden we graag, een fles bruisend en een karaf. Karaffen heeft men hier niet, alleen mineraalwater is mogelijk (zucht). Het mineraalwater wordt niet koel gehouden hier. DSC01546
Een bord met wat knabbels/hapjes kwam op tafel. Kaaskoekjes, tapenade, olie, chips van pastinaak en Chioggia-biet en Zeeuws spek met een dadel erin. Ook brood erbij, boter stond al op tafel.
We kregen de kaart en een uitleg ervan. Het komt erop neer dat je zelf een menu (drie of viergangen) kunt samenstellen aan de hand van de gerechten op de kaart, je kunt natuurlijk là a carte eten en er is een culinair 4 gangenmenu, samengesteld door de chef-kok Yvette Jasperse, zo werd ons verteld. Op de website wordt nog een 6 gangen hapjesmenu vermeld, maar dat werd niet aangeboden.
Het Culinaire menu klonk aanlokkelijk, maar we besloten toch zelf ons menu samen te stellen uit de aantrekkelijke kaart.
De wijnkaart is niet heel uitgebreid, maar er is zeker voldoende keus. Wij kwamen uit op een Condrieu, Emmanuel Barou, 2011. Met zijn 14% een zeer aantrekkelijke Condrieu.
DSC01548Een amuse kregen we. Een kopje met een soepje van curry met kokos en bosui. Heerlijk pittig en mooi hoog op smaak, echt een verrassing vonden we, lekker!
De voorgerechten kwamen. Voor echtgenoot de zalm gemarineerd en gerookt met gegrilde tonijn, aardappelpoffertjes, gegrilde courgette en crème fraîche met vadouvan.DSC01551
Op de aardappelpoffertjes lagen flinke stukken zalm, die volgens zijn zeggen prettig zacht van smaak was met een duidelijke rooksmaak. Wel had de zalm iets eerder uit de koeling gemogen. De tonijn was aangeschroeid, de courgette gegrild en de crème fraîche paste goed bij de verschillende onderdelen. Een ruime portie was het.
DSC01552Ik had gekozen voor de coquilles van de grill met bloemkoolcrème, rode bietjes en appelcompte en chips van appel. Maar liefst vier goed gegrilde coquilles kreeg ik met erbij chips van appel, die iets krokanter had kunnen zijn, een zeer lekkere crème van bloemkool, plakjes biet met erop de compote van appel, wat ik eigenlijk meer naar peer vond smaken. Verder nog wat sla en ik was tevreden over mijn coquilles. Ook hier een zeer ruime portie.DSC01554
Als tussengerecht kwam voor echtgenoot de Canadese kreeft met vongoles, quinoa en gepofte pompoen met een saus van saffraan. Hierover was hij heel enthousiast. Een niet te grote portie heerlijke kreeft met goede vongole erbij, waarbij de quinoa, pompoen en de lekkere saus van saffraan het uitstekend deden. De kreeft was zeer goed klaargemaakt.
DSC01555Ikzelf kreeg de op het karkas gebraden patrijs met een saus van rode wijn en laurier en een stamppot van wortel, ui, pastinaak en aardappel en gedroogde rookworst. Maar liefst drie stukken perfect rosé gebraden patrijs kreeg ik. Erbij de gedroogde plakjes rookworst, die ik erg lekker vond, hoewel ik me kan voorstellen dat sommige mensen de plakjes te droog vinden, maar ik zeker niet en de genoemde stamppot die verrassend lekker was. Ook de saus van rode wijn en laurier vond ik erg lekker. Wel weer een zeer ruime portie.DSC01557
Het hoofdgerecht van echtgenoot was fazant, rosé gebraden met stamppot van zuurkool, krokant gebakken chipolata worstjes, stoofpeer en jeneverbessensaus. Een flinke hoeveelheid goed gebraden fazant kreeg hij met ernaast de stamppot van zuurkool, de krokante worstjes, de stoofpeer en een goede saus, waarin de jeneverbessen goed te proeven waren. Als groente wat paddestoelen en spruitjes, die keurig beetgaar waren. Wederom tevredenheid bij hem, maar ook hier: een wel erg ruime portie.
Voor ons allebei nog een schaaltje aardappelen met kaas uit de oven, waarvan we allebei een hapje hebben geproefd. Lekker, maar zwaar.
DSC01559Mijn hoofdgerecht was runderlende van de grill met beignets van gorgonzola, gestoofde groene kool, cantharellen en saus Hollandaise.
Perfect gegrilde runderlende kreeg ik, alvast getrancheerd met een heerlijke Hollandaisesaus erop en er omheen, erbij de beignets van gorgonzola die ik zalig vond, de groene kool was gevuld met flinters spitskool en als groenten ook bij mij spruitjes en paddestoelen. Erg lekker vond ik het allemaal, maar ik zat werkelijk bomvol inmiddels.
Eigenlijk wilden we alleen nog koffie, maar we wisten niet hoe het hier zou gaan met drie- of viergangen als je geen dessert neemt, dus we besloten allebei tot ijs. DSC01562Sorbetijs en roomijs, gecombineerd in diverse smaken met seizoen vers fruit en vruchtencoulis.
Op stukjes appel, sinaasappel en druif troffen we een bol mangosorbet aan, een bol rumrozijnenijs en een bol mascarpone met sinaasappel. Wat toefjes roodfruitcoulis ernaast, erop een koekje van het een of het ander en een cressje wat ernstig naar drop smaakte. De stukjes appel en sinaasappel hadden wat mij betreft weg gemogen, op de een of andere manier gaven die een bittere toets aan het gerecht. Het ijs was erg lekker en ook de mascarpone met de sinaasappel vonden we heel lekker.
DSC01564We sloten af met uitstekende espresso waarbij nog een plateautje met snoepjes kwam, inclusief een glaasje mascarpone met banaan. De glaasje hebben we allebei nog opgegeten, dat was heerlijk, de snoepjes moesten we helaas laten liggen.
Hier wordt erg lekker gekookt, zeer genereuze porties zijn het, ik zou zeggen te genereus. Zeker in een menu mag het allemaal wat gebalanceerder qua hoeveelheden zijn. Ik althans vind het onprettig om of eten te laten staan of met een te vol gevoel naar huis te gaan. Maar dat is dan ook het enige punt van kritiek, want alles was zeer goed klaargemaakt, mooi op smaak en leuk in de combinatie(s).

0 gedachtes over "JanZen in Woerden "

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl