DSC09382
DSC09382

SaQuaNa/Alexandre Bourdas in Honfleur

Op 26 september 2014 in Frankrijk, twee sterren.

Honfleur wilden we eigenlijk maar heel kort even aandoen tijdens ons verblijf in Normandië, wij zijn niet zo dol op die geweldig toeristische stadjes. Vooral niet omdat heel veel - lees teveel - andere mensen er ook willen zijn en ik haat mensenmassas. Maar het liep anders, want ik had al wel gezien dat SaQuaNa een geweldig leuk menu had, wat me zeer intrigeerde, maar overleg met C. leverde op dat we het deze keer niet zouden doen. We zouden een simpele vakantie hebben met landelijke etentjes. Ik had dus niet gereserveerd. Echter...toen we spraken met Sofie en Matthieu (Table d'Amis) raadden ze ons het restaurant ten zeerste aan, we moesten en zouden er zeker gaan eten. Dat was nog even spannend, want wij arriveerden op dinsdag in ons hotel en zouden alleen op donderdag nog kunnen lunchen in Honfleur en het restaurant is open van donderdag t/m zondag. Donderdagochtend rond 10.00 uur werd gelukkig de telefoon opgenomen - reserveren kan hier alleen telefonisch - en er was nog een tafeltje voor ons om 13.30. Prima dus.
DSC04677Parkeren was een lichtelijke crime maar lukte uiteindelijk en via het haventje liepen we naar zo ongeveer het meest drukke stukje van Honfleur. Onderwijl wel de mooie gevels van de huizen bewonderend, dat dan weer wel. Het restaurant is klein en ligt aan de drukke Place Hamelin, een klein soort plein met allerlei kleine winkeltjes, schattig natuurlijk.
Een zeer correcte, vriendelijke ontvangst en we kregen een ruim tweetje in het midden van de kleine ruimte. Het restaurant is opgedeeld in een voorste deel - daar zaten wij - en een soort verhoging met nog drie tafeltjes links en dan rechts de toiletten. DSC04678Na weer een verhoginkje is dan de keuken, waar je nog precies kan zien hoe de chef de laatste hand aan de gerechten legt.
In totaal zijn er 11 tafels met 28 couverts. De tafels zijn zeer on-Frans prettig ruim, vierkant natuurlijk en zijn bedekt met camelkleurig leer. Het enige andere restaurant wat ik ken wat ook lederen tafelbedekking heeft is l'Air du Temps. Hier echter zijn de randen omgeslagen onder het blad, omdat de beperkte ruimte van het restaurant wel heel erg slim is gebruikt, maar daar kom ik later nog op terug. In ieder geval is er zeer goed over nagedacht.
Aan een aperitief waren we wel toe en dat werd een coupe champagne, van Michel Genet hier, heerlijk!
DSC04680Erbij direct vier hapjes. Op een houten plankje allereerst twee rijsthapjes, eentje bestond uit gegrilde rijst in sushivorm met een plakje kerstomaatje en een heerlijk fris kruidje erop. De verrassing bestond uit de krokante rijst met de frisheid van het tomaatje en het kruid, erg lekker vonden we het. Ernaast ook gegrilde rijst, maar hierop een klein stukje kort gegrilde sardine met ook heerlijke kruiden erop. Ook geweldig lekker. Echt zo'n hapje waarvan je veel en veel meer wilt eten.
In een bekertje een Japanse flan waarin ik in ieder geval enoki, citroen en iets van vis proefde. Ook een erg lekker hapje, leuk dat de lepeltjes werden opgediend in een apart kommetje. Tot slot nog in een glas twee stengels meringue met koffie, die verrassend lekker waren.
Een veelbelovend begin vonden we het.
Men kent hier een vast menu. In twee uitvoeringen. De uitgebreide uitvoering is de Vert Olive en kost 115 euro, de minder uitgebreide uitvoering is de Rouge Cerise en die kost 75 euro. Verder is er een Violet Prune menu, maar dat is een kindermenu voor 25 euro. We moesten vreselijk overleggen, maar waren voor de verandering eens verstandig en kozen toch maar voor de Rouge Cerise variant, want daarin zaten voldoende gerechten die interessant genoeg waren om ons een beeld te geven van het kunnen van de chef.
De wijnkaart is hier gigantisch, maar gelukkig ontdekten we een Savennières uit 1999, les Gents , Domaine Damien Laureau en dat werd hem. De vrouwelijke sommelier vroeg zich of de wijn niet te oxidatief zou zijn, maar nadat we checkten of hij zou samengaan met de gerechten, wat het geval was, besloten we toch hem te nemen en dat was voor ons een prima keus, want het was een heerlijke, aparte, bijzondere wijn. DSC04684
Voordat het menu een aanvang zou nemen kwam er een soort lege taart op tafel, waaruit een behoorlijk sterke truffelgeur naar boven kwam. Die geur rook ik ook bij binnenkomst. Het bleek te gaan om een Pascade. Een Pascade is een traditioneel gerecht uit de Aveyron, wat daar vroeger alleen met Pasen werd gegeten, maar inmiddels veel vaker op tafel verschijnt. Het gaat dan om een soort pannenkoek, waarin kruiden worden verwerkt. Onze Pascade leek nog het meest op een crèpe met bieslook en heel veel truffel en je wordt geacht het met de hand te eten. Gewoon stukken afscheuren en heerlijk opknabbelen. De rand was licht zoet, de bodem was ronduit hartig, wat een heerlijke combinatie was. Voor mij was de truffel iets teveel aanwezig, echtgenoot is echter dol op truffel, dus deze Pascade was voor hem een schot in de roos. Ik vond het vooral bijzonder gastvrij.
DSC04685Brood, lekker brood kwam op tafel met erbij zelfs gezouten boter en een ingenieus botermesje wat je gewoon op de achterkant kunt neerzetten, zodat je niet zit te rommelen om het weer op de juiste plek neer te leggen. Handig!
Het eerste gerecht werd opgediend. Gefrituurde zalm met Pet-sa en een crème van schaaldieren. DSC04687
Pet-sa is een soort paksoi. De stelen ervan lagen bij het gerecht, goed afgemaakt met zout, waardoor ze prettig hartig waren. De zalm was perfect van garing, wat ik bijzonder knap vind, omdat ze gefrituurd was. Heerlijk krokant door een flinterdun korstje met Japanse kruiden. De peultjes waren schitterend beetgaar en ook mooi hoog op smaak, de crème van schaaldieren had een zeer diepe smaak en paste prima bij zowel de vis als bij de groenten en zelfs de bladeren van de kropsla, die licht lauw waren, waren op smaak gebracht met iets van kruiden. Op elk detail was gelet en dat resulteerde in een werkelijk bijzonder gerecht.
DSC04689Uit de keuken kwamen twee langwerpige pruimencakes, die later gebruikt werden als onderdeel van de friandises bij de koffie. Ze zagen er heerlijk uit en zoals later bleek waren ze ook heerlijk.
Het bestek werd opnieuw ingedekt, behalve dan het mes (Laguiole uiteraard) wat we de hele maaltijd bleven gebruiken. Ook dat vond ik leuk. Ik vond alles leuk geloof ik ;-).DSC04691
Het volgende gerecht was gestoomde koolvis met gemarineerde komkommer met nori, sansho, jonge prei en bouillon en schuim van knoflook/soja en gember.
Precies dat ook troffen we aan op het bord. Wat ons opviel was dat de vis nog bijna rauw was, wat erg lekker was. Erop de sansho, een soort Japanse peper met een flinke citroensmaak en crunches gemaakt van waarschijnlijk garnaalschillen, heerlijk! Verder buiten de heerlijke komkommer en prei, die prettig krokant/beetgaar waren nog hele kleine besjes, wat zeer jonge gemarineerde jeneverbes bleek te zijn. Weer een intrigerend gerecht met erg mooie smaken.
De Savennières was op en helaas bleek dat het de laatste fles was (dat hebben wij helaas toch wel regelmatig, jammer). Op advies van de sommelière werd de volgende wijn een Arbois, Savagnin 2010, Bénédicte & Stéphane Tissot, een mij volledig onbekende wijn, maar wel eentje die ons beviel.
DSC04693Het hoofdgerecht was Iberisch varkensgebraad, aardappelen en peterselie, kokkels, rauwe porcini & peper Madagascar.
Schitterend zalvige aardappelpuree met peterselie kregen we. Erop een mooi stukje varkensvlees, uitstekend van garing, een paar kokkels die een erg leuk accentje gaven en heerlijke rauwe plakjes eekhoorntjesbrood met veel peper. Afgewerkt met peterselie en een heerlijke jus van het varken was ook dit een heel prettig gerecht.
Grappig vond ik het dat tijdens het hoofdgerecht een vrij grote schaal met sla op tafel kwam. Je kon zelf kiezen of je de sla at bij je hoofdgerecht of dat je hem bewaarde voor bij de kaas. In ieder geval was het werkelijk heerlijke sla met een bijzonder lekkere vinaigrette en heel veel vers geschaafde truffel erin. Ontzettend gastvrij vond ik het weer.DSC04697
Toen de kaas kwam - op een plateau - werden uit de zijkant van de tafel twee ronde stangen getrokken waarop het plateau keurig paste. En van de slimmigheden hier in de inrichting.
Even een woordje over de bediening hier: die is excellent! Uitstekend op de hoogte van wat er in de keuken gebeurt, vriendelijk, attent en niet al te stijf. Zeer prettig dus.
DSC04698Goed, de kaas. Een erg mooi plateau vond ik het met al die kaasjes die perfect van temperatuur waren en allemaal precies goed om nu te eten. We maakten onze keus, vier stukjes koos ik, want de hoeveelheden zijn hier niet kinderachtig en er zou nog een dessert volgen ook en die vier stukjes waren heerlijk. De sla erbij was erg lekker!
Waarmee we toe DSC04700kwamen aan het dessert.
Een schitterend bord kregen we met erin bovenop een erg mooie plak zachte chocolade gemengd met zoute karamel en dan ben ik al verkocht, zoals bekend, want als je me ergens blij mee maakt is het met zoute karamel. Eronder fantastisch vers gedraaid roomijs met passievrucht en heerlijke mousse van karamel en chocolade. Een echt verwendessert wat ik dan ook tot op de bodem heb opgegeten. Heerlijk!
Bij de niet heel briljante espresso (het viel me op dat op de een of andere manier de espresso in Frankrijk is veranderd. Vroeger vond ik de espresso er altijd lekker, tegenwoordig niet meer. Een te grote hoeveelheid krijg je en hij is ook bepaald niet sterk van smaak. Of ik ben verwend in Portugal en Italië, waar de espresso geweldig is of Frankrijk heeft een andere standaard gekregen, ik weet het niet) kwam een heel plateau met lekkere hapjes.
DSC04701Allereerst de taart die we al gezien hadden. Twee keurige stukjes taart met reine claudes, lekker fris en mooi licht. Verder in een potje speciaal voor ijs cappuccino-ijs met chocoladeganache, crunch van nootjes en slagroom. In een klein bekertje vervolgens een panna cotta met bosbessen en tot slot een schaaltje rood fruit om te snacken. Alles even lekker en vooral het rode fruit was heerlijk fris.DSC04703
Bij het tweede kopje koffie kwamen nog chocolaatjes - amandelpraliné met citrus - van Pierre Marcolini en het feestje was compleet.
Onnodig te vermelden dat we meer dan tevreden waren over de maaltijd, over de bediening, over de wijnen, over de inrichting, dus over alles. Een absolute aanrader, dit SaQuaNa!

 

Update: de chef, Alexandre Bourdas, is druk bezig de naam van het restaurant te veranderen in zijn eigen naam, maar vooralsnog is het restaurant op internet te vinden onder SaQuaNa. Ook onder Alexandre Bourdas, dat dan weer wel. 

2 gedachtes over "SaQuaNa/Alexandre Bourdas in Honfleur"

Diane en Freddy Vercauteren

Proficiat met je verhalen over de restaurantbelevenissen. Wij lezen ze met veel plezier. Wil je mij op de hoogte houden van je verdere restaurantbezoekjes. Hartelijke dank mevrouw, D en F Vercauteren Belgie
24 augustus , 2015 om 14:19 pm

restaurantrecensiesvancarla

Dank u wel! In de rechterkolom kunt u zien welke restaurants gepland staan om te bezoeken. Meestal schrijf ik elke week wel een recensie, soms twee, soms geen. Het is het handigst als u af en toe even langs komt hier en dan kijkt wat nieuw is.
24 augustus , 2015 om 14:34 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2023 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl