DSC09382
DSC09382

De Fuik in Aalst

Op 4 mei 2014 in Gelderland.

In maart had ik samen met mijn echtgenoot genoten van een lunch bij De Fuik en in de week erna zag ik op de website dat de huidige eigenaren van het restaurant, Rosita en Martin Ruisaard, alweer een jaar de sterren van de hemel kookten. Dat vierden zij met een speciaal 1-jaarmenu in de maand april, wat ook nog eens heel vriendelijk geprijsd was. Nu verjaart mijn vader eind april, dus ik vond het een heel mooie gelegenheid om met mijn gezin en mijn vader op de laatste zondagmiddag van de maand aan te schuiven.
Tegen 14.00 wandelden we het restaurant binnen, waar we een zeer vriendelijke ontvangst kregen en we kregen een leuke tafel voor vijf in de hoek bij het raam, zodat we een mooi uitzicht hadden over het terras en de rivier.
DSC02629We begonnen met een glas champagne, nog steeds van Devaux, Cuvée D, lekker dus.
Erbij allereerst olijven en emping met tandoorikruiden net zoals de vorige keer, allebei nog steeds lekker en later verschenen er drie hapjes op een plateautje.
Rechts een balletje van geitenkaas met krokante Gandaham, plakjes droge worst in het midden in een bakje en links een makaron van wasabi gevuld met een crème van zalm. DSC02627Alledrie erg lekker, vooral het balletje van de geitenkaas vond ik erg lekker.
Een waterarrangement voor vijf wilden we graag en voor drie personen ook het wijnarrangement. De sommelier was vandaag afwezig, maar zijn taak werd keurig waargenomen door Rosita. Met dank nog voor de groeten van de sommelier ;-).
DSC02631Een amuse verscheen. En wat voor een amuse...Een bavarois van makreel op een mooi dun plakje roggebrood, afgedekt met een gelei van sinaasappel met roze peper. Erbij schuim van asperge, gelei van venkel en erop nog een gefrituurd groentje. Geweldig diep van smaak was de bavarois, puur makreel, en perfect passend bij het roggebrood en de mooie gelei van sinaasappel. Het schuim van de asperge was ook heel diep van smaak en ook de gelei van venkel was leuk. Het gefrituurde groentje tenslotte maakte dit gerechtjes - want dat vond ik het wel - helemaal af!
Brood, lekker warm, verscheen en werd telkens aangevuld. Boter en olie stonden al op tafel en de eerste wijn werd ingeschonken.
2013 Gemischter Sätz Weingut Ingrid Groiss, een mooie Oostenrijkse blend uit het Weinviertel.DSC02634
Erbij Yellowfin tonijn/langoustinetartaar/avocado. In een zwart bakje kregen we onderin een sashimi van tonijn gelakt met soja en wat peper, erop twee stukjes kort gegrilde tonijn, een frisse tartaar van langoustine, mousse van avocado, crème van bloedsinaasappel en meringuekrokantjes van yuzu. Een uitstekend gerecht met heerlijke tonijn, mooie langoustinetartaar en goed passende bijgerechtjes.
Bij de huisgerookte zalm/lichtgegaard/nage van doperwten/jonge venkel kwam een glas Cartagena 2013, Sauvignon Blanc, San Antonio Valley Chili.
Ik ben nogal dol op die assemblagewijnen uit Chili moet ik bekennen, ik vind ze heerlijk fris en mooi complex. Zo ook deze.
DSC02641Het gerechtje, waarbij de nage van doperwten aan tafel werd bijgeschonken en mooi diep van smaak was wederom, beviel ons zeer. Het stukje huisgerookte en lichtgegaarde zalm was prima, de foreleitjes die erop lagen waren lekker zilt, de salade met de jonge venkelrepen was heerlijk en leuk aangemaakt met citrus, dus wederom tevredenheid aan tafel.
De derde wijn was een Chardonnay van het Domaine Dupont-Fahn 2012, Pays d'Oc. Een bijzondere wijn, het zou een zusje van Meursault kunnen zijn. Zeer prettig dus.DSC02646
Het gerechtje erbij was gebakken coquille/bloemkool/Hollandaise saus. Twee goed gebakken coquilles kregen we met erbij crème van bloemkool, gemarineerde bloemkool verwerkt tot couscous omvang met erbij Hollandaise saus en poeder van peterselie en citrus. Alweer een fijn gerecht.
Bij het hoofdgerecht kwam een rode wijn. Een Temperanillo, Quemado Crianza 2011, Ribero del Guadiana, Spanje. Een behoorlijk elegante wijn uit de Extramadura. DSC02651Het hoofdgerecht zelf bestond uit flanksteak/Australisch Angus rund/pastinaak/thijmjus. Erg mooi reeds getrancheerd vlees kregen we, zuigend zacht en perfect van garing. Erbij een heerlijke jus waarin de tijm duidelijk te proeven was. Verder diverse voorjaarsgroenten waaronder uiteraard een asperge, crme van pastinaak en kruim gemaakt van beurre noisette. Erg lekker allemaal, waarbij vooral het kruim van de beurre noisette me erg opviel omdat het werkelijk een smaakbommetje was.
Bij het dessert kwam een Sauvignon Blanc - semi dulce, Palacio Bornos 2012, Rueda. Een inderdaad halfzoete, fris aandoende dessertwijn. DSC02656Goed passend bij de vanilleparfait/witte chocolade/Hollandse aardbeien/mintkaviaar. Zeer attent had de kok op het bord van mijn vader van harte gefeliciteerd geschreven, een heel leuke geste die zeer op prijs werd gesteld.
Het dessert was prettig fris. De parfait van vanille was omwikkeld met witte chocolade, waardoor hij iets krokants kreeg, leuk! De aardbeien, de aardbeiensaus, het kletskopje en het schuim van vanille vervolmaakten het dessert en de bolletjes mint (de mintkaviaar dus) pasten er prima bij. Weer een geslaagd gerecht.
DSC02661We sloten af met prima espresso en koffie, waarbij die fantastische snoepwagen weer werd voorgereden. Na een uitleg maakten we allemaal onze keus en zoals gebruikelijk kon ik me weer helemaal niet inhouden en heb ik heerlijk genoten van alle heerlijkheden die ik kreeg voorgezet. DSC02663De espresso werd voor de liefhebber nog eens bijgeschonken, ik kreeg het menu, inclusief de wijnen keurig in een mapje mee en na het betalen van de rekening verlieten we alweer zeer tevreden De Fuik. Wat een gastvrij en vriendelijk restaurant is het toch. Om heel vaak te bezoeken! Ook mijn vader heeft deze middag enorm genoten, een fijne herinnering voor een 82 jarige zoals hij zei.

 

2 gedachtes over "De Fuik in Aalst"

Michel

Een recensie met vier keer het woord "lekker" is geen recensie, maar een mening. En dat is heel wat anders.
4 mei , 2014 om 23:44 pm

Karel

lekkere reactie....
5 mei , 2014 om 09:05 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl