DSC09382
DSC09382

Tapas 2.0 in Salamanca

Op 28 augustus 2014 in Spanje.

Nadat we de groene bergen van Portugal achter ons hadden gelaten, reden we de dorre hoogvlakte van de Extramadura binnen. Ik blijf het grappig vinden dat de klok in de auto automatisch het tijdverschil aanpast zodra je de grens passeert. Ons doel was allereerst Salamanca, waar we een aantal dingen wilden bekijken, zoals uiteraard de kathedraal en het Museo de Art Nouveau y Art Deco Casa Lis de Salamanca.
Parkeren gaat makkelijk in een van de vele parkeergarages in de stad en we wandelden de oude stad binnen. Uiteraard liepen we ook even langs de Plaza Mayor, die grote vierkante pleinen in Spanje blijf ik mooi vinden, met name ook door de manier waarop er door de bevolking gebruik van wordt gemaakt. Dat lukt toch maar telkens niet in Nederland op de een of andere manier.
Er moest ook geluncht worden natuurlijk en daarvoor had ik een gastronomische tapasbar uitgekozen (gastrotapas, hoe onwijs kun je het verzinnen....). Tapas 2.0, gelegen in een zijstraatje met 4 krukken binnen en een klein terras in de straat. Gelukkig veel schaduw in de straat en we hadden geluk dat er nog een (piepklein) tafeltje was voor vier personen.
Allereerst bestelden we wat te drinken, wijn, fris en water en we bekeken de kaart. Die krijg je hier in het Spaans en in DSC04164het Engels en ik moet zeggen dat de verschillende gerechtjes er erg lekker uitzagen. De tapas zijn onderverdeeld in klassieke en warme tapas, signatuur sandwiches, vlees, stoof en rijstgerechten, groente en ei-tapas, tapas om te delen en desserts.
Nadat we onze eerste ronde besteld hadden kwam er een mandje met brood en bestek en dat werd bij elke nieuwe ronde vernieuwd, zodat we telkens nieuw bestek hadden, heel prettig.DSC04167
Ole had de kebab van Iberisch varken 2014 en kreeg een flinke rol gebraden gekruid gesneden vlees in een flensachtige pannenkoek met erover een saus met kerrie en veel cress-achtige kruiden, nootjes en peper. Lekker pittig was zijn oordeel.
DSC04166Echtgenoot had de eendenfilet met groene Thaise curry en gebakken rijst en kreeg zeer malse stukken eendenfilet met eronder de rijst en de curry. Pittig en toch zacht van smaak vond hij het en het eendenvlees was zeer goed klaargemaakt.DSC04165
Maurits had de sashimi van licht geroosterde Iberisch varkensschouder en kreeg een Oosters aandoend bordje met flink wat sojasaus en heerlijk mals vlees. Zeer hoog op smaak, ik vermoed dat het voor de meeste mensen te zout zal zijn, maar op een hete dag vinden wij dat best erg lekker.
DSC04169Ikzelf begon maar eens met de patatas bravas, hier met een zeer, zeer pittige saus en ik was erg tevreden over de zeer krokant gebakken aardappeltjes met erbij de bijna de lippen wegbrandende saus. Precies waar ik trek in had. DSC04172
In de tweede rond ging Maurits voor de Bali hot dog en kreeg een wit broodje met erop wat salade en een flink gekruide worst met erop wat van de saus die ik op mijn patatas bravas had gekregen. De worst vond hij erg lekker vanwege de heerlijke kruiden en de saus paste er volgens hem goed bij.
DSC04173Echtgenoot ging voor de bloedworst met de kimchi van tomaat, foie gras en aardbeien en kreeg een staande worst gemaakt van de genoemde ingrediënten met eromheen gelei en poeder van aardbei. Het zag er niet heel aantrekkelijk uit, maar het smaakte uitstekend.DSC04174
Ik kreeg de Mac Kobe Bryant burger, cheddar, ui en tomaat. Een hamburger dus, maar dan van Kobe rund, supermals en heerlijk van smaak met erbij de cheddar, de tomaat en de helaas voor mij iets te zachte ui. Maar lekker vond ik het geheel wel!
DSC04175Ole ging voor zijn favoriete steak tartare, hier met granenmosterd. Flink wat goed aangemaakte tartaar van kalf kreeg hij met erbij een saus van mosterd en een flinke getoaste boterham. Ook dit gerechtje vond hij bijzonder smakelijk.
De derde ronde dan.DSC04176
Ik was erg benieuwd naar de geglazuurde varkensstaart met roze peper. Ik kreeg twee platte gehaktballetjes gemaakt van varkensstaart. Qua structuur voor mij iets te lillerig, maar qua smaak uitstekend. De jus erbij was lichtjes geglaceerd en zeer smaakvol.
DSC04177Maurits was benieuwd naar het broodje met buikspek, bieslook en zwarte knoflook en werd niet teleurgesteld door zijn getoaste broodje met erop twee flinke stukken buikspek, mooi krokant en van binnen lekker zacht met rode ui en knoflook. Erbij een hoog op smaak zijnde barbecuesaus maakte het broodje compleet.DSC04178
Echtgenoot kreeg zijn bestelde stuk van de Iberische varkensvleesschouder in sterke bbq saus. Gepresenteerd in een klein geel potje aan een stokje kreeg hij plakken mooi mals varkensvlees met eronder een behoorlijk pittige saus. Ook hij was weer tevreden.
DSC04179Ole tenslotte wilde de in sherry gemarineerde kippenvleugels met chilipepers en paprika. Hij kreeg een flink bord met uitstekend gegaarde kippenvleugels in een saus waarin de chili en de paprika overheersten. Hij was zeer te spreken over zowel het vlees als de saus.DSC04189
Hoewel het eigenlijk wel genoeg was geweest besloten we toch tot nog een ronde en dat werd voor echtgenoot en Ole de chocolade brownie met vanille-ijs en dat is ook precies wat ze kregen. Een goede brownie, licht klef van binnen nog, precies zoals ze het lekker vinden en erop een flinke bol goed vanille-ijs.
DSC04192Maurits ging voor de rijstpudding met kokosnoot en kreeg een flinke schaal rijstepap met erop kokospoeder, wat erdoor geroerd moest worden. Een behoorlijk zware hap, maar wel heel erg lekker. Niet te zoet en door de kokos weer eens heel anders van smaak.DSC04195
Ik wilde afsluiten met de huisgemaakte foie gras en deed dat dus ook. Ik kreeg een flinke plak terrine van foie gras met een dipje van vijg. De foie gras was keurig nagezouten met grof zout en ik was tevreden. Meer dan tevreden zelfs.
Een espresso sloot deze tapasmaaltijd af. Tapas 2.0 kun je wat mij betreft een aanrader noemen in het mooie Salamanca.
Dit is de laatste recensie van de zomervakantie 2014. De maaltijden in Alcobendas, Zaragoza, Andorra, Millau, Saint-Nectaire en andere plaatsen waren goed, maar het is genoeg geweest voor deze ronde. Hierna eerst weer wat recensies uit Nederland.

2 gedachtes over "Tapas 2.0 in Salamanca"

PB

Weer een mooie recensie! Dank dus. (Binnen afzienbare tijd zit ik een weekje in Grenada: nooit geweest, jij wel? Tips?)
31 augustus , 2014 om 21:54 pm

restaurantrecensiesvancarla

In de jaren '80 van de vorige eeuw was ik er, dus nee, geen tips. Ik zie een Bib op de michelin-site, verder niet heel veel.
1 september , 2014 om 07:29 am

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl