DSC09382
DSC09382

DOP in Porto

Op 24 augustus 2014 in Portugal, stadsbezoek.

Deze keer waren het de jongens die geen zin hadden om mee te gaan, dus reden we samen naar Porto om de schitterende Serralves Foundation te bezoeken. Mooie kunst, zowel binnen als buiten, een erg mooi gebouw en een leuke winkel, dus we waren wel even bezig.
DSC04045Uiteraard moest er geluncht worden en ik had DOP nog doorgekregen als adresje. Nu aarzelde ik daar nogal over, want de chef heeft 4 restaurants, waarvan eentje ook erg mooi langs de Douro ligt. Ik ben namelijk niet zo kapot van chefs die hun aandacht moeten verdelen. Maar goed, de vorige restaurants waren heel goed bevallen, dus ik reserveerde een tafel voor twee om 14.30.
Midden in het centrum van Porto vonden we een parkeerplek, we moesten wel even draaien want in Portugal moet je allemaal dezelfde richting uit parkeren en we wandelden heuvelopwaarts naar DOP. Gevestigd in een mooi oud pand, DSC04020tegenover een *****hotel, wat gerenoveerd wordt, wat het nodige lawaai opleverde, maar daar kunnen ze ook niets aan doen. Als het klaar is, is het vast een schitterende plek. Op het muurtje voor het restaurant, waarvan de hoge ramen en deuren open stonden, zaten ladingen toeristen even uit te rusten, dus een plaats direct aan het raam is minder prettig.
We mochten een tafeltje uitzoeken en tot onze bevreemding waren we de enige gasten. En dat bleven we ook. Waarschijnlijk om die reden werd ons geen menu aangeboden, maar kregen we gewoon de kaartDSC04022. Nu was dat niet erg, want de zonen moesten 's avonds natuurlijk gewoon eten, dus we wilden het te gek maken. De inrichting is rustig, houten tafels, grijze banken en stoelbekleding. Slechts 1 ronde tafel zag ik. Op tafel peper en zout, balsamicodressing en olijfolie van Mapa.
Water wilden we wel, bruisend en plat zoals gewoonlijk en als couvert kwam er een mandje brood. Lekker brood.DSC04023
We bekeken de kaart, die er goed uitziet en we maakten na wat overleg onze keuze.
Ook de wijnkaart bekeken we, die is zeer uitgebreid en heel prettig van prijs. We kozen voor een wijn van het Pennisula de Sétubal, die hadden we nog niet gehad, en wel een J.M.F. Pasmados 2009 Branco, een blend van viosinho, arinto en viognier, ik had behoefte aan een wat steviger wijn. En dat was hij, een werkelijk schitterende wijn, zo eentje die ik onthoud.
DSC04029Echtgenoot had als voorgerecht de terrine van foie gras en kreeg twee driehoekjes foie gras op toast met ertussen een dun laagje chutney van ui. Erbij verder tipjes gelei van truffel en een crème van vijgen. Onnodig te zeggen als je naar de foto kijkt, dat hij meer dan tevreden was.
Ik was zeer benieuwd naar de Francesinha, een typische sandwich uit Porto. Hier natuurlijk iets meer bijzonder, althans dat hoopte ik.DSC04030 Ik kreeg van de zeer vriendelijke bediening, die het erg leuk vond dat ik voor dit gerecht had gekozen allereerst een bord met erop twee croque monsieur-achtige sandwiches, die waren gevuld met worst, vlees en kaas en waren overgoten met gesmolten kaas. Aan tafel werd daarover en -omheen een saus van zeevruchten geschonken. Ik moet zeggen dat ik mijn vingers er bijna bij op gegeten heb (ik at het natuurlijk met bestek), wat was dit ontzettend lekker. En het lijkt heel erg machtig en zwaar, maar dat viel ontzettend mee. Een echte aanrader, deze Francesinha!
Na een keurige pauze kwamen de hoofdgerechten.
DSC04036Voor echtgenoot de zeebaars met rijst met kreeft. Op een keurig bord rechts een prima gebakken stukje zeebaars, helaas zonder krokant vel, maar dat hebben we geloof ik niet mogen meemaken in Portugal, met eronder diverse groentjes, die prima beetgaar gekookt waren. Aan de linkerzijde goede rijst met flink wat kreeft en een zeevruchtensaus die mooi vol van smaak was. Wederom was hij tevreden.DSC04037
Ik had gekozen voor de tarbot met krab Aorda. Aordas zijn dikke, voedzame broodsoepen, gemaakt van eenvoudige, goedkope ingrediënten en komen oorspronkelijk uit de Alentejo.
Ik kreeg maar liefst drie stukjes fijn stevige tarbot zonder vel, maar met een kunstig dun laagje kruiden. Die stukjes lagen op drie grote quenelles warme krabsalade, waarin de krab zeer goed te proeven was en het geheel werd afgemaakt door diezelfde erg lekkere zeevruchtensaus. Alweer een heerlijk gerecht.
Omdat alles zo ontzettend lekker was hier besloten we nog tot een dessert.
DSC04041Echtgenoot koos voor een traditioneel Portugees dessert en kreeg allerlei cakejes met onder andere gelei van wijn, amandel, kaneel, gele room etc. etc. en vond het erg lekker en wederom verrassend licht.
Ikzelf wilde graag de fondant van karamel en kreeg een schitterend, lopend karameltaartje van heel erg dun knapperig deeg, waaruit als lava heerlijk warme en licht gezouten karamel kwam lopen.DSC04042 Ik heb er nog wat extra zout opgedaan, ik ben namelijk ongelofelijk dol op gezouten karamel en ik heb nog nooit zulke lekkere karamel gegeten. Erbij nog yoghurtijs, chocolade en karameltoefjes en ook ik was ontzettend tevreden.
We sloten af met weer uitstekende espresso en erg tevreden verlieten we DOP. De deur ging nadat we buiten stonden direct op slot, waarschijnlijk tot de avondopening. Dat maakte ons niets uit, we hebben heerlijk gegeten en als we weer in Porto zijn gaan we zeker terug.

0 gedachtes over "DOP in Porto"

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl