DSC09382
DSC09382

Boreas in Heeze

Op 3 oktober 2014 in favoriet, Noord-Brabant, twee sterren.

Op 27 september had Boreas weer zo'n fameuze zaterdagmiddaglunch en dat kwam geweldig goed uit met mijn verjaardag, de 24e, dus ik had een tafeltje gereserveerd. Dit keer gewoon samen met C., want de oudste zoon moest bijslapen vanwege zijn nachtwakersbaan en de jongste zoon werkt de weekenden. Na een voorspoedige reis wandelden we de mooie villa binnen en werden zeer hartelijk - met twee verjaardagszoenen - begroet door de gastvrouw. Zo leuk toch altijd, zo'n hartelijke ontvangst, ze doet dat geweldig leuk! Ook de andere leden van de zwarte brigade zijn altijd even vriendelijk en hartelijk, een leuk team is het.
We kregen een tweetje in het midden van het restaurant en tot mijn verrassing - we waren er helaas al een tijdje niet geweest - waren er wat veranderingen in het interieur. Zo zijn er nieuwe stoelen. DSC04741Witte kunststoffen buitenkant, heel trendy met een lichtgrijze leren binnenkant n ze kunnen draaien. Ideaal vind ik dat, niks geen moeilijk geschuif meer met net te zware of te logge stoelen, maar gewoon draaien en opstaan. Aan de grijze achterwand zijn de panelen die er hangen opnieuw bekleed met erg leuke paillettenstof wat een geestig 3D effect geeft. Ik ben nog even gaan voelen hoe het nu precies zat. De foto is helaas wat bewogen, maar geeft wel een indruk van hoe het geworden is, dus ik plaats hem toch. Ik vind het mooi en ook de gastvrouw is ermee in haar nopjes. Het past ook leuk bij de schilderijen van de drie snoepende dames, zoals ik ze altijd noem.
Het huisaperitief is ook vernieuwd. Mousserende witte wijn met vlierbloesem en limoen. Prettig licht en fris en je blijft de wijn proeven, goed gedaan dus. Ik vond het vorige huisaperitief, met de hibiscusbloem eigenlijk ietsjes lolliger, maar ik kan me voorstellen dat ze eens iets anders willen en dit is een uitstekend alternatief. Verder waren alle dames van de zwarte brigade vandaag in een nieuwe outfit gestoken: zwarte broek, zwart topje en een leuk vestje met zilverdraad erdoor. Chique en prettig en het ziet er heel comfortabel en net feestelijk genoeg uit. Leuk gekozen!
Bij het aperitief direct weer de meest heerlijke hapjes. Om te beginnen een gestoomde brioche met piccalilly. Heerlijk. Mooi briochebrood met dat fijne frisse van de piccalilly. Ook deze foto is bewogen, ik moest blijkbaar nog even op gang komen, dus ik plaats hem niet.DSC04743
Hierna een krokante cilinder van tomaat met erin kalfstartaar, krokante sjalot en schuim van sjalot. Ook geweldig lekker en prachtig om te zien.
Tot slot een drietal hapjes, ook erg mooi gepresenteerd zoals altijd hier. DSC04747Allereerst een semifreddo met wasabi en witte chocolade. Daarna in een eitje een zachtgegaarde eidooier met kerrie en pompoen en tot slot een oester met appel en venkel. Stuk voor stuk prachtige hapjes, schitterende smaken en een absoluut genot om te eten. Verwennerij!
De enthousiaste sommelier schonk de eerste wijn in. Weer zo'n leuke wijn uit Kroatië. Deze keer een Venje 2004 van Enjingi, in datzelfde jaar uitgeroepen tot de best geblende (5 druivensoorten) wijn door Decanter World Wine Awards. Wij vonden het in ieder geval een erg leuke wijn.
Voor we begonnen met het menu eerst nog een amuse. En wat voor een amuse. DSC04752Gesouffleerd brood, flinterdun met erop Pata Negra en haringkuit. Krokant, hol brood dus met erop heerlijke Pata Negra, een crème op basis van paprika met ham en limoen en daarop de viseitjes.
Vervolgens het eerste gerecht. Een gerecht in drieën geserveerd. Ganzenlever, hazelnoot, peer en yuzu. DSC04755Allereerst een pizza van een flinterdun koekje met erop geschaafde koude ganzenlever. Daarop ijs van peer en erom heen parels van yuzu en van peer. Op het ijs nog wat hazelnoot. Ongelofelijk lekker was dit, we werden er stil van.DSC04756
De tweede bereiding was een gouden peertje (peer) van ganzenlevermousse. De peer lag op een plak rauwe ganzenlever met eronder crunch van hazelnoot. Tussen de hazelnoot wat crème van yuzu en bij het steeltje van de peer nog wat gelei van peer. Romig en mooi.
DSC04758De laatste bereiding werd ietsjes later geserveerd en dit was een cannelloni omwikkeld met ganzenlever en peer met erin de vulling van ganzenlever. Erop suikerwerk, gel van yuzu en ernaast wat geschaafd ijs van peer. Ook ontzettend heerlijk. Wat een binnenkomer zeg, dit gerecht!
De tweede wijn was een witte Rioja, een Casa Primicia DOC. Ook een mooie wijn, iets steviger dan die heerlijke Kroatische wijn.DSC04764
Erbij geroosterde tongfilet met aubergine, gerookte paling, ponzu en miso. We kregen een soort tosti van tong met ertussen een plak gerookte paling, erg fijn in combinatie. Erbij twee pastilles van auberginegelei, mooi hoog op smaak. Verder schuim van miso, twee rolletjes aubergine omwikkeld met een lint van paling en tot slot de aan tafel geschonken jus met een hint van ponzu en soja. Heerlijk weer. Ook weer erg mooi in de combinaties.
We gingen verder met een wijn uit Puglia van de Montepulcianodruif. Een Fal van Antica Enotria. Een fijne volle rode wijn.
DSC04767Erbij het hoofdgerecht. Ree met biet en soubise van ui. Een flink stuk uitstekend ree kregen we met erbij diverse bereidingen van ui en biet, een heerlijke jus van het beest zelf en op het vlees de soubise. Bijzonder smakelijk!DSC04768
In een erg mooi potje ernaast nog stoofvlees van het ree met Vacherin Mont dOr. Een intrigerende combinatie vond ik. Erg lekker was het, bijzonder knap gevonden. Ook hierbij nog wat biet en wat soubise en we vonden het zeer, zeer lekker.
Bij de desserts presenteerde de sommelier twee wijnen vanwege het zeer verschillende karakter van de desserts.
De eerste was een Juranconwijn, gelegen tegen het Madirangebied aan. Wij zijn nogal fans van Madiran, althans die van Brumont en dan behalve van de rode ook van de vroegere Pacherenc du Vic Bilh dus er ontstond een leuk gesprek. Maar de wijn kwam dus uit de Jurancon, het was een Chateau de Jurque, Tendresse. Een prettige dessertwijn wat mij betreft.DSC04772 Hij paste uitstekend bij het eerste dessert. Lemoncurd met basilicum en vanille-ijs. Gepresenteerd in een cocktailglas. Boven op suikerwerk van citroen met een stengel van meringue, een cirkeltje van gebrande meringue en pastilles van meringue. IJs van vanille, heel licht van smaak met eronder de lemoncurd waarin gekonfijte citroenschil te vinden was, wat een heel prettig zuurtje gaf. Daaronder weer erg mooie zachte basilicumgelei om het smaakpalet te vervolmaken. Een typisch Boreasdessert vonden we het. Mooi in de zuren en toch heel zacht van smaak.
De tweede dessertwijn was een Rivesaltes Ambré van Soltus. Erbij koffiecremeux met karamel en melkchocolade in diverse uitvoeringen. DSC04776Een fantastisch lekker dessert. Knapperig, zacht, niet te zoet, fris, mooi, lobbig en ga zo maar door. Heerlijk gewoon.
Tot mijn verrassing werd er een bordje neergezet met erop in chocolade geschreven Hartelijke gefeliciteerd met erbij een erg leuk chocoladetaartje met witte meringue-munten erop. DSC04781Het was een heerlijk chocoladetaartje, onparlementair gezegd: lekker klef, precies zoals ik chocolade graag eet. Heel erg attent en nogmaals mijn hartelijk dank ervoor, heel leuk!
We zagen af van de friandises na al dit geweld, maar kregen er toch eentje. Bij de espresso dus een heerlijke getruffeerde truffel om het feestje van deze middag helemaal compleet te maken. DSC04782
We genieten altijd enorm bij Boreas, maar ik moet zeggen dat de chef zich deze middag overtroffen heeft. Wat een absoluut schitterende gerechten! Grote complimenten. Ook de meer dan prachtige wijnen van deze middag vond ik geweldig, ook daarvoor veel dank. De complimenten gelden natuurlijk ook voor de dames (het waren deze middag alleen dames) in de bediening. Zo attent, vriendelijk en soepel, je voelt je heerlijk welkom en in de watten gelegd en dat is nu precies n van de dingen die ik zo leuk vind van uit eten gaan. Veel dank voor de heerlijke middag!

 

Boreas is helaas gesloten, in het pand is nu Tribeca gevestigd. Het echtpaar Boreas is nog aan het bedenken wat ze waar gaan doen, ik blijf ze uiteraard volgen.

7 gedachtes over "Boreas in Heeze"

M.Machiels

Carla, ik ben het helemaal met je eens. Mijn favoriete restaurant in het zuiden en wat mij betreft absoluut 3* niveau. Michelin wakker worden!
3 oktober , 2014 om 16:55 pm

restaurantrecensiesvancarla

Leuk! Heel veel mensen zijn het met jou en mij eens gelukkig!
3 oktober , 2014 om 17:52 pm

Nell Nijssen

Precies wat je zegt, Carla: het gaat niet eens om het eten an sich. Maar je cht verwend voelen, bijna vertroeteld worden, dat zijn de mooiste restaurantbezoeken. Ik herinner me een restaurant in Oosterhout op een steenkoude winteravond. We doolden wat rond over de Markt, vonden toen het betreffende restaurant, waar de deur voor ons openging en wij onthaald werden, als waren we familieleden. Het haardvuur was aan, de chef zelf kwam informeren of we al warm werden en zorgde voor een voortreffelijke maaltijd. Daarna nooit meer zo'n warm welkom meegemaakt. Heerlijke herinnering.
3 oktober , 2014 om 19:10 pm

restaurantrecensiesvancarla

Ik zie het bijna voor me Nell, zeker een heerlijke herinnering!
4 oktober , 2014 om 08:07 am

Joost

Een goede recensie wederom van - inderdaad - een zeer goed restaurant. De eigenaars en hun personeel weten deze zaak steeds weer een stukje naar een hoger niveau te tillen zonder dat het krampachtig wordt. Een heerlijke zaak waar wij ook geregeld mogen vertoeven!
4 oktober , 2014 om 06:13 am

restaurantrecensiesvancarla

Wat je zegt Joost: telkens weer een stukje naar een hoger niveau tillen, ik vind dat zo knap en zeker ook door de ontspannen manier waarop het gaat, dan is het gewoon echt!
4 oktober , 2014 om 08:08 am

Joost

Ik weet natuurlijk niet hoe de mensen bij Boreas dat doen, maar mijn indruk is dat het bij hun een natuurlijk proces is. Sonja is altijd zo ontzettend vriendelijk en staat niet op een voetstuk, dan bij sommige zaken wel meer het geval heeft (en soms ook zijn charme heeft). De laatste keer toen wij er waren was ook helemaal top, de chocolaatjes bij de koffie konden we echt niet meer op maar zagen er zo lekker uit. Daar hebben we wat van gezegd, met het idee van: wat zonde, jullie patissier heeft zo zijn best gedaan... "dat lossen we voor u op" kregen we te horen. We kregen toen we vertrokken een klein doosje mee met van elke bonbon er n in zodat we ze toch nog hebben kunnen proeven. Nee geen 'doggy bag' idee maar een heel natuurlijke oplossing van onze zorg dat iemand werk heeft geleverd waar wij niet van konden genieten. Dat vind ik gewoon chapeau!
4 oktober , 2014 om 15:07 pm

Geef een reactie

Copyright © 2004 - 2024 Restaurant recensies van Carla, Restaurantbelevingen | Alle rechten voorbehouden | Privacyverklaring

Designpro.nl | Z-IM.nl