DSC09382
DSC09382

Cafeïna in Porto (Foz do Douro)

Op 17 augustus 2014 in Portugal, stadsbezoek.

En weer waren we een dag naar Porto gegaan, want er is veel te meer te kijken en te doen dan je in een dag kunt behappen en bovendien vonden we het een heel fijne, aangenaam rustige en vriendelijke stad.
DSC03821En natuurlijk moest er geluncht worden. Van Michel (van der Kroft, de kok van 't Nonnetje) had ik wat adressen gekregen en ik had gereserveerd bij Cafeïna, dat een stukje uit het centrum van Porto ligt, meer in de wijk Foz, bij het strand eigenlijk. Parkeren was makkelijk en we wandelden tegen 14.00 het restaurant binnen. Aan de buitenkant een vrij eenvoudig, onopvallend gebouw, binnen modern ingericht met donkere wanden, zeer prettige stoelen, mooi gedekte tafels, een bar en allerlei andere benodigdheden om een restaurant soepel te laten verlopen.DSC03785
Zoals gevraagd kregen we een ronde tafel voor ons vieren, opgesteld in het midden van het restaurant. In het rokersgedeelte (ik weet eigenlijk niet hoe het zit met het rookbeleid in Portugal), maar dat gaf niet, want alle ramen stonden open, dus de rook kringelde gewoon naar buiten.
Zoals overal betaal je ook hier voor je couvert. Hier is dat dan inclusief brood, boter, olijven en een smeerseltje, wat vandaag met vis gemaakt was en lekker was. De olijven en het smeerseltje staan klaar op een roltafeltje en wordt zo per tafel even snel opgeschept. Het brood was ook lekker en werd telkens DSC03789aangevuld.
Men kent hier een tweetal dagmenu's, voor 16 en 18 euro, een chefs menu voor de avond voor 30.50 euro en de kaart, die behoorlijk vriendelijk geprijsd is naar onze begrippen, maar waarschijnlijk voor Portugese begrippen boven het gemiddelde ligt. Ik weet dat niet zo goed, omdat we deze vakantie eigenlijk alleen in het wat luxere segment hebben gegeten, op een enkel restaurant na dan weer, maar ook daar kozen we dan toch niet voor de dagaanbiedingen. Dat kwam gewoon zo uit.
De kaart is opgedeeld in voorgerechten, salades, pasta, een kindermenu, vis, vlees, steaks, eieren, desserts, sorbets en ijs, kaas en fruit.
Het duurde even voor we besloten hadden waar we trek in hadden, maar natuurlijk kwamen we er uit.
De wijnkaart krijg je hier op een I-pad. Een zeer uitgebreide wijnkaart met voldoende wijnen per glas, ook sprankelende wijnen en opgedeeld per wijngebied uit Portugal en de rest van de wereld. Qua prijs zeer goed te doen, maar ook weer boven de gemiddelde prijzen zoals ze elders gerekend worden.
Wij kozen voor wat flessen Quinta de Cottas Grande Reserva, een erg lekkere wijn uit het Douro-gebied, een blend van Rabigato, Arinto en Viosinho.
De bediening tot slot is uitermate vriendelijk en attent, zelfs zo attent, dat toen we het restaurant verlieten we diverse telefoonnummers meekregen die we moesten bellen voor het geval we waar dan ook hulp bij nodig hadden!DSC03799
De voorgerechten kwamen. Maurits kreeg zijn Portugese worstje Alheira, met een concassé van biet en appel. Op het bord allereerst de stukjes biet en appel met wat lekkere notige rucola. Erop een heerlijk worstje wat gewikkeld was in kataifi en dat geheel was afgewerkt met goede balsamico. Hij was meer dan tevreden over dit gerechtje.
DSC03801Echtgenoot kreeg zijn gebakken foie gras met gekarameliseerde vijgen. Erbij toast en ingekookt braadvocht. De foie was uitstekend van garing, met lekker nog wat zeezout erop, de vijgen waren goed gekarameliseerd en ook hij was zeer tevreden.
Ik was benieuwd naar de kleine sardines Royale met tartaar van tomaat en olijfolie met koriander. Er wordt behoorlijk veel gewerkt met koriander viel me op in Portugal. Ook in de winkels is het in allerlei vormen ruim verkrijgbaar. Nu zijn mijn mannen niet weg van koriander, maar ik wel.DSC03802
Ik kreeg een torentje van sardientjes, die in iets zuurs gemarineerd waren. Ze waren rond gelegd, zodat in het midden de tartaar van tomaat paste. Die tartaar was heel licht bewerkt met onder andere zout. Eroverheen was de olie met koriander geschonken en het geheel was afgedekt met wat kaviaar van de een of andere vis, wat een heerlijk hartig/ziltig effect gaf. Ik vond het een zeer smakelijk gerechtje.
Ole wilde geen voorgerecht, dus we gingen door naar de hoofdgerechten.
DSC03803Maurits had gekozen voor de gevulde inktvis en garnalen met een puree van saffraan. Op het bord allereerst geprakte aardappel met saffraan. Er op drie stukken schitterend malse inktvis gevuld met een heerlijk mengsel van schaaldieren en spinazie en ernaast nog wat garnalen. Eromheen wat tipjes saus op basis van schaal- en schelpdieren. Wederom tevredenheid bij hem.DSC03805
Ole wilde zijn favoriete steak tartare. Hier keurig uitgevoerd met gesneden rundvlees, al aangemaakt op precies de manier zoals Ole dat graag heeft. Erop een rauw eitje, erbij wat salade en van die heerlijke appelkappertjes. Ook nog een schaaltje met warme, dus vers gefrituurde, chips kreeg hij erbij en ook hij was erg tevreden over zijn gerecht.
DSC03807Echtgenoot ging voor een gerecht waar Cafeïna bekend om is: de Bacalhau Dilma, ooit gemaakt ter ere van een bezoek van de president van Brazilië, Dilma Roussef. Op het bord diverse groenten en kruiden en wat aïoli. Erop de stukken stokvis die heel subtiel gemixt waren met krokante aardappel en ui. De vis was nog mooi mals en zeker niet droog of draderig en het krokante korstje was erg lekker. De kruidenolie die het gerecht omgaf vond hij ook erg lekker, ondanks dat ook daar koriander in verwerkt was. Kortom, weer een gerecht wat in de smaak viel.DSC03809
Ik kreeg mijn gekozen zeebaars met bacalhauballetjes, garnalen en rucola parmentier.
Op het bord heerlijke beetgare spinazie en een zeer subtiele mousseline van bloemkool. Erop de perfect klaargemaakt zeebaars met de garnalen en ernaast wat bacalhauballetjes, die ik deelde met de mannen. DSC03810De zeer attente bediening zag dat en bracht heel vriendelijk nog wat extra balletjes, die we natuurlijk heerlijk hebben zitten opeten.
Eigenlijk waren we wel een beetje volzet, maar omdat we alles zo lekker vonden besloten we - op Ole na - toch tot een dessertje.DSC03811
Echtgenoot ging voor de Tarte Tatin met geslagen room en hij kreeg een lekker stuk uitstekende Tarte Tatin met vers geklopte room zoals het hoort en wederom vond hij het erg lekker.
DSC03814Maurits had nog wel ruimte dacht hij voor de boterige chocoladecake en kreeg een gigantische punt chocoladetaart met een flinke laag chocolademousse bovenop. Het ziet er nogal zwaar uit, maar hij vond de taart verrassend licht en bijzonder smakelijk.
Ik had trek in de crèpes brûlée met rode en blauwe bessen. Ik kreeg een bord met sauce Anglaise, die lauw was en waarin wat rode en blauwe bessen lagen. Verder twee opgevouwen, flinterdunne, warme flensjes met een heerlijk krokant laagje, die ook nog eens gevuld waren met besjes en wat geslagen room. DSC03815Ontzettend lekker vond ik het. Ook verrassend licht overigens!
Na de uitstekende espresso waarbij nog een snoepje kwam verlieten we zeer tevreden Cafeïna. Een zeer gastvrij restaurant, waar uitstekend wordt gekookt en waar de bediening bijzonder goed is. Een absolute aanrader wat mij betreft in Porto en met dank aan Michel!

0 gedachtes over "Cafeïna in Porto (Foz do Douro)"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl